Tampony... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-07-15, 16:19   #1
satine
Zadomowienie

Tampony...

Od kilku miesięcy przymierzam się do ich używania ale jakoś nie mogę się przemóc i teraz jestem w pewnym stopniu zmuszona W sobote jade nad morze tylko na tydzień i akurat będe mieć okres a nie mam zamiaru rezygnować z kąpieli i plazy bo przeciez bo na ten wyjazd czekałam prawie że cały rok. Może to głupie ale boje się strasznie bo pomimo ulotki nie wiem jak go wprowadzić i w ulotce doczytała się też że może wystąpić TSS ( Zespół Wstrząsu Toksycznego) i jeszcze bardziej się przestraszyłam. Czy przydarzyło się wam kiedyś cos takiego??? Kiedy wiecie ze tampon jest dobrze umieszczony?? I czy miałyście kiedys trudności z wyjęciem ?

Moze moje pytania mogą wydawać się głupie ale prosze o oiodpowiedzi.

satine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-15, 16:22   #2
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20
Dot.: Tampony...

Hej
Ja na początku tampony wkładałam w pozycji pół leżącej (najlepiej z lusterkiem, żebyś widziala co się dzieje), wtedy z pochwy robi się prosty otwór (strasznie to zabrzmiało, wiem ) i wystarczy wprowadzać wprost. Po wprowadzeniu spróbuj usiąść, jeśli coś cię gniecie lub boli, to znaczy, że tampon jest źle wprowadzony.
Z wyjęciem nigdy nie miałam problemu, przed włożeniem pociągnij mocno za sznureczek czy aby nie jest naderwany. Powodzenia

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-15, 16:28   #3
sylwia18
Zakorzenienie

żeby nie nabawić się TSS trzeba po prostu myć rączki i trzymać tampon nie dłużej niż kilka godzin. ja uzywam od dawna i wszystko jest ok (na noc też zakładam). ogólnie pamiętam że trudno było mi sie nauczyć go zakładać (trochę bolesne wspomnienia)ale napewno szybko opracujesz swoją technikę bo jak zauważyłam każda ma inną myślę że nie powinnaś się obawiać. ja dzisiaj nie wyobrażam sobie życia bez tamponów
Stary 2005-07-15, 16:36   #4
satine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwia18
żeby nie nabawić się TSS trzeba po prostu myć rączki i trzymać tampon nie dłużej niż kilka godzin.
Szczerze mówiąc to nie wyobrażałam sobie zakłądania tamponu brudnymi rękami Jestem troche przewrażliwiona na punkcie higieny, tampony chciałam zmieniac co jakieś 3 -4 godziny ( czy częściej ?? ) i używać ich tylko w dzień (już nie chcę męczyć się w upalny dzień )a w szczególności na plażę i tyle. Raz juz próboewałam zaaplikować tampon ale bolało mnie i wyrzuciłam do kosza całe opakowanie :/

Stary 2005-07-15, 16:38   #5
satine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANKA20
Hej
Ja na początku tampony wkładałam w pozycji pół leżącej (najlepiej z lusterkiem, żebyś widziala co się dzieje), wtedy z pochwy robi się prosty otwór (strasznie to zabrzmiało, wiem ) i wystarczy wprowadzać wprost. Po wprowadzeniu spróbuj usiąść, jeśli coś cię gniecie lub boli, to znaczy, że tampon jest źle wprowadzony.
Z wyjęciem nigdy nie miałam problemu, przed włożeniem pociągnij mocno za sznureczek czy aby nie jest naderwany. Powodzenia
Aniu dziękuje za tak wyczerpujący opis

Stary 2005-07-15, 16:43   #6
jaga_2001
Zakorzenienie

byl juz podobny watek

ja stosuje tampony od roku, wzielam te z aplikatorem bo nie musze sie "grzebac" stosuje belle, na poczatku jako ze jest intensywniejsze krwawienie to wymieniam co 2 godziny przy tamponie super plus, pozniej jednak az tak czesto zmieniac nie trzeba, na prwade nie masz sie czego bac, zadnego wstrzasu nie mialam, mysle, ze takie problemy moga miec tylko dziewczyny, ktore zle dbaja o swoja higiene. na noc zakladam juz podpaske, by dac troche odpoczac organizmowi, teraz nie wyobrazam sobie zycia bez tamponow, nie musisz sie az tak martwic, ze cos ci przecieknie, ze sie przesunie, ze bedzie plama. wprowadzenie jest bardzo latwe i nie powoduje jakichkolwiek problmow. polecam belle, sa wygodne, opakowane sa w goliowe oslonki,a nie jak tampaxy w papierowe, poza tym sa najtansze
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-15, 17:18   #7
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez satine
Szczerze mówiąc to nie wyobrażałam sobie zakłądania tamponu brudnymi rękami Jestem troche przewrażliwiona na punkcie higieny, tampony chciałam zmieniac co jakieś 3 -4 godziny ( czy częściej ?? ) i używać ich tylko w dzień (już nie chcę męczyć się w upalny dzień )a w szczególności na plażę i tyle. Raz juz próboewałam zaaplikować tampon ale bolało mnie i wyrzuciłam do kosza całe opakowanie :/
satine 3-4 godzinki to prędzej za krótko niż za długo więc wszystko będzie okja za pierwszym razem też wyrzuciłam tampon bo bolało udało mi się dopiero z mniejszym rozmiarem a potem to już gładko poszłojak potrzebujesz jeszcze jakiejś porady to pytaj tampofanki
Stary 2005-07-15, 17:41   #8
tarakatatula
Rozeznanie

ja zaczelam stosow2ac tampony jak mialam 15 lat i teraz nie wyobrazam sobie zebym mogla wrocic do podpasek , blee ochyda, nie boj sie nic ten tss to wielka rzadkosc,pare razy zdarzylo mi sie miec tampon okolo10h bo neistety nie bylo mozliwosci zamiany, ale jakos zyje i nic mi nie jest, jak je aplikowac masz napisane w kazdym opakowaniu na pocztaku moga cie denerweowac bo pewnei zle je zalozysz ja tak mialam przez pierwsze 2 okresy ale po tym juz nic nie czujesz, polecam tamponby w kazdym razie
Stary 2005-07-15, 17:44   #9
jami
Rozeznanie

ja tez sie boje...z moich prob w sumie nic nie wyniklo
a jak to jest, gdy nie ma sie jeszcze pierwszego razu za soba?
jami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-15, 17:45   #10
monyczkaaa
Zakorzenienie

a ja radzę Ci kupić "moje pierwsze OB" czy jakoś tak. są tam trzy rodzaje tamponów, dyskretne różowe opakowanie na nie i książeczkę w której znajdziesz wszystkie odpowiedzi na stawiane pytania
Stary 2005-07-15, 18:11   #11
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

A ja ob nie polecam Nie mam pojęcia dlaczego, ale bardzo trudo mi sie je zakłada. Są takie bardzo zbite, twarde, nie dostosowuja sie do kształtu ciała. Kiedy miałam subtelle i zakladałam pierwszy raz (!!!) w życiu, obyło się bez poblmów i nie czułam tamponu. Z ob, nawet w pozycji półleżącej (polecam te pozycje ) nie mogłam go dobrze założyć
Jakoś zmeczę to opakowanie, potem wracam do subtelle (która ma do tego ładne opakowania )
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-15, 18:12   #12
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jami
a jak to jest, gdy nie ma sie jeszcze pierwszego razu za soba?
nie stanowi to problemu, wiem z własnego doswiadczeniajeszcze czytałam że dziewice używające tamponów mają później mniej bolesne pierwsze razyto kolejny plus
Stary 2005-07-15, 18:17   #13
jami
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwia18
nie stanowi to problemu, wiem z własnego doswiadczeniajeszcze czytałam że dziewice używające tamponów mają później mniej bolesne pierwsze razyto kolejny plus
Dziekuje za odp no i kamien spadl mi z serca
jami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-16, 19:40   #14
indygo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez satine
hihi, mam takiego samego świra, jeśli chodzi o higienę dlatego ja zdecydowałam się na tampaxy - nie ma nic bardziej higienicznego niż aplikator, bo na dobrą sprawę nawet rąk nie trzeba myć po zakładaniu (no i dodatkowa jego zaleta, że znacznie to zakładanie ułatwia)
polecam zwłaszcza początkującym!
indygo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-07-16, 19:42   #15
sylwia18
Zakorzenienie

ja używam od zawsze tampo bellamoim zdaniem są naprawdę porządne
Stary 2005-12-19, 21:29   #16
stokrotka:)
Raczkowanie

PROSZĘ O POMOC!!!
Jestem dziewicą, ale chciałabym zacząć używać tampony. Tylko mam wrazenie, ze niestety tampon nie zmiesci mi sie. Probowalam go wsadzic i czulam straszny ból Probowalam w roznych pozycjach, ale nic to nie dalo
Chcialabym zacząć współżycie z moim chłopakiem, ale znow wydaje mi sie, ze niemozliwe jest, zeby jego członek mógl mi się zmiescic...Wydaje mi sie, ze ten otowrek jest baardzo malutki. Wiem, ze moze Wam wydac sie smieszny moj problem, ale nie mam z kim o tym pogadac i poprosic o pomoc...Poradzcie cos, prosze
stokrotka:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-19, 21:48   #17
L_V
Zakorzenienie

tampax compak są świetne - mają bardzo gładki aplikator, wiec łatwo je wprowadzic na wlasciwe miejsce. sznureczek jest b.mocno przyszyty - wzdłuż calego tamponu. kiedy schcialam go "na sile" wyrwac i musialam w tym cely porwac tampon na strzępy. Polecam!
L_V jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-20, 14:45   #18
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka:)
PROSZĘ O POMOC!!!
Jestem dziewicą, ale chciałabym zacząć używać tampony. Tylko mam wrazenie, ze niestety tampon nie zmiesci mi sie. Probowalam go wsadzic i czulam straszny ból Probowalam w roznych pozycjach, ale nic to nie dalo
Chcialabym zacząć współżycie z moim chłopakiem, ale znow wydaje mi sie, ze niemozliwe jest, zeby jego członek mógl mi się zmiescic...Wydaje mi sie, ze ten otowrek jest baardzo malutki. Wiem, ze moze Wam wydac sie smieszny moj problem, ale nie mam z kim o tym pogadac i poprosic o pomoc...Poradzcie cos, prosze
ja też jestem dziewicą i stosuję tampony i szczerze powiem że nie wyobrarzam sobie życia bez nich
DAM ci radę musisz się rozluźnić a może masz za duży rozmiar
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-20, 20:24   #19
chamelieu
Zadomowienie

GG do chamelieu

A ja taka stara baba i nie mogę się przekonać do tamponów. Ile razy próbuję, zawsze mam wrażenie, że wciskam go sobie tam gdzie nie trzeba i coś mi sie zatka
chamelieu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-20, 20:50   #20
moi_lolita
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sylwia18
ja dzisiaj nie wyobrażam sobie życia bez tamponów
ja podobnie
moi_lolita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-20, 23:21   #21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nika135
ja też jestem dziewicą i stosuję tampony i szczerze powiem że nie wyobrarzam sobie życia bez nich
DAM ci radę musisz się rozluźnić a może masz za duży rozmiar

Używalam najmniejszego rozmiaru,ale moze faktycznie bylam zbyt spięta...No coz...bede probowac dalej ciekawe ile opakowan jeszcze zuzyję na darmo :P
Stary 2005-12-21, 00:16   #22
konfitura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokrotka:)
Używalam najmniejszego rozmiaru,ale moze faktycznie bylam zbyt spięta...No coz...bede probowac dalej ciekawe ile opakowan jeszcze zuzyję na darmo :P
Tampon najłatwiej wprowadzić gdy krwawienie jest obfitsze - wtedy wsuwa się gładko. Na zachodzie do tamponów o.b. można nawet dostać specjalny żel aby aplikacja była łatwa.

Jeśli wybierasz pozycję na stojąco to pamiętaj o tym, że pochwa jest zakrzywiona - gdy tampon znajdzie się za miednicą (to zapewne na jej linii wyczuwasz opór/ból) to sprawa załatwiona W chwili zwątpienia weź kilka głębokich oddechów dla rozluźnienia (mnie to pomogło podczas mojej pierwszej aplikacji ) i delikatnie staraj się wprowadzić tampon dalej, bo stąd już bardzo blisko do jego właściwej pozycji

Używam tamponów od 13 roku życia czyli od jakichś dziesięciu lat i wierz mi, że nie zawsze udaje mi się wsunąć tampon tak łatwo jakbym chciała, a to dlatego, że mam skąpe miesiączki i używam tamponów jeden po drugim czyli pochwa jest sucha i "stawia opór" przy wprowadzaniu nowego tamponu.

Jak większość dziewczyn, nie wyobrażam sobie życia bez tamponów, ale mój ginekolog powiedział abym używała ich sporadycznie ze względu na nadżerkę

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-12-30, 22:19   #23
Raczkowanie

dziekuje w koncu sie udalo
Stary 2006-01-05, 15:00   #24
Karolina91
Przyczajenie

Tampony....

no właśnie...mam okres(1dzien) a w sobote i w niedziele mam basen....bardzo chcialam iść i myśle nad tamponami....ale się boje mam 14 lat, znaczy praktycznie to 15, bo jest już nowy rok(a ur mam w listopadzie) ale to malo ważne. Boję się że może mi wypaść, albo że go nie wyciągne...i coś mi uszkodzi...myślałam nad tymi ob ''pierwszy raz'' jak myślicie?? mi tak stasznie zalezy na basenia
Karolina91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-05, 15:18   #25
primavera
Zakorzenienie

Dot.: Tampony....

Karolino - nie martw się, nie taki tampon straszny Jeżeli to będzie pierwszy raz, to wybierz najmniejszy rozmiar - najlepiej te, o których pisałaś. Prawidłowo umieszczony tampon będzie niewyczuwalny, nie wypadnie ani nie będzie powodował poczucia dyskomfortu (czasami dziewczyny używające tamponów pierwszy raz umieszczają je zbyt płytko, co nie jest wygodne i może sprawiać ból). Na pewno nic sobie nie uszkodzisz. Tampony są bardzo wygodnym środkiem i większość z nas, kiedy już zacznie ich używać, to nie powraca do podpasek
Aha- jeżeli to ma być twoja pierwsza przygoda z tamponami, to moze zacznij używać ich już jutro, nie zaś przed samym wyjściem na basen - w ten sposób nieco się przyzwyczaisz i zobaczysz, jak wygląda ich stosowanie.
Uszy do góry - szkoda by było rezygnowac z basenu
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-05, 15:25   #26
mala77
Zakorzenienie

całkowicie się zgadzam z primaverą. poza tym w zaleceniach jest żeby tampon założyć tuż przed basenem /przed wyjściem z domu/ i wyjąć zaraz po. nic się nie bój tampon nie ma prawa wypaść. a tak z własnego doświadczenia: wbrew pozorom trudniej założyć tampon z aplikatorem niz bez
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-05, 15:28   #27
Karolina91
Przyczajenie

dzieki jutro sobie kupie i postaram sie je zalożyć....
Stary 2006-01-05, 19:18   #28
koKOro
Zakorzenienie

i jeszcze jedna bardzo ważna uwaga !!! warto zapamiętać ją raz na zawsze - trzeba pilnować żeby sznurek byl zawsze na zewnatrz, co umozliwia wyjęcie tamponu. Czyli po odwinieciu folijki z tampona, rozłóż ten sznureczek i najlepiej zeby wskazujacy palec dotykal spodu tampona a sznureczek sobie wisiaj. I tak jak Ci dziewczyny napisaly czestym bledem powodujacym bol jest zbyt plytkie umieszczenie go.

powodzenia

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-06, 09:25   #29
Karolina91
Przyczajenie

dzieki, może jeszcze jakieś rady
Stary 2006-01-06, 09:38   #30
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina91
dzieki, może jeszcze jakieś rady
Proszę bardzo A co jeszcze cie nurtuje? Najlepiej przeczytaj ulotkę, a w razie jakichś pytań - pisz śmiało
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości