Wypróżnianie sie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-10, 23:18   #1
Nati02
Zakorzenienie

Wypróżnianie sie

Witam!

Mam (moze dziwne ) pytanie odnośnie wypróżniania sie.
Z moich chodzeniem do toalety jest kiepsko. Płyny wydalam normanie, jednak gorzej ze stolcem (ale to teraz zabrzmialo ). Niestety bywa, ze wyprozniam sie raz na tydzien-dwa.

Kawa działa na mnie nieco przeczyszczająco, ale musiałabym wypić 2-3 kubki a az tak nie kocham kawy. Wszelkie "figury", które działają przeczyszczająco równiez nie. Nie wiem dlaczego. Zastanawiam sie nad "xenną", ale nie chce cale zycie wspomagac w taki sposob organizm.
Czy moze któraś z Was wie, jak mozna temu zaradzić?

Z góry dziękuje
Stary 2005-09-10, 23:30   #2
kalija
Zadomowienie

Dot.: Wypróżnianie sie

Nati zastanawiam się jak wyglądają Twoje posiłki - co do ilości i jakości. Może Ty jesz po prostu za mało i organizm nie ma co wydalać??

Herbatki czy xenna to kiepski pomysł (bardzo rozregulowują układ trawienny, później już całkiem sobie nie poradzisz), musisz poszukać przyczyny swojeggo problemu. Może lekarz rodzinny coś poradzi??
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 23:54   #3
Gradisca
Rozeznanie

ciesze się że nie mam tego problemu, u mnie codzień wszystko jak w zegarku nawet jak jestem (a w zasadzie bywałam ) na mocnej diecie

z tymi herbatkami trzeba bardzo uważać moja koleżanka tak się urządziła że później bez nich ani rusz ... ja w sumie nie mam żadnej metody bo nawet jak jadłam nie zdrowo i tak tak było, podczas diety natomiast jem dużo śliwek szuszonych, otrębów, czasem figi..

a właśnie mi się przypomniało mojej Babci na problem tego typu lekarz polecił coś takiego : zalać 4-6 fig suszonych wrzątkiem, ostudzić a później taki napar plus figi zjeść.. to ponoć nie szkodzi a moim dziadkom wszystko uregulowało to tu to tam

czy taki problem masz od zawsze, czy tylko podczas diety ?

Gdy pytasz, wstydzisz się raz; gdy nie wiesz, wstydzisz się całe życie.

Gradisca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 06:25   #4
sylwia18
Zakorzenienie

a ja kupilam sobie drozdze na wzmocnienie wlosow. napisane jest na opakowaniu ze dodatkowo pomagaja sie wyprozniac i przyznam ze dziala
Stary 2005-09-11, 07:10   #5
Akane
Zakorzenienie

Jak byłam mała to miałam ten sam problem, zaliczyłam nawet pobyty kontrolne w szpitalu, a potem jakaś idiotka (bo trudno tę panią nazwać lekarką) truła mnie non-stop rzewieniem (chyba tak to się pisze, ewentualnie przez "ż" ). Ten środek pomaga, ale nie można na nim bazować.
Spróbuj czerwonej herbaty - na mnie działa rewelacyjne, a jest zdrowa. Nie zaszkodzi Ci, jak będziesz piła codziennie. Wspaniale przeczyszcza również coca-cola, no ale jej niestety nie powinno się z kolei pić. Jeśli manewr z czerwoną herbatą nie pomoże, to chyba jednak powinnaś skoczyć do lekarza, bo z jelitami nie ma żartów
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 08:06   #6
Voodia
Wtajemniczenie

Jak dla mnie rewelacyjnym sposobem są zwykłe otręby pszennne, no rewelacja Codziennie rano na czczo zalewam 3 łyżki odrobiną wrzątku , odczekuję aż zmiękną i jem przed śniadaniem. Do pyszności toto nie należy, ale da się zjeść

Co do działania otrąb (otrębów?) , to wiem, że niektórzy pozytywne skutki zaczynają odczuwać dopiero po tygodniu...więc trzeba się uzbroić w cierpliwość
Voodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 08:10   #7
katka.c
Rozeznanie

GG do katka.c

Wiesz,
ja też miałam wielkie problemy w tej kwestii
To był dramat!!!!
Kup sobie w aptece OTRĘBUSKI (koło 15 zł)
są świetnie!!To czyste spreparowane otręby, nie uzależniają i mozna łykać stale- zobaczysz ,ze pomaga tylko bardzo ciężko je dostać , ponieważ ludzie teraz rzucili się na to dziadostwo typu- herbatki przeczyszczające, które robią dużo złego, bo rozleniwiają jelita i jak odstawisz to kanał.
Teraz codziennie zjadam Activie -danona i też działa!!!
Przerzuciłam sie z jasnego pieczywa na ciemne- najlepszy dla Ciebie bedzie graham- moze nie jest rewelacyjny w smaku, ale można się przyzwyczaić
Podobno pamagają też suszone śliwki i woda z miodem na czczo
katka.c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 08:13   #8
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Podczas diety też miałam takie problemy a moje sposoby wyczytane w smo zdrowie to:
-wypijac na czczo szklankę przegotowanej wody z cytryną
-na noc połknąc rozgryzione ziarnka gorczycy lub zalac je wrzątkiem ostudzic i wypic
-kiwi również pomaga na te sprawy
daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 08:16   #9
Dżastyś
Przyczajenie

Otreby pszenne sa dobrym pomyslem,bo sa bardzo bogate w blonnik, ktory reguluje prace jelit.Sprobuj je wplesc w swoj codzienny jadlospis,chociazby dodajac rano do jogurtu. POnadto radze sprobowac wypic,przed zjedzeniem sniadanka (tzn.na czczo), szklaneczke cieplej (ale niegoracej) wody z rozpuszczona łyzka miodu i wycisnietym sokiem z cytryny ( to taki sposob przekazywany u mnie w rodzinie pokoleniami).Z nowszych wynalazkow polecam Activie.Tez dziala.
Dżastyś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 08:19   #10
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Trzeba pamiętac, że osoba z dietą ubogą w błonnik przy nadmiernej ilości spożywania właśnie błonnika może odnieśc odwrotny skutek.
daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 08:43   #11
Nati02
Zakorzenienie

Kalija, moje posiłki wyglądają następująco:

śniadanie- 2 kromeczki chlebka razowego, zazwyczaj z wędliną badź z białym serkiem bieluchem, pomidorkiem. Czesto jeszcze jogurt do tego. Czasem jem na śniadanie płatki z mlekiem.
II sniadanie- kromeczka razowca z serem (bądź wędlina) oraz owoc. Czasem zamiast razowca, grahamka.
Obiad- to, co mama ugotuje (o ile nie jest oblewane tłuszczami) czyli ryż pod każdą postacią, kurczak, wątróbka, jajka sadzone, do tego zawsze jakaś surówka lub sałatka (bez majonezów oczywiscie).
Podwieczorek- owoce i warzywa- obecnie czarne winogrona bo rosną mi na ogródku, a tak to: jabłko, marchewki, ogórki zielone, pomidorki, nektarynki, pomarańcze.
Kolacja- tu bywa już różnie. Zalezy od czasu i zawartości lodówki. Czasem kefir, czasem jogurt albo po prostu tylko kakao albo powtórka z podwieczorka.

Tak więc myśle, ze mój organizm ma co wydalać, bo odżywiam sie myśle racjonalnie i wszystkie składniki odzywcze zaspokojone. Odzywiam sie tak od miesiąca i czuję sie wyśmienicie (a przy tym chudne zdrowo) jednak nadal nie umie chodzić cześćiej do toalety. Myślałam, ze wraz ze zmianą sposobu żywienia (wczesniej nie jadłam w ogole sniadan tylko na obiad wiele i cos wieczorem, no i masa słodyczy) skończy sie moj problem, ale jednak nie.

