|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() ... Czy jadacie potrawy z orkiszem ??? ...
Witam
![]() Dzisiaj z zainteresowaniem obejrzałam program w tv, gdzie wiele mówiono na temat ziół i przypraw, które stosowała św. Hildegarda, a także potraw, których głównym składnikiem jest orkisz. Podobno zboże o wielu leczniczych właściwościach. Czy wiecie może coś więcej o tym zbożu? Może znacie jakieś sprawdzone przepisy? Chętnie je poznam i spróbuję wykonać. Pozdrawiam serdecznie.
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ... Czy jadacie potrawy z orkiszem ??? ...
Hej, ja też dzisiaj oglądałam ten program w TV i też zainteresował mnie ten orkisz
![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Orkisz jest "pszenicą-bazą" czyli pszenicą nie poddana żadnym krzyżówkom, w starożytności główny składnik diety. Nie wywołuje alergii, ma więcej aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów. Można nim zastępować zwykłą pszenicę, choć wypieki są odrobinę "gęstsze". Ziarna orkiszu są duże, trochę przypominają jęczmień. Osobiście od ponad roku używam mąki orkiszowej do pieczenia chleba i do naleśników, ziarna do sałatek. Naprawdę polecam!!!
Sałatka z ziaren orkiszu: 1 szklanka ziaren 1 ogórek obrany w kostkę 2 szalotki posiekane 1/4 szklanki czerwonej cebuli 1/4 szklanki świeżej kolendry 2 łyzki oliwy sok z jednej cytryny sól 2 łyzki pokruszonego sera koziego Ziarna gotować w 4 szklankach wody ~45 minut, aż będzie miękki. Dodać warzywa i wymieszać. Polać oliwą z sokiem z cytryny i posól. Psypać serem Przepis pochodzi z książki dr P.D`Adamo "Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wojtusiu te dwie pierwsze strony, które podałaś, też znalazłam, a trzecią chętnie sobie przejrzę. Dziękuję Ci bardzo
![]() IlonoP dziękuję Ci bardzo za te informacje o orkiszu i za przepis ![]() Pozdrawiam serdecznie.
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio upiekłam chleb orkiszowy:
500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej opakow. suszonych drożdży 30g brąz. cukru łyżeczka soli [wg mnie trzeba dodać trochę więcej] po szczypcie mielonego cynamonu i kardamonu 2 średnie jajka 250ml letniego mleka 75g roztopionego letniego masła 150g orzechów laskowych Wszystkie składniki oprócz orzechów do miski i wyrabiać mikserem najpierw powoli, potem na najwyższych obrotach [w sumie ~5 min]. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w cieple [ja do piekarnika na 60 stopni] aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość. Oprószyć ciasto mąką i na stolnicy wgnieść orzechy. Uformować podłuzny bochen i odstawić znów do wyrośnięcia. Ostrym nożem kilkakrotnie naciąć wierzch na 1 cm głębokości, posmarować wodą i posypać z wierzchu siekanymi orzechami. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st. 50 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Mąkę orkiszową można zastąpić pszenną a mleko maślanką. *wg mnie lepiej upiec w dużej keksówce, bo na blasze wyszedł mi szeroki i niski. Podczas pieczenia czuć obłędny zapach, zresztą potem też. Chlebek długo zachowuje świeżość [od wtorku]. Polecam go przede wszystkim na słodko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Ci serdecznie IlonoP za te informacje
![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.