Indeks słów zakazanych (?) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-19, 21:24   #1
calkiem-spoko
BAN stały

Indeks słów zakazanych (?)

Ja wbrew pozorom nie chcę zadymy rozkręcić, ale interesuje mnie pewna kwestia i nie daje spać po nocach

Ostatnio dostałam punty karne od Złośliwca za "Rażące słownictwo". Za ten post, konkretnie:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...37&postcount=4

W sumie to za bardzo nawet nie wiem, które słowo było tak rażące: to na z*********, oznaczające ciężką pracę, czy to o tępym panu wojskowym

Jestem zdezorientowana.
To jak użyje się słowa "pieprzyć", nie w sensie używania pieprzu, to też się karniaka sklei czy jak

Czy słowo na "z" to już jest wulgarna treść wg regulaminu i kwalifikuje się na czerwoną kartkę tak samo, jakbym wypracowała post z piękną wiązanką łaciny podwórkowej typu "ch**", "k****" i inne takie słownictwo charakterystyczne dla marginesu społecznego? Bo moim zdaniem to lekka przesada.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 22:12   #2
olik04
Zakorzenienie

Dot.: Indeks słów zakazanych (?)

chciałam poszukać tego słowa w wyszukiwarce ale mi się zacięła to coś musi oznaczać
Stary 2008-05-19, 22:15   #3
calkiem-spoko
BAN stały

Ale jakiego słowa? Jakiegoś tak brzydkiego, że wyszukiwarka się gorszy?
Stary 2008-05-19, 22:44   #4
olik04
Zakorzenienie

tego za które dostałaś pkt karne. ale chyba jednak wtedy wizaż po prostu mulił
Stary 2008-05-20, 05:44   #5
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Ja wbrew pozorom nie chcę zadymy rozkręcić, ale interesuje mnie pewna kwestia i nie daje spać po nocach

Ostatnio dostałam punty karne od Złośliwca za "Rażące słownictwo". Za ten post, konkretnie:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...37&postcount=4

W sumie to za bardzo nawet nie wiem, które słowo było tak rażące: to na z*********, oznaczające ciężką pracę, czy to o tępym panu wojskowym

Jestem zdezorientowana.
To jak użyje się słowa "pieprzyć", nie w sensie używania pieprzu, to też się karniaka sklei czy jak

Czy słowo na "z" to już jest wulgarna treść wg regulaminu i kwalifikuje się na czerwoną kartkę tak samo, jakbym wypracowała post z piękną wiązanką łaciny podwórkowej typu "ch**", "k****" i inne takie słownictwo charakterystyczne dla marginesu społecznego? Bo moim zdaniem to lekka przesada.
Robisz sobie jakieś żarty ze mnie zadając takie pytanie?
Czego oczekujesz?
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 07:23   #6
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=7519837&po stcount=4
calkiem, nie przejmuj się.
Po prostu niedługo całą Cię będą kropkować.

Cytat:

Jestem zdezorientowana.
Stawiam jednak na zet-kropeczki.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 07:54   #7
architekt80
Zakorzenienie

A ja popieram decyzje Złosia. Nie można tak bezkarnie obrażać ciężko pracujących ludzi. Szanuj prace innych.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-20, 08:14   #8
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Robisz sobie jakieś żarty ze mnie zadając takie pytanie?
Czego oczekujesz?
Odpowiedzi

Bo nie przeszło mi przez myśl, że to słowo na "z" jest aż tak wulgarne, że podpada pod czerwoną kartkę. Ładne na pewno nie jest, ale żeby zaraz "rażące"? Wina była nieumyślna, nawet zamiaru nie było żadnego. I dwa punkty karne tak samo jakbym pojechała z naprawdę ostrym wulgarnym słownictwem? To może chociaż najpierw ostrzeżenie? Z pewnością bym się ustosunkowała i nie używała takich słów A tak mam karniaka, który wygaśnie dopiero chyba 1 czerwca.

Architekt, i to nie ma nic wspólnego z szacunkiem do pracy innych. Skąd takie wnioski

Ale spoko. Wiadomix, że jak będę za dużo dyskutować, to zaraz skleję kolejnego karniaka i tyle z tego będzie.
Stary 2008-05-20, 08:25   #9
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Odpowiedzi

Bo nie przeszło mi przez myśl, że to słowo na "z" jest aż tak wulgarne, że podpada pod czerwoną kartkę. Ładne na pewno nie jest, ale żeby zaraz "rażące"? Wina była nieumyślna, nawet zamiaru nie było żadnego. I dwa punkty karne tak samo jakbym pojechała z naprawdę ostrym wulgarnym słownictwem? To może chociaż najpierw ostrzeżenie? Z pewnością bym się ustosunkowała i nie używała takich słów A tak mam karniaka, który wygaśnie dopiero chyba 1 czerwca.

Architekt, i to nie ma nic wspólnego z szacunkiem do pracy innych. Skąd takie wnioski

Ale spoko. Wiadomix, że jak będę za dużo dyskutować, to zaraz skleję kolejnego karniaka i tyle z tego będzie.
Karniaków masz już 3 strony, dlatego reaguję inaczej. Zaostrzona reakcja moderatora w stosunku do kolekcjonerek punktów jest zapisana w regulaminie.

Odnośnie słownictwa: jestem przekonany o bogactwie naszej mowy ojczystej, które pozwala niemal każdemu tak dobrać słowa, aby uniknąć wulgaryzmów. A tym, którym nie pozwala bogactwo naszego regulaminu urozmaica życie.

