|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Sałatki na chrzciny
Dziewczyny zbliżają sie chrzciny mojej córci.Na szczęście jedzonkiem zajmie sie moja ciocia ale ja chciałam zrobić chociaż ze 2-3 sałatki.I tu mam problem bo chciałabym trafić w gusta cioć i wujków, którzy są przyzwyczajeni do "prostych" potraw a jedyna taka sałatka która znam to nasza ziemniaczana.Może Wy poratujecie mnie jakimiś przepisami? Z góry dziękuje razem z córcią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: sałatki na chrziny
proponuję ci sałatkę z jajek i pieczarek mozna dodac tez cebule dymke wszystko kroimy w paseczki( ja robie to krajalnica do jajek )doprawiamy sola,pieprzem oraz majonezem light
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja robie m.in. takie salatki,które wszystkim zawsze smakują
Może coś z tego wybierzesz Sałatka z fasolką szparagową 1 puszka fasolki pieczarki ok 15 dag pokrojone w plasterki, podsmażone na maśle i posolone 3-4 ząbki czosnku Wymieszac to wszystko z 2-3 łyżkami majonezu i gotowe. Sałatka warstwowa W salaterce wysmarowanej majonezem układamy warstwami: seler konserwowy ananas 15 dag szynki konserwowej kukurydza 3 jajka ugotowane i pokrojone w plastry ser żółty starty na drobnej tarce por cieniutko pokrojony w półplasterki Co drugą warstwę smarujemy majonezem /ja używam dekoracyjnego z Winiar/ No ta to schodzi zawsze ekspresowo ![]() Sałatka prosta i ciekawa 1 szkl. ryżu ugotowanego na sypko 25 dag pieczarek drobno posiekanych i usmażonych na maśle 4-5 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę 2 cebule posiekane w kostkę Wymieszać wszystkie składniki, posolić, jeśli mdła wsypać pieprzu. Podajemy w szklanym pucharku, posypaną zieleniną /szczodrą ręką/ Sałatka z fasoli /nadspodziewanie dobra/ 1 puszka fasoli białej 1 puszka fasoli kolorowej 30 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki i podsmażonych na masle 2 cebule dodane pod koniec smażenia pieczarek, powinny sie tylko zeszklić 10-15 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki 5-6 konserwowych ogórków pokrojonych na cienkie plasterki majeranek ![]() Wszystko mieszamy w salaterce i polewamy sosem. Sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól ,pieprz, szczypta chilli /lub tabasco/ Sos powinien mieć bardzo wyrazisty smak kwaśno-słodko-pikantny. Ta sałatka musi odpoczywać w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. Tuż przed podaniem posypujemy ją sieczką z zielonej sałaty. Polecam jeszcze sałatkę kijowską z tuńczykiem - też pychotka i robi się ją błyskawicznie. Gotujemy 3-4 jajka na twardo, po wystudzeniu oddzielamy żóltka od białek. Siekamy w kosteczkę cibulkę - doprawiamy solą i piprzem I te czynności zajmują przy robieniu sałatki najwięcej czasu ![]() Teraz układamy nastepujące warstwy w salaterce wysmarowanej majonezem: 1. białko starte na tarce jarzynowej /na grubych oczkach / 2. 10 - 15 dkg serka żółtego też ścieramy ale na drobniejszej tarce 3. cienka warstwa majonezu /lub majonez pół na pól z jogurtem naturalnym/ 4. połowa odsączonego tuńczyka 5. cibulka /już wcześniej przygotowana/ 6. znów warstwa majonezu 7. druga połowa tuńczyka 8. żółtko starte na "grubej" tarce Gotowa. Można posypać szczypiorkiem. Życzę smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
dziękuje dziewczyny już z tego coś wybiore bo zapowiadają sie smakowicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sałatki na chrzciny
Na takich imprezach jak chrzciny jest przekrój wiekowy od najstarszych do najmłodszych, więc każdemu trzeba dogodzić. Dla starszych osób polecam zrobienie tradycyjnej sałatki włoskiej czyli zwykłej warzywnej
marchew pietruszka seler jajka ogórek kiszony jabłko majonez i co kto woli jeszcze dodac Natomiast żeby urozmaicić barek salatkowy polecam sałatke z czosnkiem, napewno znajdzie swoich wiernych fanów pierś z kurczaka ugotowana torebka ryżu ugotowana na sypko puszka kiełków soi czosnek majonez natka pietruszki Kurczaka należy pokroić na drobne kawałeczki, dodać kiełki, ryż, czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem, sól, pieprz i natka do dekoracj PYCHA!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Sałatka z kurczaka
składniki: pierś z kurczaka , żółty ser, ananas z puszki , keczup, sok z cytryny , majonez. Pierś z kurczaka solimy i kroimy w grubą kostkę / około 1 cm/ a następnie szybko go obsmażamy / ale nie za długo bo będzie za suchy/, ananasa odsączamy i kroimy na podobne wielkością cząstki, ser w kostkę . Gdy kurczak przestygnie mieszamy z serem i ananasem , skrapiamy sokiem z cytryny , dodajemy trochę keczupu i majonezu , ewentualnie doprawiamy solą lub/i pieprzem jeżeli ktoś lubi sałatki na ostro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja polecam sałtkę z ananasem.
składniki (ilość dobrać według uznania, a ja podam w przybliżeniu): puszka ananasów, słoiczek seleru, 30-40 dag szynki, polędwicy lub kiełbasy szynkowej, kilka jajek ugotowanych na twardo, można dodać jedną lub dwie pory i kukurydzę składniki pokroić w kostkę, ułozyć warstwami, zostawić na noc, rano wymieszać z majonezem i przyprawić polecam mniam mniam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
To i ja cos polecę:
makaron (ale jakis drobny - mniejszy od penne, ale nie gwiazdki czy zwierzątka) żółty ser pokrojony w kostkę pierś z kurczaka usmazona na oliwie i pokrojona w kostkę por pokrojony drobno (im mniej tej zielonej części tym lepiej) paczka łuskanego słonecznika sos majonezowo - jogurtowy doprawiony do smaku kucharkiem albo czymś podobnym. Wszystko wymieszać i wcinać aż miło! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Składniki:
2 szklanki makaronu 1 pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki zielonego groszku 1 mały słoik pieczarek marynowanych pęczek szczypiorku 1 łyżka keczupu 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie Odcedź i wystudź Pierś z kurczaka pokrój w kostkę posyp solą i pieprzem a następnie usmaż na rozgrzanym oleju Pieczarki pokrój w paski Kukurydzę i groszek odcedź Fasolę przepłucz zimną wodą Wszystko wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem Dodaj majonez i keczup i wymieszaj Wstaw do lodówki na 1 godzinę Dla mnie rewelacja, znalezione na przepisach ancymonki - http://przepisy.ancymonki.pl/salatka...-i-kurczakiem/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.