Poglądy polityczne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Twoje poglądy polityczne można określić jako...
nacjonalizm 2 3,03%
konserwatyzm 6 9,09%
centryzm 7 10,61%
liberalizm 41 62,12%
socjalizm/ socjademokracja 3 4,55%
komunizm 0 0%
anarchizm 0 0%
inne 7 10,61%
Głosujący: 66. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-13, 21:55   #1
wredziulek
Zadomowienie

Poglądy polityczne

Naszła mnie myśl na taką sondę... Ciekawa jestem jaka, pardon, orientacja panuje na Wizażu. Mam nadzieję, że temperatura dyskusji nie podskoczy zbyt wysoko , chociaż temat drażliwy. Zdaję sobie sprawę z tego ile istnieje nurtów, w ankiecie ujęłam IMHO główne.

Zacznę od siebie: konserwatyzm.
Stary 2007-03-13, 22:33   #2
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Dot.: Poglądy polityczne

Obawiam się, że ten temat nie zrobi furory - z tego co wiem posiadanie pogladow politycznych nie jest ulubioną rozrywką większości wizażanek

Moje poglady jak w podpisie

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-13, 22:37   #3
Biała Dama
Zakorzenienie

liberalizm
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-13, 23:20   #4
goldfish3000
Wtajemniczenie

Zapytanie wydaje mi się odrobinke nieprecyzyjne Gdyż czym innym jest ustrój polityczny ( np. demokracja, komunizm), czym innym ustrój ekonomiczny ( np. gospodarka wolnorynkowa, centralnie sterowana), czym innym doktryny polityczne - ideologia, postawy społeczne ( np. konserwatyzm), itd. Pojęcia takie jak np. nacjonalizm mogą odnosić się zarówno do zagadnień z dziedziny ekonomii jak i polityki, podobnie jak liberalizm, który przecież może być ekonomiczny, jak i społeczny. Istnieje nawet taki twór jak konserwatywny liberalizm Każde z tych pojęć to bardzo złożone zagadnienia, często znaczące coś innego w kontekście różnych dziedzin. Nie sposób jednym słowem określić całokształtu poglądów politycznych, ponieważ są one często wypadkową wielu opinii na rozmaite kwestie (np. relacje państwo-kościół, poziom opieki socjalnej,stopień ingerencji państwa w sferę ekonomii, legalizacja związków homoseksualnych, itd.) Sprowadzenie tego do jednej, bądź dwóch opcji jest wg mnie zbyt daleko posuniętym uproszczeniem. Oczywiście to tylko moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek

Edytowane przez goldfish3000
Czas edycji: 2007-03-14 o 00:33
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 06:28   #5
Rena
Zakorzenienie

Zagłosowałam na inne

Mam nadzieje, ze dalsza dyskusja pozostanie na poziomie i nie pojda zgnile jajka w obroty
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 07:15   #6
cheer
Zakorzenienie

Zgadzam się z goldfish, zresztą za mało się znam na polityce, żeby się określić. Ogólnie nie jest to zbyt bliska mi dziedzina. Co nie znaczy, że nie oglądam i nie czytam dotyczących jej newsów.
Stary 2007-03-14, 08:04   #7
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Zapytanie wydaje mi się odrobinke nieprecyzyjne Gdyż czym innym jest ustrój polityczny ( np. demokracja, komunizm), czym innym ustrój ekonomiczny ( np. gospodarka wolnorynkowa, centralnie sterowana), czym innym doktryny polityczne - ideologia, postawy społeczne ( np. konserwatyzm), itd. Pojęcia takie jak np. nacjonalizm mogą odnosić się zarówno do zagadnień z dziedziny ekonomii jak i polityki, podobnie jak liberalizm, który przecież może być ekonomiczny, jak i społeczny. Istnieje nawet taki twór jak konserwatywny liberalizm Każde z tych pojęć to bardzo złożone zagadnienia, często znaczące coś innego w kontekście różnych dziedzin. Nie sposób jednym słowem określić całokształtu poglądów politycznych, ponieważ są one często wypadkową wielu opinii na rozmaite kwestie (np. relacje państwo-kościół, poziom opieki socjalnej,stopień ingerencji państwa w sferę ekonomii, legalizacja związków homoseksualnych, itd.) Sprowadzenie tego do jednej, bądź dwóch opcji jest wg mnie zbyt daleko posuniętym uproszczeniem. Oczywiście to tylko moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać

I właśnie dlatego nie mogę zagłosować - nie chcę Was wprowadzić w błąd

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-14, 08:22   #8
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
To właśnie chciałam napisać, ale lepiej bym tego nie zrobiła

Łatwiej byłoby odpowiedzieć na to pytanie, gdyby dotyczyło konkretnej kwestii (np wybranej ekonomicznej), i w odniesieniu do niej właśnie łatwiej byłoby (mi) bliżej określić się ze swoim stanowiskiem.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 08:23   #9
Kattie7
Wtajemniczenie

najbliższy mi jest liberalizm, zarówno gospodarczy jak i społeczny,
ale jeśli chodzi o społeczny to w kilku sprawach mam poglądy konserwatywne

Edytowane przez Kattie7
Czas edycji: 2007-03-14 o 08:47
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 19:29   #10
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytanie wydaje mi się odrobinke nieprecyzyjne Gdyż czym innym jest ustrój polityczny ( np. demokracja, komunizm), czym innym ustrój ekonomiczny ( np. gospodarka wolnorynkowa, centralnie sterowana), czym innym doktryny polityczne - ideologia, postawy społeczne ( np. konserwatyzm), itd.
owszem rozpoznaje sie trzy rozne pojecia - doktryny, ustroj polityczny oraz zagadnienia makroekonomiczne (czyli w skali kraju i te miedzynarodowe).
Ale wlasciwie to bardzo wazne jest, aby je wlasnie wspolnie rozwazac, bo sa ze soba silnie powiazane.
Cytat:
Pojęcia takie jak np. nacjonalizm mogą odnosić się zarówno do zagadnień z dziedziny ekonomii jak i polityki, podobnie jak liberalizm, który przecież może być ekonomiczny, jak i społeczny. .
Trudno sie nie zgodzic, nie mniej jednak nadal podtrzymuje zdanie, ze przy calej wieloistej naturze polityki wazne jest aby poszczegolne dziedziny patrzec takze wzrokiem perspektywicznym.
Cytat:
Istnieje nawet taki twór jak konserwatywny liberalizm Każde z tych pojęć to bardzo złożone zagadnienia, często znaczące coś innego w kontekście różnych dziedzin. Nie sposób jednym słowem określić całokształtu poglądów politycznych, ponieważ są one często wypadkową wielu opinii na rozmaite kwestie (np. relacje państwo-kościół, poziom opieki socjalnej,stopień ingerencji państwa w sferę ekonomii, legalizacja związków homoseksualnych, itd.) Sprowadzenie tego do jednej, bądź dwóch opcji jest wg mnie zbyt daleko posuniętym uproszczeniem. Oczywiście to tylko moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać
no istnieje taki twor jak konserwatywny liberalizm - zazwyczaj reprezentowany przez skrajnych prawicowcow.
Zgadzam sie z tym, ze czesto ciezko oddzielic calokszalt pogladow politycznych jezeli w istocie sa one wypadkowa rozmow i wielu opinii.
Z tym, ze dla wielu innych poglad polityczny to jakiegos typu filozofia ktora jest szkielkiem przez ktore patrza na otaczajaca rzeczywistosc i wydarzenia spoleczne.
Wiec mamy dyskurs o punkcie ciezkosci.
Czy najpierw poglady i przez ich pryzmat analiza? Czy najpierw analiza wydarzen i zjawisk spolecznych a na ich podstawie poglady (ktore w tym kontekscie musza sie jawic jako dynamicznie zmienne - bo kto przewidzi co sie wydarzy jutro a co dopiero za rok czy za 100 lat?)
Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Co nie znaczy, że nie oglądam i nie czytam dotyczących jej newsów.
Ale te wiadomosci ktos pisal... tzn ze juz patrzymy na nie przez czyis wzrok.
Nie na darmo mowia ze media to tzw druga wladza w panstwie.
Ktos mowi bo w gazecie bylo napisane, czasem ktos spyta a w ktorej? bo w mojej pisalo cos innego....
Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Łatwiej byłoby odpowiedzieć na to pytanie, gdyby dotyczyło konkretnej kwestii (np wybranej ekonomicznej), i w odniesieniu do niej właśnie łatwiej byłoby (mi) bliżej określić się ze swoim stanowiskiem.
Łatwiej zgadzam sie.
Ale polityka to nie jest prosta sprawa.
Stary 2007-03-14, 19:46   #11
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BabciaWeatherwax Pokaż wiadomość
Obawiam się, że ten temat nie zrobi furory - z tego co wiem posiadanie pogladow politycznych nie jest ulubioną rozrywką większości wizażanek
Zabrzmialo ciut zlosliwie
syntagma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-14, 20:37   #12
manqt
Raczkowanie

Wyniki ankiety są dość przewidywalne. Ważne jednak, żeby były świadome, a nie podejmowane pod wyływem mody czy konformizmu. Wiele osób często źle się określa nie mając tak na prawdę o tym pojęcia. Panuje takie przeświadczenie, ze jedyną "NORMALNĄ" alternatywą dla PiSu LPRu i naszego dzisiejszego rządu jest PO. Ludzie nie lubią szukać nowych rozwiązań, lubią wygodę i nie wychylanie się z poza popularnego nurtu.
Ja jestem dumną demokretyczną socjalistką
manqt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 21:35   #13
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manqt Pokaż wiadomość
Wyniki ankiety są dość przewidywalne. Ważne jednak, żeby były świadome, a nie podejmowane pod wyływem mody czy konformizmu.
a jaka jest teraz moda?
Cytat:
Wiele osób często źle się określa nie mając tak na prawdę o tym pojęcia.
dla mnie nie ma czegos takiego jak zle lub dobre okreslenie sie - kazdy ma wolnosc wyboru. I dla danej jednostki wlasnie ten wybor jest sluszny. Oczywiscie z jej punktu widzenia.
Jest mnostwo rzeczy o ktorych sie nie ma pojecia - chociazby dla tego, ze nie chce sie tego pojecia miec, badz nie jest to wiedza ogolnodostepna, badz sie czegos nie widzialo etc.
Ale nie wiem jak to sie ma do jakosci czyjegos wyboru, ktora to jakosc probujesz oceniac niekoniecznie w sposob mily...
Cytat:
Panuje takie przeświadczenie, ze jedyną "NORMALNĄ" alternatywą dla PiSu LPRu i naszego dzisiejszego rządu jest PO. Ludzie nie lubią szukać nowych rozwiązań, lubią wygodę i nie wychylanie się z poza popularnego nurtu.
Ja jestem dumną demokretyczną socjalistką
proponuje skupic sie na pogladach a zostawic w spokoju konkretne nazwy partii - unikniemy zgnilych pomidorow, fruwajacych jajek czy innych form manifestacji.
I nie generalizuj co mysla ludzie, bo...rozni ludzie mysla rozne rzeczy.
Z jednym sie zgadzam - w naszym kraju ciezko sie zyje zadeklarowanym socjalistom, i tym demokratycznym i tym niedemokratycznym.
Stary 2007-03-16, 19:46   #14
Rena
Zakorzenienie

podnoszę wątek
Stary 2007-03-16, 21:08   #15
rzyrafka
Zakorzenienie

a czy jest jakiś test, który mi powie jakie mam poglądy? Sama konkretnie nie umiem ich nazwać, choć w większości spraw mam własne zdanie czytam ogladam RÓŻNE źródła, aby być w miarę obiektywną. Jednak do końca nie orientuję się na tyle żeby przypisać swoje poglądy punktom z sondy a cóż dopiero jednemu z nich
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 19:01   #16
123asia
Rozeznanie

Hehe, jeśli ktoś chce sobie sprawdzić,lub nie wie jakie ma poglądy polityczne,to polecam test: http://www.testpolityczny.pl/ Mi wyszedł: Minarchizm, który jest odłamem Libertarianizmu
Jak ktoś zrobi test to wklejcie wyniki
123asia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 19:06   #17
TmargoT
Zakorzenienie

ja jestem, człowiekiem tolerancyjnym,więc wychodzi na liberalizm.

nie mam jasnych pogladów,można mnie przekonać czytelnymi argumenatmi do zmiany decyzji.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 19:47   #18
wredziulek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
Hehe, jeśli ktoś chce sobie sprawdzić,lub nie wie jakie ma poglądy polityczne,to polecam test: http://www.testpolityczny.pl/ Mi wyszedł: Minarchizm, który jest odłamem Libertarianizmu
Jak ktoś zrobi test to wklejcie wyniki
Pinochetyzm. Fajnie, tylko że Pinochet nie stworzył żadnej doktryny, ponieważ był wojskowym, a nie myślicielem politycznym.

Ja założyłam taki temat?
Stary 2009-01-03, 19:53   #19
123asia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wredziulek Pokaż wiadomość
Pinochetyzm. Fajnie, tylko że Pinochet nie stworzył żadnej doktryny, ponieważ był wojskowym, a nie myślicielem politycznym.

Ja założyłam taki temat?
Pinochetyzm to inaczej kapitalizm dyktatorski, a taki ustrój już jest.Brak możliwości wpływania przez obywateli na prawo gospodarcze, którego stanowienie odbywa się z pominięciem mechanizmów wyborczych lub też pod naciskiem ze strony władz na mechanizmy wyborcze.

btw.Temat ok, lepszy niż większość tutaj. Moim zdaniem dyskusja o polityce jest ciekawsza niż to, czy np. ktoś pił alko prze 18. rokiem życia, czy też wyliczanką"Liczymy od 1000".Pozdro :d
123asia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 20:02   #20
Elfia4
DOMator

Zaznaczyłam liberalizm po czym trafiłam na link do testu i wynik wskazał na liberalizm.
Tyle, że liberalizm jest bardzo szeroką ideologią i ma wiele odmian. Kiedyś czytając książkę z doktryn politycznych uznałam, ze moje poglądy są raczej neoliberalne. Zgadzam się również z niektórymi założeniami liberalizmu socjalnego w sferze ekonomii.
Wyniki testu są tożsame z moimi prywatnymi poglądami, których zresztą nie ukrywam, bo działalność polityczna nie jest mi obca.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 23:36   #21
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
no istnieje taki twor jak konserwatywny liberalizm - zazwyczaj reprezentowany przez skrajnych prawicowcow.
Skarjnych? Pozwole sie sobie nie zgodzic, wg mnie reprezentowany raczej mainstreamowo na prawicy

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 23:57   #22
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
nie mam jasnych pogladów,można mnie przekonać czytelnymi argumenatmi do zmiany decyzji.
Mam to samo.

Studentka politologii ze mnie boska jest
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 00:02   #23
Reijel
Wtajemniczenie

No nie, protestuję! Dlaczego nie ma opcji "moheryzm"?!

Najbliżej mi do liberałów, taki centro-lew ze mnie.
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 00:58   #24
wredziulek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 123asia Pokaż wiadomość
Pinochetyzm to inaczej kapitalizm dyktatorski, a taki ustrój już jest.Brak możliwości wpływania przez obywateli na prawo gospodarcze, którego stanowienie odbywa się z pominięciem mechanizmów wyborczych lub też pod naciskiem ze strony władz na mechanizmy wyborcze.
Dobra, "wziąć wszystkich za mordę i zaprowadzić wolny rynek" to jest jakiś pomysł, ale ideologią bym tego nie nazwała
Stary 2009-01-04, 22:24   #25
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Reijel Pokaż wiadomość
No nie, protestuję! Dlaczego nie ma opcji "moheryzm"?!

Najbliżej mi do liberałów, taki centro-lew ze mnie.
Reijel, liberalizm i lewicowosc sie wzajemnie wykluczaja

Cytat:
Napisane przez wredziulek Pokaż wiadomość
Dobra, "wziąć wszystkich za mordę i zaprowadzić wolny rynek" to jest jakiś pomysł, ale ideologią bym tego nie nazwała
Heh, dokladnie. Tym bardziej, ze Pinochet sam oddal wladze i nie probowal tworzyc zadnej ideologii.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-01-04, 22:32   #26
Reijel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Reijel, liberalizm i lewicowosc sie wzajemnie wykluczaja

(...)
A wiesz, zarzuca mi się różne opcje Kiedyś jeden facet powiedział, że jestem komunistką, bo od czasu do czasu czytam "Nie"

Tak naprawdę nie potrafię się do końca określić, bo jestem typem, który wszędzie doszuka się nieścisłości. Lubię racjonalne, wyważone opinie, bez pieniactwa i populizmu.
Stary 2009-01-05, 03:49   #27
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz, zarzuca mi się różne opcje Kiedyś jeden facet powiedział, że jestem komunistką, bo od czasu do czasu czytam "Nie"
Zdarza mi sie, ale niestety, ciezko po tym rece domyc...

Cytat:
Tak naprawdę nie potrafię się do końca określić, bo jestem typem, który wszędzie doszuka się nieścisłości. Lubię racjonalne, wyważone opinie, bez pieniactwa i populizmu.
Hm, a ja nie rozumiem skad to "wywazenie" (dla mnie nijakosc) urasta do rangi cnoty politycznej ?

Stary 2009-01-05, 12:23   #28
Reijel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hm, a ja nie rozumiem skad to "wywazenie" (dla mnie nijakosc) urasta do rangi cnoty politycznej ?
Jesteś drugą osobą, która zwróciła mi na to uwagę

Jak dla mnie w polityce jest za dużo histerii. Wprost uwielbiam oglądać krótkie wywiady z politykami, gdzie prawie dostają apopleksji na wieść, że ktoś śmie mieć inne poglądy niż oni Wyważony osąd świadczy o tym, że ich autor przemyślał różne opcje. Owszem, może to niekiedy pokazywać daleko idącą ostrożność, co by tylko nie stracić poparcia, ale wolę takie nudy od rzucania się z szabelką na wroga.

Poza tym wszystkim uważam, że władza polityczna jest kąskiem raczej zgniłym niż kuszącym
Stary 2009-01-05, 12:54   #29
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

miec osobisty skrystalizowne poglady to jedno a przyznac sie do popierania danej partii to drugie choc jedno powinno byc naturalnym nastepstwem drugiego to raczej w realiach panujacych na wiejskiej ciezko doszukac sie urzeczywistaniania takich czy innych pogladow a co za tym idzie rzadko kto sie utozsamia z taka czy inna partia

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 13:27   #30
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś drugą osobą, która zwróciła mi na to uwagę
Nie chodzi o Ciebie, odnosze wrazenie, ze to jest powszechne podejscie - '"wywazony" jest ok'... a zwykle kryje sie pod tym rozmywanie, badz unikanie zajmowania pogladow. Znowuz, to moja wlasna ocena.

Fakt, histerii jest duzo, ale to nie zmienia faktu, ze Polacy blednie uwazaja, ze demorkacja to sielanka pogladowa...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości