|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co mi dolega??? POMOCY!!!
Jestem wykończona psychicznie i zrujnowana finansowo! Żaden dermatolog nie potrafi postawić diagnozy co dolega mojej skórze na twarzy (co myśleć o lekarzach którzy przyjmują w ciemnym gabinecie i nie raczą obejrzeć twarzy z bliska?). Leczę się od 7 miesięcy i nikt nie postawił diagnozy. Przerobiłam juz wszystko: maści sterydowe, antybiotyki doustne, leki antyhistaminowe, szczepinkę antyalergiczną. Zrobiłam prawie wszystkie badania: krew, mocz, hormony płciowe i tarczycy. Wszystko w normie tylko wykryto lekką niedoczynność tarczycy i obecnie przyjmuję hormony. testy alergiczne wykazały uczulenie na nikiel i kompozycje zapachowe. Odstawiłam wszystko co zawiera perfumy: kosmetyki- tylko nieperfumowane, nie używam dezodorantu, perfum, lakieru do włosów itp.
Objawy: skóra (tylko na twarzy) wrażliwa, z naczynkami, poszerzone pory na policzkach brodzie, nosie i czole. Czasami pojawiają się w tych miejscach podskórne grudki i czerwone plamki. Oprócz tego czerwone plamy na skroniach. Jakby tego było mało twarz mam obrzękniętą szczególnie w okolicach kości policzkowych i pod oczami (koooszmar). W okresie silnego (bardzo) zaostrzenia zapisano mi doustny lek sterydowy i w czasie jego stosowania cerę miałam IDEALNĄ!. Po odstawieniu wszystko wróciło. Obecnie strefę T smaruję na noc Acnefugiem. Odżywiam się racjonalnie, przyjmuję ( od dłuższego czasu) wit. A+E, C, olej z wiesiołka lub ogórecznika, nie piję alkoholu. CO MAM ROBIĆ? PORADŹCIE! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rzabbocop
|
Re: Co mi dolega??? POMOCY!!!
Nie wiem, czy Ci pomogę. Moja teściowa miała podobne objawy. Też kilka lat błąkała sie po dermatologach i innych lekarzach. W końcu po kilku latach metodą prób i błędów i po przeczytaniu wieeeelu książek, doszła do tego, ze to alergia pokarmowa (na mleko, marchew i jabłka). Obecnie od kilku miesięcy unika tych produktów i jej twarz i dekolt dochodzą do normy. Niestety naczynka jej zostały
![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich alergików ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A czy robiłaś badania w kierunku pasożytów - bo podobno ich obecność może powodować reakcje alergiczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
witaj!
nie wiem czy Cie pociesze, bo marne to pocieszenie, ale od kiedy pamietam- z moja cera jest cos nie-tak. Zmiany na skórze lokuja sie w okolicach skrzydełek nosa i rozszerzają ku dołowi, czasem w okolicach brody, i skroni, ostatnio niestety zaczęłam je obserwować na czole ![]() ![]() Ale co mam zrobic, każda kolejna wizyta u lekarza to koszty i nerwy i żadnych rezultatów, nie wiem, może o wyleczeniu w ogóle nie ma mowy tylko chwilowe "zaleczenia"? Stan mojej twarzy polepsza sie trochę gdy jest opalona, pogarsza natomiast po bardziej tłustym jedzeniu i alkoholu. Dodam, że jest ona płytko unaczyniona, widzę coraz więcej naczynek [to pewnie też przez te sterydy] a w strefie T się przetłuszcza. Jak do tej pory nie znalazłam nikogo kto by mi pomógł. Mieszkam w Krakowie. Moze ktoś może kogoś polecić? ehh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mnie to też wygląda jednak na reakcje alergiczne, Rzabba (cześć Ewuśku
![]() Na marginesie - co myślimy o dermatologu przyjmującym w ciemnym gabinecie i nie oglądającym z bliska twarzy? ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Re: Co mi dolega??? POMOCY!!! - do kasiab
Jakie mam zrobić badania na pasożyty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
p.s.
szlag mnie po prostu trafia na to wszystko, mam 25 lat i nie moge sensownie pielęgnować swojej skóry, zrobic czegoś np z tym, że jest mieszana, bo cały czas skupiam się na zaleczaniu i maskowaniu tych zmian
![]() kremów pod oczy też nie moge używać, bo wszytko powoduje u mnie albo zaczerwienienie albo puchnięcie ![]() physiogel którym teraz zmywam twarz też mnie trochę piecze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Re: p.s.
Dziewczyny, czy to nie jest tradzik różowaty? Bo objawy jakby podobne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Merigold, pozdrawiam, tez kiedys mieszkałam w Krakowie i leczyłam się u fantastycznej lekarki dermatolog - dr Kapińska-Mrowiecka. Ona przyjmowała w Prywatnej Przychodni Ordynatorów, czy coś takiego, na ulicy bodajże jakiegoś generała - to była boczna od ronda, przy którym jest hotel Ibis. Ta kobieta wyleczyła mnie i kilkoro znajomych, którzy już stracili nadzieję na normalny wygląd. Poszukaj jej, gwarantuję, że Ci pomoże. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziękuję!
dziękuję Ci bardzo!!!!!!!!
poszukam jej na pewno, ostatnia pani dr obejrzała mnie z odległości 1 m i PYTAŁA jakie mam zmiany , nie oglądała ich = pełen czad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Re: dziękuję!
własnie wyczytałam, ze ta pani dr jest ordynatorem na dermatologii w szpiatalu Żeromskiego. słynna pani która mnie pytała o dolegliwości bez oglądania właśnie stamtad była :/ mam nadzieje, że to nie ta sama
![]() zreszta to jest o zgrozo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Mnie tez tak leczono, na odległość przez pewien czas
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Re: Co mi dolega??? POMOCY!!! - do kasiab
badania kału na lamblie, glisty i inne takie (to może zlecić dermatolog).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Kiedy byłam u dr Kapińskiej-Mrowieckiej, akurat nie miałam żadnych zmian na twarzy, a ona z opisu postawiła trafną diagnozę i zaordynowała skuteczne leczenie,. Stara, siwa, o dość przykrym wyglądzie, trochę sie jej bałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
aaa
.. to odechtnęłam trochę, tamta była młoda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Re: dziękuję-do Iwonki
Iwonko a u jakiego dermatologa byłas i co z tym laserem, czy to było jakies leczenie tym laserem (ja tez jestem z Łodzi) i mam podobne problemy (trudno trafic do dobrego dermatologa)
pozdrawiam gocha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Re: aaa
Merigold, daj znać, jak już będziesz po wizycie, co to było, ok?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
OK
obiecuję, ze jak tylko dotre do tej pani dr to zdam relację
natomiast nie wiem czy to będzie w czasie wakacji jeszcze, mam teraz duzo pracy i mało pieniążków ![]() pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
skoro pomogły sterydy, to najpawdopodobniej masz alergię, pytanie tylko na co...
nie rezygnuj z poszukiwań dobrego lekarza |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Re: dziękuję-do Iwonki
Gocha daj mi swój mail to Ci prywatnie napiszę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Przyjaciółka Wizażu
|
Jeśli kilku dermatologów nie potrafiło postawić diagnozy to nam tylko na podstawie opisu także może sie to nie udać.
Dermatologów ,którzy nie oglądają skóry omijaj z daleka - szkoda pieniędzy na zapisywane przez nich na chybił trafił leki. Leki sterydowe przynoszą poprawę tylko na krótki czas , jeśli są zbyt długo stosowane to moga wywołać trądzik posterydowy - bardzo trudny do wyleczenia. Zmiany ,które opisujesz najbardziej wskazują na trądzik różowaty.Zrób wszystkie badania -jeśli hormony są w normie to koniecznie sprawdź funkcjonowanie układu pokarmowego (dziewczyny dobrze radzą - pasożyty przewodu pokarmowego mogą być jednym z czynników wywołujących trądzik różowaty). Przypomnę jeszcze raz : Czynniki, które mogą wywoływać trądzik różowaty to: Zaburzenia naczynioruchowe, nadreaktywność układu wegetatywnego Łojotok-opinie lekarzy są sprzeczne, za takim związkiem przemawia lokalizacja zmian w miejscach łojotokowych, przeciwko występowanie trądziku także u osób z suchą cerą, Zaburzenia hormonalne- objawy mogą nasilać się po stosowaniu leków hormonalnych, w okresie przekwitania, w zależności od cyklu miesiączkowego Schorzenia przewodu pokarmowego- obecność helicobacter pylori , nadkwaśność , niedokwaśność żołądka, przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego, zaparcia Demodex folliculorum nużeniec, pasożyt ludzkiej skóry- może powodować zmiany skórne Pityrosporum ovale _ drożdżaki Ogniska infekcji szczególnie nie wyleczone zęby Kortykosteroidy Druga diagnoza ,która wydaje mi się równie prawdopodobna to alergia pokarmowa (też już dziewczyny Ci o tym wspomniały), może byc też tak ,że alergia jest przyczyną pojawiania się zmian przypominających trądzik różowaty.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.