Stary 2008-05-20, 08:29   #10
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Karniaków masz już 3 strony, dlatego reaguję inaczej. Zaostrzona reakcja moderatora w stosunku do kolekcjonerek punktów jest zapisana w regulaminie.
No w sumie to ja już straciłam rachubę, ile mam tych karniaków, gdyż w moim profilu widzę tylko 5...
Stary 2008-05-20, 09:24   #11
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
No w sumie to ja już straciłam rachubę, ile mam tych karniaków, gdyż w moim profilu widzę tylko 5...
5 na pierwszej stronie... stron jest 3.
Stary 2008-05-21, 20:41   #12
miphuhiz
Zakorzenienie

Cytat:
Odnośnie słownictwa: jestem przekonany o bogactwie naszej mowy ojczystej, które pozwala niemal każdemu tak dobrać słowa, aby uniknąć wulgaryzmów.
Ale słowo zapieprzać nie jest wulgaryzmem. Za Słownikiem Języka Polskiego:
Zapieprzać:
1. posp. «ciężko pracować»
2. posp. «szybko iść lub biec»

nie ma przy tym słowie wulg
Stary 2008-05-21, 20:44   #13
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez miphuhiz Pokaż wiadomość
Zapieprzać:

Dziękuję za informację, od tej chwili na pewno będziemy stosować takie słownictwo w oficjalnej korespondencji oraz artykułach i publikacjach.
Stary 2008-05-21, 20:51   #14
narcy
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję za informację, od tej chwili na pewno będziemy stosować takie słownictwo w oficjalnej korespondencji oraz artykułach i publikacjach.
tak, tylko że to jest forum, a nie list do ministra, tu się używa wyrażeń potocznych

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 20:53   #15
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Po prostu calkiem-spoko jest pod ciągłym ostrzałem.
Nie widzicie avataru zlosliwca?
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 21:15   #16
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Właściwie to masz rację. Mnie jednak razi takie słowo, pomimo tego, że jajogłowi poloniści uznali, że można ich zdaniem napisać do prezydenta list z zapytaniem "Jak się Panu zapieprza na nowym stanowisku, Panie Prezydencie?".

Punkty karne przyznaje się u nas dokładnie za "Rażące słownictwo", a nie za wulgaryzmy. Jest to dokładnie tak sformułowane, ponieważ można unikać wulg. w słowniku, a mimo to sklecić całkiem rażące słowa / zdania.

Tak, całkiem-spoko jest na moim celowniku. Obok kilkunastu innych osób z kilkoma stronami ostrzeżeń i punktów. Jeśli zapoznałyście się z nowym regulaminem forum, nie powinno Was to dziwić. Zapisaliśmy to tam otwartym tekstem.

Ostrzeżenia nie cofnę i nadal będę analizować każde zgłoszenie ZP na wpisy użytkowników z pokaźnym dorobkiem punktowym, czepiają się i czyhając na najmniejszy błąd. Taką mam pracę.

Stary 2008-05-21, 22:36   #17
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez miphuhiz Pokaż wiadomość
Zapieprzać:

No. To mam chociaż wewnętrzne przekonanie o swojej racji

Cytat:
Ostrzeżenia nie cofnę i nadal będę analizować każde zgłoszenie ZP na wpisy użytkowników z pokaźnym dorobkiem punktowym, czepiają się i czyhając na najmniejszy błąd. Taką mam pracę.
No cóż, pewnie taka praca, ale jak to mówią - nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

A tak z czystej ciekawości: czy kiedykolwiek jakiekolwiek ostrzeżenie zostało cofnięte po dyskusji z wizazankami i przedstawieniu ich argumentów czy takie cuda nie mają miejsca na tym forum?
Stary 2008-05-21, 22:39   #18
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Jak dla mnie EOT. Sztucznie podtrzymywać można życie, ale nie drętwą dyskusję.
Stary 2008-05-21, 22:54   #19
calkiem-spoko
BAN stały

Eee...no i w sumie standard, już się nawet nie zdziwiłam. Jak zwykle nie otrzymałam żadnej odpowiedzi na swoje pytanie.

A gdyby dyskusja nie była "drętwa", to ja bym już pomarańczowa była... Staram się normalnie pytać, bez żadnych wyrzutów. I nic z tego, jakaś tam tylko niby celna puenta od Ciebie + EOT. Uważam, że to jest trochę aroganckie z Twojej strony i zasadniczo to nie wiem, czemu ma służyć: żeby się niemiło zrobiło na forum? Czy żeby rosło poczucie niesprawiedliwego traktowania u pewnych wizazanek, bo nie jestem raczej w tym odosobniona? Żebym sobie odpuściła te debaty, pytania - a przecież właśnie dzięki normalnie prowadzonym dyskusjom także na kontrowersyjne tematy przyznawania upomnień forum się jakoś rozwija.

A tak to się po prostu nie czuję jak normalny użytkownik z pytaniem czy spostrzeżeniem, tylko osoba niemile widziana, natręt, który skleił kilka karniaków i który nie zasługuje na zaszczyt sensownej odpowiedzi, tylko spławienia jakimś tekstem albo dodatkowymi punktami karnymi.
Czy to o to chodzi?

Chyba już muszę sama sobie odpowiedzieć.
Stary 2008-05-22, 09:55   #20
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Zapoznałam się z wątkiem i Calkiem-spoko cofam Ci te punkty za wulgaryzmy. Bo słowo "zapieprzać" jest dość mocne, ale nieobraźliwe.
Miej jednak proszę tę świadomość, że Twoje wypowiedzi, często kontrowersyjne czy napastliwe wyczulają użytkowników jak i modów. Dostajemy zgłoszenia złego postu i reagujemy. Mamy też prawo w stosunku do użytkowników, którzy przysparzają najwięcej kłopotów, stosować kary w zaostrzonej formie - nowy regulamin forum ustalony przez redakcję i moderatorów.

Wątek zamykam
bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości