|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zupa-krem z groszku
Niby proste,niby oczywiste a jednak napisze bo estetycznie i smakowo zadowala mnie w 100%
![]() Składniki:
Gotuję wszystkie warzywa oprócz groszku(chyba że jest mrożony)w wodzie z kostką rosołową aż zmiękną.Studzę.Odcedzam,p łyn zostawiam a warzywa miksuję dodając stopniowo wywar (nie może być za rzadki ani za gęsty).Doprawiam go zmiazdzonym ząbkiem czosnku,odrobiną imbiru,gałki,soli,pieprzu .Podaję z kleksem kwaśniej śmietany, ćwiartką pomidorka i posiekaną zieleninką. P.S. Analogicznie robię krem z białych części pora (daję tylko trochę więcej ziemniaczków,żeby smak złagodniał i nie dodaję imbiru) oraz krem z dyni (wówczas dodaję jeszcze marchew, masełko, bez czosnku i imbiru, albo wersję mleczną czyli zamiast rosołku podlewam zmiksowaną z masłem i przyprawami dynię mlekiem i podaję z zacierkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zupa-krem z groszku
Pychota
![]() Ale ja robię zawsze ze świeżego lub mrożonego groszku, różnica w porównaniu do tego puszkowego kolosalna ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
to znaczy ziemniaki, selera i por zmiksować a co z groszkiem ?
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Warzywka miksuję wszystkie razem(ziemniaki, seler, pietruchę, por, groszek), dodajac stopniowo wywar i przyprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dzięki yasminek, ja polecam Ci zupkę z groszku na bazie podstawowej włoszczyzny(marchewka, ziemniaczki w kostkę , korzeń pietruszki, seler)albo gotowa mieszanka warzywa na patelnię i do tego koniecznie groszek mrozony (bo świeżego jeszcze nie ma), śmietanka, koperek, odrobina octu winnego - nie mozna przestać tego jeść - ja nie miksuję, cały urok w tej zupce to właśnie zieloniutkie słodkawe kuleczki - Gorąco Polecam !!!
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam krem z groszku autorstwa Pani Tessy Capponi-Borawskiej z programu "Tessa w domu" na TvnStyle:
Zupa z zielonego groszku z boczkiem ![]() Składniki: - 500 g paczka mrożonego zielonego groszku - 1 litr rosołu z kury (może być z kostki) - pęczek dymki - oliwa z oliwek - 1 opakowanie boczku pokrojonego w cienkie plasterki - 100 ml śmietanki (18%) - świeża mięta - sól - pieprz Przygotowanie: 1. Białą część dymki cienko pokroić i dusić na oliwie, dodać zielonego groszku, pomieszać, wlać rosół, gotować do miękkości. 2. W międzyczasie na patelni teflonowej usmażyć plasterki boczku. Wyłożyć je, do odsączenia, na papierowy ręcznik. 3. Posiekać zieloną część dymki i miętę. Odstawić. 4. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę. 5. Wlać do miski, posypać ziołami i udekorować plastrami boczku. Porcja na 4-6 osób. Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut Pycha!!! Prościutka a jednak trochę inna. ![]() Przepis ze strony www.tvnstyle.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.