|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dekorowanie i szkola pieczenia
Znalazłam to dziś w moich segregatorach( ,,Kolekcja dobrej kuchni,, i postanowiłam się z Wami podzielić
![]() ![]() Suche ozdabianie ciast. ![]() Składniki: 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1. ![]() Na powierzchni ciasta ułożyć ukośną kratkę z pasków papieru o szerokości 1 cm. Posypać grubo cukrem pudrem, a następnie ostrożnie zdjąć paski papieru. 2. ![]() Ciasto posypać obficie kakao, ułożyć na nim papierową serwetką do tortów.Posypać cukrem pudrem i ostrożnie zdjąć serwetę. ![]() 3. ![]() Ciasto posypać obficie grubą warstwą cukru pudru, przykryć małymi, ususzonymi liśćmi lub kwiatkami o ciekawych kształtach, a następnie posypać kakao. 4. ![]() Na posmarowany kremem waniliowym tort położyć dowolny ornament wycięty z papieru, po czym powierzchnię tortu posypać kakao, usunąć szablon. 5. ![]() Ciasto posypać cukrem pudrem,z papieru wyciąć sześć do ośmiu wąskich pasków, po czym obficie posypać kakao.Ostrożnie usunąć szablon, aby wzór nie uległ rozmazaniu. c.d.n. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dekorowanie i szkoła pieczenia
C.d
![]() Ozdabianie tortów. 1. Konfiturą i kremem- Powierzchnię tortu smarujemy konfiturą lub dżemem. Rant ozdabiamy wyciśniętym szprycą kremem lub bitą śmietaną. Na środku układamy kandyzowane lub świeże owoce. Bok obsypujemy kolorową posypką. 2. Galaretką- Na warstwie kremu układamy pokrojoną w drobną kostkę galaretkę w jednym lub różnych kolorach. Bok ozdabiamy wyciśniętym szprycą kremem. 3. Orzechami- Wierzch tortu smarujemy jasnym kremem, natomiast z ciemnego kremu wyciskamy rozetki. Na wierzchu układamy orzechy laskowe i połówki orzechów włoskich. Bok obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. 4. Owocami- Przestudzoną żelatynę mieszamy z kremem z bitej śmietany i owoców. Smarujemy tort, po czym dekorujemy owocami. Bok gładzimy nożem zanurzonym w gorącej wodzie. 5. W dwóch kolorach- Powierzchnię polewamy ciemną czekoladą, wyciskamy spirale z lukru, patyczkiem rysujemy linie od środka na zewnątrz. Bok oblewamy białą czekoladą i ozdabiamy ciemną. 6. Czekoladą, marcepanem i glazurą cukrową- Wierzch i boki tortu oblewamy czekoladą, a następnie rant zdobimy ornamentami z glazury cukrowej. Centralną część tortu dekorujemy motywem kwiatowym bądź innymi ozdobami wykonanymi z marcepanu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny! Znalazłam fajne pomysły na ozdabianie tortów, ale nie mam pojęcia z czego te dekoracje są zrobione i czym torciki są przykryte...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To najpewniej jest lukier palstyczny. Dostępny w najróżniejszych kolorach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
w przepisach znalazlam ze do ozdabiania stosuje sie rowniez mase marcepanowa, niestety nie wiem, gdzie mozna kupic. a chetnie bym kupila i sprobowala cos z niej zrobic na ciasto\torcik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze ale wspaniałe http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=5605843 też jestem ciekawa gdzie można kupic ten lukier..
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
to zazwyczaj masa marcepanowa
mojej kolezanki rodzice mają fabryke odpustowych cukierków bardzo często tej masy uzywają ale robią ją sami ![]() wiec nie wiem gdzie można ją kupić też bym coś fajnego zrobiła znalazłam na all z tej firmy sa najlepsze marcepany więc ta masa musi też być super ale 200g na co to starczy? na pokrycie całego ciasta?? ![]() marcepan jest bardzo ciezki
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-10-26 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja się jednak upieram przy lukrze plastycznym
![]() Afrodyto do dostania np. tu: http://www.mniammniam.pl/sklep/index...plastyczny&ko= |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ozdabianie potraw
czesc jestem tu nowa i nieumie sie tu polapac,mam tez ruzne dekoracje ale jak
mam tu zdjecia wlozyc,niewiem hi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Tu też można znaleźć prześliczne dekoracje na tort (różne kategorie)
http://www.tortalandia.it/Cerimonie.htm Szkoda tylko, że nie uczą jak je wykonać... ![]() Ja właśnie szukam jakiejś ciekawej dekoracji na tort na drugie urodziny naszej córeczki... Jakby ktoś znał jakiś przepis na dobry i sprawdzony krem to poproszę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
: to chyba jednak to ale wychodzi drogo pokrycie sredniego tortu to ok 400g a w opakowaniu jest 250g teraz zrobienie ozdob.... pewnie wszystko ok 40-50zl no i ciasto:p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
znalazlam cos takiego
"masa z marshmallows" 450 g marsmallows bialych 1 kg cukru pudru 3 lyzki wody Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow ![]() a tu link do strony http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,...7,0,2.html?v=2
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Oooo... To jest ciekawe. Muszę spróbować.
