Pierwsza tabletka - kiedy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-22, 18:21   #1
smoniczka
Raczkowanie

GG do smoniczka

Pierwsza tabletka - kiedy

Pewnie moje pytanie wyda wam się śmieszne, ale mimo to bardzo proszę o odpowiedź. Chciałbym się upewnić czy dobrze zrobiłam.

Mianowicie w sobotę w nocy dostałam okres (tak ok 1-2 w nocy). Postanowiłam sobie że będe brała tabletki o godz 20, więc pierwszą wzięłam o 20 w sobotę. i Moje pytanie: czy to nie było za późno? Czy powinnam wziąść tabletkę zaraz po zauważeniu okresu? (z tego co czytałam na ulotce to tabletki powinno się brać zawsze o tej samej porze, ale nie wiem jak jest z tą pierwszą)

To są moje pierwsze tabletki, więc mam zero doświadczenia.
smoniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-22, 19:04   #2
Marilyn
Wtajemniczenie

Dot.: Pierwsza tabletka

Cytat:
Napisane przez smoniczka
Pewnie moje pytanie wyda wam się śmieszne, ale mimo to bardzo proszę o odpowiedź. Chciałbym się upewnić czy dobrze zrobiłam.

Mianowicie w sobotę w nocy dostałam okres (tak ok 1-2 w nocy). Postanowiłam sobie że będe brała tabletki o godz 20, więc pierwszą wzięłam o 20 w sobotę. i Moje pytanie: czy to nie było za późno? Czy powinnam wziąść tabletkę zaraz po zauważeniu okresu? (z tego co czytałam na ulotce to tabletki powinno się brać zawsze o tej samej porze, ale nie wiem jak jest z tą pierwszą)

To są moje pierwsze tabletki, więc mam zero doświadczenia.
Dobrze zrobiłas, ale na przyszłość proszę skorzystać z wyszukiwarki
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-22, 19:19   #3
smoniczka
Raczkowanie

GG do smoniczka
Dot.: Pierwsza tabletka

Dzięki bardzo za odpowiedź
Na przyszłość skorzystam
smoniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 21:23   #4
agggaaa
Raczkowanie

PILNE!!! 1 tabletka

Mam problem. Wlasnie dostalam okres a chcialam zaczac brac moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne(Logest). Nie wiem czy pierwsza wziasc jeszcze dzisiaj czy jutro rano. Wiem, ze powinno sie brac pierwszego dnia okresu i potem brac o stalej porze, a wogole nie pasuje mi zeby brac po 22. Planowalam brac rano. Bardzo prosze o odpowiedz, bo nie wiem co zrobic!
agggaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 21:40   #5
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: PILNE!!! 1 tabletka

Myślę,że jak wezmiesz z samego rana np. o 7 zaraz po przebudzeniu,to będzie dobrze.Przecież gdybyś dostała okres w nocy ,to też niekoniecznie byś czuwała aby wziąć tabletkę.Nie musisz jej brać w momencie dostania miesiączki,ale w jej pierwszym dniu.Wszak doba ma 24 godziny.Jeśli dostałaś przed chwilą,to z samego rana będzie ok.Jeśli się mylę ,niech mnie ktoś poprawi.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 22:04   #6
agggaaa
Raczkowanie

Dot.: PILNE!!! 1 tabletka

Fresa, dziekuje Ci za odpowiedz
agggaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-02, 21:34   #7
margitta
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza tabletka - kiedy?

Ja bym wzięła o tej 22, a następną najwyżej wcześniej. W końcu ten 1 czy 2 dzień robi zasadniczą różnicę. Ale ja jestem wogóle zapobiegawcza z natury Myślę, że wszystko powinno być w porządku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-26, 12:48   #8
Katrin1983
Przyczajenie

A ja mam takie pytanie,tez zaczelam brac tabletki LOGEST ale moja pani ginekolog powiedziala mi ze powinnam pierwsza tabletke wziasc 3 dnia miesiaczki no i wlasnie mam pytanie do Was dziewczyny,czy tak tez mozna zazywac tabletki czy prawidlowo to powinnam wziasc pierwszego dnia miesiaczki??:/Bo ja juz sie pogubilam....z gory dziekuje za odpowiedz...POZDRAWIAM
Ps.Mam jeszcze takie pytanie...wybaczcie mi to ale to sa moje pierwsze tabletki wiec moja wiedza nie jest za wielka Otoz jesli robie przerwe w przyjmowaniu tabletek ( 7dni ) to kolejne opakowanie powinnam zaczac 7 dnia czy dopiero dnia 8??Jeszcze raz dziekuje za udzielenie mi odpowiedzi
Katrin1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-26, 13:09   #9
Fresa
Zakorzenienie

Może z jakichś zdrowotnych względów lekarka ci tak zaleciła,ponieważ zawsze bierze się w pierwszym dniu tabletkę.Ale zastosuj się do tego co ci powiedziała,może na podstawie wywiadu,lub badań podjęła taką decyzję.
Przerwa 7 dniowa oznacza,że przez siedem dni masz zrobić przerwę-więc następne opakowanie zacznij 8 dnia,a nie 7 .

Stary 2006-03-26, 14:39   #10
Katrin1983
Przyczajenie

Dziekuje Ci slicznie Fresa za odpowiedz POZDRAWIAM
Stary 2006-03-26, 14:48   #11
Fresa
Zakorzenienie

Nie ma za co.Żeby nie mieć wątpliwośći,kedy masz wziąć tabletkę po skończeniu opakowania,możesz sobie do pudełeczka włożyć 7 tic-taców i brać je w tej przerwie-codziennie jednego .Będziesz miała pewność,że nie pomyliłaś się w obliczeniu i po wzięciu ostatniego,następnego dnia zaczniesz nowe opakowanie.
Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-27, 09:35   #12
Katrin1983
Przyczajenie

Jeszcze mam takie male pytanko jedno Czy ta tabletke 8 dnia mam wziasc o tej samej porze co poprzednie 21?? Czy poprostu moge np zmienic sobie godzine przyjmowania??Ps.Dziekuje slicznie za podpowiedz z tymi Tic-Tacami
Stary 2006-03-27, 09:38   #13
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katrin1983
Jeszcze mam takie male pytanko jedno Czy ta tabletke 8 dnia mam wziasc o tej samej porze co poprzednie 21?? Czy poprostu moge np zmienic sobie godzine przyjmowania??Ps.Dziekuje slicznie za podpowiedz z tymi Tic-Tacami

Jeżeli weźmiesz później to będzie to jak spóźnienie się z pierwszą tabletką. Możesz to zrobić do 12 godzin. Wcześniej chyba nie ma problemu. Zresztą kiedyś przecież trzeba zmieniać te godziny
Stary 2006-03-27, 12:26   #14
Katrin1983
Przyczajenie

Dziekuje za odpowiedzPozdrawiam
Stary 2006-03-27, 14:08   #15
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katrin1983
Nie ma za co ,resztę Margitta ci już wyjaśniła

Stary 2006-06-07, 22:05   #16
natee
Zakorzenienie

Hey dziewczyny
Wygrzebuje wątek , bo mam problem. Przed momentem dostałam okres i mam zacząć pierwsze opakowanie logestu.Nie wiem teraz kiedy wziac pierwszą tabletke.Chciałam brać ok 18stej Ale jutro o 18stej to chyba bedzie juz za późno? Co robic?

natee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-07, 22:15   #17
natee
Zakorzenienie

prosze poradźcie!

Stary 2006-06-07, 22:18   #18
tutusia
Rozeznanie

Mozesz wziąć ją teraz i następne troche wcześniej (no może nie o 18, ale powiedzmy o 20). albo wziąć jutro o 18, ale wtedy potraktuj to jak tabletkę wziętą drugiego dnia cyklu (czyli pełne zabezpieczenie zyskasz od 7 pigułki, a ni od 1 jak zazwyczaj)
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-07, 22:21   #19
natee
Zakorzenienie

to chyba wole ją wziąć teraz i być zabezpieczona od początku, a np jutro tak jak radzisz o np 20 , a pojutrze moge przesunąć juz na 18stą?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-07, 22:41   #20
natee
Zakorzenienie

wziełam już.
a co z tym przesuwaniem o ktorym wyzej napisalam?
troszke sie zdenerwowalam , bo okres zawsze rano dostaje (wtedy nie byloby problemu)a tu nagle trach i to akurat jak mam zaczac brac tabsy ...
przepraszam , ze tak dopytuje , ale nie zasne jak mnie ktos nie uspokoi

Stary 2006-06-08, 21:44   #21
tutusia
Rozeznanie

Nie wiem jak z tym dalszym przesuwaniem.. Niby nie powinno być źle, ale może spróbuj to bardziej rozłożyć w czasie?
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 16:53   #22
K.o.l.a.
Raczkowanie

GG do K.o.l.a. Send a message via Skype™ to K.o.l.a.

Ja tez mam pytanie: około 15 lub 16 dziś miałam hmm jak to nazwać, może lekkie plamienie, tzn nie okres ale bardzo malutko krwi. Czekam wlasnie na okres zeby zaczac brac anty i czy mogę ten dzień uznać za pierwszy dzien okresu i wziasc pierwsza tabletkę dziś ok 20? czy poczekac do jutra wieczora?(nie wiem czy to niezadługo będzie?)
pozdrawiam!
K.o.l.a. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 12:28   #23
AguŚ87
Zakorzenienie

pomocy !!!

nie miałam okresu i dostalam luteine na wywołanie, brałam 5 dni, skonczyla mi się w pt, wczoraj pojawiły mi się takie brązowe plamki i mnie brzuch bolał, nie wyglądało to jak okres bo nie było krwi ale brzuch bolał i leciało wziełam pierwszą tabletkę anty, bo miałam zacząć brac jak dostane okres,,, ale czy to jest wogole okres ? jeja juz nic niewiem, wzielam tą anty i co teraz ? a jak to nie jest okres ?ale nie mialam wczesniej czegos takiego moze to tak wygląda bo zostało sztucznie wywołane tą luteiną ? Pomocy
Stary 2006-06-13, 13:23   #24
margitta
Zakorzenienie

Dziewczyny, trudno jest nam stwierdzić przez Internet czy macie okres czy nie. To wy najlepiej wiecie, czy tak wygląda u was normalnie, czy to jakiś ewenement. Moim skromnym zdaniem plamienie można uznać za miesiączkę, szczególnie jeżeli pojawia się we właściwym momencie, a nie w połowie cyklu. Takie miesiączki też się zdarzają. Czasem sa bardziej obfite, czasem mniej. Pamiętajcie też, że jak weźmiecie już te pierwsze tabletki, to krwawienie potrafi bardzo szybko zaniknąć i nie będzie to oznaczało, ze to jednak nie była miesiączką, tylko że tabletki działają.

AguŚ87 - myślę, że powinaś to skonsultować jednak z ginem. Luteina powinna wywołać miesiączkę, ale nie musi.

K.o.l.a. - lepiej wziąć dzisiaj niż jutro. To jest bardzo ważne, żeby to był pierwszy dzień, a nie drugi.
Stary 2006-06-13, 13:38   #25
AguŚ87
Zakorzenienie

czyli nie mam brac juz tabletek? moglam nie brac wczoraj tej pierwszej a moze poczekac...
Stary 2006-06-13, 14:02   #26
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AguŚ87
czyli nie mam brac juz tabletek? moglam nie brac wczoraj tej pierwszej a moze poczekac...

Jak już wzięłaś to bierz. Najgorszym wyjściem jest takie branie i nie branie. Ostatecznie może nie być jeszcze działania antykoncepcyjnego. Ale możliwe, że wszystko jest ok Bierz je spokojnie dalej.
Stary 2006-06-13, 16:56   #27
K.o.l.a.
Raczkowanie

GG do K.o.l.a. Send a message via Skype™ to K.o.l.a.

