|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Boeuf Strogonof
Witajcie miłe Wizażanki
![]() Chcę zasięgnąć Waszej opinii- jak dobrze ugotować Boeuf Strogonof? Od jakiegoś czasu chodzi za mną jakieś coś dobrego... Mam dobrą książkę kucharską (bardzo dobrą nawet), ale jednak wiecie same- nie ma jak sprawdzony przepis ![]() ![]() ![]() Jeśli macie jakieś doświadczenia w kwestii Strogonof'a, piszcie ![]() Pozdrawiam ![]()
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Mam przepis rodem z Kuchni Polskiej, nawet prosty:
70 dag polędwicy w kostkę lub paseczki [z "ogonka"] 2 cebule w kostkę 20 dag małych zamkniętych pieczarek 1/4 szkl. białego wina 1/2 szkl. gęstej śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka koniaku przyprawa do zup lub sos sojowy, olej do smażenia, masło do smażenia sól, pieprz biały, szczypta ostrej papryki - pieczarki w całości [nie solone] zrumienić szybko na rozgrzanym maśle - na oleju zeszklić posoloną cebulę, zdjąć - na tym samym oleju krótko obsmażyć polędwicę nie soloną na dużym ogniu intensywnie mieszając - dodać pieczarki, cebulę, wino, koniak i śmietanę - na dużym ogniu szybko mieszając odparować - doprawić do smaku. Robiłam, mnie smakuje. Niektórzy podają z pieczarkami w plasterkach, ale ja lubię takie małe główki w środku. Słyszałam też, że dodaje się przecier pomidorowy, ale jakoś mi nie pasuje. Miłych eksperymentów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
|
Dot.: Boeuf Strogonof
ILONAP czy mozesz mi powiedziec jak dlugo takie gotowanie trwa?chodzi mi glownie od momentu kiedy zmieszam cale skladniki,
![]() ale pyszny ten przepis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Dziękuję za przepis
![]() Brzmi przepysznie ![]() ![]()
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Aha, jeszcze jedno małe pytanko- wino białe ma być wytrawne czy półsytrawne/ słodkie? Mi by raczej pasowało wytrawne, ale wolę zapytać, żeby nie popsuć smaku
![]()
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Cytat:
Wg mnie to wino raczej wytrawne, ewentualnie pół wytrawne. Ty to masz dobrze, żeby mój umiał gotować!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Jeżeli nie jest za późno to mogę Ci wieczorkiem wpisać przepis na moj Stogonof,bo teraz jestem w pracy..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 24
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Co do żródeł powstania oryginalnego pomysłu na tą potrawę panują podzielona zdania. Jedno jest pewne. Ma to być polędwica wołowa z tzw. końcowej części, pokrojona w słupki, w zawiesistym ostrym sosie. Czy z pomidorami albo z grzybami - to już jest kwestia dyskusyjna.
Drugie co jest pewne to: tak pokrojona polędwica wymaga jedynie kilku minut obróbki cieplnej. Inaczej otrzyma się wołowinę w sosie. Trzeci pewnik (dyskusyjny jednak) - całość podlewa się na koniec koniakiem i na chwilę podpala. Smacznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Boeuf Strogonof
50 dag polędwicy wołowej,
25 dag pieczarek, 4 ogorki konserwowe, papryka, 1 cebula, 2 lyzki smietany śmietany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, musztarda 1 łyżka mąki, sól i pieprz.... itp ![]() Mięso pokroić w paski, oprószyć mąką. Usmazyc w rondelku na zloto dodac cebulę pokrojona ,potem papryke , pieczarki..Po chwili gdy wszystko zmieknie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Boeuf Strogonof
Ja robię według tego przepisu:
GULASZ STROGONOW SKŁADNIKI: ·1 ½ kg polędwicy wieprzowej (może być też pieczeń wołowa, pierś kurczaka lub- polecam- udziec indyka) ·½ kg cebuli ·½ kg papryki czerwonej · ½ kg pieczarek ·½ kg ogórków kiszonych ·15 dkg koncentratu pomidorowego ·papryka w proszku ostra, łagodna, pieprz, sól, mąka, olej, masło, ew. „Vegeta” WYKONANIE: Mięso kroimy na plastry o długości 0,5 cm, a plastry na paski też 0,5 cm. Pokrojone mięso wrzucamy na gorący olej (około 5 łyżek) i obsmażamy ze wszystkich stron, często mieszając. Oddzielnie również na oleju rumienimy (lekko) pokrojoną w „piórka” cebulę. Podsmażone mięso i zarumienioną cebulę przekładamy do dużego naczynia, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, sproszkowaną paprykę- ilość zależy od indywidualnych upodobań. Umytą paprykę czerwoną kroimy w paski i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oczyszczone pieczarki kroimy i również obsmażamy, ale na 2-3 łyżkach masła. Ogórki przelewamy wrzącą wodą i kroimy w małe słupki. Kiedy mięso jest niemal miękkie, dodajemy do garnka, w którym się gotuje przygotowaną paprykę, pieczarki i ogórki. Zagotowujemy, ewentualnie dodajemy wody. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso będzie całkiem miękkie. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy 2-3 łyżki mąki i podprawiamy gulasz. Po spróbowani ewentualnie doprawiamy, zagotowujemy. *można zmienić rodzaj mięsa *ilość pieczarek, papryki i ogórków możemy zmieniać zależnie od upodobań *pamiętaj, że łatwiej gulasz „rozcieńczyć” dolewając wody ( w każdej fazie gotowania) niż „zagęścić” mięsem czy warzywami Mniam, pychotka (ale sobie smaka narobiłam - chyba go upichcę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: Boeuf Strogonof
hmmmmmmm kurcze a ja mam lopatke- aale i tak sprobuje zrobic
![]()
__________________
Jesienne mamy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: Boeuf Strogonof
no i zrobilam -rany ale dobre- polecam
__________________
Jesienne mamy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:44.