![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
A figa!
W związku ze zbliżającym się latem pozwolę sobie założyć ten temat. Mam nadzieję, że ten nie będzie felerny, bo pod kątem "figi w roli głównej" przeszukałam forum raz, drugi
![]() ... i dużo tego znalazłam. W gruncie rzeczy, odkąd na forum niszowce przestały być luksusem i czarną magią dzięki wspólnym zakupom, odkąd nazwy zapachów, wymienianych przez co bardziej pokręcone zapachowo ( ![]() Suma sumarum- wiele ich na forum. Myślę, że zwłaszcza o tej porze roku znajdą swoje wielbicielki, mimo faktu, iż jakoś mało kto uznaje ten zapach za "seksowny". Czemu by nie założyć tej cudnej, oryginalnej nutce osobnego wątku i zebrać znane wam zapachy figowe? Ułatwiłoby to takim biednym, jak ja, poszukiwania zapachowe czegoś, co nie okazuje się, mimo pozornej świeżości, jakimś letnim boa (Ogródku Nilowy, to dla Ciebie: ![]() Pozwolę sobie zacząć i wypisać mi znane: L'artisan Parfumeur Premier Figuier - figa i tycio, tycio mleczka kokosowego. Wspaniałe, ale kto kupi, mogąc pozwolić sobie na wersję Extreme, odznaczającą się większą trwałością? L'artisan Parfumeur Premier Figuier Etreme - więcej figi i tycio, tycio więcej mleczka kokosowego. Wspaniałe, ale kto kupi, mogąc pozwolić sobie na tańszą (Na E-bay'u ok. 170 zł, jak zresztą reszta "popularnych" zapachów tej marki) figę Diptyque, Philosykos, która odznacza się o wiele większą trwałością? Diptyque Philosykos - jeszcze więcej figi i mleczka kokosowego. Wspaniałe, mleczne, radosne i relaksujące, aseksualne, dojmująco "zielone" i trwałe wreszcie, na litość bogów (Pozdrowienia dla Rawity ![]() Guerlain Aqua Allegoria Figue Iris - a idź pan stąd... ... i te wynalezione, wyszperane na Lucky, w tematach la plotkowych i wspólnozakupowych ![]() Heeley- dla mnie akurat Kardynał jest najmniej atrakcyjną kompozycją tej firmy (Nutkowo, bo żadnej nie znam ![]() Satellite- organizowane są zakupy, coś mi się mgliście kołacze, A la figue! tej firmy, więc czekamy recenzji ![]() Demeter - Fig Leaf; tyle zachwytów mimo trwałości, powinien się tutaj znaleźć, Parfumerie Generale- małe zamieszanie. Na pewno o uszy mi się obiło, więc wypada podać - Jardin de Kerylos. Tuta mamy figę. Za to w Iris Taizo w nutach Lucky podaje fig-tree honey. Pomysły? Profumum - Ichnusa. Opisana tak: "very different from green or milky fig scents, this wild and windswept version is a must-try for all fig lovers". Jako, że wiem o dwóch pewnych "fig loversach" na tym forum, to pewnie ktoś może coś o tych perfumach napisać ![]() Carthusia - ... i nie znajdę. Joasiak całkiem niedawno opisywała jakąś kartuzią figę, i to bardzo miłymi słowami, ale jak się to mogło...? Io "Capri" (Za Quality)? Proszę o resztę znanych wam typów ![]()
Have ruled out artificially intelligent virus... unless it's very intelligent, and toying with me! Edytowane przez rachela Czas edycji: 2008-05-10 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: A figa!
