Palenie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: ...?
Palę 199 36,45%
Rzuciłam 126 23,08%
Popalam 150 27,47%
W trakcie rzucania 71 13,00%
Głosujący: 546. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-16, 11:27   #31
pocahontasss
Raczkowanie

Angry Dot.: Palenie

kurcze...a ja niestety pale... i to własnie stad sie wziela moj baaaardzo kiepska kondycja .nie napisze ze jestem w trakcie rzucania bo tak nie jest.ale ograniczylam bardzo i to mysle ze juz jest dobra droga do rzucenia w najblizszej przyszlosci.ale u mnie z silną wolą jest ciezko....mam słabą silną wolę(jak to mawiala moja kolezanka)....echhh.ale rzuce!!!!musze
pocahontasss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 11:47   #32
Takietam
Zadomowienie

Dot.: Palenie

Nie palę i nigdy nie paliłam. Mam alergię na dym papierosów. Oczy mi łzawią i duszę się. Niestety imprezy z ludźmi palącymi są dla mnie męczarnią.
Takietam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 11:51   #33
natisska
Rozeznanie

GG do natisska

Palę ale sie ograniczyłam i czasem jedna paczka starcza mi nawet na 4 dni Ale wiem juz na pewno że nigdy nie bedzie tak, że jak juz rzuce to tak na zawsze - nawet jednego papieorsa do konca zycia. Niemożliwe jak dla mnie, szczególnie na imprezach.

natisska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-16, 12:14   #34
Kochanka1
Raczkowanie

To ja podam kilka ciekawostek i małą moblilzację dla palących .
Jeśli w tym momencie rzucisz palenie to:

W ciągu 20 min
tętno obniży się oraz ciśnienie tętnicze krwi powróci do normy

w ciągu 8 godz.
poziom tlenu we krwi wzrośnie, a poziom tlenku węgla zniknie

w ciągu 24 godz.
ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego znacznie się zmniejszy

w ciągu 48 godz.
Twoje zmysły smaku i węchu zaczną działać normalnie

w ciągu 2 tyg. do 3 miesięcy
układ krążenia ulegnie wzmocnieniu, polepszy się Twoja kondycja fizyczna

w ciągu 1 do 9 miesięcy
wydolność układu oddechowego poprawi się, ustąpi kaszel, duszności, zmęczenie

po 1 roku
ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego zmniejszy się o połowę

po 5 latach
ryzyko zachorowania na raka płuca, jamy ustnej i krtani, przełyku zmniejszy się o połowę; obniży się ryzyko wystąpienia udaru mózgu

po 10 latach
ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca będzie podobne, jak u osoby nigdy nie palącej

po 15 latach
ryzyko zachorowania na raka płuca będzie podobne, jak u osoby nigdy nie palącej.
(żródło- Onet)
Kochanka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 08:18   #35
Balbinna
Raczkowanie

Hej, palilam, rzucilam na 2 lata, poten znowu palilam i teraz jestem wolna od 3 miesiecy !!! mam nadzieje ze juz nigdy nie wroce!
Balbinna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 08:59   #36
malgosia80
Raczkowanie

a ja popalam, chociaz nie chce...jak pomysle, ze nigdy, nigdy juz bym nie miala zapalic papieroska, dostaje czegos w rodzaju ataku klaustrofobii...dziewczyn y, ktore rzucily, JAK TO ZROBILYSCIE???
malgosia80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 09:25   #37
Nati02
Zakorzenienie

Kochanko, takie statystyki sa bardzo ciekawe i moga pomoc rzucic palenie niektorym osobom
Stary 2005-11-17, 09:56   #38
Kochanka1
Raczkowanie

Zgadzam się Nati. Najważniejsze jest jednak samozaparcie i konsekwencja. Bez tego ani rusz... wiem po sobie .
A obok statystyk, to za często niestety przechodzi się obojętnie, dopóki nie dotyczą nas.
Kochanka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-17, 20:56   #39
nekome
Zakorzenienie

nie pale. kiedys popalam - z glupoty, dla uspokojenia nerwow.

mimo prob nadal nie umiem sie porzadnie zaciagac - i dobrze
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 08:21   #40
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Cytat:
Napisane przez Nati02
Kochanko, takie statystyki sa bardzo ciekawe i moga pomoc rzucic palenie niektorym osobom

To ja widziałąm jeszcze lepszą statystykę Związaną z finansami
Moim zdaniem dużo bardziej sugestywną - wynikało z niej ,że przez 30 lat oddawania sie nałogowi , człowiek "przepala" sredniej klasy samochod
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 08:57   #41
smarcoola
Rozeznanie

ja tez mowie papierochom NIE i dzieki tamu moze nie mam samochodu ale moglam sobie zafundowac swoja upragniana epilacje
smarcoola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-18, 09:03   #42
natka_pietruszki
Zakorzenienie

Nie palę, nie paliłam i palić nie zamierzam, a fe!

PS. Właśnie przesłałam statystykę od Kochanki mojej mamie (która pali, czego szczerze nienawidzę! ) na gg, dołączając jako ostatni punkt:

po 30 latach
odkładając pieniądze przeznaczone kiedyś na kolejne paczki papierosów zarobisz na samochód.

Stary 2005-11-18, 09:17   #43
natka_pietruszki
Zakorzenienie

I jeszcze jedno: najbardziej nienawidzę tej świadomości, że będąc osobą niepalącą - i tak palę! palenie.esculap.pl/bierne.htm Miliony razy dosadnie tłumaczę osobom palącym przy mnie, że sobie NIE ŻYCZĘ, żeby ktoś niszczył moje zdrowie, przedstawiam argumenty. I co? I nic! Jak grochem o ścianę
Stary 2005-11-18, 12:06   #44
paulakrk
BAN stały

GG do paulakrk

Dlatego nie moge sie doczekac wprowadzenia w PL zakazu palenia w miejscach publicznych. Bo moje ( i tak nie częste) wyjscia do ryneczku, na imprezke konczą sie zazwyczaj po 2 godzinach bo po prostu nie jestem w stanie oddychac. I nikt kto pali nie jest w stanie zrozumiec, czym sa absolutnie zalzawione oczy, drapanie w gardle uniemozliwiajace mowienie i znieczulony od smrodu nos
paulakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 12:34   #45
Midi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia80
a ja popalam, chociaz nie chce...jak pomysle, ze nigdy, nigdy juz bym nie miala zapalic papieroska, dostaje czegos w rodzaju ataku klaustrofobii...dziewczyn y, ktore rzucily, JAK TO ZROBILYSCIE???
Wiesz, ile charakterów, tyle metod. Ja np. zaczęłam od tego, że odwiozłam pozostałe w domu papierosy (zawsze miałam karton w zapasie ) rodzicom i zakomunikowałam im (a także wszystkim znajomym), że rzuciłam palenie (w czasie przeszłym, aspekt dokonany - bo "rzucam" jakies rozmazane się wydaje, nieskuteczne i niezdecydowane...). Wiedziałam, że będzie mi wstyd potem nie rzucić, bo wszyscy by widzieli, jaką mam słabą wolę... No i podziałało jakoś - trudno było, ale nie złamałam się.

Poza tym myślę, że to, JAK rzucisz, powinno być związane z tym, DLACZEGO chcesz rzucić. Czy decydują względy zdrowotne, finansowe, towarzyskie, estetyczne czy jeszcze jakieś. Może napisz, co w Twoim przypadku jest na pierwszym miejscu, to coś spróbujemy podpowiedzieć.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 14:24   #46
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natka_pietruszki
I jeszcze jedno: najbardziej nienawidzę tej świadomości, że będąc osobą niepalącą - i tak palę! palenie.esculap.pl/bierne.htm Miliony razy dosadnie tłumaczę osobom palącym przy mnie, że sobie NIE ŻYCZĘ, żeby ktoś niszczył moje zdrowie, przedstawiam argumenty. I co? I nic! Jak grochem o ścianę
Też tego nienawidzę. Gdy wchodzę do kuchni w jedną wielką chmurę dymu mój humor z 10 spada poniżej 0.
JAK PALICIE TO NA OSOBNOŚCI!
Stary 2005-11-18, 15:03   #47
king@11
Raczkowanie

Ja niestety pale, mam nadzieje ze kiedys rzuce chociaz jak narazie nie mam na to ochoty i na tyle silnej woli
king@11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-18, 16:58   #48
koKOro
Zakorzenienie

nie pale, nigdy nie paliłam, i jestem z siebie dumna bo bardzo mnie ciągnęło kiedyś, do tej pory czasami czuje takie czoś, ale na pewno nie ulegnę!

Po co zaczynać palić, gdy wszyscy próbują rzucić - to mówi samo za siebie

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-19, 11:22   #49
Madz!uHa
Zadomowienie

GG do Madz!uHa

Ja palę raz na ruski rok, jak jest jakaś większa impreza albo popijawa... czyli raz na tydzień, dwa, trzy tygodnie Ale zamierzam to rzucić.

just take it and fly...
Madz!uHa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-19, 12:04   #50
andzya
Zakorzenienie

ja palilam przez 5 lat i rzucilam.Juz dosyc dlugo.bo prawie rok.Chociaz dalej miewam straszna ochote sobie zapalic zwlaszcza jak sie czyms stresuje...
ALe dalam rade
Stary 2005-11-19, 12:14   #51
cellaris
Rozeznanie

a ja paliłam 7 lat i wcale się tym nie przejmowalam, aż pewnego poranka tuż po imprezie na której wypaliłam paczkę papierosków spojrzałam w lustro i się przeraziłam... szara cera siateczka drobnych zmarszczek wokół oczu fuuuj. To było 3 lata temu, od tamtego poranka nigdy już nie zapaliłam oj gdybynm w stosunku do słodyczy miała tak silną wolę
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-19, 23:40   #52
malgosia80
Raczkowanie

Midi, z calego serca gratuluje rzucenia.

ha, faktycznie trzeba nieowijajac w bawelne wyliczyc sobie zle strony palenia. a w moim przypadku najbardziej denerwuja mnie smierdzace wlosy, rece, ubrania. oraz to, ze zeby zapalic, musze wyjsc na dwor, a coraz zimniej . zastanawiam sie wtedy, po jaka cholere ja to robie ? zimno, a ja trzesaca sie reka sie zaciagam. GUPIA KOSIA
cera brzydka mi sie robi...
drogie papierosy
poza tym chcialabym miec przeciez kiedys dzidziusia
moj facet nie pali i mu przeszkadza

ale z drugiej strony, mam taka prace, ze jak nie bede korzystac z przerwy na papierosa, nie bede miec wogole przerwy...
przytyje...
no i jak nie pale to boli mnie glowa, jestem nerwowa i sie wszystkiego boje.

Midi, jak dalas rade przez te trudne dni??? sama silna wola??? pozdrawiam pa
Stary 2005-11-20, 09:27   #53
andzya
Zakorzenienie

nie mozna do tego podchodzic w ten sposob,ze jezeli rzuce to przytyje i w ogole.Ja rzucilam i wrecz przeciwnie.schudlam.ale tylko dlatego,ze przeszlam na diete i takie tam.
Mojemu facetowi tez to przeszkadzalo,bo sam nie palil,wiec postanowilam sobie odpuscic.A zreszta bede lekarzem i sie truje. Dziwne troche.
Stary 2005-11-20, 12:36   #54
Midi
Zakorzenienie

Małgosia - ja nie utyłam po rzuceniu, może dlatego, że w ogóle nie mam takich skłonności za bardzo, no i uważałam, żeby nie zastąpić papierosów chipsami

Wspomagaczy w postaci dodatkowych źródeł nikotyny nie stosowałam (tj. gum i tabletek), jakoś wystarczyła sama silna wola Ta silna wola to był raczej wstyd, że jeśli się złamię, to co sobie inni o mnie pomyślą - że taka słaba... Po kilku tygodniach przestało mi się chcieć palić FIZYCZNIE. No a PSYCHICZNIE to mi się przestało, kiedy zdecydowałam się rzucić. Unikałam sytuacji, prowokujących palenie (w moim przypadku) - picia kawy nad gazetą po śniadaniu, spędzania czasu w towarzystwie osób palących, wieczornego picia piwa na balkonie itp. Po jedzeniu zamiast papierosa - umycie zębów albo guma do żucia.

