|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomocy!
Chciałabym spróbować swoich sił w malowaniu na szkle.Może ktoś podpowiedziałby mi (
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomocy!
Wiesz co? ja malowanie na szkle zaczęłam od metody dla dzieci..czyli window arte. Trzeba zakupić tylko farby, które można kupować na sztuki lub w zestawach. Maluje się bezpośrednio z tubki na różnych rzeczach...zapraszam na mój blog, bo tam mozesz zobaczyć co z tego wychodzi.
Co do farb- sąróżne, a ich ceny nie taki ogromne od3 do6-7zł za 80ml. Nie użya sie pędzelków.Maluje siebezposrednio na szkle lub najpierw na folii a potem odlepia sieod olii i przylepia do różnych innych powierzchni jak nalepkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja od razu zaczełam malować witrazowymi farbami ich cena to 6-12 zł (pojedyńczych słoiczków ale można też zestawy kupować) kontur to tez ok 10 zł, dobrze jest też mieć pendzel płaski - ładnie doprowadza farbe do konturu.
Pierwsze co malowałam to butelki ale znacznie lepiej jest zacząć malować na czymś płaskim, bo z butelek farba lubi spływać i trzeba malować po małym kawałku... I jeszcze co?? to co zamiezasz pomalować powinno być dobrze odtłuszczone-wtedy farbki się dorze trzymają. To chyba wszystko, życze powodzenia ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady
![]() Właśnie lecę do sklepu po przybory dam znać co stworzyłam.Jeszcze jedno czy zasady malowania na szkle matowym są takie same jak dla szkła gładkiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jestem nowa wybacz pytanie :co to jest prv?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
PRV - PRIVATE - czyli prywatna wiadomość
![]() jako że nowa, więc aby uprzedzic kolejne dublujące się pytania pozwolę sobie podać Ci jeszcze jeden link, godny uwagi: Wizażowe skróty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
uhmmm, kessik, ja się wtrącę na inny temat, ale skoro masz doświadczenie... w takim razie jeśli chcialabym zrobić decu na takiej mrożonej butelce to po lakierze wszystko mi się zrobi gladkie ????
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Farbka tak działa że pomalowany kawałek poprostu jest przezroczysty i gładki jak witrażyk, to wszystko co wiem ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A pędzel z miękkiego wlosia- nie zostaiwa brzydkich śladów pedzla- a pędzielek kup tez i okrągly do listków lodyżek i ostrych zakończeń będzie lepszy ale koniecznie miękki i dobrej jakości. Polecam farby vitrail albo vetro color firmy ferrario- są bardzo ladnie przezroczyste i nie mętne a nie rusane przetrzymują bez zeschnęcia nawet do 6 lat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Hej ja tez mam ta ksiązke i uważam że jest świetna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
A może macie jakieś skany tej książki ... chętnie zobaczyłabym co ciekawego zawiera
![]() Swoja droga ja mam farbki Decorfin i nie narzekam ![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Książka jest super! Dużo praktycznych porad. Schematy powiększam lub zmiejszam na ksero w zależności od potrzeb. Jeden z wzorów przerobiłam i teraz jest ozdobą mojej kwadratowej lampki. Niestety nie mam skanów ale mogę zrobić zdjęcia jesli chcesz.Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
O gdybyś mogła
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Kochani założyłam nowy wątek-coś mojego-na ktorym są moje prace.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
heloł
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Karlinka z tym czymś (folią) nic się nie dzieje w trakcie ściągania przeklejania itp. ??
A swoją drogą masz szablon do tego co namalowałaś ??
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Przepraszam już daje brat mnie dosłownie zrzucił z kompa i dlatego takie gafy
![]() ![]() ![]() ![]() ps. mam nadzieje że może być taki format tego motywu |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Hej! Swietnie ci to wyszło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
karlinka prześliczny ten Twój witrażyk...wiosne masz cały rok w pokoju...
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Dzięki za miłe słowa
![]() ![]() ![]() ![]() Poniżej załączam ciekawy (moim skromnym zdaniem) pomysł na np ozdabianie wazonów lub innych powierzchni szklanych. Być może kogoś to pobudzi do tworzenia ![]() ![]() Wykonane jest to farbami window art- malujemy powierzchnie jednym kolorem a drugim robimy "ciapki" lub linie zygzakowe itp. według upodobań ![]() ![]() Pozdrwiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Ja wolę malować bezpośrednio ... tzn. nie na oknie bo jakoś nie chcę sobie zasłaniać widoków
![]() Pomysł z tymi kwadratami też jest ciekawy ale nie mam WindowArtu hehe ![]() Karlinko, a czy dałoby się większy ten wzór wkleić ewentualnie wysłać na maila malia@interia.pl ?? tamten jest mały a jak go powiększę to się rozmarze a chciałabym fragmenty wykorzystać do wazoniku ![]()
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dołańczam się do prośby przedmówczyni. Jakby się dało to ja takżę poproszę ten szablon na maila iwonazydek@o2.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Karlinko dziękuję przeserdecznie doszło
![]() ![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
oki doki wysłałam
![]() Miłego tworzenia...aaa i mam nadzieje że pokazecie mi prace jakie wykonałyście z niniejszym motywem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.