|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chcialabym studiowac psychologie- co o tym mylicie?
Jestem w II klasie technikum ekonomicznego. Zawsze myslalam ze bede zajmowac sie ekonomia w przyszlosci, dlatego poszlam do tej szkoly. Ale niestety, ostatnio stwierdzilam ze malo mnie to interesuje. Dlatego zaczelam powaznie zastanawiac sie co chce studiowac. Doszlam do wniosku ze nie chce do konca zycia siedziec przed komputerem, bo nie znosze monotonii. Dlatego pomyslalam o psychologii. To napewno jest o wiele ciekawsze zajecie. Poznawanie nowych ludzi, rozmawianie z nimi, pomaganie im. Uwielbiam tez czytac ksiazki psychologiczne, gdyz cierpie na silna nerwice i bardzo interesuja mnie tajniki ludzkiego umyslu. Jak myslicie, czy psychologia bedzie dobra decyja? Czy ktos z was studiuje albo studiowal psychologie? Jak wygladaja takie studia, jakie przedmioty sa na takich studiach i wogole czy polecacie mi ten kierunek? Wiem, ze nie naleze do osob najzdolniejszych, dlatego jak juz, to zdecydowalabym sie na studia prywatne, bo slyszalam ze na dzienne bardzo cieko sie dostac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chcialabym studiowac psychologie- co o tym mylicie?
Probuj na dzienne! Ja bylam pewna ze sie nie dostane, wlasciwie zlozylam papiery bez najmniejszych nadziei i dostalam sie na uw, chociaz naprawde nie mialam szczegolnie dobrej matury.
Natomiast radze ci przemyslec czy naprawde interesuje cie psychologia, czy moze chcialabys ja studiowac po to zeby rozwiazac wlasne problemy... Ja dostalam sie na psychologie, a na nia nie poszlam wlasnie dlatego, ze stwierdzilam, ze tak naprawde to chyba glownym powodem dla ktorego chce tam isc jest nerwica na ktora cierpie i jakas podswiadoma nadzieja ze jako psycholog lepiej sobie z nia poradze. Ale jesli faktycznie chcesz studiowac psychologie i naprawde cie to interesuje to nie wahaj sie bo to naprawde fascynujace studia! Ja teraz zaczynam zalowac ze ich nie wybralam...
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to tak jakby specjalizację onkologia na medycynie wybierali ludzie z nowotworami, albo pedagogikę-ludzie którzy chcą mieć 10 dzieci... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Madzia, teraz na poważnie-studiowalam psychologię. Jesli się dostaniesz, nastaw się, że na I roku psychologia ma niewiele wspolnego z psychologią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale nie mowie, ze zawsze taki jest powod... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja też zawsze chciałam studiować psychologię
![]() ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja również spróbuję ponieważ dowiedziałam się że jednym z przedmiotów które mogą tam byc brane pod uwage jest biologia która mam zamiar zdawać. Mam pytanie. Jak wygląda test na logikę, z ktorego trzeba uzyskać minimum 50% + 1pkt ?
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
studiuję psychologię i nie mogęsię zgodzić co do tego, że na pierwszym roku to nie "ta_psychologia"- wszystko zależy od uczelni. Studiuje na SWPS (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej) i to jest właśnie TO
![]() Jednak jeśli chcesz w ten sposób poradzić sobie ze swoimi problemami- nie polecam, wyjdziesz bardziej skołowana niż weszłaś. Co do przedmiotów, to na pierwszym roku wstępy do psychologii ogólnej i społecznej, warsztaty komputerowe, warsztaty psychologiczne, biologiczne podstawy funkcjonowania człowieka, filozofia, prace empiryczne+ seminarki i ćwiczenia. Na drugim roku psych. ewolucyjna, rozwojowa, osobowości, emocji, poznawcza, osobowości i różnic indywidualnych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ach ta psychologia...
Z całych trzech lat nauki na Uniwersytecie Gdanskim podobały mi sie do tej pory tylko 4 "przedmioty": psych. osobowości ![]() ![]() Generalnie duzo zalezy od wykladowcow (na UG mamy kiepska kadre) bo jak wykladowca dobry to i uczyc sie chce, i wiedze dobrze przekaze. Plan studiów jest bardzo rozny i zalezy od danej uczelni - sprawdz sobie w internecie jak to wyglada w poszczegolnych miastach. Moim zdaniem studia jak kazde. Jesli cie to interesuje, to uderzaj bez zastanowienia.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]()
Psychologia mnie absolutnie fascynuje, czuję wewnętrznie, ze to jest to, co chciałabym w życiu robić. Próbowalam w tym roku na UAM, niestety zabrakło kilku punktów, ale będę probowac do skutku, jestem w tej kwestii szalenie zdeterminowana.
Nie mam żadnych problemów, ktore chcialabym rozwiązać dzięki tym studiom ![]() Nie idealizuję sobie również tego kierunku, nastawiam się na to, że przyjdzie mi uczyć się na pewno mnóstwa zupełnie abstrakcyjnych, nudnych i (teoretycznie?) niepotrzebnych rzeczy. Ale czuję, że to jest to i koniec ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
O - moja koleżanka chodzi na studia psychologiczne. Ona od początku wiedziała że chce pomagać ludziom i wysłuchiwać ich problemy. Zafascyowało ją to i po prostu poszła w tym kierunku. Jest bardzo zadowolona.
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
no ja juz nie wiem, czy na psychologa może iść osoba z własnym światem, zainteresowaniami, typowy samotnik ? z drugiej strony zawsze interesowało mnie takie rzeczy jak manipulacja, ludzka psychika, ludzkie problemy <zwłascza uzaleznienia> też ale te takie bardziej no nie wiem jak to okreslić, nie wiem czy ja wogole dobrze rozumiem co to jest ta psychologia?
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem na pierwszym roku psychologii i muszę powiedzieć, że dostać się tu, to był koszmar - ponad 20 osób na miejsce... Ale warto było się starać i próbować
![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do samotnika. Psycholog wcale nie musi jakos specjalnie pracowac z ludzmi, mozna zostac na uczelni i zajmowac sie badaniami naukowymi, odkrywaniem nowich prawidel i zaleznosci ![]() Psychologii jest wiele rodzajow, wiec w kazdej z nich mozna znalezc cos dla siebie. A jak nie jestes pewna to pojdz sobie na jakis kurs/warsztaty tematyczne, To moze ci pomoc w zorientowaniu sie czy sie w tym odnajdziesz czy nie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
większa część psychologów to właśnie takie osoby powiedz co studiujesz a ja ci powiem jakie masz problemy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Na czym polegają te ĆWICZENIA?
Co sie konretnie na nich robi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
W tym miesiącu kończę studium, kierunek specjalista psychologii, które miało mi pokazać 'z czym to się je'. W czasie zajęciach miałam takie przedmioty jak np. psychologia ogólna, społeczna, rozowojowa, rodziny, socjologia itp Wszystkie egzaminy pozdawałam na 5 (wiem, że materiał był duuuzo biedniejszy od materiału przerabianego na studiach) i teraz mysle, że jest to kierunek dla mnie. Niestety chyba na marzeniach się skończy, bo wyniki z matury mam raczej przeciętne, a chętnych na ten kierunek bardzo dużo :/ A może któraś z Was wie jak jest z dostaniem się na studia zaoczne? Czy też są jakieś specjalne egzaminy wstepne, konkursy świadectw, czy liczy się kolejność zgłoszeń.
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja również chciałabym studiować psychologię
![]() Nie wyobrażam sobie jednak siebie w roli osoby, która przyjmuje pacjentów na przysłowiowej kozetce ![]() ![]() Stąd też moje pytanie: czy lepiej wybrać studia na UW czy SWPS-ie? Wiem, że ta druga uczelnia specjalizuje się w dziedzinie psychologii medialnej/reklamy, UW jawi mi się za to bardziej, jako jednostka kształcąca w kierunku psychologii klinicznej.. Co o tym myślicie?
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja niestety wybralam rok temu dziennikarstwo [bo pociaga mnie tak samo jak psychologia], ale w tym roku znowu sprobuje na psychologie ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
moje marzenie
![]() od dawna, po drodze miałam jeszcze inne plany i nagle znowu mi wróciło.Jednak chcę to robić i wiem, że przynajmniej będę się uczyła tego co mnie interesuje. Mam pytanie: co zamierzacie robić po psychologii? jakie specjalizacje wybrałyście? Moim marzeniem jest dostać się na psychologię, specjalizacja to jeszcze dosyć odlegle pojęcie, ale myślę o społecznej. Chyba bałabym się praktyk na klinicznej z tego co mi opowiadała koleżanka ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
halo. jak tam na psychologii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.