|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
szukam fachowej porady - pigułki
witam, 3 lata temu urodziłam dziecko i zaraz potem zaczęłam brać hormony, po pół roku odstawiłam je żeby szybciej schudnąć
, niestety efekt był odwrotny ![]() z którymi do tej pory nie mogę się uporać, od roku znów biorę hormony (regulon) oczywiście za konsultacją ginekologa i dermatologa ale niestety pojawiły się ostre migreny i w dodatku bardzo mocno zaczęłam tyć. nie wiem już co robić. czy są jakieś nieszkodliwe pigółki antykoncepcyjne (nie biorę poduwagę Diane 35). mam 27 lat, nie palę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: szukam fachowej porady
a robilas sobie badanie hormonow? pewnie tak, ale na wszelki wypadek pytam. z tego co wiem, to powinno sie najpierw zrobic takie badania, a potem dopasowac tabletki. moze masz zle dobrane pigulki? ja powiem Ci, ze po porodzie bardzo ciezko bylo mi dobrac tabletki antykoncepcyjne. przed zajsciem w ciaze nie mialam problemow z pigulkami, ale po porodzie sie zaczelo. nie wazne jakie bralam to mialam okropne bole glowy (tak jak Ty), wszystkie stawy mnie bolaly, bylo mi niedobrze, tylko bym spala, na nic nie mialam sily. na dzien dzisiejszy zadnych pigulek nie biore. i tez mam problemy z syfkami po porodze. problem z buzka zaczal sie juz w czasie ciazy i tak sie ciagnie do dzisiaj.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Kontynuacja antykoncepcji doustnej przy opisywanych objawach migreny!
nie jest moim zdaniem wskazana. Po porodzie zwykle zalecam wkladki wewnątrzmaciczne. Można też spróbować (mimo jego pewnych wad) preparat Cerazette, który powoduje mniejszą ingerencję w "środowisko hormonalne" kobiety. Trzeba wziąć także pod uwagę, że ciąża zmienia w jakimś stopniu organizm, niekiedy też doprowadza do poważniejszych zaburzeń hormonalnych. Wojciech Kazimierak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
dzięki, nie napisałaś Aniu czy nadal masz te bóle głowy czy to już historia i przykre wspomnienie po pigółkach. Ja poważnie biorę pod uwagę odstawienie pigółek pod warunkiem że to na zawsze zlikwiduje moje migreny. pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Panie Doktorze serdecznie dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Właśnie wybieram się do mojego ginekologa na poważną rozmowę, mam nadzieję że zaowocuje w poważne zmiany z kożyścią dla mnie. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
bardzo dziękuję Ci Aniu za podpowiedź, teraz już wiem jaka będzie moja decyzja, mam nadzieję że w moim przypadku również przejdą mi te wszystkie nieprzyjemne sprawy, pozdrawiam Cię bardzo bardzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.