|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
tabletki anty-kilka pytań :)
lekarz przepisał mi novynette bo mam torbiel na jajniku ale głównie chodziło mi o antykoncepcje.W czwartek późnym popołudniem dostałam okresu (ale bardzo skąpego i kilka dni po spodziewanym terminie bo dotąd miałam raczej regularny)a w piatek miałam wizyte u ginekologa.Powiedział żebym w ten sam dzień wykupiła leki i wzięła pierwszą tabletkę.Tak tez zrobiłam(godz.21).Nie bardzo wiem czy mam normalnie wziąść całe opakowanie(czy może 20 tab.),7 dni przerwy i kolejne.Na ulotce pisze że trzeba rozpocząć opakowanie pierwszego bądz 5 dnia cyklu.A ja wzięłam 2 d.c.Ginekolog nie był niestety zbytnio rozmowny więc prosze Was drogie wizażanki o porade
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki anty-kilka pytań :)
tez mam te tabletki, dostalam je za darmo od swojego ginekologa w ramach reklamy, powiedzial, ze mam je wziasc 5 dnia cyklu i zjesc cale opakowanie, po czym zrobic siedem dni na przerwe (krwawienie) i znow czaczac kolejne opakowanie. jednak tych tabletek nawet nie tkne. moaj ginekolog nawet nie powinnabyla dawac mi tych tabletek, jestem po chorobie nowotworowej a po tak ciezkiej chorobie nie powinno sie lykac srodkow hormonalnych, poniewaz moga one "aktywowac" raka. mowilam jej, zeby mi nie dawala bo i tak nie bede ich brac to i tak mi je wcisnal :/ chyba zmienie lekarza :/
swoja droga, moja kolezanka mial torbiel na jajniku u usuwali jej go operacyjnie i przy torbieli balabym sie brac te tabletki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
musisz wziąć wszystkie tabletki z opakowania po kolei, nie omijaj żadnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja biore te tabletki od roku, też dostałam je od mojej ginekolog w ramach reklamy. spasowały mi, zaczełam brać 1-wszą tabletke od pierwszego dnia okresu i tak to końca do 21 tabletki, poźniej 7 dni przerwy i znów to samo...
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Koniecznie weź wszytskie tabletki z opakowania, nie omijej absolutnie żadnej!
Ostatnio przeegzaminowałam swojego ginekologa na ten temat i wytłumaczył mi w ten sposób- jeśli pierwszą tabletkę weźmiesz 1-go najpóźniej 2-go dnia cyklu, wtedy zabiezpiczają ode od razu, tj. od pierwszej zażytej tabletki. Jeśli zaczynasz 4-go lub 5-go dnia, to przez pierwszy tydzień brania tabletek, należy stosowac dodatkowe zabezpieczenia. W obu przypadkach należy zażyć wszystkie z opakowania i dopiero zrobić 7 dni przerwy. Mam nadzieje że troszkę pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dziękuje
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
tak, tylko, ze niektore objawy pojawiaja sie dopiero po wielu latach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Poczekaj, jeszcze na pewno będą
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Czytałam troche artykułów o Novynette i innych tabletkach i objawy zazwyczaj występowały już po kilku tabletkach (potwierdzone przez żeńska część rodziny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja mam inny problem,takze zwiazany z Novynette.w czwartek skonczylam pierwsze opakowanie.dzisiaj niedziela,a okresu ni widu,ni słychu..zaczynam lekko panikowac(ciaza) pomimo tego ze oprocz tabletek z partnerem uzywamy jeszcze prezerwatyw.czy taka zwloka po pierwszym opakowaniu jest normalna?i czy powinnam normalnie,siodmego dnia zaczac kolejne opakowanie mimo to,ze nie mialam jeszcze okresu?prosze o pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
sousa, czasem takie przypadki sie zdarzaja, niestety nie umiem tobie odpowiedziec na te pytanie czy czekac, czy brac, nie jestem ginekologiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
czytałam troche o tabletkach i taka sytuacja o jakiej pieszesz a mianowicie brak okresu jest rzeczą zupełnie normalna nie tylko po Novynette i z wiedzy jaka posiadłam do tej pory to powinnaś normalnie rozpocząć nowe opakowanie po 7-dniowej przerwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
aha moja siostra dostaje okresu 5,6, i 7 dnia więc może sie jeszcze pojawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
🦄
|
Sousa, mam dokładnie ten sam problem, nawet dni się zgadzają. Tylko, że mam inne tabletki... Na moich pisze gdzieś w ulotce, że jak nie będzie okresu w czasie tej siedmiodniowej przerwy to nie nalezy brac kolejnego opakowania.
Aaa- i też panikuję ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
🦄
|
No spokój u mnie jest względny, trochę tak w środku panikuję. Opakowanie pierwsze, ale pisze na ulotce że pierwszy cykl przy tym pierwszym opakowaniu powinien trwac 23-25 dni (inne juz normalnie) czyli jak skonczylam brac w czwartek to powinien sie pojawic sobota- poniedzialek. A mnie nic- nawet brzuszek nie boli
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ojj, nie denrwuj się
![]() ![]() A obawę rozumiem, w końcu to pierwsze tabletki. Trzymaj się! Poniedziałek dopiero jutro! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
dziekuje za dodawanie otuchy.
ps-poniedzialek, a okresu nie ma nadal.jednak troche mnie podniosłyście na duchu więc nie panikuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
zmien ginekologa jesli Cie nie informuje o wszystkim, ja tam lubie wszystko wiedziec i o wszystko sie pytac. Jesli lekarz przepisal Ci te tabletki, aby leczyc torbiel, to znaczy ze powinnas je brac niezaleznie od tego, jak jest napisane na opakowaniu,od ktoregos tam dnia. A jesli chodzi o antykoncepcje to pomysl o plastrach, przynajmniej sobie zoladka nie zepsujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
🦄
|
Taka prawda, że trudno znaleźć lekarza, który wszystko tłumaczy, szczególnie jak się go nie zapyta
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Novynette to juz 3 rodzaj tabletek jakie stosuje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 |
🦄
|
Princesco, ale mnie postraszyłas teraz tym harmonetem, bo to nastepne tabletki, które mam brać (teraz biore minulet) a aktualne, ktore niby maja mniejsza zawartosc hormonow znosze tragicznie- jeszcze w zyciu nie mialam takich wahan nastroju i tak bolesnej miesiaczki... Do tego wykwity na twarzy wielkosci rodzynek... Jak to się nie zmieni to chyba rzuce tabletki w cholere...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:23.