![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Podróż sentymentalna. Perfumy wczesnej młodości.
Witam zapachomaniaczki
![]() Dzisiejsze przegrzebywanie Allegro i jedno temtejsze znalezisko sprowokowało mnie do zapytania o Wasze wspomnienia dotyczące zapachów z okresu dorastania, kiedy to kobiet(k)a zaczyna w ogóle sobie zdawać sobie sprawę, po co na świecie istnieją perfumy ![]() Ja dorastałam w dość smutnych czasach, gdy nowością i absolutnym luksusem było Anais Anais kupione w Peweksie za równowartość miesięcznej pensji przecietnego zjadacza chleba. W tamtym okresie nie było mnie stać na takie wybryki ![]() http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=109126673 Tkwi mi też w pamięci zapach, którego nazwy nie pamiętam... Miałam dezodorant z tej serii, jego opakowanie było białego koloru, w czarno-czerwone, dyskretne wzorki, a całość wieńczył czerwony korek. Wiele bym dała za przypomnienie sobie jego nazwy i możliwość powąchania po tylu ![]() Na pewno też macie takie swoje wspomnienia. Podzielcie się! ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podróż sentymentalna. Perfumy wczesnej młodości.
ja pamiętam że moim pierwszym perfumem był taki z Avonu ( nie pamiętam już nazwy ) z fioletowym korkiem w kształcie serduszka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Baby Doll
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Moim zapachem młodości jest... podróbka Samsary
![]() ![]() ![]() Innym zapachem, z lat późniejszych- liceum- jest Obssesion. Dostałam go od cioci, którą dusił ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
moje pierwsze to Lolita Lempicka..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Lokalizacja: Czasami Londyn,czasami Hiszpania-aktualnie Lidzbark Warmiński.
|
Moj Boze,az mi sie cieplutko na sercu zrobilo....
Ja,jako staroc obrzydliwy(lat 36 ![]() Moje pierwsze zapachy to: -dezodoranty BAC,Fa przywozone z Wegier,potem juz oslawiona Limara... -niejaka CURRARA firmy POLLENA(starsze Wizazanki pamietaja zapewne) byla ona bodajze podrobka Diorowskich POISON; -potem dostalam w prezencie(lata wczesne 90-te)Anais Anais Cacharela(czemoz to na litosc boska one w Polsce niemodne)???W r.2004 mialy wielki come back m.inn.w Hiszpanii-niezle reklamy w t.v.z Kate Moss, -on narzeczonego POISON Diora(b.lubie do dzisiaj,ANAIS ANAIS zreszta tez); No i zabytek nad zabytkami-b.ulubiony ROSE CARDIN Pierra Cardin(won dzikiej rozy)Kto ten zapach pamieta????Niestety nie ma go juz b.dlugo...buuu!buuu! ok. 2000 r. SEXI GRAFFITI no i LE FEU D´iSSEY (komu one przeszkadzaly.ze je wycofano?Pytam sie ja ![]() Na marginesie,kto widzial gdziekolwiek Le Feu d´Issey,dajcie znac,prosze! W Hiszpanii jest jeno wersja light,ale to juz nie to..... Caluje z Costa del Sol-Iza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Le Feu bywa jeszcze w serwisach aukcyjnych (Allegro = przecietnie 300 zł/50 ml, eBay - można upolować taniej). A jesli chodzi o perfumy młodości to u mnie był to seledynowy Adidas w ilościach hurtowych (tez juz wycofany, ale udało mi sie ostatnio kupić buteleczkę na Allegro), Gabriela Sabatini klasyczna, Venice YR, Noa Noa Otto Kerna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Lokalizacja: Czasami Londyn,czasami Hiszpania-aktualnie Lidzbark Warmiński.
|
Dzieki przeserdeczne za cynk w sprawie Le Feu.....Caluje Cie za to!
Co prawda ja nawet nie jestem zarejestrowana na Allegro,no ale bede w Polsce i sobie kupie.... A propos,kto to widzial,zeby wody/perfumowane czy tez toaletowe kosztowaly tyle ,co w Polsce?Ceny z kosmosu.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Zapachy młodości?
