|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czym zmywacie makijaż i filtry??
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twarz od razu zmywam tym zelem,omijam jedynie okolice odczu bo do tego mam dwufazowca. Nie daje zadnego mleczka i nie korzystam z wody;chociaz dzisiaj przyszlam do domu taka upocona po wedrowce za butami,ze az przyjemnie bylo na koniec wsadzic buzie pod prysznic ![]() Jednak mimo wszystko zel micelarny solo spisuje sie na medal. Mozna laczyc go z woda i tez fajnie dziala ![]()
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
Hexxanko, witaj w funklubie Rosaliaca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Gość
|
Ja też w nim jestem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokladnie ![]() ![]() Ivv-nie sadzilam,ze tak bardzo sie nim zachwyce ale moja buzia bardzo go docenia i troche zaluje,ze tak pozno dalam sie na niego namowic. Jednak lepiej pozno niz wcale... ![]()
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Blue,moze przed zakupem udaloby Ci sie upolowac probeczke
![]() Mnie osobiscie Bioderma nie zachwyca i nie siegne po nia wiecej,zreszta porownujac micel LRP i Biodermy -LRP wygrywa nie tylko ze wzgledu na dzialanie ale i wydajnosc ![]()
![]() |
#159 |
Gość
|
Ja muszę znaleźć jakiś nowy micel - Bioderema droga i niewydajna, Vichy nie łagodzi tak podrażnień, AA AquaIce tak samo - ale znowu ta cena - piękna
![]() Na razie zamiast micela zmywam paszczę płynem do demakijażu Sephory - ten sam efekt ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
To może Plante System? właśnie skończyłam "półlitrówkę" Purifit, w sumie całkiem dobry micel. Nie wiem tylko, jak z łagodzeniem podrażnień, bo ja jakaś nadwrażliwa nie jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Gość
|
Erato, dobrze prawisz
![]() http://www.aquavitae.com.pl/catalog/...oducts_id=4345 Używał ktoś? ![]() PS tego Twojego tyż nie ma w KWC, moze dodasz? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Jako że moja pielęgnacja jest mocno usystematyzowana to pałętam się po aptekach i nic nowego kupić nie mogę.
Sprawiłam sobie żel Rosaliac, fajny, choć nie wyobrażam sobie nie spłukać go wodą. A w tym zastosowaniu niewiele różni się od calmy ziaji, odczucia mam bardzo podobne. Tylko cena robi wielką różnicę. ![]() Tymczasem najbardziej zadowolona jestem z micela sebium biodermy stosowanego jak tonik po zmyciu calmą, działanie antybakteryjne plus uczucie czystej i świeżej cery, to lubię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio docieram do domu taka zmeczona że padam z nóg, zmywam wszystko micelem Sensibio i o dziwo cera wygląda zadziwiająco dobrze, mimo że nie zawsze myję twarz żelem tylko przecieram Biodermą, jestem pod wrazeniem tego cudeńka
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Dawniej mój demakijaż był bardziej skomplikowany: najpierw mleczko rozgrzane w dłoni i palcami rozmacowane po twarzy, potem to wszystko zmywałam żelem (bez sls), a potem jeszcze przecierałam tonikiem- najlepiej jak jeszcze wszystko jest z jednej serii
![]() ![]() Teraz mi się nie chce, tym bardziej że przekonałam się do olejków do mycia- teraz je wręcz ubóstwiam. Idealnie zmywają wszystko, nawet mocny makijaż oczu, same również świetnie się spłukują. Żadnych podrażnień, ściągniecia itp, buzia gładka i miła w dotyku i już nawet tonik niepotrzebny (chociaż na początku zawsze dokładnie przecirałam nim twarz, albo jakimś płynem micelarnym, tak dla pewności, bo zbytnio nie ufałam metodzie z olejkiem- nic się nie pieni, a czyści spektakularnie). Z gotowych to jest taki Bielendy, ja robię sobie sama- 2 emulgatory z Mazideł mieszam z ukochanym olejem słonecznikowym (nierafinowany, ze sklepu eko bez dodatków- nawet nie wiedziałm, że olej słonecznikowy może mieć taaaaki zapach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zadomowienie
|
Kajol, napisz proszę jakie to emulgatory?
W ogóle napisz dokładnie jak to robisz, jeśli możesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
ja na razie robię taki prosty olejek i w małej ilości:
40 ml oleju słonecznikowego (ale mogą być inne, w zależności od rodzaju cery, np. sezamowy- również bosko pachnie, dla suchej) 5 ml polysorbate 80 5 ml glyceryl cocoate tak żeby mi wyszło 50 ml (akurat mam taką buteleczkę z wygodnym dozownikiem)- ale można je zmieniać w zależności od tego jaki efekt myjący chce się uzyskać- ja nie jestem bardzo restrykcyjna co do ilości (to w końcu nie kwasy ![]() ![]() - proporcje na podstawie informacji ze sklepu Mazidła tam jest też dużo innych przepisów (dla mnie niektóre zbyt skomplikowane, więc sobie uprościłam nieco ![]() http://mazidla.com/index.php?option=...id=20&Itemid=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Wtajemniczenie
|
A na jak długo starcza taki olejek do mycia? To wychodzi ok. 50 ml, więc na miesiąc czy dłużej? Chciałabym coś takiego umieszac dla mamy, ale nie wiem, czy to jest wydajne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zadomowienie
|
w sumie to nie zwracałam na to uwagi; zrobiłam sobie dopiero trzeci, ale starcza mi na ok. 3 tygodnie mniej więcej. Z tym że ja go użwam też rano, czasem też jeszcze jak reaplikuję filtry w ciągu dnia (po basenie) i używam raczej hojnie- żeby zmyć grubą warstwę filtra i skrobii.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Wtajemniczenie
|
dzięki za info.
Ciekawe, czy jakby to zrobić do ciała, to by człowiek zbankrutował. Myślę o mojej mamie z totalnie suchą skorupą zamiast skóry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
a ja właśnie myślę który wziąć i z czym połączyć
:http://mazidla.com/index.php?option=...id=2&Itemid=27 dopiero się wgryzam i strasznie mi się to miesza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez myślałam o Kujawskim, wcale nie taki najgorszy. Ja do ryjka lubię winogronowy z supermarketu, 15 zł za litr. Wczoraj zmieszałam taki olej z żelem do mycia i wyszło super, dodałam olejek paczulowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zadomowienie
|
o właśnie, zmieszać z żelem do mycia to jest dobra myśl
![]() A z takim sls-owym? Bo w sumie jak się detergent rozcieńczy trochę, to nie powinien za bardzo wysuszać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam jakiegoś garniera z sls, nic się nie stało. Dziś zakupiłam olejek herbaciany, zrobię se antytrądzikowy olejek do mycia twarzy.
Zastanawia mnie jedno, co wsadzić do środka, żeby miał właściwości pilingujące, może płatki owsiane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
ale płatki owsiane to raczej przed samym myciem mieszać na dłoni wraz z żelem, bo inaczej zrobi się z nich miękka papka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Racja. ![]() A gdyby tak do tego olejku myjącego dodać zielonej glinki w proszku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jak zachowa się glinka w proszku, bo nigdy nie miałam, ale jeśli ma być "na stałe" wymieszana z żelem to wdaje mi się, że zrobi się z niego brudna breja
![]() hmm, jeśli miałabym sama mieszać coś bezpośrednio przed myciem, bo byłaby to bromelaina (ale jeszcze nie próbowałam - opakowanie z mazideł wciąż leży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Wtajemniczenie
|
cukier dobry jest, gdy się go daje stopniowo przed każdym myciem, ale drapie mocno. Jka byłam w liceum i miałam malutko kasy i szkoda mi było na peeling, to mieszłam cukier z żelem Soraya i mocno ścierał twarz.
Co do glinki, miałam kiedys takie mydło z glinką w płynie Argiletz, breja się nie robiła, tylka taka warstwa osiadała na dnie, wystarczyło wstrząsnąc i było ok. Chyba wypróbuję. Breja się z glinki robi z wodą, tak też można myć twarz, glinka+woda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.