|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Witam
Chcialam się pdozielic przepisem an ciacho ktore dzisiaj upiekłam,rozpływa się w ustach,naprawde rewelacyjne ![]() Oczywiscie dołączam fotki. Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru kostka Kaski 5 żółtek trochę cukru waniliowego 2 łyżki proszku do pieczenia Krem: 2 kostki twarogu tłustego pół kostki masła pół szklanki cukru kryształ 1 jajo cukier waniliowy troszkę budyń śmietankowy puszka brzoskwin do przelozenia Piana z 5 białek oraz pół szklanki cukru Przygotowanie: Ze składników na ciasto kruche ugniatamy ciasto.Połowę wkładamy do lodówki.Druga połowę wykładamy na prostokątną blachę i nakłuwamy widelcem. Robimy krem-wszystkie skąldniki na krem mieszamy na gładką masę Ubijamu 5 białek dodając po trochu pół szklanki cukru. Brzoskiwinie kroimi na cienkie półksciężyce. Na ciasto na blasze kłądziemy krem na to brzoskwinię potem piane z białek a na to wszytsko tarkujmey ciasto które schłodzilismy w lodówce. Pieczemy godzinę lub troszkę dłużej,zalezy od piekarnika w 180 stopniach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Mam pytanie dotyczące twrogu tłustego, potrzebnego do przygotowania kremu. Potrzebne są 2 kostki, a wagowo to ile dokładnie powinno być?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() może to jakaś inna mąka ![]() ładnie wygląda ten sernik, zwłaszcza że mam 2 puszki brzoskwiń które leżą już spory czas ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Witam
Cyn@nmonk@-akurat moje dwie koski waż równo pół kg,napewno moze byc ciut wiecej ![]() Bluegirl-z mąkami o jest tak,że np. tortowej używa się do wypieku biszkopów,luksusowa-to pierogi,kluski itp,natomiast krupczatki uzywa się do wypieku ciast kruchych,a ten serniczek ma kruchy spód ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
na tej mące powinno pisać mąka krupczatka?
![]() ![]() cos mi sie wydaje że jutro będe piec ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Tak jest napisane krupczatka,ja chce upiec teraz to samo tylko z ananasem tez musi byc mniam
![]() Daj znac jak juz upieczesz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Robiłam to ciasto kilka razy, tylko w moim przepisie zamiast sera białego był serek waniliowy.
Ciasto jest pyszne, polecam, tylko trzebo długo piec
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
to będzie moje pierwsze ciasto na kruchym spodzie
![]() ![]() ![]() ![]() make krupczatke upolowałam już, pani w sklepie wiedziała o jaką mi chodzi ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie odnosnie budyniu , w kremie .
Czy budyn robi sie wg przepisu , czyli ma wyjsc typowy budyn z mlekiem ? Czy poprostu budyn , bez robienia , wsypujemy do kremu ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nutka nie gryzie!
|
tisane budyn zazwyczaj dodaje się w proszku do masy serowej przed pieczeniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Witam
Tisane-Nutka ma rację w tym przepisie wsypuje się budyn do tej masy... Bluegirl-ta piana jest bardzo delikatna i według mnie najsmaczniejsza z całego ciasta bo po upieczeniu wyglada to tak jakby twaróg i ta piana zmieszały się w jedno ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
upiekłam go wczoraj wieczorem
![]() ![]() w przyszłym tygodniu robie jeszcze jeden bo jeszcze jedna puszka brzoskwiń mi została ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A to na wierzchu ciasta , to jest kruszonka?
Jesli tak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Witam
Bluegirl-to ze go nie ma to dobrze o nim swiadczy ![]() Tisane-kruszonka powatsej gdy ciasto tarkujemy na tarce o duzych oczkach,badz rwiemy na drobne kawałeczki to ciasto.Ten pierwszy sposób jest wygodniejszy i bardziej estetyczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
w przyszłym tygodniu bede robić drugi raz, to dam troszke wiecej sera i wieksze kawałki brzoskwiń
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
boniulko - z podanych składników wychodzi z tego co widzę tortownica, tak? To jest z tych średnich cy większych (bo zastanawiam się, czy wyjdzie jfajnie na zwykłej blaszce, czy zwiększyć składniki)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja piekłam na zwykłej blaszce, średniej wielkości i nie dawałam więcej składników tylko tyle ile w przepisie
![]() i oczywiście wyszło przepysznie ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]()
Boniulka,czy to mają być dwie łyżki czy łyżeczki proszku do pieczenia,
i jakie-płaskie? Ponieważ nie lubię bardzo słodkiego ciasta poradz mi czy nie wziąść mniej cukru.Strrrraszną mam ochotę na ten serniczek.Acha czy ser ma być mielony?Miłych świąt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Boniulka a czy krem można zrobić w mikserze razem mieszając czy lepiej robić to w makutrze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Witam
Starsza pani-ja daję proszek tak jak mi się nałozy na łyżkę-raz płaskie raz z czubkiemi nie zauwazyłam aby to cos zmieniło w ciescie,ja tez nie znosze słodkich ciast i na mój gust na ilosc cukru jest odpowiednia ale jesli chcesz to sprobuj dac połowę porcji cukru,chociaz nie wiem czy wtedy nie będzie zbyt mdłe.Ja sprobowalabym na Twoim mijescu tak jak w przepisie,najwyzej nastepnym razem dasz mniej.Ser powienien byc mielony,ale ja robie to w malakserze wiec nie musze tego robić. Mila76-ja robię krem w malakserze ktory mam przy robocie kuchennym i wychodzi naprawde puszysty ten kremik,kiedys robiłam mikserem no i nie było to to samo niestety. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.