Jeśli Twój chłopak nie pali, to może umów się z nim, że po tym, kiedy rzucisz, on nie pozwoli Ci zacząć znów palić (zniszczy każde następne kupione papierosy, będzie wyrzucał zapalniczki i popielniczki, zabierał Ci papierosa z ust itd.). To się wydaje wkurzające, ale działa (jesli chłopak będzie konsekwentny).

Co do motywu finansowego, jest taka metoda: codziennie odkładasz do skarbonki (koperty, szuflady, pudełka etc.) taką sumę, jaką wydałabyś na papierosy (np. równowartość tej jednej paczki konkretnej marki, jaką byś wypaliła), a po miesiącu wydajesz na przyjemności Okazuje się, że można całkiem niezłą kwotę uzbierać A jak będziesz odkładać przez kilka miesięcy, to na pewno na coś fajnego się uzbiera. To taka metoda, która dobrze robi na psychikę i przemawia zwłaszcza do wyobraźni osobom o nie za wysokim statusie materialnym.

Jeśli przeszkadza Ci zapach ubrań i papierosów, to w momencie rzucenia upierz wszystko, wywietrz szafy i całe mieszkanie, a potem kup sobie wode lawendową albo jakieś inne "psikadło" i spryskaj wszystko (zapaczem, który lubisz). Siebie możesz spryskać jakimiś nowymi perfumami (akonto tych pieniędzy zaoszczędzonych na nałogu ). No i potem już Ci teoretycznie powinno być szkoda marnowac takie ładne zapachy dymem.

Co do wykrzystania przerwy w pracy, to ja też miałam taki problem - palarnia była daleko od mojego pokoju i traciłam za dużo czasu na palenie, w rezultacie nie wyrabiałam się z robotą. "Zaoszczędzone" przerwy możesz zużyć na herbatę albo na pracę i wyjście wcześniej (jeśli taka zasada działa u Ciebie - ja miałam nienormowany czas pracy, siedziałąm tyle czasu, ile było potrzeba do zrobienia roboty).

Metoda drastyczna jest taka, że po kilku dniach niepalenia wypalasz kilka papierosów pod rząd - wtedy robi Ci się niedobrze i znów przez dłuższy czas nie chce Ci się palić. Mojego znajomego oduczono całkowicie palić, zmuszając do wypalenia dużej ilości papierosów jednego za drugim. Odchorował ten eksperyment, ale palić przestał i nigdy już nie spróbował.

Ból głowy i nerwowość są większym problemem. Może akurat Tobie pomogłyby pastylki nikotynowe, jakieś gumy do żucia czy coś. A może ćwiczenia oddechowe. A może tabletki od bólu głowy. To bardzo indywidualna kwestia.

Moim zdaniem ważne jest samo nastawienie: nie "próbujesz rzucić", tylko "rzuciłaś" - w czasie przeszłym, nieodwołalnym, dokonanym. Musisz pamiętać, że każdy następny dzień jest łatwiejszy, a nie trudniejszy, a po jakimś czasie "samo się nie chce" palić.
Stary 2005-11-20, 12:37   #55
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Do palących Wizażanek:
Dlaczego palicie/paliłyście? Stres, strach przed przytyciem, może podejście 'głupio się wychylać i nie palić na imprezie'?
Co Was posunęło by zapalić pierwszy raz?
Stary 2005-11-20, 12:41   #56
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Midi: Gdybym paliła, natychmiast wydrukowałabym Twój post i powiesiła na ścianie!
Stary 2005-11-21, 14:11   #57
Midi
Zakorzenienie

A niby takie oczywiste i logiczne rzeczy...

Zaczęłam palić, bo mi się to podobało od strony estetycznej no taki miałam dziwny gust jako 17-latka... A do dymu byłam przyzwyczajona, bo moi rodzice palą po dwie paczki dziennie od zawsze (czyli ok. 40-45 lat - kilka samochodów wychodzi jak nic...).
Stary 2005-11-21, 16:28   #58
malgosia80
Raczkowanie

dziekuje Midi. i wiesz co? od jutra RZUCILAM!!!
Stary 2005-11-21, 18:50   #59
Midi
Zakorzenienie

Tak trzymać
Myślę, ze przy wsparciu Wizażanek dasz radę
Stary 2005-11-21, 20:24   #60
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Ja bardzo mocno trzymam kciuki

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości