![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Jaki podkład na upały?
Dziewczyny!
Czy któraś z Was ma sprawdzony jakiś lekki podkład na takie upały, jakie panują ostatnio? Praca wymaga, aby wyglądać profesjonalnie, no ale jak to zrobić, skoro wszystko spływa z twarzy? Co gorsza, cera (mieszana, wrażliwa, naczynkowa) tęskniąca za urlopem nie wygląda kwitnąco i przydałoby się cokolwiek ukryć i wyrównać koloryt. A w ogóle pewnie macie jakieś swoje sztuczki na letni makijaż. Podzielcie się ![]() Może przy okazji polecicie jakiś sensowny krem z filtrem powyżej 20SPF, który nie przyspieszy spływania makijażu? Pomóżcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki podkład na upały?
Cytat:
![]() Tutaj znajdziesz więcej: http://www.phpbbserver.com/phpbb/vie...biochemiaurody |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Na upalne dni z czystym sumieniem polecam Ci podkład L'oreal Air Wear . Jest naprawde leciutki.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Polecam Kanebo Liquid finish, wart swojej ceny.
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ls&itemid=4149
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jeśli masz cerę mieszaną zdolną do przetłuszczania się to może wybierz krem matująco-nawilżajacy Garniera
![]() Możesz również wybrać nowy fluid ultranawilżający rownież Garniera. Fajnie orzeźwia i ochładza, matuje ![]() Na upalne dni nie polecam stosowania nawet tych lekkich podkładów. Buźka musi odpocząć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A ja wypróbowałam Dream Matte Mouse Meybelline i się w te upalne dni sprawdzil. bardzo leciutki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Z tego co widzę masz cerę mieszana, skłonną do podrażnień. Możesz w lecie jak radzą dziewczyny zrezygnować z podkładu inwestując w dobry krem z filtrami lub wybrać krem delikatnie koloryzujący. Z lekkich podkładów polecam Astor Natural Fit, ale musisz sprawdzić, czy jest odpowiedni do cery mieszanej, bo on nie matuje skóry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
maybelline w piance w okraglym pudeleczku jest super na upaly
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
też polacam Maybelline w formie musu
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, kobietki, za wszystkie rady
![]() Niestety, z premedytacją pytałam o podkład, gdyż wersja krem+puder niespecjalnie się sprawdza, a na mój ulubiony tonujący krem Lumineuse puder już kompletnie się nadaje. Co gorsza, Lumineuse zupełnie nie matowi (w wręcz przeciwnie), więc razem wziąwszy w sytuacjach pracowo-biurowych następuje jego całkowita dyskwalifikacja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja równiez polecam leciutki Dream Matte Mousse
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja kupilam miniaturke Hydralight Isa Dory i mi pasuje,a mam tendencje do strasznego swiecenia sie twarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]()
Sprawa wyglada tak, ze czesc wakacji spedze w miejscu gdzie jest duzo cieplej niz u nas w Polsce i slonce przypieka rozniez "ciut" mocniej
![]() ![]() ![]() Licze na Wasze wskazowki i za wszystkie z gory bardzo dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podkład na lato??
Latem mi najlepiej służy podkład w kompakcie (nie dla suchej skóry), koniecznie sypki puder. I oczywiście nie w ciągu upalnego dnia, wtedy daję sobie spokój z podkładami. Ogólnie lepiej spisują się podkłady beztłuszczowe w takich warunkach.
W upały zupełnie nie służą mi kremy koloryzujące - świecę się po nich i mam wrażenie, że spływają. Ale najlepszy był Vichy, okropny Nivea Visage. Poza tym krem koloryzujący kryje w bardzo znikomym stopniu.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Na pewno musi to być lekki podkład. Ja w tym roku zakupiłą Meybelline Dream Matt Mouse i o dziwo sprawdził się w upalny dzień. Świetnie matowi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A mozesz mi napisac jaki kompakt mialas/masz, ktory faktycznie sie sprawdzil? Szczerze to jeszcze nigdy nie uzywalam takiego podkladu, czy nie robi sie po nim maska?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja mialam Dream Matte Mousse, ale problemem jest rowniez to ze w niektorych miejscach przesusza mi sie skora ( choc generalnie jest mieszana ) a ta pianka bardzo takie suchosci podkresla, mimo iz uzywam duzo kremu nawilzajacego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
To radzę jeszcze skorzystać z wyszukiwarki, albo zjechać na dół Twojego wątku. Tam są linki do chyba pięciu wątków z tym samym pytaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem w upalne dni nie sprawdza sie zaden podklad. Uzywalam juz wielu i na mojej mieszanej skorze wszystko zaczynalo sie topic, splywac i tworzyla sie niezle blysczaca maska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
u mnie Dream Matte Mouse jest widoczny na twarzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
W silne upały nawet totalne podkładomaniaczki - jak ja, kocham płynne podkłady - rezygnują z podkładu. Krem koloryzujący jest dobrym wyjściem - ja osobiście bardzo lubię koloryzujące blokery - wlaściwie non stop uzywam filtra SVR spf 100 oraz Biodermę Photoderm Flush. Ale krem tonuje bardzo delikatnie i też będzie wymagał oprószenia pudrem, bo inaczej spłynie jak nic
![]() Myślę że latem najlepiej sprawdza się krem koloryzjący plus lekki puder, albo podkład w kompakcie (pudrowy, nie kremowy). Osobiście używałam wielu, bo latem zawsze się na takie przesiadam - Shiseido Pureness, Clinique Clarifying, Chanel Double Perfection Compact (ulubiony), Matmate Givenchy (lekki jak piórko). Dość dobrym matującym pudrem jest Aeromatte Estee Lauder. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Z tańszych - moja sisotra bardzo sobie chwali pudry Rimmela - teraz ma taki sprasowany Lasting Finish chyba się nazywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
![]()
Smoczyco Kochana, jesteś "dostępna"
![]() Mam cerę mieszaną (choć ostatnio coraz bardziej skłaniam się ku tłustej - przetłuszcza mi się w kosmicznym tempie, również na policzkach), skłonną do wyprysków (od pół roku leczę trądzik), ale cienką i płytko unaczynioną. Obecnie używam na dzień kremu Antirougeurs Avene, wersji dla skóry tłustej i mieszanej. Nie widzę oszałamiających rezultatów (właściwie to żadnych nie widzę), poza tym błyszczę się zaraz po nałożeniu kremu. Na to – od czasu do czasu – spray ochronny BioDermy Photoderm AKN SPF 20. Od czasu do czasu, bo w zasadzie mój cały dzień to samochód-biuro-samochód-dom. Poza tym, mimo że filtr ów ma stosunkowo lekką konsystencję, świecę się po nim przeokrutnie i każdy podkład momentalnie ze mnie spływa lub tworzy mało estetyczne placki. Z podkładów wypróbowałam już EL Double Wear, Revlon Colorstay - najstarszy i Stay Natural Makeup - na tak tłustej "bazie" dłużej trzymał się ten pierwszy... Na to puder sypki. Zimą z taką pierzynką mogłam w sumie wytrzymać, odtłuszczając się od czasu do czasu bibułkami. Ale teraz po godzinie czuję się jakbym wysmarowała się smalcem, w dodatku mam wrażenie, że wszystko mi spływa z twarzy... O lżejszych podkładach lub samym pudrze na tak przygotowaną skórę (krem+filtr) w moim przypadku nie ma mowy, bo podkłady ślizgają się "jak po maśle" nie kryjąc nic a nic (mam jeszcze cosik do ukrycia ![]() ![]() ![]() Czy miałabyś dla mnie jakąś propozycję kremowo-podkładową? ![]() Rady innych Wizażanek również mile widziane ![]() Pozdrawiam, demonik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Demoniku - teraz to ja już powoli znikam, do pracy mi trza wreszcie iść
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dzięki Smoczyco
![]() Bulbo, mam nadzieję, że nie gniewasz się, że dopisałam się do Twojego wątku...? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście że im wyższy filtr tym lepiej - stabliny filtr spf 30 zawsze będzie lepszy od 15 bo pozwala na dłuższą ekspozycję, rzadszą reaplikację. I pamietaj żeby osiągnąć ochronę obiecywaną przez producenta, musiałabyś smarować się bardzo grubą warstwą (nie pamiętam ile dokładnie - 1 ml na 1 (albo 2) cm szcześcienny skóry. Nikt z nas aż tak grubo kremów ochronnych nie nakłada. Zresztą żadnych kremów aż tak grubo nie nakładamy. Na tej samej zasadzie nie powinno się polegac w filtrach w podkładzie - nakładamy je zbyt cieńką warstwą. Różnica między spf 15 a 30 jednak istnieje i chyba nie ma nikt co do tego wątpliwości... Polecam Ci lekturę tej strony: http://www.biochemiaurody.com/ Co do wspomnianego kremu Clinique - nie wiem, osobiście nie znam składu - zawsze porównuję skład z tym, co na swojej stronie ma zamieszczone Basia. Stare Cityblocki zapewniały pewną ochronę, ale zawsze są lepsze kremy - zdaje się że do niedawna w Stanach nie były dopuszczone kremy z Tinosorbem, który zalicza się do najskuteczniejszych filtrów. Poza tym, jak wspomniałam, musiałabyś ten krem Clinique nakładac naprawdę grubą warstwą by osiągnąć obiecany stopie ochrony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przemyślałam sprawdę i po pierwsze - ja bym jednak ten filtr aplikowała cały czas, bo przez szyby promienie tez przenikają, no i komputery/jarzeniówki też coś produkują. Przy tłustej cerze spróbuj sam filtr - nie ma potrzeby nakładania kremu pod - filtr to też preparat pielęgnujący. Spróbuj nakładać na "gołą" skórę. Ja daję skórze czas na wchłonięcie i potem robię coś co w zasadzie nie jest polecane - przykładam delikatnie chusteczkę coby zebrać ze skóry tłustawa warstewkę - ostrożnie, bo jednak łatwo o starcie przy tym filtra. Co do podkładu - na mojej skórze zawsze te gęste trwałe, zastygające sprawdzają się najgorzej - są cieżkie i spływają a już na pewno na fitrach. U mnie tylko wchodzą w rachubę te jak najlżejsze przypominające wodę swą konsystencją (Divinora Ultra Fluid, Kanebo Liquid Finish, Givenchy Matmate Fluide). Ale w upały to nawet ja rzadko uzywam fluidu. Może u Ciebie sprawdziłyby się właśnie pudrowe mocno matujące kompakty, które wymieniłam parę postów wyżej? Przy mocno tłustej cerze powinnaś może wypróbować sposób, który poleciła Basia na swoim forum - matowanie filtra za pomocą skrobii ziemniaczanej. Nie próbowałam, bo moja skóra choć sie świeci czasem, ma tendencje do ściągania i wolę nie ryzykować. Ale dziewczyny testowały - i masę zachwytów usłyszałam - pisały o tym takze Pixie i Sylwiasta u nas na forum. Może u Ciebie sprawdziłby się koloryzujący bloker plus skrobia? Albo niebarwiony bloker, korektor i skrobia ![]() A tak przy okazji - hormony sprawdzałaś? Taki przeskok cery na tłustą i trądzik w wieku dojrzalszym... no u mnie akurat hormony zupełnie ok były - miałam okres nadmiernego przetłuszczania cery kiedyś, ale zniknęło jak ręką odjął gdy odstawiłam kremy matujace i inne agresywne kosmetyki - skóra odtłuszczana broniąc się produkowała jeszcze wiecej sebum i błędne koło się zamykało... warto przyjrzeć sie swoim kosmetykom do codziennego użytku, żelom, tonikom itd. Buźka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.