Cytat:
Napisane przez margitta
Dziewczyny, trudno jest nam stwierdzić przez Internet czy macie okres czy nie. To wy najlepiej wiecie, czy tak wygląda u was normalnie, czy to jakiś ewenement. Moim skromnym zdaniem plamienie można uznać za miesiączkę, szczególnie jeżeli pojawia się we właściwym momencie, a nie w połowie cyklu. Takie miesiączki też się zdarzają. Czasem sa bardziej obfite, czasem mniej. Pamiętajcie też, że jak weźmiecie już te pierwsze tabletki, to krwawienie potrafi bardzo szybko zaniknąć i nie będzie to oznaczało, ze to jednak nie była miesiączką, tylko że tabletki działają.

AguŚ87 - myślę, że powinaś to skonsultować jednak z ginem. Luteina powinna wywołać miesiączkę, ale nie musi.

K.o.l.a. - lepiej wziąć dzisiaj niż jutro. To jest bardzo ważne, żeby to był pierwszy dzień, a nie drugi.
Oki, wzięłam wtedy i to była miesiączka, dzięki!
K.o.l.a. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-18, 23:19   #28
ayame22
Przyczajenie

GG do ayame22

Moje pytanie już jest nieaktualne.

Edytowane przez ayame22
Czas edycji: 2006-08-09 o 16:37
ayame22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-18, 23:50   #29
anamnezis
Rozeznanie

Ja się chcę zapytac o taką rzecz. Czekam właśnie na okres. Ma być 21 i czuję, że się zbliża (więc sesja i stresy nie opóźniły mi go). Wtedy też wezmę swoją pierwszą tabletkę. Ogólnie tabl. chciałabym brać wieczorem, załóżmy koło godziny 23. Pytanie z serii upierdliwych Co jeśli dostanę okres np o 12 (ok. wtedy biorę o tej 12 i następnego dnia o 23, tak?) w nocy? A co jeśli o 1 w nocy, albo 5 rano? Bo mi się zdarza chodzić spać o tej porze, więc kto wie
Jeśli dostanę w ciągu dnia to ok, wiadomo czekam do wieczora i jest dobrze. A w takiej sytuacji?
Boje się, że jeśli zrobię za długą przerwę, to może się to klasyfikować jako wzięcie tabl drugiego dnia krwawienia. Czy może to chodzi o upłynięcie 24 godzin?
i pragnę powrócić przed oblicze Tego,
w imię Którego zawsze walczyłem.
anamnezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-19, 07:52   #30
ayame22
Przyczajenie

GG do ayame22

Cytat:
Napisane przez anamnezis
Ja się chcę zapytac o taką rzecz. Czekam właśnie na okres. Ma być 21 i czuję, że się zbliża (więc sesja i stresy nie opóźniły mi go). Wtedy też wezmę swoją pierwszą tabletkę. Ogólnie tabl. chciałabym brać wieczorem, załóżmy koło godziny 23. Pytanie z serii upierdliwych Co jeśli dostanę okres np o 12 (ok. wtedy biorę o tej 12 i następnego dnia o 23, tak?) w nocy? A co jeśli o 1 w nocy, albo 5 rano? Bo mi się zdarza chodzić spać o tej porze, więc kto wie
Jeśli dostanę w ciągu dnia to ok, wiadomo czekam do wieczora i jest dobrze. A w takiej sytuacji?
Boje się, że jeśli zrobię za długą przerwę, to może się to klasyfikować jako wzięcie tabl drugiego dnia krwawienia. Czy może to chodzi o upłynięcie 24 godzin?
Z tego co wiem to tu chodzi o 24 godziny, żeby w ciągu tego okresu (doby) dawka składników zawartych w pigułkach nie zmniejszyła się, a była na tym samym poziomie.
Ja miałam podobną sytuację, że rano jak się obudziłam w poniedziałek to miałam już okres (możliwe że dostałam gdzieś o 3 w nocy), a pigułki zaczęłam przyjmować o 21.
ayame22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości