![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Co jeść aby wzmocnić włosy ???
chcialabym jakoś naturalnie wzmocnić moje włosy
![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co jeść aby wzmocnić włosy ???
O warzywach to nigdy nie słyszałam ale wiem że skrzyp polny, kory różnych drzew dobrze wpływają na włosy np dębu. Znam też domowe maseczki na włosy wypadające, suche łamliwe, rozdwajające się i przetłuszczające . Napisz jeśli chcesz jakiś przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Wiem ze na wzmpcnienie włosów to biotyna i witaminka B, a w czym wystepuja to chyba jak wpiszesz haslo w wyszukiwarce to powinno sie znalezc cos ciekawego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Źródła wystepowania - biotyna występuje w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach, sardynkach, grzybach, brązowych (naturalnym) ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku, marchwi, pomidorach.
A witaminka B to niestety nie wiem z ktorej grupy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
ja słyszałam że dobre na włosy są np. cebula, czekolada... ale warto zrobić tak jak radzi tala... znależć w googlach strony z witaminkami i zobaczyć w produktach dana witaminka występuje
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
witamina B5 , a najwiecej wit z grupy B zjanduje sie w drożdzach,mozna pic taak miksture z drozdzy lub kupic w aptece , tran w kapsulkach , dziala dobrze na cere ale rowniezna wlosy,potas, cynk, czyli np pomidory
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
och dzięki... chyba muszę zmienić dietę... a poza tym to moim problemem są włosy przetłuszczające się u nasady i suche na końcach... używam wody pokrzywowej, ale jak narazie nie widać żadnych efektów. A końcówki - cóż tu dużo mówić, są strasznie rozdwojone.Dodam, że mam dosyć gęste, ciemnobrązowe włosy do pasa...
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
może warto byłoby je myć chłodniejszą wodą...
ja kiedyś musiałam myć głowę codziennie własnie z tego powodu, ze u nasady strasznie sie przetluszczaly... koncowki zas byly bardzo syche, czesto sie rozdwajaly... oczywiscie konieczne bylo ich podciecie... zaczelam wiec po umyciu glowy polewac wlosy lodowatą wodą... (podobno im cieplejsza - tym bardziej mogą się przetłuszczać, batomiast chłodniejsza woda sprawia, że końcówki się aż tak nie rozdwajają)... ponadto używam szmpon pantene ze złotej linii dla włosów przesuszonych i widzę jakąś poprawę... jeśli masz włosy do pasa... radziłabym Tobie je choć troszkę podciąć
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
czesc Justyna,
Czy mogłabyś tez mi przesłać maseczkę na kglin@aster.pl dzięki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
ja rowniez prosilabym o przepisy na maseczki- aleksandra_119@o2.pl z gory dzieki
![]()
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
![]()
ja już od dwana myję je i splukuje chłodną wodą, potem sa znacznie gladsze...
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
na pewno drożdze bo mają dużo witamin z grupy B, i banany oraz pomidorki bo mają potas, na pewno ryby morskie
![]()
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
ja bym tez bardzo rposila o jakas domowa maseczke na moje zniszczone ,suche i wypadajace wlosy bardzo dziekuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
aha muj e-mail to buziaczek67@poczta.onet.p l
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moje koleżanki to herbatki ze skrzypu piją, dobre, a tańsze niż te wszystkie wynalazki z apteki.
Ja bym prosiła o maseczkę na przetłuszczające się, a także na suche -> evally@o2.pl. Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Jejku, jak ktoś poda tutaj przepis na skuteczną maseczkę zapobiegającą wypadaniu włosów to będę mu dozgonnie wdzięczna
![]() A może ktoś zna jakieś dobre kosmetyki hamujące wypadanie? Mnie już chyba nic nie pomoże ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Ally83]Moje koleżanki to herbatki ze skrzypu piją, dobre, a tańsze niż te wszystkie wynalazki z apteki.
Hmmm...wiem ze takie herbatki to napewno sie kupuje w zielarskim.Ale ile taki specyfik kosztuje i jakie ilości terzeba go pić aby efekty były widoczne?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i WAX podobno ogranicza wypadanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
🦄
|
"Wypadanie włosów, łysienie- witamina H, B2 i B5, C, E, magnez, cynk. Mleko, maślanka, wędzone ryby, grube kasze, otręby, soja, papryka, grzyby, kiszonki, owoce cytrusowe, soczewica, mak, kakao, drożdże"
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=sylweczka]
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Mam cieńkie włosy, ale kiedyś były jeszcze gorsze. Bardzo skutecznie zadziałało mycie włosów w wywarze z pokrzyw. Postanowiłam nawet do ostatniego płukania używać tych pokrzyw. Wszystko było super. Zaczęły mi przy skórze wyrastać nowe włosy. Do czasu, aż kiedyś zaświeciło na nie słońce, a kumpel stał blisko. Wykrzyknął moje imie, a potem: "Ty masz zielone włosy!"
![]() ![]() ![]() Ps.: Pomimo, że w temacie "co jeść", to jeść pokrzyw nie polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Przepraszam że długo nie odpisywa łam ale wyjeżdżałam za miasto i nie miałam komputera. Już Wam podaję to co mam
![]() Odżywki do włosów wypadających: 1.z czarnej rzodkwi (na skórę głowy): utrzeć czrną rzodkiew na tarce, wycisnąć sok przez gazę, wetrzeć w głowę na godzinę przed umyciem, głowę owinąć ręcznikiem. Niestety pozostawia nieprzyjemny zapach ![]() 2.z nafty: 2 łyżeczki nafty, łyżeczka oleju rycynowego, łyżeczka soku z cytryny, żółtko utarta cytryna. Papkę trzeba wetrzeć w głowę, owinąć ręcznikiem ipozostawić na godzinę. Kuracja trwa 3 miesiące, dwukrotnie powtarzamy zabieg co tydzień, potem 3-krotnie co 2 tyg. po miesiącu jeszcze raz 3.nalewka na wzmocnienie i porost włosów (na skórę głowy): 2 łyżki rozmarynu lekarskiego, 2 łyżki utartego korzenia łopianu, 2 łyżki pokrzywy, zalać butelką czystej wódki i odstawić na 5 dni w ciemne miejsce. Po odcedzeniu stosować do nacierania i masowania skóry głowy. Odżywki do włosów przetłuszczających się: 1.z jajka: ubić białko na pianę, połączyć z żółtkiem, papkę pozostawić na wilgotnych włosach przez ok. 20 min.. Głowę owinąć folią i ręcznikiem. Obficie spłukać i umyć głowę szamponem. 2.drożdżowa (na skórę głowy): raz na dwa tygodnie wcierać w skórę głowy drożdże, mogą być rozpuszczone w odrobinie ciepłego mleka. 3.orzechowa(na zmiękczenie włosów): żółtko, 25 ml oleju z orzechów ziemnych, kilka kropel soku z cytryny. Wszystko razem wymieszać, nałożyć na włosy na ok. 30 min. i umyć głowę. Odżywki do włosów łamliwych, suchych i rozdwajających się: 1.z jajka: żółtko wymieszać z łyżką oliwy z oliwek kilkunastoma kroplami witaminy A iE i łyżeczką alkoholu 45% 2.witaminowa:łyżeczka oliwy z oliwek, 3 kapsułki witaminy B2 i B12, ampułka wit C. Można też użyć oleju rycynowego isoku z cutryny. Odżywkę rozprowadzić na wilgotnych włosach, owinąć głowę folią iręcznikiem, po 20 min zmyć. 3.z warzyw: wycisnąć sok ze szpinaku, cytryny i świerzej kapusty, wcierać w skórę głowy i we włosy. 4.ocet jabłkowy( do włosów i skóry głowy): wymieszać litr letniej wody z 0,25 filiżanki octu i w takiej mieszance płukać włosy. Taka płukanka oczyszcza, witalizuje włosy i skórę głowy, nadaje polysk i objętość. 5.orzechowa (na zmiękczenie): żółtko, 25 ml oleju z orzechów włoskich, kilka kropel soku z cytryny. Wszystko razem wymieszać, nałożyć na włosy, po 30 min umyć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
znalazłam jeszcze troszkę takich różnych masek na włosy i skórę głowy:
1.żółtkowa na zmęczone słońcem włosy: żółtko wymieszać z łyżką octu jabłkowego. Wmasować w świerzo umyte włosy. Po 30 min dobrze spłukać. SPŁUKIWAĆ TYLKO ZIMNĄ WODĄ BO INACZEJ ŻÓŁTKO SIĘ ZETNIE! 2.żółtkowa nadająca połysk: żółtkko zmieszać z 3 łyżkami oleju roślinnego, dodać 0,5 łyżeczki soku z cytryny. Rozłożyć na suche włosy po 15 min zmyć 3.oliwkowa przeciwłupieżowa: skórę głowy i włosy dobrze pomasować oliwą z oliwek. Pozostawić na noc albo na cały dzień.Dobrze umyć. 4.algowa na loki: łyżeczkę zmielonych, czarnych alg zmieszać z 200ml wody. Nałożyć na włosy na 20 min. Spłukać. 5.Glinkowa peeling na włosy): Glinkę zmieszać z wodą na papkę. Nakładać na mokre włosy i skórę głowy po 20 min dobrze spłukać. 6.śmietankowa na zniszczone , zmęczone włosy: 2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu) zmieszać z kilkoma kroplami olejku z kiełków pszenicy i łyżeczką soku z cytryny. Wmasować we włosy, pozostawić na 15 min i dobrze spłukać. 7.szampon cytrynowy: łyżeczka skórki z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny i pół filiżanki szamponu. Zetrzeć drobno skórkę cytrynową, pozostawić na kilka dni do wyschnięcia. Po wyschnięciu zmieszać wszystkie składniki i ostrożnie ogrzać NIE GOTOWAĆ.Przecedzić przez filtr do kawy i napełnić pustą butelkę po szmponie. Szczególnie polecam do jasnych blond włosów. To już jest koniec ![]() Edytowane przez justyna:) Czas edycji: 2005-08-16 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
No i jak? Próbowałyście już jakiegoś przepisu??? Podzielcie się swoimi opiniami! Ja wyżej wkleiłam wszystko co znalazłam w domu i w necie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
![]()
Naturalne sposoby pielęgnacji włosów:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=54696 Znalazłam coś takiego: Gdy włosy są suche i łamliwe, to najprawdopodobniej w twoim organizmie jest za mało witaminy A, przyśpieszające syntezę keratyny, z której zbudowane są włosy. Ich kruchość oraz nadmierne przesuszenie mogą być też spowodowane niedoborem któregoś z dwóch pierwiastków: krzemu albo cynku. Być może nie dostarczasz też organizmowi odpowiedniej ilości białka. Co jeść: podroby, mleko, żółte sery, jaja oraz ryby. Z warzyw i owoców: pomidory, marchew, botwinkę, brokuły, sałatę, szpinak, fasolę, groch, arbuzy, morele. Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.