![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Srebro - kleje czy palnik..?
Na Allegro są takie po kilka złotych, ale ponoć do najbezpieczniejszych nie należą. :/ Poza tym - czy srebro nie zczernieje czy cuś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja zamierzam sie tym pobawic. I tanie to wiadomo - niekoniecznie dobre. Ale mozna kupic dobry palnik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
To wiadome.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Kiedys kupilam szpilki srebrne i wygladaly jak stopione na koncach. Tak wiec obstawiam palnik. Tylko pewnie to sprawa poexperymentowania.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Kleje- tak, ale gdy chcesz przykleić np kuleczkę. Inaczej się nie sprawdza. Palnik- srebro czernieje pod wpływem tak wysokiej temperatury. Trzeba kupić od razu kwas, bęben polerski... trochę drogo to wychodzi. Ja chcę spróbować. Jak juz kupię palnik i całą resztę to na pewno pokażę efekty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Opary ze srebra są szkodliwe na płuca, nie wiem, mnie jubilerzy mówili, że lepiej kleje, popróbuję, w klejach mam wprawę ogólnie, choć to spowalnia robotę, a na razie nie myślę o palniku, moe kiedyś, nie wiem.
O. np takie coś, załóżmy, że takie coś, jak na zdjęciach, chodzi mi o zasadę. Zdjęcia z Wylęgarni, nazwiska nie pamiętam. Kurde, tylko, że to chyba jest ''nie srebro'' - i pewnie lutowane :/
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Te kolczyki są posrebrzane i lutowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ja próbowałam zrobić szpilkę z drutu srebrnego przy pomocy gazowego palnika (TŻ ma porządniejszy niż za te 5,-). Owszem, srebro się stopiło, wyszła nawet kształtna kropelka na końcu, ale wszystko sczerniało tak, że nie dało się tego niczym doczyścić
![]() Aniielica, piszesz o jakimś kwasie? Co to i do czego służy??? A ten bęben polerski przydaje się do tworzenia szpilek?????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Kwas jest po to, żeby usunąć tą czarną warstewkę z wierzchu. Bęben polerski jest po to, żeby srebro nie było matowe po moczeniu w kwasie. Są sposoby domowe na to. Np kwas cytrynowy. Tylko, ze jako niedoszła chemiczka myślę, ze on jest troche za słaby. Najlepszy byłby kwas solny w mniejszych stężeniach, albo ewentualnie inny słabszy kwas. Wiem, ze jubilerzy używają właśnie solnego. A zamiast bębna polerskiego można stosować miniwiertarkę ze specjalną filcową końcówką. Tylko na pewno zajmie to masę czasu
![]() Hmmm... najlepiej jakby april-a1 się wypowiedziała tutaj. Ona jest jubilerem i widziałam, ze czasami tutaj pisze. Jej odpowiedź będzie najbardziej profesjonalna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Jak sie za dużo cyny nabierze, to można ją podgrzać i taka specjalną odsysarką* potraktować. (Wygląda jak długopis i kosztuje kilka złotych).
* nie pamietam, czy to się nazywało "odsysarka", ale coś koło tego napewno ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Aniielica, dzięki!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Dot.: lutowana biżuteria
Srebra w ogóle nie lutuje się lutownicą elektryczną i cyną, tylko palnikiem gazowym i lutem srebrnym. Amatorzy robią naprawy cyną, ale to straszny badziew, bo kiepsko trzyma i brudzi skórę, poza tym cyna zawiera ołów, który szkodzi zdrowiu i piękności.
Pozdrówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
No i masz. Zaczajałam się na kupno lutu srebrnego od kilku miesięcy. Kupiłam wreszcie i okazało się, że zwykłą lutownicą tego nie ruszę. Mogłoby się choć odrobinę stopić na końcu dla przyzwoitości
![]() Chyba zrobię eksperyment z palnikiem.. ale jak srebro tak potraktowałam kiedyś to mocno ściemniało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Hmmmm, czytam te wasze wypowiedzi o lutowanej biżuteri i nie wiem o co chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pzdrófka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pozdrówka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Cyna mozna potraktowac elementy posrebrzane. Fakt kolor sie potem zmienia, cyna robi sie matowa i ogolnie nie podoba mi sie ten pomysl w powyzszych kolczykach. Tyle ze nie mam narazie warunkow na lutowanie srebra, a jeden wzor wymagal polaczenia dwoch kawalkow drutu jakas trwalsza spoina. No i suma sumarow padlo na posrebrzany i cyne. udalo mi sie tak to polaczyc, ze lut jest widoczny z jedenj strony tylko, od ucha. Trzyma jak narazie dobrze. Ale i tak to byla jednorazowa zabawa, nie lubie ani posrebrzanego drutu ani cyny
![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() żadna z nas nie jest jubilerem i nie ma ani funduszy, ani warunków na lutowanie srebra... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Bogac, a w jakim kwasie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
LUtuję, wkładam do kwasu, potem do wody i czasami wystarczy umyć w sodzie oczyszczonej, ale najczęściej na polerce trzeba wyczyścić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pozdrófka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
eee.... to też nie było miło jak dla mnie....
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
A czemu bazarowa? Widziałam gorsze od tych, które my pokazujemy tutaj, w jakimś renomowanym sklepie jubilerskim w Arkadii. Za 75 zł. x_x
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ech, ja tam dużo bardziej banalniejszą od prac początkujących tu osób widziałam np. w Aparcie. Słowo "bazarowa" kojarzy mi się z tanią chińszczyzną, a na pewno nie ze srebrną biżuterią z naturalnych kamieni, szklanych koralików, Swarovskiego, kryształków i srebra, które tu przecież nagminnie używamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Nie dąsam się, żeby było jasne, bo szczerze wierzę, że nikogo nie chciałeś urazić przedstawiając swój pogląd.
![]() Tylko. Nim uznasz, że nadepnąłeś nam na odciski, wiedz, że trochę na mondrzałka wyszedłeś. ![]() Przychodzisz na forum dla tzw. amatorów i Dłubaczy Wolnego Czasu i serwujesz nam takie teksty. Bazarowa? Masz na myśli pozłacane pierścionki z czerwonym oczkiem..? ![]() Wiele z tego, co możemy kupić u jubilerów za 40 do 150 zł np. robimy sobie same o wieeele taniej. Srebrne druty, przekładki, swarovski /częściej widuję w gablotach jablonex, żeby było smieszniej/, kamienie. Bez kleju oczywiście. Zatem i jubilerzy sprzedają bazarową biżu..? ![]() Naturalnie, nie mamy co marzyć o wymyślnych formach i miniaturowych rzeźbach ![]() ![]() ![]() ![]() Samo wypolerowanie poczerniałego srebra by odzyskało kolor stracony przez lutowanie - chyba szmatką nie przejdzie, prawda..? To dla nas głównie hobby, a skoro ''możemy na tym zarabiać'' - to tylko dla nas jak najlepiej. Nie traktuj nas pobłażliwie ![]() ![]() ''Wyżywamy się artystycznie'' tak, jak dane jest nam to zrobić i źle nam z tym nie jest, uwierz. Nie porównuj znachorów z lekarzami, ale i nie lekceważ wiejskich zielarzy. ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie, A.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-12-01 o 21:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Dać jej wódki bo madrze gada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Odgrzebię wątek, bo mam mętlik w głowie i może mi ktoś wyjaśni?
Czy zwykłą lutownicą taką do 30 zł z allegro można lutowac zwykły drucik posrebrzany, co kupuje na qnszcie? Czy to jest jakaś wyższa szkoła jazdy? Bo generalnie wiem, że lutuje się cynę, ale... Będę wdzięczna za informację lub pomoc w odnalezieniu informacji ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.