|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
pytanko o allegro
hej dziewczyny
![]() wiem, ze watek pewnie poruszany byl miliony razy, nio ale... otoz zainteresowalam sie ostatnio allegro i chcialabym poznac wasze typu sprzedawcow- nasluchalam sie o oszustach i mam pewne obawy ![]() napiszcie u kogo warto zrobic zakupy a do kogo nawet nie zagladac! pozdrawiam ![]() ala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: pytanko o allegro
Polecam Ci przejrzenie tych wątków:
http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1082540630 http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1093951277 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Re: pytanko o allegro
Droga Alu i wszystkie dziewczeta zainteresowane tematem.
Uwazam, ze nie da sie wypisac WSZYTKICH uczciwych sprzedawcow z allegro, podobnie jak nie da sie stworzyc czarnej listy nieuczciwych. Oczywiscie sa osoby najpopularniejsze, tzn. sprzedajace najwiecej kosmetykow, sprawdzone - o nich pisalysmy juz wielokrotnie. Ja chcialm tylko powiedziec, ze procz tego jest wiele osob sprzedajacych cos okazjonalnie i nie trzeba sie obawiac kupowania u takowych. Musimy zachowac tylko elementarne zasady zdrowego, allegrowego rozsadku. ![]() Ale do rzeczy. Moja teza jest taka, ze ten kto sie nacial w allegro na felerny produkt jest ( w wiekszosci przypadkow) sam sobie winien. Ta opinie moze wzbudzac kontrowersje, ale taki moim zdaniem jest fakt. Jesli ktos przestrzega PROCEDURY kupowania musi miec wyjatkowego pecha, zeby mu sie cos zlego przytrafilo. Ja kupuje i sprzedaje okazjonalnie i wszytkie moje transakcje byly udane! A bylo ich juz ponad 50. Oto PROCEDURA ![]() ![]() 1) Gdy wypatrze na allegro cos godnego uwagi - sprawdzam najpierw czy rzeczywiscie to cos jest warte zachodu, czyli czy np. nie jest podrobka. W tym celu warto wejsc na strone firmowa producenta i porownac a czasem sprawdzic czy oferowany kosmetyk faktycznie istnieje. 2) Nie wahajcie sie zadawac pytan sprzedajacemu! Powienien uprzejmie wyjasnic wszelkie wasze watpliwosci. W wiekszosci przypadkow sprzedajacy sa uczciwi, jesli zada im sie pytanie WPROST. Np. mozan spokojnie zapytac czy perfumy sa oryginalne. Warto dodac, ze dobrze znamy zapach tej marki i chcielibysmy uniknac zwrotow i straty czasu dlatego prosimy o szczerosc. Moje drogie, zazwyczaj sprzedajacy po prostu pisze ze NIE JEST PEWIEN oryginalnosci perfum (czyli wiadomo- nie kupowac!) albo nawet ze podejrzewa, ze nie sa oryginalne. Kto pyta nie bladzi! ![]() 3) Nie badzmy naiwne! Jesli ktos oferuje perfumy za 60 zl, to na litosc boska, nie ludzmy sie nawet ze one chocby sataly obok oryginalnych! Ceny na allegro sa atrakcyjne, lecz jakies granice przyzwoitosci zachowuja. Nie mam wspolczucia dla kupujacych zapachy po 60zl a potem narzekajacych ze zapach jest nieoryginalny. Okropna jestem! ![]() 4) Bardzo wazne- czytajcie dokladnie komentarze jakie zebral sprzedajacy! Komentarze mowia bardzo wiele. Mozna z nich wyczytac ze ktos spoznia sie z przesylka, lub ze oferuje produkty wadliwe (np. stare, uzywane, zeschniete, itp.) Tu tez wazny jest zdrowy rozsadek! 10 negatywnych komentarzy na 1000 to nie jest wiele, zwlaszcza kiedy wystawily je osoby zbyt "nerwowe" za blahe uchybienia. Nie sugerujmy sie jedynie liczba negatywow, ale tez, a moze przede wszystkim, ich trescia. To samo tyczy sie komentzarzy pozytywnych- warto je czytac! Pozytyw moze brzmiec tak: "wszystko ok, zapach prawie tak trwały jak oryginalny" ![]() 5) Zwrocmy uwage na wypowiedzi sprzedajacego - wystawione przez niego komentarze, odpowiedzi na komentarze, odpowiedzi na nasze maile. Czesto ze stylu i tonu wypowiedzi mozemy wnioskowac, czy mamy do czynienia z kultularna, uczciwa, godna zaufania osoba. Czytajcie tez strone "o mnie", o ile sprzedawca ja ma. Jesli ma, to swietnie, bo to znak ze trakuje kupujacych powaznie. Poza tym na stronie "o mnie" czesto zawarte sa reguly zawierania transakcji z danym sprzedajacym, wiele waznych informacji. 6) Opis przedmiotu duzo mowi o sprzedajacym i o przedmiocie! NP. "perfumy oryginalnie zapakowane" to nie to samo co "perfumy oryginalne" ![]() 7) Ja wybieram tylko aukcje z autentycznym zdjeciem produktu. Nie kupuje bez zdjecia lub ze zdjeciem sciągnietym ze strony internetowej. Chce widziec produkt, ktory ewentualnie zakupie. 8)A gdy jakims cudem, po zachowaniu wszelkich krokow ostroznosci zdarzy sie wpadka : pamietajcie- zawsze macie prawo reklamacji zakupionego towaru! Zanim sie w zlosci wystawi negatyw, warto wyjasnic sprawe ze sprzedajacym - czesto mozna odzyskac pieniazki (przynajmniej tak deklaruje wiekszosc sprzedajacych). Ufff... To wszystko, co mi przychodzi do glowy w tym momencie. ![]() ![]() ![]() Buzka! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.