|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() praca na wakacje w Anglii - macie jakieś doświadczenia?
Hej
![]() My myslimy o Londynie ![]() prosze pomozcie jesli wiecie cos na ten temat jakie tam są standarty zyciowe POlakow? bo slyszalam wiele opcji, ze jest nie wesolo, albo ze po 2 tygodniach juz na wszystko mozna sobie pozwolic.. to jestem w kropce, bo nie wiem która wersja prawdziwa jest ![]() a jesli któras z Was tam jest obecnie, albo byla, to wiecie moze czy Anglicy chca doksztalcać swoje dzieciaczki w muzycznym kierunku? tak sobie wymyslilysmy z przjaciółką ze mozemy dawac lekcje nauki gry na fortepianie jakims dzieciom ![]() ![]() Prosze, jesli ktos sie orientuje, napiszcie co sadzicie, i jakie informacje Wy macie na ten temat ![]() Dziekuje z gory !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca na wakacje w Anglii - macie jakieś doświadczenia?
jeśli gracie na instrumentach polecam powysyłać cv+ofertę do pubów-ale nie Londyn, raczj dziury, a juz najlepiej w Irlandii
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
rodzice mojego TŻ-ta są od ponad roku w Anglii, kilkaset kilometrów od Londynu... rzeczywiście zarobki sa dużo większe i można sobie na sporo pozwolić...
moja koleżanka ze swoim narzeczonym także pracowali w Anglii, w Londynie, ona zajmowała się dziećmi... spytałam ją teraz na gg czy spotkała się z nauką gry na instrumentach wśród swoich podopiecznych... powiedziała mi teraz, że dwoje dzieci którymi się opiekowała miało prywatne lekcje gry na fortepianie... myślę, że dużo lepiej załatwiać sobie pracę w Polsce a nie jechać w ciemno, jest zagrożenie ze nic nie znajdziesz, a tylko stracisz pieniądze na hotole i transport, najlepiej popytać znajomych >> tyle Ci mogę pomoc
![]() |
#4 |
BAN stały
|
puby raczej odpadają, to nie dla mnie, nie lubię zadymionych lokali...
giganciaro, tzn ze chyba jest to dosyc popularne skoro te dzieciaki braly lekcje ![]() ![]() ![]() tylko jeszcze musze pozbierac troche informacji, bo zawsze lepiej wiedziec wiecej niz mniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Podbijam watek- w prawdzie dawno zalozony i malo rozbudowany, ale moze ktos tu zajrzy i mi pomoze. Gdzie szukac sprawdzonych, rzetelnych ofert? Jakie agencje posrednictwa pracy mozecie polecic? Bede wdzieczna za kazda informacje.
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do pracy za barem to ja już tak pracuje od roku - w sumie nie narzekam, tylko trzeba się liczyć z dłuższymi zmianami, no i praca w weekendy. Co do Londynu to niestety nie mogę się wypowiedzieć, jednakże w maju przenoszę się tam ze względu na mojego TŻ, gdyż dzieli nas pewna odległość ![]()
NaSteczkA ![]() ![]() "Miłość jest dziką siłą. Kiedy próbujemy ją okiełznać, pożera nas. Kiedy próbujemy ją uwięzić, czyni z nas niewolników. Kiedy próbujemy ją zrozumieć miesza nam w głowach." "Zahir", Paulo Coelho
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie polecam Ci wyjazdu do duzego miasta typu Londyn. Niestety wielu moich znajomych bardzo narzekalo na ceny i niestety wieksze trudnosci w znalezieniu pracy oraz zarobki:/. Dobrze jest wziac referencje z Polski (nawet jak pracowalas tylko np na promocjach itp). A moge Ci polecic Jobs@Pertemps, tylkoze ta agencja z tego co wiem bardzo lubi ludzi z doswiadczeniem pracy w Anglii. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I widze, ze zdajesz na maturze to samo co ja zdawalam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
tez uwazam ze duze miasta to ryzyko, drogo i duza konkurencja. osobiscie uwazam ze jesli sie tu przyjedzie na wakacje , placi za rachunki, jedzenie, mieszkanie i bilety i inne przyjemnosci to sie juz nie oplaca, tym bardziej ze funt leci w dol jak szalony...
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No niestety. Zazwyczaj jest tak, ze Landlorodowie chca, zeby placic im z gory za caly miesiac za mieszkanie/pokoj + kalcja (ok 1/2 miesiecznego czynszu) platna jednorazowo do odbioru przy zdawaniu pokoju..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
kaucja w ponad 90% przypadkach to 100% czynszu miesiecznego. ogolnie jesli sie chce jechac na 2-3 mies to bedzie to raczej przygoda niz zarobienie kroci, no chyba ze sie nie bedzie nigdzie wychodiz, nic kupowac i pracowac 7 dni w tyg..
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jak teraz sobie o tych wydatkach pomysle, to skora cierpnie. Ja przyjezdzajac do Anglii mialam tylko zarezerwowany pokoj + £200 w kieszeni... Na szczescie udalo mi sie szybko znalesc prace (bo po 3 dniach od przyjazdu)... TO bylo 2 lata temu, teraz pewnie znalezienie pracy w takim czasie graniczy z cudem:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzieki wszystkim za podzielenie sie swoimi doswiadczeniami i wiedza ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Naszym celem, nie bylo zniechecenie Ciebie do wyjazdu, ale uswiadomienie, ze z 2 miesiecznego wyjazdu raczej kokosow nie ma... Zeby zarobic wieksza sume, to trzeba sie jednak liczyc z dluzszym wyjazdem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie marze o kokosach- po prostu chce zarobic troche wiecej, niz bym na tym samym stanowisku zarobila w Polsce. Skoro juz mam poswiecec swoj czas i wysilek, to z sensem. Niestety rzeczywiscie, wiekszosc firm wymaga minimum 3 miesiace pracy. Slyszalyscie cos o: www.workuk.pl ? Brzmi calkiem fajnie: zalatwiaja formalnosci, calkiem dobrze platna prace.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Musisz sie dowiedziec czy ten portal za zalatwienie pracy chce od Ciebie jakies pieniadze, bo jezeli tak to dziala nie zgodnie z prawem. Agencje pracy nie moga pobierac zadnych oplat za zalatwienie pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
" Dziękujemy za zainteresowanie naszym programem pewnej pracy w Wielkiej Brytanii w ramach programu WORK UK. Poniżej przedstawiam Pani szczegółowe warunki uczestnictwa w programie: Program WORK UK jest przeznaczony dla osób w wieku od 18 do 35 lat posiadających komunikatywną znajomość języka angielskiego. Najkrótszy okres odbycia praktyki to 3 miesiące. WORK UK to program pełnopłatnych praktyk w hotelach i restauracjach na terenie całej Wielkiej Brytanii - Anglia, Walia, Szkocja a także Irlandii Północnej. Uczestnik programu może pracować zarówno w dużym sieciowym hotelu, jak i w małym, rodzinnym Inn oraz w Guesthouse. Wszystkie placówki biorące udział w programie znajdują się najczęściej w mniejszych, turystycznych miejscowościach Wielkiej Brytanii. Uczestnik wyjazdu otrzymuje PEŁNE wynagrodzenie za przepracowane godziny podczas praktyki. Obowiązująca stawka godzinowa jest nie mniejsza niż ustawowa stawka minimalna – National Minimum Wage, która obecnie wynosi dla osoby powyżej 22 roku życia – 5,52GBP / h, a dla osoby młodszej – 4,60 GBP / h. Koszty uczestnictwa w programie WORK UK kształtują się następująco: POZA SEZONEM Zaliczka - 500 PLN|| 2 rata -99 GBPterminy wyjazdu: od 01.01.2008 do 25.05.2008 oraz od 03.08.2008 do 28.12.2008 opcje dodatkowe promocja do 30 kwietnia cena poza promocją accommodation on site 1 GBP 25 GBP together 25 GBP 50 GBP LOW SEASON terminy wyjazdu: 01.06.2008, 20.07.2008, 27.07.2008 Zaliczka - 500 PLN || 2 rata - 199 GBP opcje dodatkowe promocja do 30 kwietnia cena poza promocją accommodation on site 1 GBP 50 GBP together 50 GBP 100 GBP SEASON terminy wyjazdu: 08.06.2008, 15.06.2008, 13.07.2008 Zaliczka - 500 PLN || 2 rata - 249 GBP opcje dodatkowe promocja do 30 kwietnia cena poza promocją accommodation on site 1 GBP 75 GBP together 50 GBP 100 GBP HIGH SEASON termin wyjazdu: 22.06.2008, 29.06.2008, 06.07.2008 Zaliczka - 500 PLN || 2 rata - 299 GBP opcje dodatkowe promocja do 30 kwietnia cena poza promocją accommodation on site 1 GBP 100 GBP together 50 GBP 100 GBP Wszystkie opłaty uczestnik pokrywa przed wyjazdem. Cena programu nie zawiera transportu. Oferta praktyki jest wyszukiwana indywidualnie dla każdego uczestnika i jest uzależniona od poziomu języka. Ceny programu są uzależnione od daty wyjazdu, którą sobie Pani wyznacza w formularzu rejestracyjnym.Każda z osób indywidualnie pokrywa koszty programu. Każdy uczestnik może wyjechać na okres od 3 do 12 miesięcy. Przez cały okres pobytu uczestnik może mieć zagwarantowane ZAKWATEROWANIE i WYŻYWIENIE zarówno w miejscu odbywania praktyki jak i w specjalnie przygotowanych pokojach pracowniczych. "
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Z tego co widze to placa bardzo marnie... Ja wyjechalam w ciemno, ale mialam doswiadczenie w pracy w Polsce. Pierwsza moja praca byla praca w magazynie, ale musze powiedziec, ze zarobki mialam wyzsze, bo £6 na godzine. Wyjezdzajac mialam skonczone 19 lat.
Wedlug prawa agencja parcy nie moze pobierac oplat od pracownika. Wszystkie oplaty za pracownika powinien zaplacic pracodawca |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Każdy uczestnik może wyjechać na okres od 3 do 12 miesięcy. Przez cały okres pobytu uczestnik może mieć zagwarantowane ZAKWATEROWANIE i WYŻYWIENIE zarówno w miejscu odbywania praktyki jak i w specjalnie przygotowanych pokojach pracowniczych. "[/quote]
Moze miec zagwarantowane, co wcale niue znaczy, ze musi. Ja szczerze mowiac dzielilabym wszytsko co pisza przez dwa. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze miec zagwarantowane, co wcale niue znaczy, ze musi. Ja szczerze mowiac dzielilabym wszytsko co pisza przez dwa.[/quote] Eh eh eh sama nie wiem. Pewnie bym sie zdecydowala, gdyby oferowali rowniez dwumiesieczne wyjazdy. Mimo wszystko ta firma wydaje mi sie bardziej pewna, niz szukanie czegos na wlasna reke siedzac w Polsce- wtedy to dopiero mozna zostac wyrolowanym.
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Moj TZ wyjechal do Anglii przez Polsko-Holenderska agencje pracy 'OTTO'. To co sie dzialo w tej agaencji to juz wogole przesada. Ostatni 'rzut' jaki ja jeszcze pamietam mieszkal w hotelu robotniczym, w pokojach 2 na 2, bez okien na zewnatrz...
Duzo sie nasluchalam... i szczerze mowiac nie wyjechalabym prze ztaka agencje. Dobrze jest szukac na wlasna reke, tylko trzeba wiedziec gdzie i jak. Mozesz sprobowac poszukac sobie przez internet na stronach agencji. Wipisz sobie w google: - Jobs@Pertemps - Addecco (chociaz szczerze nie polecam) - First Personel - Travail - Flex Mozesz sie przeciez zawsze kontaktowac mailewo z agencja i wypytac sie co i jak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
http://www.pertemps.co.uk/ - Jobs@Pertemps
http://www.925.co.uk/ - Travail http://www.firstpersonnel.co.uk/ - First Personnel http://www.flexrecruitment.co.uk/ - Flex Mysle, ze jak wyslesz im swoje CV (nawet cos posciemniaj) i napiszesz, ze interesuje Cie praca w magazynie, albo w kawiarni to mysle, ze co spowinni Ci znalesc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
mozesz tez sprobowac z agencji - best connection, heads(pracuja tam polacy), top gear (pracuje polka), rullion, gap, bamfords, prime time, staff uk. powodzenia
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Czy to nie jest tak, że jak się jedzie do pracy z agencji to oni nam płacą, a pracodawca płaci im i sobie potrącają sowita prowizję? podobno te prowizje są bardzo duże szczególnie w przypadku pracy tymczasowej jak np. praca na wakacje - http://antyhaczyk.blogspot.com/2014/...zagranica.html
Edytowane przez Monia O Czas edycji: 2014-04-22 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ano jest tak ale czy tez taka sowita to ja nie wiem. Za zwyklego pracownika industrial oscyluje w okolicach funta za godz. Wyzej wykwalifikowana kadra, kierowcy odpowiednio wiecej.
Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja jadę na początku lipca do pracy do Londynu. Prawdopodobnie będę pracować w Starbucksie - ok. 6.5 funta za godzinę.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
ktoś Ci pomoże załatwić pracę w starbucksie czy jedziesz na własną rękę?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawdopodobnie ![]() ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:16.