![]() -Dezodorant Rap z czapeszką z daszkim, nawet nie pamiętam jak pachniał, ale wyglądał niezmiernie "jazzy" jak na tamte czasy ![]() -Vanilla Fields - modne było wszystko co waniliowe, aż do bólu głowy. Wszystkie dziewczyny psikały się waniliowymi dezodorantami, do dzisiaj lubie taki zapach ![]() -Impulse Zen, szkoda że jużgo nie ma ![]() ![]() -Być Może...o-b-r-z-y-d-l-i-w-e tak czy siak moje pierwsze miniaturki ![]() Następne do Chanson d'eau oraz Pret-a-Porte i wykrzykniki ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Jest tu gdzieś wątek, w którym opisywałam moje pierwsze perfumy, więc tym razem krótko:
Pret-a-Porte Jovan Chanson d'Eau Noa (zanim otrzymałam flakonik, długo do nich wzdychałam, dziś przeszło mi na tyle, że wymieniałam na targowisku) To takie 4 moje pierwsze perfumy - kolejność chronologiczna. Używałam też wody kwiatowej "Jaśmin" ![]() EDIT: Właśnie odnalazłam wodę Jaśmin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kupowała mi te wody ciocia z Katowic w kiosku w podziemiach dworca. Ciekawe czy jeszcze tam są. Na pewno były jeszcze inne "smaki" - woda konwaliowa, bzowa, lawendowa itd.
Edytowane przez konfitura Czas edycji: 2006-06-11 o 16:19 Powód: skarb odnaleziony |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Moim pierwszym zapachem - oprócz dezodorantów, o których nawet wspomnienie nie pozostalo - jest Ex'cla-mation - niebieski wykrzyknik
![]() ![]() ![]() Z czasami studiów z kolei kojarzy mi się Pret-a-porter, kupiony za pierwsze pieniądze z korepetycji ![]() ![]() "Być może" kojarzą mi się z babcią i siostrą babci - zawsze stała tam buteleczka, choć zapachu już nie kojarzę (ostatnio widziałam w kiosku, za całe 3,80, chyba kupię, bo ta buteleczka przypomina mi naprawdę cudowne chwile ![]() Kojarzę również Vanilla Fields, bardzo modne, ale mnie dusiły. Z licealną młodością kojarzy mi się jeszcze jeden zapach - pamiętam tylko reklamę, nie mogę sobie przypomnieć nazwy, koleżanka w klasie go miała, był wówczas (ca 10 lat temu) bardzo modny i mocno reklamowany; to był jej pierwszy poważny zapach, bardzo się nim cieszyła, a mnie przeraźliwie dusił ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Do tej pory pamiętam pierwszę wodę toaletową, którą podarowałą mi moja Mama Chrzestna. Było to chyba ze 20 lat temu, a była to Magnolia, chyba Yves Rocher.
Wtedy w Polsce wydawało się, że to jakaś ekskluzywna marka ![]() ![]() Ale muszę przyznać, że zapach magnolii jako takiej lubię do tej pory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Currary, to do dziś można czasem wyczuć na ulicy od jakiejś tzw. elegantki podobny zapach. Staram się wtedy nie oddychać przez nos ![]() Po dłuższym zastanowieniu wygrzebałam tez z pamięci twór pod tytułem Kobako. Sama nigdy go nie używałam, ale był czas że moje równieśnice praktycznie niczym innym nie pachniały...
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Moje pierwsze - Wild Musk
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Moje zapachy z mlodosci to:
Oui non Kookai - wiele sie nachodzilam, zanim je kupilam, a jak juz mialam, to bylam bardzo dumna i szczesliwa ![]() Pani Walewska - uzywala tych perfum moja babcia, czasem pozwalala mi sie nimi wyperfumowac ![]() Eva Polleny Ewy - miala ja moja ciotka ze wsi, gdzie spedzalam wakacje ![]() jakies dziwne perfumy Felici... cos tam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Perfumy mojej młodości to przede wszystkim Chanson d'Eau zielone
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Limara, Wild Musk, Blase...Wykrzyknik...pote m pierwsza podróż zagraniczna "na truskawki" ;-) i nowosc w perfumeriach w Londynie, gdzie się chodziło tylko na ogladanie - Tresor psikany nie na testerowe paseczki tylko na płatki w kształcie płatków róż. Dziki zachwyt
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moje pierwsze(dostałam je chyba w podstawówce) to były vanilla fields.Ciągle jeszcze mam buteleczke i sobie niucham co jakiś czas.Żałuje, że nie można ich już dostać w Polsce.
Potem dostałam pierwsze "poważne" perfumy-hugo bossa tego w śmiesznej butelce jak manierka.Do dziś uwielbiam ten zapach.Słyszałam, że jest banalny.Być może ale wiąże się on dla mnie z nastoletnimi wspomnieniami i jak będa fundusze z chęcia zakupie kolejną buteleczke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
moje pierwsze pamietam już dziś dość niewyraźnie. Dostałam je od cioci, z Belgii. Były z firmy NAF-NAF. Nie pamiętam już dziś dokładnej nazwy, ale butelkę miały różową, i taki śmieszny wykręcony korek
![]() ![]() Następne - Paris YSL, podebrałam mamince. Byłam wtedy niewiele starsza więc kiedy się tym namiętnie zlałam, wywoływało to dziwne spojrzenia i ogólny niesmak ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie pamiętam, które były pierwsze - roletka Sunny Skies Avonu czy No.1 Betty Barclay?
![]() Zużyłam w tempie ekspresowym, i mimo że gust od tamtych czasów trochę mi ewoluował - nadal je lubię. Ostatnio odświeżyłam (dzięki Miriance) znajomość z Sunny Skies, zielone No.1 też zamierzam zachomikować. Przypominają mi beztroski czas wakacji ![]()
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Az przypomnialy mi sie pierwsze kupione samodzielnie perfumy - flaszka Tresor, w Brukseli 9 czy 10 lat temu. Marzylam o nich po nocach, wwachujac sie w koreczek, w te ciepla wanilie, slodkie roze i dojrzale brzoskwinie, i wreszcie byly moje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Mały off-topek
![]() Cytat:
![]() Uwielbiam ten zapach, a tak rzadko go spotykam... Kiedyś były żele pod prysznic o tym zapachu, teraz - tylko marną sól do kąpieli widziałam ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Good luck ![]() A ja jak spotkam się z cocią to podpytam czy gdzieś tam u niej nie uchowały się te wody ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Jako, ze ja bardzo stary ezgemplarz(34 lata
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zawsze zsentymentem wracam do Oui-Non Kookai
![]() Pierwsze takie w prawdziwszego zdarzenia. Ogólnie pirwszymi moimi perfumami były Lee (dodali je do dzinsów jako gratis) nawet niepamietam zapachu jedyne co mi swita po głowie to ze zapach mi sie kojarzył z stokrotkami. Po Oui-Non były Issey Myiake IM (ale juz mi sie niepodobalą). Nastepne były YR vie privee i daze je ogromnym sentymentem, nie są juz dla mnie takie códne jak wtedy ale nadal je lubię. Moje następne to były Kenzo Le monde est Beau i do tej pory je ubustwiam tak samo jak "zielone pomidorki" Niny Ricci które pojawiły sie na mojej pólce w tym samym czasie. A pozbniej posypało sie wszystko w tak szalonym tępie ze niepamietam, juz kolejności.
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Moja młodość
![]() Chipie Wild Musk Exclamation Gabriela Sabatini Cascaya ...no i do czego teraz wstyd się przyznać-dezodoranty Impulse pryskane na bluzkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja jako najstarszy egzemplarz, żeby nie rzec zabytkowy , moge powiedziec ,że za głebokiej komuny uzywałam ; podkradane mamie stare "prawdziwe" Soir de Paris Bourjois ( kupowane w komisie ![]() Pani Walewska Pollena ANTILOPE ( kupowana w Modzie Polskiej) Evasion - Coty lub Bourjois , nie pamietam ( Pewex) VIVRE - Molyneux (Pewex) - perfumy 1991 rok i Paloma Picasso , od tego się naprawdę zaczęło ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Moja młodość: limara, kobako, fa.
Moja miłość od pierwszego wąchnienia: Dune Dior- miejsce Moda Polska, czas zima 1993, efekt zamierzony żółty szalik, cel przetrwanie do wiosny bez prania. Efekt osiągniety....prezent w wakacje swoja flaszka czystych perfum Dune-magia, szczęście. ![]() Pamiętam też zapach którego nazwy nie pamietam . Zielonkawy odcien perfum zamknięty we flakonie na kształ kiścia winogron. Moja ukochana babcia je używała... P.S.Currara pojawiła się na allegro w wersji Troipic z nuta białych kwiatów i brzoskwini oraz wersji Sky z nutą bergamotki, śliwki i cyttyny -cena 12 zl z dezodorantem
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:45.