Paura, świetny wątek! Pozwoliłam sobie wytłuścić nazwy figowych zapachów w Twoim poście, mam nadzieję że mnie za to nie zjesz
![]() Dla mnie znaczna część fig jest jednak niezjadliwa. Większość perfum się na mnie wysładza, więc z takiej ekstremalnej figi L'Artisana robi się mały morderca. Natomiast Philosykos... Wspomniałaś o mleczku kokosowym - boże broń, tylko nie mleczko kokosowe! ![]() Za to w pełni zgadzam się z opisem figi AA. ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Rachelo- teraz to mi wstyd, że sama tych nazw nie podkreśliłam
![]() Figa AA jest koszmarna i długo się na nią poboczę. Na dodatek sprofanowała także Irys! Dwa wspaniałe składniki, moje najukochańsze. Od jak wielu dni recytuję przed ekranem, przeszukując sieć w poszukiwaniu pięknego, "letniego", ale nie cytrusowego zapachu: "mięta, irys, figa, cedr, mięta, irys, figa, cedr, mięta, irys...". ... a synteza tej dwójki to jakiś koszmarny, rozcukrzony, rozwodniony ulep ![]() Nic nie mam do ulepów, które ktoś okraszył dużą ilością puchatej wanilii. Niestety, słodkość owoców zawsze niemal zdaje mi się duszna i męcząca, seria AA zaś przyzwyczaiła mnie do tych swoich popłuczyn po zapachach, którymi mogłyby być, z każdej niemal zostaje coś w rodzaju rozsmarowanego na skórze pudru owocowego, polanego odrobiną twardej wody (Wyjątkiem jest jak na razie dla mojego nosa chyba jedynie Lawenda). Miałam nadzieję, że ta AA będzie inna, wręcz naprogramowałam się- przecież z pudrowego, ale chłodnego irysa i orzeżwiającej figi nie mogą stworzyć ulepka! ... a jednak. Co do Philosykosa- możliwe, że z tym mleczkiem trochę się rozpędziłam ![]() ![]() Można więc powiedzieć, że ma się, jak dla mnie, do mleka kokosowego w powszechnym wyobrażeniu tak, jak... Jak Condensed Milk Demeter miało się do wyobrażeń o Condensed Milk, wyobrażeń oscylujących pewnie wokół karmelowego Milk Noga ![]() ... a sam Philosykos, mimo tej "zaokrąglającej" nutki wciąż jest zapachem pięknie wiosennym, zachwycająco żywym, naturalnym i bardzo, bardzo zielonym. Faktycznie, nic, tylko wypuścić pędy ![]() Własnie, przypomniałam sobie o wyczytanej gdzieś fidze, bodaj Revelation CB I hate perfume. To musi być coś...
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Philosykos, hmm... przy okazji zakupu Tam Dao dla Sabbathowej grupy koniecznie przetestuję, choć figa aż tak mnie nie "porywa"
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja obecnie kompletnie nie rozumiem figowych maniaczek (boje sie ze w ten sam przewrotny sposob w jaki nie rozumialam swego czasu zachwytow nad Gris Clair
![]() Nat
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Moje sztandarowe figowce to Premier Figuier edt i Philosykos. O ile w pierwszym z nich wyczuwam delikatną nutkę mleczka kokosowego, o tyle drugi jest dla mnie zapachem czysto zielono-roślinnym i za to bardzo, bardzo go kocham. Premier Figuier jest natomiast zaprzeczeniem stereotypu mówiącego, że zapachy figowe nie są zmysłowe. Zdaniem moim i mojego otoczenia, są i to bardzo. Premier Figuier należy do kategorii perfum cielesnych, intymnych, wtapiających się zmysłowo w zapach rozgrzanej skóry. Zdaniem mojego przyjaciela jako takie są one nie tylko zmysłowe, ale wręcz seksualne. Phylosykos, niby bardzo zbliżony, ma zupełnie inny klimat. Swoją zielonością nieco odstaje od skóry, nie wtapia się w nią tak idealnie jak PF, za to cudownie odświeża i w ogóle jest po prostu przecudny
![]() Więcej fig nie posiadam, ale czekam na Revelation i Satellite. Kusi mnie też w ciemno Fico di Amalfi. Oj bardzo kusi. Mam nadzieję, że znawczynie tego zapachu się tutaj ujawnią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Rawito - czytam twoj opis i chyba zaczynam rozumiec czemu mi figi nie podchodza. Ha! Nie lacza sie z moim naturalnym zapachem
![]() ![]() Nat
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Fleur de Figuier Molinard.Nie potrafię tak pięknie pisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Boski wątek, Pauro
![]() Fleur de Figuier miałam okazję powąchać niedawno - stanowczo więcej Fleur, niż Figuier ![]() Ach, żebym tak kiedyś dopadła Philosykos w cenie 170 zł... ![]()
![]() |
#11 |
Wiedźma
|
Nie jestem jakąś namiętną koneserką fig w perfumach, ale pozwolę sobie dorzucić moje dwie ulubione:
Fig Tea Parfums de Nicolai - zapach składający się z samego owocu figi, bez liści i innych chabezi wzbogaconego zapachem przyzwoicie słodkiej, chłodnej zielonej herbaty. Zapach jasny, dość świeży, ale nie zielony. Apricot Fig Index - pisałam już, że morela wyczuwalna jest tylko początkowo, w półdystansie. Kiedy zapach zostanie ogrzany przez skórę staje się cudną, miękką, dojrzale soczystą figą z dodatkiem takiej mleczno - kremowej nuty, która wyczuwalna jest na początku rozwoju Premier Figuier Extreme. Tylko w PFE szybko zanika, a tu trwa, trwa i trwa... Teraz czekam na figowe Revelation IHP... ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mielony krzak brzmi interesująco ![]() A a propos fig, to testowałam dość intensywnie Fleur de Figuier Molinarda. Nie potrafię ładnie go opisać, ale wydał mi się bardzo gęsty, esencjonalny, a przy tym zielony, ale ze słodyczą w głębi. Nie czułam się w nim zbyt dobrze, ale i tak muszę stwierdzić, że jest wyjątkowo ciekawy, bardzo bogaty i wyjątkowy. Nie przypomina mi żadnego innego figowca. Generalnie polecam. W ogóle zresztą lubię zapachy Molinarda. Nie poznałam ich wiele, ale te, które znam, zrobiły na mnie duże wrażenie. Są bardzo naturalne, a jednocześnie głębokie i z klasą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A ja lubię figi - piszę, gdyby ktoś jeszcze się nie zorientował
![]() Premier Figuier L'Artisan - piękna, zielona, przejrzysta i przestrzenna figa. Dodatek mleczka kokosowego jest szalenie subtelny, nie przytłacza i nie gasi zieloności zapachu. Trwałość taka sobie mówiąc eufemistycznie. Premier Figuier Extreme L'Artisan - no cóż, nie zachwycił mnie w pierwszym teście nadgarstkowym, ale test będę powtarzać, więc może zmienię zdanie. Zbyt dużo mleczności kokosa, który jakoś tłamsi figę, czasami lekko mdli, zbyt tonuje zapach i wyrównuje chropowate krawędzie zielonej figi. Fleur de Figuier Molinard - całkiem inna figa. Ciepła, słodkawa, pełna i soczysta, chociaż zarazem drzewnie sucha. Nuta figi jest wyraźna, chociaż to zupełnie inne wydanie figi. Mam odleweczkę od miłej Wizażanki i bardzo się z niej cieszę, bo całej butli pewnie bym nie zużyła, a figa Molinarda pięknie komponuje się z wiosennym słońcem. Fig Leaf Demeter - w klimacie Premier Figuier, zielono - świeżo, testy ponowię, bo słabo ją pamiętam. Trwałość fatalna, do pół godziny. Philosykos Diptyque - cudna figa, zielona, soczysta, zielonością zgniecionych łodyżek, intymna, niedopowiedziana, bez nuty mleka kokosowego. Idealna na ciepłe, ale nie gorące dni. Trwała. I niesłodka, nie lubię słodkich fig, bo jakoś dodatek cukru morduje w moich oczach czar naturalnej świeżości figi. Marzę o flaszce. Figue Calypso - masakra dokonana na fidze. Z figą niewiele ma zresztą wspólnego, to bardziej ambra rodem z Ambre Russe. Zapachowy koszmarek. Io Capri Carthusia - figa herbaciana albo herbata figowa. Figa nie gra w tym zapachu głównej roli, jest wdzięcznym tłem dla zapachu zielonej herbaty. Odświeżająca i zapewne obiektywnie udana, w moich oczach dyskwalifikuje ją mięta jak w Mentafolii, której nie cierpię. Ichnusa Profumum - genialna ![]() ![]() ![]() Figue Amere Miller Harris - zaskakuje w teście globalnym, w nadgarstkowym odrzuca. Nosi się wyjątkowo wdzięcznie, chociaż sama jest figa jest tu mocno chropowata, o poszarpanych krawędziach, zdrewniała, szorstka. Ma też szyprowy rys - obok figi Molinarda kolejna, którą trudno pomylić z czymś innym. Figue Iris AA Gurlain - porażka Guerlain, profanacja figi i irysa. Figa to raczej jakieś popłuczyny po niej, irys w wydaniu bardziej fiołkowym, powiedziałabym, pudrowym, dusznym. Figa nie daje rady wygrzebać się spod tej tony pudru i grzęźnie gdzieś na dnie zapachu. Baza mdła i rozmyta. Ogródek Sródziemnomorski - jaka figa w Ogródku jest, każdy widzi ![]() U mnie na czele tej listy Philosykos i Ichnusa walczą o prowadzenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Od kilku miesiecy moim ulubionym zapachem figowym jest Ichnusa. Pozwole sobie przytoczyc moj wczesniejszy opis:
Ta figa nie jest podobna do lagodnego, podszytego mleczkiem kokosowym Extremalnego Figowca L'Artiasana. Nie jest tez zapachem slodkiego owocu. Jest szalenie zielona, az bucha w nos ostra trawiastoscia i lekka goryczka ziolowa. Moj maz, gdy wylowil w niej te lekko gorzkawa nute, okreslil ja jako "zapach miazszu, (gabki), z lodygi slonecznika" ![]() Mysle, ze przypadnie do gustu wielbicielom gorzkawych, zielono-ziolowych aromatow. Dla mnie jest bardzo srodziemnomorska i czuje, ze bedzie wspanialym towarzyszem na najwieksze upaly. Slodkie, bardziej "perfumowe" obicze figi mozna znalezc w CB I hate Perfume- Revelation. Otwarcie maja urocze, zielone, wrecz "polne"- wyczuwam w nich soczysta trawe i nawet kwiat koniczyny, z jego charakterystycznym, "konskim" zapachem ![]() Niestety, po chwili pojawia sie slodka, lekko mdla nuta- to zapewne miod, ktory na mojej skorze rzadko sie ladnie uklada. Od tego momentu, Revelation ewoluuja w kierunku, ktorego na sobie nie trawie- przyprawy+ slodka ambra+lepka zywica, na mnie pachna nieswiezo, wrecz klejaco. Kojarza mi sie z zapachem starych, intensywnie perfumowanych kosmetykow do makijazu, (puder, szminka), calymi latami rezydujacych na toaletce i zwietrzala slodycza "starodawnych" perfum. Moje wrazenia sa tak odmienne od opisu tworcy, ze podejrzewam nawet, iz trafilam na przestarzaly tester i probke ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
To aukcja pewnego sprzedawcy (Podaję pierwszą z brzegu):
http://cgi.ebay.pl/Diptyque-TamDao-E...QQcmdZViewItem Zakładając, że takiej firmy raczej nikt nie podrabia... Ma jeszcze kilka innych zapachów Diptyque, Philosykos bardzo często przewija się przez jego aukcje. Wszystkie zapachy są w tej samej cenie i myślę, że inne też możnaby u niego, na upartego, sępnąć, ale nie jestem pewna, kompletnie się nie orientowałam. Chciałam jeszcze zapytać, tonem kompletnego dyletanta, bo... Tego. Ostatnio testowałam w perfumerii jakąś wersję Eau de Cartier w niebiesko- zielonym flakonie i wydawało mi się, że wyczułam tam figę ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dorzucam jeszcze Kadota, którego twórcą jest Michael Storer.
Kadota to figowiec trochę w typie Philosykos'a. Zielony, cierpko-słodko-kremowy; zawiera aromat zarówno owoców, jak i liści figowca oraz domieszkę nut drzewnych i piżma. Edytowane przez homyk Czas edycji: 2008-05-12 o 09:25 Powód: lit :( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Była jeszcze kiedyś figa sephorowa
![]() Po pobieżnym przetestowaniu Premier Figuier, który mi absolutnie nie podszedł stwierdziłam że to składnik nie dla mnie. Figę z Sephory testowałam kilka razy i dopiero po czwartym (czy coś koło tego) zaskoczyłam, o co chodzi. Zaaplikowałam ją po męczącym dniu. Było dość ciepło, ja nie miałam nastroju ani na zbytnie słodkości, ani na zieloności. Sięgnęłam po tą akurat próbkę i to było to. Roślinność z tą lekko mdławą nutką owocu figi, lekko słodkawa, lekko świeża. Na wiosnę w sam raz. Intensywność i trwałość całkiem w porządku. Chętnie upolowałabym jej więcej, gdyby była... (a propos, czy ktoś wie, w jakim to flakonie występowało?) Po tym nagłym odkryciu zachciało mi się poznać więcej figowych zapachów ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
nie znam tylu fig co joasiak ale zgadzam sie z Nia co do:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Figami zaraziła mnie kochana Rawita
![]() Philosykos zachwyca mnie niezmiennie, choć - co dziwne - najlepiej rozwija się w chłodzie. Jest wtedy właśnie przecudnie zielony, niesamowity, lekko wilgotny. W cieplejszej temperaturze zaczyna zamieniać się na mnie w przywiędłą trawę. Nie chcąc, by mnie zraził, zostawię te kilka ml, które zakupiłam na jesień/zimę. Bardziej od PF edt zachwycił mnie Extreme, który na wspólnych zakupach sobie sprawiłam ![]() Przyznaję, że obu zapachów żałuję pod tym względem, bo planowałam je na lato, a tu muszę poczekać. Ale warto, więc poczekam ![]() Cytat:
I dorzucę jeszcze coś: Body Time Green Fig - próbka przywieziona przez Koleżankę - też cudownie, pięknie zielona figa, w formie olejku. Przywiodła mi na myśl Philosykos - początek na mnie bardzo zbliżony. Potem BT rozwija się jakby z delikatną nutą słodyczy w tle, ale też śliczna jest. Mediterranean Fig - jw, znam z próbki. Słodka, owocowa, przywiodła mi na myśl figę suszoną, miałam skojarzenie z zapachem pasującym do złotej jesieni. Gdzieś w tle pobrzmiewa nuta orientalna lekko. Niestety, z czasem zaczęła być dla mnie zbyt słodka, więc mówię jej nie.
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Tak, tak tak! Świetnie rozpisane. Jeśli mi jeszcze zrobisz takie coś z cierpkim zapachem Liczi, to uznam cię za moje guru.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Annmarie! A testowałaś globalnie Premier Figuier edt? Chyba najlepiej się sprawdza, gdy jest gorąco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Dodam słówko od siebie na temat pierwszego figowca jakiego dane było mi poznać Fleur de Figuier Molinard (dziś dostałam próbeczkę - dzięki Nebrasko
![]() ![]() Gdybym dostała w prezencie - nie pogardziłabym, ale nie wiem czy podoba mi się na tyle by kupić 100kę...Dalej testuję i czekam na Demeter ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Do mnie dotarła woda Demeter i powiem szczerze, ze bardzo mi się podoba takie wydanie figi - juz sobie wyobrazam jak przyjemnie będzie nią pachnieć w upały - wytrawnie zielona, odswieżająca...Tylko czemu trwa tak krótko
![]() Aha...dziewczyny - która zna AdP Fico di Amalfi - proszę o parę słów...zakupiłam w ciemno (dzięki Mad ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytam, bom ciekawa tej figi - nie znam jej, a czytałam, że piękna ![]() edit: jest na Truskawie.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję pięknie ![]() W takim razie czekam na słowo, kiedy już do Ciebie przybędzie i ślę swoją listę próbek na wymianę.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
przyszłam posypać sobie głowę popiołem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ostatnimi dniami poznałam kilka nowych fig, myślę, że uzbierało się na małe zestawienie.
![]() ![]() Philosykos - absolutnie doskonała, zielona, radosna, soczysta, młoda figa. Nie przejrzała, nie wysuszona słońcem, co ważne. Słodka akurat tyle, ile trzeba. Najtrwalsza chyba z całego towarzystwa. Premier Figuier Extreme - rzeczywiście, ślad mleczka kokosowego tu jest. PFE jest dzięki niemu kremowa, aksamitna, bogata - jak na mój nos, to zalety. Słodka, jak to figa, ale nie słodsza od Philosykos. Premier Figuier EdT - krewniaczka Philosykos. Zielona, młoda, trawiasta. Też raczej słodka. Nietrwała zupełnie. ![]() A la Figue! Satellite - najsłodszy chyba typ. Oprócz figi przyczaił się dyskretnie inny owoc. Kojarzy mi się mango/marakuja, pewnie w rzeczywistości to coś zupełnie innego, najważniejsze że jest toto bardzo nieśmiałe i dyskretne - wywąchałam dopiero w bezpośrednim porównaniu z chłodnym, niezbyt słodkim JdK. Jardin de Kerylos PG - kolejna figa "w typie" Philosykos. Poza tą zielonością i wilgotnością wyczuwam też łodyżki jakiegoś chłodnego, sympatycznego kwiatu (irys? ![]() ![]() Fleur de Figuier Molinard - dużo Fleur, mało Figuier. Średnio słodka, raczej trwała, a przede wszystkim letko męcząca wysuszonymi, przywiędłymi kfiatkami. Fig Leaf Demeter - najmniej trwała, najbardziej wodnista i "rześka". Na upał zapewne w sam raz. Bliska klasycznemu PF, ale mniej słodka i bardziej "ziemista", zakurzona jakby... ![]() Figue Amere MH - tu kurz z figi Demeter ulega wzmocnieniu. ![]() ![]() Revelations IHP - początek nieprzyjemny - mydło w płynie Zielone Jabluszko. Dodatek figi jest, ale przez to chyba jeszcze gorzej... ![]() Ichnusa Profumum - oj, nie lubimy się. Tutaj szampon Zielone Jabłuszko z dodatkiem mydlanej figi (oj, Shachownico, wiem, o co Ci chodzi...) trwa i trwa i trwa... ![]() I to wszystko napisało indywiduum, co z ciasta figi wypluwa... ![]()
Edytowane przez martwa papuga Czas edycji: 2008-05-27 o 17:40 Powód: jeszcze jedna figa :] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Dołożę jedną z fig BFAL
Strangler Fig, Black Phoenix Alchemy Lab: to figa o niebo ciemniejsza od PF Extreme. Zielona, ale przy okazji bardzo ziemista. Taka trochę podgniła, ale ogólnie ciekawa. Trochę słodka, a trochę kwaśna. Przez pierwsze sekundy otumania plastikiem (każda kompozycja BFAL ma fatalny początek). Jedna z najlepszych kreacji BFAL |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.