Myśle, ze chyba jednak musze wybrac sie do tego lekarza

Edytowane przez Nati02
Czas edycji: 2013-05-31 o 10:02
Nati02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 08:50   #12
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Ja tez mysle ze pojscie do lekarza bedzie najlepszym rozwiązaniem
A tak z domowych sposobow to ja moge polecic platki owsiane(ja jem je na sniadanie z mlekiem-ewentualnie musli) i siemie lniane(miele je w mlynku do kawy i codziennie jedna lyzeczke dodaje do jogurtu-moja kolacja-a jak dziala na cere)
Jesli nic nie pomoze to rzeczywiscie zglos sie do lekarza

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 08:55   #13
_cleooo_
Raczkowanie

a ja polecam winogrona na czczo. kiedys wstalam rano bardzo glodna i pod reka mialam tylko winogrona. kolezanka ktora ze mna mieszka jak zobaczyla co robie to powiedziala mi zebym nie jadla na czczo bo mnie "pogoni" .i musze powiedziec ze miala racje. teraz gdy mam problem z wyproznianiem to jem wlasnie winogron.

_cleooo_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 09:00   #14
ewka.mnk
Wtajemniczenie

Nati02, faktycznie wydaje się, ze odżywiasz się zdrowo. Ja miałam podobna sytuację, jak kiedys sie odchudzałam, ale ja chyba zwyczajnie przesadziłam i mój organizm magazynował wszystko co zjadałam, a ja przestałam chudnąć. Aż sama się wtedy wystraszyłam.
Natomiast gdy przeszłam na diete 1000kcal, mój organizm zaczął chodzić jak w zegarku. I paradoksalnie, dopiero wtedy zaczęłam chudnąć - gdy zaczęłam jeść więcej, częściej i zdrowiej.
Może rzeczywiście otreby Ci pomogą?

ewka.mnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 09:00   #15
Nati02
Zakorzenienie

Gradisca, mam tak od dawna. Chyba spróbuje tych otrębów. Napewno nie zaszkodzi, a moze pomoze.

Akane, czerwoną herbate pije co drugi dzień (na przemian z zieloną). Co do coli... to podziękuje mimo ze faktycznie pomaga.

Sylwia18, jakie drożdze, gdzie i za ile?

Katka, Activia mi nie smakuje

Ma.Ko, jadłam kiedyś siemie. Chyba nie zrobilo różnicyw moim problemie bo nie pamiętam. Ale spróbuje poraz drugi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 09:12   #16
jami
Rozeznanie

otreby to bardzo dobre rozwiazanie-szczegolnie ze sliwka. Na pewno pomoze
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 10:11   #17
eugeniusz
Raczkowanie

A moze za mało pijesz? Jak to u Ciebie wyglada? Ile pijesz w ciągu dnia?
eugeniusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 10:16   #18
andzya
Zakorzenienie

mozliwe,ze z dieta cos jest nie tak.
Stary 2005-09-11, 10:46   #19
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

zjadaj duuzo błonnika: Nr 1.otreby, pestki (dynia, słonecznik),suszone sliwki, rosliny strączkowe, jogurty. Popijaj herbatke typu senes- na mnie nie działa ale lubię ją
poczytaj http://www.solvaypharma.pl/pacjenci/119zaparcia.html
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 11:44   #20
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eugeniusz
A moze za mało pijesz? Jak to u Ciebie wyglada? Ile pijesz w ciągu dnia?
Rano herbate zielona albo czerwona, na zajeciach ok. 0,5 l wody min, po powrocie rowniez herbata zielona bądź czerwona i później z reguły cała butelke wody min (1,5l)
wiec pije tez normalnie
Stary 2005-09-11, 11:53   #21
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

pice herbaty z senesu? przeciez on ma wlasciwosci przeczyszczajace. z otrebami sie zgodze, bogate w blonnik, reguluja przemiane materii. Nati , moze rzeczywiscie udaj sie do lekarza?

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 12:00   #22
Nati02
Zakorzenienie

Chyba jednak nie mam wyboru. Postaram sie jeszcze w tym tygodniu odwiedzic moja pania doktor.

