Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-01-07, 18:42   #1
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka

Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie


Witam
Chcialam się pdozielic przepisem an ciacho ktore dzisiaj upiekłam,rozpływa się w ustach,naprawde rewelacyjne
Oczywiscie dołączam fotki.
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki
3 łyżki cukru
kostka Kaski
5 żółtek trochę cukru waniliowego
2 łyżki proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki twarogu tłustego
pół kostki masła
pół szklanki cukru kryształ
1 jajo
cukier waniliowy troszkę
budyń śmietankowy

puszka brzoskwin do przelozenia
Piana z 5 białek oraz pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Ze składników na ciasto kruche ugniatamy ciasto.Połowę wkładamy do lodówki.Druga połowę wykładamy na prostokątną blachę i nakłuwamy widelcem.
Robimy krem-wszystkie skąldniki na krem mieszamy na gładką masę
Ubijamu 5 białek dodając po trochu pół szklanki cukru.
Brzoskiwinie kroimi na cienkie półksciężyce.
Na ciasto na blasze kłądziemy krem na to brzoskwinię potem piane z białek a na to wszytsko tarkujmey ciasto które schłodzilismy w lodówce.
Pieczemy godzinę lub troszkę dłużej,zalezy od piekarnika w 180 stopniach.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1074774.JPG (75,3 KB, 163 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1074777.JPG (70,1 KB, 164 załadowań)
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-08, 15:53   #2
cyn@monk@
Zadomowienie
 
Avatar cyn@monk@
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 164
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Mam pytanie dotyczące twrogu tłustego, potrzebnego do przygotowania kremu. Potrzebne są 2 kostki, a wagowo to ile dokładnie powinno być?
cyn@monk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 06:02   #3
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Cytat:
Napisane przez boniulka
3 szklanki mąki krupczatki
zawsze ciekawiło mnie co to mąka krupczatka tyle pieke i w tylu przepisach się z tym spotykam i nadal nie wiem, zawsze daję taką jaką mam akurat pod ręką: tortową, poznańską
może to jakaś inna mąka
ładnie wygląda ten sernik, zwłaszcza że mam 2 puszki brzoskwiń które leżą już spory czas
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 09:07   #4
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Witam
Cyn@nmonk@-akurat moje dwie koski waż równo pół kg,napewno moze byc ciut wiecej
Bluegirl-z mąkami o jest tak,że np. tortowej używa się do wypieku biszkopów,luksusowa-to pierogi,kluski itp,natomiast krupczatki uzywa się do wypieku ciast kruchych,a ten serniczek ma kruchy spód zwróć uwagę ze jest ona sypka gdy inne mąki takie ubite Mam nadzieje,że mnie zrozumiałas bo jakoś chaotycznie to wyszło..
Pozdrawiam
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 11:37   #5
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

na tej mące powinno pisać mąka krupczatka? bo nie widziałam takiej nigdy
cos mi sie wydaje że jutro będe piec wreszcie znajdzie sie przeznaczenie dla brzoskwiń
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 13:11   #6
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Tak jest napisane krupczatka,ja chce upiec teraz to samo tylko z ananasem tez musi byc mniam
Daj znac jak juz upieczesz
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 16:18   #7
bb-m
Rozeznanie
 
Avatar bb-m
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Robiłam to ciasto kilka razy, tylko w moim przepisie zamiast sera białego był serek waniliowy.
Ciasto jest pyszne, polecam, tylko trzebo długo piec
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp
J&J 07r i J 09r
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 16:20   #8
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

to będzie moje pierwsze ciasto na kruchym spodzie nie przepadam za ciastami z serem ale to ładnie wygląda ciekawe jak smakuje te piana, żeby tylko jakiś smak miała
make krupczatke upolowałam już, pani w sklepie wiedziała o jaką mi chodzi
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-09, 21:25   #9
tisane
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 169
GG do tisane
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Ja mam pytanie odnosnie budyniu , w kremie .

Czy budyn robi sie wg przepisu , czyli ma wyjsc typowy budyn z mlekiem ?
Czy poprostu budyn , bez robienia , wsypujemy do kremu ?
tisane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 06:59   #10
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

tisane budyn zazwyczaj dodaje się w proszku do masy serowej przed pieczeniem
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-10, 12:51   #11
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Witam
Tisane-Nutka ma rację w tym przepisie wsypuje się budyn do tej masy...
Bluegirl-ta piana jest bardzo delikatna i według mnie najsmaczniejsza z całego ciasta bo po upieczeniu wyglada to tak jakby twaróg i ta piana zmieszały się w jedno
Pozdrawiam
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-10, 15:03   #12
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

upiekłam go wczoraj wieczorem i dzis już praktycznie go nie ma
w przyszłym tygodniu robie jeszcze jeden bo jeszcze jedna puszka brzoskwiń mi została wszystkim bardzo smakuje i mnie tez
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-11, 17:57   #13
tisane
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 169
GG do tisane
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

A to na wierzchu ciasta , to jest kruszonka?

Jesli tak to jak robi sie taka kruszonke?
tisane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-12, 16:25   #14
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Witam
Bluegirl-to ze go nie ma to dobrze o nim swiadczy
Tisane-kruszonka powatsej gdy ciasto tarkujemy na tarce o duzych oczkach,badz rwiemy na drobne kawałeczki to ciasto.Ten pierwszy sposób jest wygodniejszy i bardziej estetyczny
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-13, 05:36   #15
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

w przyszłym tygodniu bede robić drugi raz, to dam troszke wiecej sera i wieksze kawałki brzoskwiń bo ciasto jest przepyszne
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-13, 08:32   #16
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

boniulko - z podanych składników wychodzi z tego co widzę tortownica, tak? To jest z tych średnich cy większych (bo zastanawiam się, czy wyjdzie jfajnie na zwykłej blaszce, czy zwiększyć składniki)
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-13, 08:39   #17
bluegirl
Zakorzenienie
 
Avatar bluegirl
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: Busko Zdrój
Wiadomości: 16 797
GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

ja piekłam na zwykłej blaszce, średniej wielkości i nie dawałam więcej składników tylko tyle ile w przepisie
i oczywiście wyszło przepysznie
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-13, 13:11   #18
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Cytat:
Napisane przez primavera
boniulko - z podanych składników wychodzi z tego co widzę tortownica, tak? To jest z tych średnich cy większych (bo zastanawiam się, czy wyjdzie jfajnie na zwykłej blaszce, czy zwiększyć składniki)
Moja blacha ma wymiary 36/20cm i sernik wychodzi prawie na całą wysokość.
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-10, 09:37   #19
starsza pani
Zadomowienie
 
Avatar starsza pani
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 353
Question Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Boniulka,czy to mają być dwie łyżki czy łyżeczki proszku do pieczenia,
i jakie-płaskie? Ponieważ nie lubię bardzo słodkiego ciasta poradz mi czy nie wziąść mniej cukru.Strrrraszną mam ochotę na ten serniczek.Acha czy ser ma być mielony?Miłych świąt.
starsza pani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-10, 11:59   #20
mila76
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-12
Wiadomości: 36
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Boniulka a czy krem można zrobić w mikserze razem mieszając czy lepiej robić to w makutrze?
mila76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-11, 08:03   #21
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie

Witam
Starsza pani-ja daję proszek tak jak mi się nałozy na łyżkę-raz płaskie raz z czubkiemi nie zauwazyłam aby to cos zmieniło w ciescie,ja tez nie znosze słodkich ciast i na mój gust na ilosc cukru jest odpowiednia ale jesli chcesz to sprobuj dac połowę porcji cukru,chociaz nie wiem czy wtedy nie będzie zbyt mdłe.Ja sprobowalabym na Twoim mijescu tak jak w przepisie,najwyzej nastepnym razem dasz mniej.Ser powienien byc mielony,ale ja robie to w malakserze wiec nie musze tego robić.
Mila76-ja robię krem w malakserze ktory mam przy robocie kuchennym i wychodzi naprawde puszysty ten kremik,kiedys robiłam mikserem no i nie było to to samo niestety.
Pozdrawiam
__________________
Oba, kot i pies są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować i o jedną cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic
Erich Kastner
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.