![]() Wszystkie te ciasta są pięęęęękne! Lubię się tak bawić, tylko jak już wczesniej wspomniałyście, trochę drogo to wychodzi. :/ Chciaąłbym kiedyś tak ładnie udekorować ciacho. ![]()
O body swayed to music, O brightening glance, How can we know the dancer from the dance? -- W. B. Yeats -- (\__/) (O.o ) (> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dekorowanie i szkola pieczenia
http://www.tortalandia.it/Cerimonie.htm o boże
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
Prosze o pomoc-jak wykonac róże w cukrze?Widziałam taką dekoracje-biała róża(sam kwiat) była cała pokryta kryształkami cukru. Poza tym czekam na ciekawe pomysły,jak udekorowac tort lub ciasto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dekoracja na tort
jak wykonac roze to nie wiem. ale ogolnie sama dekoracja tortu to juz inwencja tworcza robiacego tortu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Mozna tez kolorowymi kremami, migdalami....A ta roze mozesz wlasnie zrobicz bitej smiatany czy kremu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
uczta dla oczu, ale czy to bedzie smaczne? -raczej watpie
![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Znalazłam wykonanie RÓŻY W CUKRZE!!!
![]() Naprawde ślicznie to wygląda, a ponieważ jest teraz okrez komunii to polecam taką ogdobę na torcie (z białych róż)!!! Potrzebujemy: -pączek róży (na pół rozwinięty),obcinamy łodyżką pozostawiając tyko kilka cm -Białko -łyżkę oleju -łyżkę wody -cukier Białko,olej i wodę łączymy ze sobą i za pomocą pędzelka malujemy dokładnie płatki róży.Następnie posypujemy cukrem, odwracamy łodyżką do góry i przypinamy gdzieś aż wyschnie.Gotowe!!! ![]() Róża zachowa swój kolor i dzieki kryształkom cukru będzie wyglądała bardzo apetycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
takie lukry plastyczne są też w Tortowni, chciałam sobie kupić i zrobić taki tort, ale dziewczyny pisza tam, że tort trzeba posmarować przed pokryciem jakimś kremem na bazie masła. Wystarczy utrzeć masło z cukrem pudrem??? Jak myslicie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
A jakies fajne linki do ozdabiania ciasteczek???
Moje FOTOMONTAZE https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272964 Moje ŚWIECIDEŁKA https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=285355 Moje PAPIERY ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post15099559 Moj BLOG: http://abra-art.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja przeważnie szukam inspiracji tutaj: http://browse.deviantart.com/artisan...er=9&q=cookies
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]()
Ciasteczka najłatwiej ozdobić lukrem królewskim nakładając go do papierowej tutki o jak najcieńszej końcówce.
Lukier królewski (twardy) 2 białka 25 dag cukru pudru sok z połowy cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Miksujemy. Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym, ew. w sklepach dostępne są pisaki cukrowe o różnych kolorach. Barwiniki spożywcze można zastąpić ciemnym sokiem lub syropem owocowym np. wiśniowym lub winogronowym. https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1193234074 wstążka jak i kwiatki na tym torcie prawdopodobnie zostały zrobione z masy marcepanowej (marcepanu) 250 g zmielonych migdałów bez skórki 250 g cukru pudru 2 białka Utrzeć na gładką masę. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać kilka kropli soku z cytryny lub wody. Masę ugniatamy na stolnicy wysypanej nie mąką a cukrem pudrem. Tak jak w przypadku lukru zabarwiamy ją za pomocą barwników spożywczych. Formujemy z niej też różnego kształtu ozdoby np. w kształcie owoców, kwiatów, wstążek itp. Sławne już chyba róże cukrowe robi się z masy cukrowej jednak nie znam przepisu na nią. Mojej koleżanki babci jest kucharką i cukiernikiem w jednym, i mówiła, że te róże robi z masy cukrowej. Wyrabia się ją podobnie jak masę solną i barwi. Później formuje płatki i skleja razem.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Wspaniały wątek
![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
kolejne pomysły
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
http://zpierwszegotloczenia.pl/przep...kami-na-winie/ tu jest jakiś przepis
I POLECAM TO ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
up
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.