A herbatka z senesem tez mi nie pomaga- juz probowalam figury...
Stary 2005-09-11, 12:02   #23
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

wyobrazam sobie jak moze byc to nieprzyjemne i uciazliwe, ale lekarz powinien pomoc. jestem bardzo ciekawa co Ci przepisze

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-09-11, 12:11   #24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez suzana
pice herbaty z senesu? przeciez on ma wlasciwosci przeczyszczajace.
jezeli dziewczyna ma zaparcie to ręczę ze odrazu jej nie przeczyści, nie jest to herbatka powodujaca biegunkę. Ja moge wypic i 3 senesy dziennie i nie czysci mnie, ale jedna kawa tak
W zeszłym roku latem moja znajoma miała problemy z wypróżnianiem się. Poszła do lekarza i szpitala na badania, podejrzewali hormony... ale jednak nic nie wykryli. Otrzymala dietę bogatą w błonnik i na początek picie heratki z senesu-parzone 2 torebki w szklance , sama z siebie łykała tez Xennę. Ale dieta błonnikowa pomogła jej, nawet w efekcie schudła trochę
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 12:13   #25
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

rozumiem. ale sensem ma wlasciwosci przeczyszczajace. dlatego jestem ciekawa co poradzi Nati lekarz

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-09-11, 12:16   #26
Nati02
Zakorzenienie

Lepiej niech lekarz zadecyduje bo trwa to juz za dlugo. Xenna jest przeczyszczajaca, a ja nie chce przed kazdym pojsciem do wc pic xenne czy sensy...
Chce by to bylo "naturalne".

Sama jestem bardzo ciekawa co lekarz mi powie, no i przepisze. Jak tylko sie dowiem to napisze.
Stary 2005-09-11, 12:22   #27
Konto usunięte

"przeczyszczające " to zbyt szumnie powiedziane
herbatki:
Zioła Figura 1 z senesem fix
wskazania nadwaga otyłość, zaparcia
działanie Reguluje procesy przemiany materii, usprawnia działanie przewodu pokarmowego, wspomaga odchudzanie.

Zioła Figura 2 z kruszyną fix
wskazania nadwaga otyłość, zaparcia
działanie Reguluje procesy przemiany materii, usprawnia działanie przewodu pokarmowego, wspomaga odchudzanie

Zioła Regulavit fix
wskazania nadwaga otyłość, wzdęcia, zaburzenia trawienia, zaparcia
działanie Pobudzające wydzielanie soków trawiennych, rozkurczające na mięśnie żołądka i jelit, wiatropędne. Pomocniczo w odchudzaniu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 12:26   #28
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

tak, tylko ze te herbatki maja w swoim skladzie "ziola" o charakterze przeczyszajacym ,podrazniajacym jelita. to normalne, ze producent nie napisze na nich " przeczyszczajace" a poza tym moga uzaleznic organizm i psychike przyjmujacej je osoby do tego stopnia, ze trudno bedzie jej odwiedzac toalete bez filizaneczki takiej herbatki ale to moje zdanie

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-09-11, 12:26   #29
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nati02
Lepiej niech lekarz zadecyduje bo trwa to juz za dlugo. Xenna jest przeczyszczajaca, a ja nie chce przed kazdym pojsciem do wc pic xenne czy sensy...
Chce by to bylo "naturalne".

Sama jestem bardzo ciekawa co lekarz mi powie, no i przepisze. Jak tylko sie dowiem to napisze.
jakos musisz to ruszyć. Jesli chcesz zeby lekarz ci przepisał to raczej nic naturalnego ci nie przepisze, a farmakologicznego.
Stary 2005-09-11, 12:27   #30
Nati02
Zakorzenienie

Wszystkie próbowałam i zadne nie pomagalo. I wcale nie usprawnia dzialania przewodu pokarmowego bo po tej "cudownej" herbacie zaczely sie jeszcze wieksze moje problemy z defekacja. Moze faktycznie jest ona dobra, ale napewno nie dla mnie i mojego organizmu.

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości