|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Un Jardin sur le Nil - Hermes
Musiałam założyć ten wątek.
Ogród jest przwrotny i piękny. Jest zielony, wodny, błotnisty i jasny. Trzeba mrużyc oczy pod wpływem tej świeżości słońca, roślin, rzecznej wody. Najpierw jest świeżość, rozcięty na połowę, zielony, egzotyczny owoc - mango, cierpkie, niedojrzałe, świeże. W tej pierwszej chwili czuję też tatarak roztarty w palcach. Jako dziecko uwielbiałam jego zapach i często chodziłam nad bagna niedaleko domu mojej babci, żeby poczuć ten gorzki, ziołowy aromat. Cała ta świeżość jest w Ogrodzie nagrzana, rozpalona wręcz słońcem. Na moim nadgarstku Un Jardin pachnie jak ... skóra nagrzana słońcem. Tak, tak... Skóra po spacerze w słoneczny ale wilgotny dzień, spryskana sokiem z niedojrzałych owoców. Do tego delikatna nutka rzecznej wody, czyli rośliny roztarte, "wymoczone" w wodzie Rzeki,z kawałeczkami drewna, z mułem, muszlami. Tak jak w Angel jest zapach anioła, w Black Cashmere północne średniowiecze, to w Un jardin sur le Nil jest Człowiek. Te perfumy niesamowicie pachną Człowiekiem zmęczonym letnim spacerem nad rzeką albo letnią miłością na trawie. Tak na mnie pachną. A na koniec, kiedy po wielu godzinach niezmordowanego trwania zapach gaśnie... wychodzi z niego kadzidło i drzewa. Jakim cudem? Nie wiem. Może sugeruję się nazwą ale wszystkie te składniki obudziły we mnie jedno skojarzenie: Starozytny Egipt. Może to Ceremonia Otwierania Ust, ludzie, woda i kadzidlany dym towarzyszący początkowi podróży do Krainy Na Zachodzie? Może królewscy synowie polujący na dzikie ptactwo w nadbrzeżnych zaroślach? Może ludzie zmęczni upałem dnia, odpoczywający wieczorem w szatach z przezroczystego lnu, z woskowymi stożkami na głowach? Stożki rozpuszczały się pod wpływem ciepła, uwalniając zapach - może właśnie taki? Może statki wracające do Hatszepsut z Kraju Punt? Wiele tych "może". Bo zapach jest równie niejednoznaczny jak Egipt. I tak jak Egipt, Un jardin sur le Nil jest hołdem dla Rzeki. Świętej Rzeki, która zbudowała cywilizację opartą na życiodajnym mule karmiącym pola i papirusie. Po kilku dniach noszenia ogrodu poczułam, że zaczynam rozumieć dlaczego tak bardzo przywiązałam się do niego. To Egipt, w całym szerokorozumianym pojęciu swoich znaczeń i mitów stanął za mną jak niewidziany od wczesnej młodości ukochany przyjaciel i dotknął moich nadgarstków i szyji. Mój nos chce czuć ten dotyk bez końca. W końcu Egpit był moją pierwszą miłosną przygodą w krainie legend naszej cywilizacji, kiedy jako nieopierzały dzieciak przeczytałam "Bogów, groby i uczonych". A potem były inne książki i podróże. Ale to całkiem inna historia ![]() Edytowane przez beliczek Czas edycji: 2006-05-05 o 11:47 Powód: literówki, jak zawsze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Le jardin sur le Nil
Beliczku.. cudowny opis cudownych perfum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
piekny opis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Beliczku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
I jakie to szczęście, że własnie kupiłam te perfumy!!!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Cudny opis, pozostaje mi zgrzytać zębami, bo zapachu oczywiście nie znam
![]() Może kiedyś, jak będę stara, brzydka, ale bogata? ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
a moze przypadkiem jak zajrzysz do ktorejs spehory,douglasa albo innego przybytku rozpusty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już we wtorek ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No i masz babo placek. ...
Neonia ugotowała się w swym stawiku, stała się rybką myślącą przyszłościowo, rybką której życzenie dla niej samej musi się spełnić. Cóż prze ten cudowny opis Beliczku przyjdzie mi teraz stać się piranią by zdobyć Nil i w nim popływać.Czy któs chce ze mną??? ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ojej, ale piekny opis...
![]() A ja mam takie przyziemne pytanie - czy ok. 195pln za 50ml EdT (w perfurmerii - czyli oryginalne) to jest dużo czy mało? Bo ja się zupełnie nie orientuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nil jest śliczny, na samym początku marcheweczka, a potem ogródek warzywny w pełnym słońcu... ![]() Ale ta cena? Padłam plackiem i dostałam zawału ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ojej, to chociaż perfurmy tutaj mają tańsze niż Polsce.
Zawsze coś, bo wszystko inne w sklepach jest raczej wielokrotnie droższe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Beliczku, jestem zachwycona tym, jak piszesz o zapachach, padam z wrażenia... zwłaszcza że miałam okazję testować dzisiaj Ogród Nilowy i całkowicie się z Tobą zgadzam, te perfumy są niesamowite, magiczne
![]() Eeeeeech... milionerem być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Beliczku, opisałas ten zapach najpiękniej jak można...
a wątek jak najbardziej dla mnie, bo tylko czekam na wypłatę i do razu kupuję... chodzi za mną ten zapach, śni mi się, mam obsesję wręcz ![]() ps. kocham Egipt - najbardziej ze starożytnych cywilizacji |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ooo... testowałaś?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nil jest piękny i na pewno zakupię go wiosną. I jak na świeżaka jest zdumiewająco trwały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Oba Ogrody są przepiękne.I taki jest też opis otwierający wątek. Właściwie trudno mi zdecydować który z Ogródków bardziej mi się podoba. Jak upoluję flaszkę Śródziemnomorskiego zdecyduję
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
![]() Wyczytałam kiedyś na wizażu, że istnieją 15 ml pojemności Ogródków Hermesa. Bardzo interesowałoby mnie 15 ml Śródziemnomorskiego? Może wiecie gdzie mogłąbym dostać takie cudeńko? (szukałam w internecie, ale nie znalazłam). Będę wdzięczna za info ![]()
'Jak gdyby znajome szlaki wyznaczone na letnim niebie mogły równie łatwo prowadzić do więzienia, jak do niewinnych snów' (Camus) I need perfection, some twisted selection that tangles me to keep me alive
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Un Jardin sur le Nil - Hermes
Na razie wąchałam oba tylko tylko co z fioleczki, jednak jak tylko będę mieć nastrój - przetestuję na sobie -OBA, zachłannie, choć nie jednocześnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Podpisuję się pod tym opisem obiema łapkami
![]() Uwielbiam oba ogródki. Sama nie wiem który bardziej. Nilowy nie ma w sobie słodyczy, która troszkę na mnie wychodzi w śródziemnomorskim. I jeden i drugi jest w tej chwili moim letnim numerem 1. No może jeszcze Figa L'Artisana jako letniak depcze im po piętach ![]() A co do ceny... Nie musi aż tak bardzo rzucać na kolana jeśli poszuka się w internetowych sklepach. Polecam USA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Wklejam małe porównanie podróby ogródka nilowego z oryginałem srodziemnomorskiego.
Oryginal nilowego dopiero do mnie leci - nie wiem jeszcze jak wygląda setka. Roznica - przedewszystkim w zapachu! Akurat tego nie starali sie nawet podrobic, tylko brali to co mieli pod ręką. Napisy na butelce nie są wyrazne..jakies takie dziwne, niestarannie wykonane - rozmazane. Flakonik był bez korka. Atomizery róznią sie kolorem, rownież wykonaniem... dodatkowo atomizer podróby jest felerny - widać bańke na fotce. Co z tymi rurkami - sama nie wiem, ale ta w srodziemnomorskim sięga samego dna.. tej w nilowym wydaje sie troche brakowac. Ciezko mi bylo uchwycic to na zdjęciu. Oby Wam sie nie trafiło.. uważajcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Załamałam się
![]() Ja chyba nie powinnam kupować na Allegro, bo dla mnie te flakony są identyczne. Nie widzę tych różnic, o których piszesz Psycho i gdybym to ja kupiła taką podróbkę, to mogłabym tylko liczyć na swoją znajomość zapachu. Przykre. Współczuję tej nieprzyjemnej historii.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze od spodu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zawartosc sie rozni, i to jak ![]() Gdybym nie kupila wczesniej 15ml, myslalabym ze tak pachnie i bym sie go pozbyla... ogolnie to ja za Hermesami nie przepadam, wiec gdybym nie wiedziala, uznalabym go za Hermesa.... Zapach przypomna te wody, z ktorymi czasami chodza po parkingach u mnie na sląsku i probuja wcisnac jako nowosc z sephory... powaznie, tak pachnie ![]() Raz mnie facet taka potraktowal z dala... nie zdazylam zwiać.... ....ten sam "smrodek" pospolity |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Psycho współczuje Ci ogromnie i jednocześnbie podziwiam Twoje wprawne oko. Podobnie jak Joasiak załamałam się- w życiu nie doszukałabym się takich różnic
![]() Teraz już sama nie wiem co robić ![]() ![]() Czy mogę spytać od kogo to kupiłaś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
A może ten ogródek jest po prostu stary? Kupiłam kiedyś Caroline 212, która najzwyczajniej w świecie 'śmierdziała', ale o dziwo buteleczka była OK, sprzedawca także. Perfumy zostały oddane do ekspertyzy i okazało się, że owszem, są oryginalne, ale już dość wiekowe.
Prawdę mówiąc, to dla mnie te ogródki są identyczne - no może niepokój wzbudziłaby ta literka "s' w napisie Hermes z przodu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.