|
|||||||
| Notka |
|
| Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Podziękowanie dla rodziców w kościele
Czy ktoś się spotkał z takim podziękowaniem? Jak to może wyglądać?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Podziękowanie dla rodziców w kościele
Szczerze mówiąc ja się jeszcze nie spotkałam z takimi podziękowaniami, może dlatego, że u nas są taśmowo śluby jeden za drugim i nie ma na to czasu. Zapytaj księdza jak by mogło to wyglądać on doradzi.
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Podziękowanie dla rodziców w kościele
Ja byłam na jednym takim ślubie i po przysiędze i założeniu obrączek, organista zagrał wzruszającą pieśń, nie pamiętam tytułu...coś "Dziękuję Ci matko..." i wtedy młodzi podeszli do rodziców z bukietami kwiatów, były tradycyjnie całusy, objęcia i łzy.
http://rekultywacja.pl/videofilmowanie/video_sluby.html, na tej stronce są 2 pokazowe filmiki, Msza św. i błogosławieństwo, w tym pierwszym filmiku jest podziękowanie dla rodziców w kościele... Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-08-10 o 22:51 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
link nie działa
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
My mieliśmy właśnie podziękowanie dla Rodziców w kościele. Po przysiędze i założeniu obrączek a przed modlitwą powszechną ksiądz powiedział: teraz młodzi podziękują rodzicom... a my podeszliśmy z bukietami kwiatów do Rodziców. Organista w tym czasie grał pieśń. Często też bywa, że młodzi podchodzą do Rodziców z podziękowaniem w czasie przekazywania sobie znaku pokoju.
|
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
już działa dzięki
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
z podziękowaniem rodzicom w kościele się nie spotkałam, u nas zazwyczaj robi się to w domu panny młodej przy błogośławieństwie lub na sali weselnej
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
jaka piesn proponujecie w trakcie podziekowan,prosze o pomysly!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Też planujemy takie podziękowania
podczas ślubu jest bardziej uroczyście (moim zdaniem) i nie trzeba klepa jakichś utartych frazesów do mikrofonu, tego się najbardziej bałam. Mam jeszcze takie pytanko, czy nie będzie głupio jeżeli oprócz kwiatów wręczymy rodzicom takie pamiątkowe witraże z wypisanymi na nich podziękowaniami?? jakoś tak wydaje mi się, że może w kościele to nie wypada...
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
U nas podziękowanie wyszło rewelacyjnie. Wszyscy goście też byli zachwyceni pomysłem. Bardzo polecam
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanko....zdecydowaliśmy się na podziękowania rodzicom w Kościele tylko nie mamy pomysłu co wtedy może grać organista...jeśli ktoś zna jakąś pieśń bardzo prosze o pomoc
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwne nigdy o czymś takim nie slyszalam jak podziekowania w kościele
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My tylko podczas modlitwy wiernych pomodliliśmy się o zdrowie dla rodziców.
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanie podczas podziękowań dla rodziców na weselu Pan Młody i Panna Młoda mówią coś przez mikrofon????(bo tego się obawiam)
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My przez mikrofon nie mówiliśmy, ale tylko do rodziców, bo były to słowa bardzo osobiste i nie do wszystkich gości skierowane, a zależało nam, żeby je powiedzieć. Ale byłam na ślubach, gdzie młodzi dziękowali przez mikrofon i wypadało to bardzo fajnie. Przygotowany, nauczony tekst, poza tym szczęście tego dnia i wdzięczność do rodziców pozwalają przełamać stres. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Nie słyszałam o tym zwyczaju .Spotkałam się tylko z podziękowaniami na weselu.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
A ja się spotkałam z czymś nieco innym, szalenie sympatycznym
![]() Brat TŻta brał ślub w pięknym kościele, który pozostawał pod opieką jakiś zakonników, nie tradycyjnie proboszcza i zwykłych księży. To nie była parafia żadnego z nich. No i udzielił im ślubu, po czym padł tekst: a teraz możecie się pocałować Mało tego, po tym fakcie podpuścił gości, aby im klaskali. No a potem jeszcze postawił młodych twarzami do gości, po czym dał im mikrofon mówiąc, że goście za chwilę złożą im życzenia, ale najpierw oni sami wzajemnie muszą sobie życzyć
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
ja na swoim ślubie miałam podobnie jak pisze szajajaba
po przysiędze i wymienieniu obrączek ksiądz poprosił żebyśmy obrócili się do gości i powiedział bardzo ładne zdanie o tym, że właśnie tworzy się nowa rodzina, po czym wszyscy zaczęli klaskać, a mnie łzy pociekły ze wzruszenia... eh... fajnie się potem wspomina takie rzeczy. |
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również nie slyszałam o zwyczaju dziękowania rodzicom w kościele, ale może być to bardzo piękne.
Aż się wzruszyłam jak czytałam Wasze opowieści. Kluczem do "sukcesu" jest chyba wyluzowany i pełen pomysłów ksiądz. Bo byłam na paru już ślubach i jakoś tak w kościele drętwo było, bez wielkich wzruszeń i emocji. Najgorsze było jak na jednym z wesel Młodzi sami się pocałowali, to ksiądz się bardzo obruszył i coś tam do nich powiedział, nie wiem co bo nie było słychać, ale nie był zadowolony że się pocałowali w kościele
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.

podczas ślubu jest bardziej uroczyście (moim zdaniem) i nie trzeba klepa jakichś utartych frazesów do mikrofonu, tego się najbardziej bałam. Mam jeszcze takie pytanko, czy nie będzie głupio jeżeli oprócz kwiatów wręczymy rodzicom takie pamiątkowe witraże z wypisanymi na nich podziękowaniami?? jakoś tak wydaje mi się, że może w kościele to nie wypada...

Mało tego, po tym fakcie podpuścił gości, aby im klaskali. No a potem jeszcze postawił młodych twarzami do gości, po czym dał im mikrofon mówiąc, że goście za chwilę złożą im życzenia, ale najpierw oni sami wzajemnie muszą sobie życzyć