Boeuf Strogonof - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-02-25, 16:24   #1
Sulami
Raczkowanie
 
Avatar Sulami
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 147
GG do Sulami
Smile

Boeuf Strogonof


Witajcie miłe Wizażanki

Chcę zasięgnąć Waszej opinii- jak dobrze ugotować Boeuf Strogonof? Od jakiegoś czasu chodzi za mną jakieś coś dobrego...
Mam dobrą książkę kucharską (bardzo dobrą nawet), ale jednak wiecie same- nie ma jak sprawdzony przepis Zresztą same też wiecie, że mimo posiadania dobrych książek kucharskich dodajecie do przepisów zawsze coś od siebie Przynajmniej ja tak mam

Jeśli macie jakieś doświadczenia w kwestii Strogonof'a, piszcie

Pozdrawiam
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I?
Sulami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 11:49   #2
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Boeuf Strogonof

Mam przepis rodem z Kuchni Polskiej, nawet prosty:

70 dag polędwicy w kostkę lub paseczki [z "ogonka"]
2 cebule w kostkę
20 dag małych zamkniętych pieczarek
1/4 szkl. białego wina
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 łyżka musztardy
1 łyżka koniaku
przyprawa do zup lub sos sojowy, olej do smażenia, masło do smażenia
sól, pieprz biały, szczypta ostrej papryki
- pieczarki w całości [nie solone] zrumienić szybko na rozgrzanym maśle
- na oleju zeszklić posoloną cebulę, zdjąć
- na tym samym oleju krótko obsmażyć polędwicę nie soloną na dużym ogniu intensywnie mieszając
- dodać pieczarki, cebulę, wino, koniak i śmietanę
- na dużym ogniu szybko mieszając odparować
- doprawić do smaku.

Robiłam, mnie smakuje.
Niektórzy podają z pieczarkami w plasterkach, ale ja lubię takie małe główki w środku.
Słyszałam też, że dodaje się przecier pomidorowy, ale jakoś mi nie pasuje.

Miłych eksperymentów
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 13:59   #3
sky1980
Rozeznanie
 
Avatar sky1980
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 724
Dot.: Boeuf Strogonof

ILONAP czy mozesz mi powiedziec jak dlugo takie gotowanie trwa?chodzi mi glownie od momentu kiedy zmieszam cale skladniki,
ale pyszny ten przepis
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 14:08   #4
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Boeuf Strogonof

Cytat:
Napisane przez sky1980
ILONAP czy mozesz mi powiedziec jak dlugo takie gotowanie trwa?chodzi mi glownie od momentu kiedy zmieszam cale skladniki,
ale pyszny ten przepis
Hm, trudno mi powiedzieć, bo ja nigdy nie patrzę na zegarek. Trzeba zredukować płyny do konsystencji gęstego sosu, tylko na naprawdę silnym ogniu i cały czas mieszając. W książce podali, że przygotowanie trwa ~20 min, tzn. krojenie i gotowanie razem.
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-04, 19:02   #5
Sulami
Raczkowanie
 
Avatar Sulami
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 147
GG do Sulami
Dot.: Boeuf Strogonof

Dziękuję za przepis

Brzmi przepysznie Mam nadzieję, że wkrótce już spróbuję go wykorzystać, bo "chodzi" za mną od dawna... Ale teraz przez dwa weekendy z rzędu mój TŻ otuje- taki deal, bo ja zrobiłam coś dla niego
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I?
Sulami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-04, 19:08   #6
Sulami
Raczkowanie
 
Avatar Sulami
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 147
GG do Sulami
Dot.: Boeuf Strogonof

Aha, jeszcze jedno małe pytanko- wino białe ma być wytrawne czy półsytrawne/ słodkie? Mi by raczej pasowało wytrawne, ale wolę zapytać, żeby nie popsuć smaku
__________________
If happy little bluebirds fly above the rainbow- why can't I?
Sulami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-06, 09:43   #7
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Boeuf Strogonof

Cytat:
Napisane przez Sulami
Aha, jeszcze jedno małe pytanko- wino białe ma być wytrawne czy półsytrawne/ słodkie? Mi by raczej pasowało wytrawne, ale wolę zapytać, żeby nie popsuć smaku
Sorry, że dopiero teraz odpisuję, ale zaliczyłam w międzyczasie szpital i dziś wróciłam.
Wg mnie to wino raczej wytrawne, ewentualnie pół wytrawne.
Ty to masz dobrze, żeby mój umiał gotować!!!
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-06, 10:55   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Boeuf Strogonof

Jeżeli nie jest za późno to mogę Ci wieczorkiem wpisać przepis na moj Stogonof,bo teraz jestem w pracy..
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-06, 19:33   #9
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Boeuf Strogonof

Cytat:
Napisane przez Nutka
Jeżeli nie jest za późno to mogę Ci wieczorkiem wpisać przepis na moj Stogonof,bo teraz jestem w pracy..
Co prawda pytanie nie do mnie skierowane, ale nigdy nie jest za późno! Ja też chętnie poznam inny sposób.
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 14:40   #10
pumuckl
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 24
Dot.: Boeuf Strogonof

Co do żródeł powstania oryginalnego pomysłu na tą potrawę panują podzielona zdania. Jedno jest pewne. Ma to być polędwica wołowa z tzw. końcowej części, pokrojona w słupki, w zawiesistym ostrym sosie. Czy z pomidorami albo z grzybami - to już jest kwestia dyskusyjna.
Drugie co jest pewne to: tak pokrojona polędwica wymaga jedynie kilku minut obróbki cieplnej. Inaczej otrzyma się wołowinę w sosie.
Trzeci pewnik (dyskusyjny jednak) - całość podlewa się na koniec koniakiem i na chwilę podpala.
Smacznego.
pumuckl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-07, 20:31   #11
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Boeuf Strogonof

50 dag polędwicy wołowej,
25 dag pieczarek,
4 ogorki konserwowe,
papryka,
1 cebula,
2 lyzki smietany śmietany,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
musztarda
1 łyżka mąki,

sól i pieprz.... itp

Mięso pokroić w paski, oprószyć mąką. Usmazyc w rondelku na zloto dodac cebulę pokrojona ,potem papryke , pieczarki..Po chwili gdy wszystko zmieknie dodajemy lyzke musztardy ,koncentrat pomidorowy.Jeszcze chwile dusimy i zagęsczamy smietanka i maka .Na końcu dodajemy pokrojone ogórki konserwowe..dosmaczamy
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-07, 21:00   #12
primavera
Zakorzenienie
 
Avatar primavera
 
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
Dot.: Boeuf Strogonof

Ja robię według tego przepisu:
GULASZ STROGONOW

SKŁADNIKI:
·1 ½ kg polędwicy wieprzowej (może być też pieczeń wołowa, pierś kurczaka lub- polecam- udziec indyka)
·½ kg cebuli
·½ kg papryki czerwonej
· ½ kg pieczarek
·½ kg ogórków kiszonych
·15 dkg koncentratu pomidorowego
·papryka w proszku ostra, łagodna, pieprz, sól, mąka, olej, masło, ew. „Vegeta”

WYKONANIE:
Mięso kroimy na plastry o długości 0,5 cm, a plastry na paski też 0,5 cm. Pokrojone mięso wrzucamy na gorący olej (około 5 łyżek) i obsmażamy ze wszystkich stron, często mieszając. Oddzielnie również na oleju rumienimy (lekko) pokrojoną w „piórka” cebulę. Podsmażone mięso i zarumienioną cebulę przekładamy do dużego naczynia, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, sproszkowaną paprykę- ilość zależy od indywidualnych upodobań. Umytą paprykę czerwoną kroimy w paski i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oczyszczone pieczarki kroimy i również obsmażamy, ale na 2-3 łyżkach masła. Ogórki przelewamy wrzącą wodą i kroimy w małe słupki. Kiedy mięso jest niemal miękkie, dodajemy do garnka, w którym się gotuje przygotowaną paprykę, pieczarki i ogórki. Zagotowujemy, ewentualnie dodajemy wody. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso będzie całkiem miękkie. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy 2-3 łyżki mąki i podprawiamy gulasz. Po spróbowani ewentualnie doprawiamy, zagotowujemy.

*można zmienić rodzaj mięsa
*ilość pieczarek, papryki i ogórków możemy zmieniać zależnie od upodobań
*pamiętaj, że łatwiej gulasz „rozcieńczyć” dolewając wody ( w każdej fazie gotowania) niż „zagęścić” mięsem czy warzywami

Mniam, pychotka (ale sobie smaka narobiłam - chyba go upichcę)
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 16:20   #13
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: Boeuf Strogonof

hmmmmmmm kurcze a ja mam lopatke- aale i tak sprobuje zrobic
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-07, 15:12   #14
sylwia-zuza
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia-zuza
 
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
Dot.: Boeuf Strogonof

no i zrobilam -rany ale dobre- polecam
__________________
Jesienne mamy
sylwia-zuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:44.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.