psychologia?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-02-02, 17:50   #1
kyo18
Raczkowanie

psychologia??

watek ten zamiescilam nie tam gdzie powinnam wiec pisze jeszcze raz na forum plotkowy
w tym roku zdaje mature i planuje isc na studia na psychologie chcialabym aby dziewczyn ktore ja studjuja powiedzialy mi cos wiecej na jej temat, jakie sa przedmioty, kiedy praktyki , czy wogle podoba wam ise ten kierunek, czy jest ciezko sie utrzymac, intersuje mnie jak najwiecej ? i jesczze takie pytanko gdzie studjujecie o ile sa takie osoby psychologie w woj pomorskim ? ja jeszcze do konca nie jestem przekonana co do tego kierunku caly czas sie zastanawiam i mam mnostwo watpliwosci na maturze zdaje biologie wiec poszukuje studiow zwiazanych z tym przedmiotem
czekam na wasze odpowiedzi
pozdrawiam
ewa
kyo18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 13:41   #2
Taverney
Zakorzenienie

Re: psychologia??

hejka, co prewda studiuję politologię, ale z psychologią mam kontakt cały czas. Jest to bardzo trudny kierunek, przekopujesz się przez gigantyczne pokłady wiedzy z medycyny, socjologii, socjalizacji, przez sterty grubych-dla tego przedmiotu to norma, że książki są obfite-podręczników i różnorodnych tekstów mniej lub bardziej zakręconych.
Jest to trudne, czasami nużące, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Dowiesz się wielu fascynujących rzeczy o ludzkim wnętrzu. Wszyscy moi przyjaciele, którzy to studiują są zadowoleni (Poznań).
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 13:44   #3
Taverney
Zakorzenienie

aha, jeszcze jedno:
jest coś takiego w tych studiach... poprzez nie nie patrzy sie już na ludzi jak na zamknięte skrzynki. Zaczynasz postrzegać mimowolnie innych ludzi, a także ich wytwory, np reklamy w zupełnie innym świetle, poprzez wiedzę którą posiadasz. I nic już nie jest takie oczywiste jak dawniej
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 14:03   #4
nan
Wtajemniczenie

Ładnie to ujęłaś Andrea

Ja skończyłam psychologię w zeszłym roku i muszę powiedzieć, że nie jest to najłatwiejszy kierunek. Tony lektur, to przede wszystkim. Ja skończyłam psychologię społeczną (w mojej szkole SWPS jest podział na kliniczną i społeczną i to od pierwszego roku), więc z biologią miałam niewiele wspólnego, ale wiem, że klinicyści mieli tego sporo (biologiczne podstawy funkcjonowania człowieka i inne podobne rzeczy). Tym niemniej jest to kierunek fascynujący i moim zdaniem jeden z najbardziej ogólnorozwojowych jakie znam. Głęboko humanistyczny. Jest sporo nauki to fakt i oczywiście są różne gałęzie psycholgii, nie wszystkie tak samo ciekawe, ale wszystkie będziesz musiała poznać choć trochę podczas studiów.
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 14:17   #5
kyo18
Raczkowanie

nan a gdzie sa te studia w jakim miescie? uczelnia ta ma jakas stronke moze?
a moglabys mi cos wiecej powiedziec na temat tej psychologi klinicznej i spolecznej bo wiesz ja jestem zielona i nie bardzo mam o tym pojecie nie wiem czym sie rozni dopiero niedawno zdecydowalam ze chce studiowac psychologie i od nidawno zaczynam zbierac wszytskie informacje
dzieki za odp
zaciekawilo mnie to co napislayscie ze przez ta psychologie zupelnie inaczej sie na wszystko patrzy
podr
ewa
Stary 2005-02-03, 15:24   #6
kyo18
Raczkowanie

znalazlam troche informacji na temat SWPS i jak sie okazalo ma on zamiejscowy wydzial w Sopocie i tez tam jest podzial na kilka kierunkow. a ja poszukuje szkoly raczej w woj pomorskim
ale mam pytanie czy ta szkola jest prywatna ?
Stary 2005-02-03, 15:53   #7
nan
Wtajemniczenie

Tak, to jest szkoła prywatna, w związku z tym rownież płatna. Ale bardzo dobra.

Generalna i zgrubna różnica między psych. kliniczną i społeczną, jest taka, że społeczna zajmuje się funkcjonowaniem człowieka w społeczeństwie i wszystkim co się z tym wiąże, kliniczna zaś zajmuje się raczej funkcjonowaniem psychicznym (czyli zdrowiem psychicznym). Ale jest ogromne uproszczenie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-02-03, 15:57   #8
kyo18
Raczkowanie

a moglabys mi napisac mniej wiecej ile kosztuje semestr dzienny a ile zaoczny ?
Stary 2005-02-03, 16:14   #9
nan
Wtajemniczenie

Oj to zależy od wielu rzeczy - jaki kierunek, w ilu rat płacisz, w jakim trybie studiujesz. Myślę, że znajdziesz najwięcej informacji na www.swps.edu.pl - wlącznie z cenami i dokładnymi informacjami o poszczególnych wydziałach. Pozdrawiam.
Stary 2005-02-03, 21:48   #10
charlotta1
Raczkowanie

hej Kyo!

Ja znam trochę inny obraz studiów psychologicznych (na UG). Największy problem to dostać się, a potem... bez przesady - nie jest tak źle i trudno. Trzeba włożyć wiele pracy, ale utrzymanie się na tych studiach jest jak najbardziej wykonalne (warto nawet powalczyć o stypendium). Jeśli chodzi o praktyki to uczelnia ich nie zapewnia, można je odbyć na własną rękę. Nie zgodzę się, że jest to kierunek wybitnie humanistyczny, jest raczej ściśle ukierunkowany zawodowo (być może na innych uczelniach jest inaczej).

Rzeczywiście stajesz się bardziej świadoma pewnych mechanizmów zachowania innych ludzi, ale nie jest tak, że patrzysz na każdego jak na "przypadek" a nie człowieka.

Łatwiej będzie Ci coś powiedzieć jeśli napiszesz jakie są Twoje oczekiwania związane z kierunkiem, dlaczego go wybrałaś oraz jakie są Twoje późniejsze plany zawodowe.

pzdr

charlotta
charlotta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 09:21   #11
tala
Zadomowienie

Ja studiuje w Wawie, w prywatnej szkole, na pierwszym roku. Jest to szkoal 5-letnia dajaca odrazu magistra. Specjalizacje wybiera sie dopieropo 2 roku, a specjalizacji jest chyba 7!! Ja po pierwszym semstrze mowie ze jest luzik a nie zdane tam kucie! Oczywiscie trzeba pamietac o tym ze to jednak szkola prywatna i zapewne ma inne wymogi niz szkoly panstwowe, aczkolwiek wszytsko jedno czy psycholog wychodzi ze szkoly prywatnej czy z uniwersytetu, umiec musi to samo. Faktycznie przed egzaminami tzrebaby bylo pochlonac grubaśne książki ale to sie da przezyc, albo obejsc I rzeczywiscie, pomimo, ze nie mam jeszcze zajec tak calkiem bezposrednio zwiazanych z zawodem psychologa (bo narazie realizujemy przedmioty ogolne typu filozofia, biologiczne podstawy zachowania itp), to patrze na ludzi jakos inaczej, duzo wiecej dostrzegam i jakos bardziej staram sie pomagac w rozwiazywaniu problemow biednym zagubionym istotom <lol>
tala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 10:24   #12
Estella
Zakorzenienie

Czessc
Ja jestem na pierwszym roku klinicznej w swps'ie.
Narrrrdzo mi sie podoba zarowno kierunek jak i szkola.
Na stronie, sa siatki zajec na ten rok oraz listy przedmiotow dla kazdego kierunku.

Nan,nie wiem jak bylo za Twoich czasow(hehe jak to brzmii ) ale na pierwszym roku wszystkie kierunki maja biologiczne podstawy.

jakbys miala jakies konkretne pytania to pisz.
Swps ma swoje wydzialy jeszcze w Sopocie i Wroclawiu.
Pozdrawiam

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 13:40   #13
kyo18
Raczkowanie

ja bym bardzo chciala isc na psychologie na UG ale nawet nie licze na to ze sie dostane slyszalam ze bardzo trudno jest sie dam dostac ale teraz gdy weszla nowa matura to juz wogle beznadziejnie wolalam zeby bylo tak jak dawniej matura swoaja droga a egzaminy swoja, a teraz matura decyduje o tym czy sie dostane czy nie a pozatym na ug na psychologie trzeba zdac mature z 4 przedmotow a nie z 3 a ja zdaje z 3 ( bilogia, polski, angielski)
wiesz moze gdzie jescze mozan studiowac psychologie w woj pomorskim?
pozdr
ewa
Stary 2005-02-04, 13:45   #14
kyo18
Raczkowanie

Estela a studjujesz w systemie dziennym czy moze zaocznie ?
mozesz mi napisac ile kosztuje semestr mniej wiecej bo niestety nie moge znalesc zadnych informacji na ten temat ?
pozdr
ewa
Stary 2005-02-04, 14:19   #15
Estella
Zakorzenienie

Dziennie
http://www.swps.edu.pl/new_www/stude...sne_1092647441
Prosze bardzo

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Stary 2005-02-04, 14:57   #16
nan
Wtajemniczenie

Za moich czasów bioglogiczne podstawy miała tylko kliniczna, przynajmniej w trybie zaocznym.

Z psychologią jest często tak (dużo osób o tym mówi), że im dłużej studiują, tym więcej pojawia im się pytań, a coraz mniej odpowiedzi. Patrzy się na życie i na ludzi z trochę innej perspektywy, takiej jakby szerszej. Ludzkie zachowania częstokroć przestają być oczywiste i jednoznaczne, może dlatego, że zaczynamy sobie zdawać sprawę jak wiele czynników ma na nie wpływ. I nie jest wcale tak, jak napisała Charlotta, że patrzymy na ludzi jak na przypadki: ja myślę, że jest odwrotnie, patrzy się raczej z różnych perspektyw. Przykład: ludzie zazwyczaj mają tendencję, do wnioskowania o charakterze człowieka na podstawie jednego, przypadkowo zaobserwowanego zachowania (poglądu, wyglądu nawet). Na zasadzie: jeżeli zachował się tak i tak, to znaczy, że jest taki i taki. Koniec. Takiego postrzegania ludzkich zachowań oduczyłam się właśnie podczas studiów psychologicznych.
Psychologia jest w ogóle bardzo zróżnicowaną i rozległą nauką i rzeczywiście, zależy co chciałabyś po tym robić, a możliwości jest sporo, w zależności od specjalizacji.
Stary 2005-02-04, 15:44   #17
swawolna
Przyczajenie

GG do swawolna

tala!! prosze powiedz cos wiecej, masz moze adres stronki tej szkoly do ktorej chodzisz ?? na jakich warunkach sie tam dostaje ??, prosze cie bardzo napisz cos wiecej, ja jestem z krakowa, a bardzo chcialabym uczyc sie wlasnie w stolicy,jakie są tam jesczze dobre szkoly, nie koniecznie prywatne ??masz napewno dobre rozeznanie, prosze jeszcze raz, napisz cos więcej pozdrawiam
swawolna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 15:48   #18
agateczka
BAN stały

ja tez bardzo chciala bym sie dowiedziec czegos wiecej od TALII o jej szkole. moze jakas stronka internetowa?
agateczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 16:11   #19
tala
Zadomowienie

www.vizja.pl to adres stronki! Warunki to zdana matura i wpisowe. Szkola jak narazie nie zmusza do jakiejs zabojczej nauki. i jest w miare tania. Przy jednorazowej wplacie za caly rok, wychodzi chyba 350 albo 370 za miesiac. Ale oczywiscie mozna wplacac co miesiac, tylko wychodzi troszke drozej, ale z tego co mi sie zdaje to chyba 420. ja uwazam ze to nie drogo, bo np swps mimo ze takie znane mnie cena odstarszylo. U mnie na roku jest baaaaaardzo duzo ludzi wlasnie spoza warszawy, co oznacza ze szkola jest znana rowniez poza nia. Jak bedziesz miala wiecej pytan to moze pisz na maila.
tala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 17:10   #20
agateczka
BAN stały

talo wyłalam Ci maila
agateczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-04, 17:23   #21
Estella
Zakorzenienie

Bylam w tej szkole,calkiem ladna,ale co do poziomu to nie mam pojecia.
W Swpsie jest bardzo dobra kadra,a szkola jest wysoko w rankingach;mysle ,ze warto to tez wziasc pod uwage

Nan-teraz zarowno kliniczna,spoleczna,a nawet Spik ma biologiczne podstawy !!Co do miedzykulturowej to nie wiem,bo nikogo stamtad nie znam.

Siegfried Obermeier
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości