![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 10 537
|
![]() Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Ile mam wlać wody, ile puszek pomidorów, ile przypraw, jejq to będzie moja pierwsza zupa w życiu
![]() ![]() ![]() To jak z tą zupą??? Jak dam litr wody, 3 razy 0,5 litra przecieru pomidorowgo, kostke knorra, ziarenka smaku, wrzuce dogotowane ziemniaki, marchewke, selera i piekruszke i to zagotuje to mi coś wyjdzie??? Czy to jest taki przepis???? Niech mnie ktoś upewni, koleżanka tak mi powiedziała (ale on też nigdy nie gotowała ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Błyskawiczna pomidorówka.
1 l wody, 1 kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna), 1 pudełko (litr) soku pomidorowego, suszona bazylia do smaku, 2-3 łyżki śmietany. Wodę zagotować z kostką, wlać sok doprawić bazylią (jak ktoś lubi)i już nie gotować. Dodać śmietanę (min 18 %). Roztrzepać (UWAGA, nie gotować). Podawać z makaronem gotowanym osobno. (ew. z lanym ciastem wlanym przed śmietaną). Krem z pomidorów. 1/4l wody lub mniej, 2 kg pomidorów (lub więcej), seler naciowy, cebula, czosnek, sól, świeża bazylia, 2-3 łyżki śmietany (nim 18%) Wodę zagotować z solą, cebulą, czosnkiem, selerem (1 łodyga), wrzycić pokrojone pomidory, gotować ok 15 min. Przetrzeć (syf robota). Doprawić śmietaną i bazylią. Podawać z groszkiem ptysiowym. Mniam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 28 615
|
![]()
O ja też chętnie się dowiem krok po kroku jak gotuje się pomidorówę
![]() Chodzi mi o dokładne proporcje składników. Szczerze mówiąc zdziwiłam się, że do tej zupy chcesz dodać ziemniaki?! Ja nigdy tak nie jadłam - zawsze z makaronem albo ryżem. Mam nadzieję, że ktoś nas wesprze swoimi radami ![]() Pozdro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: tarnobrzeg
Wiadomości: 3 425
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
jejku, albo jestem z jakiejs dziwnej rodziny/dzielnicy Polski, albo ja jestem dziwna - nigdy nei jadlam zupy pomidorowej z ziemniakami, marchewka, selerem i piekruszka :|
a co do tego jak sie robi u mnei w domku zupke [pewna nei jestem, bo zup nie robilam prawie nigdy, ale mniej wiecej wiem]: jakies miesko gotujemy [chyba ze mamy rosolek z poprzedniego dnia - bo u nas w domku kiedy nie ma taty- nie ma kto jesc rosolu, dlatego czesto zostaje i robimy na jego bazie jakeis zupki, zawsze lepsze to niz na kostce rosolowej ], pozniej dodajemy przecier pomidorowy [ilosc zalezy od upodoban- ja lubie duzo, moja mama malo, dlatego zawsze sobie"dokladam" przecieru ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Przede wszystkim nic tak dokładnie..spokojnie i bez paniki. Zupy to gotuje sie tak więcej na oko a nie co milimetra i z tego co akurat w domu..nocchyba że jakaś specjalna i wykwintna zupka..
Umyte uda kurczaka zalewamy 1 i 1/2 l wody, dodajemy marchewkę,pietruszkę,kawa łek pora i co tam masz z warzywek jeszcze, sól i pieprz,liść laurowy,ziareno ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. Możemy dodać 2 kostki rosołowe. Po ugotowaniu marchewki kroimy ją w drobną kostkę, z kurczaka zdejmujemy mieso (bez skóry) też kroimy, resztę warzyw wyciągamy i juz nie potrzebujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy ok. 3-4 łyżek koncentratu pom. (lub słoiczek soku pomidorowego )...tego soku pom. dodaj tak do smaku wlej i pochwili spróbuj ,dodej jescze itp Uważaj tylko żeby nie przedobrzyć bo będzie za duzo i za mocne w smaku..Ja na gare ok 2 litrowy bulionu daję sloik soku pom. Ziemniaki do pomidorowej nie dodawaj ![]() Oczywiście zupke już potem możesz dosmaczyć vegetą,maggi i co tam lubisz ![]() Pisz co wyszło ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 8 698
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Ja to robię tak : wlewam ok 1 l albo 1,5 l wody, wrzucam kostkę mięsną, do tego troche wegety tak na "oko". Potem trę marchewkę, pietruszkę, seler (ilości wedle uznania, tylko tak żeby nie wyszła nam zupa marchewkowa albo selerowa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: tarnobrzeg
Wiadomości: 3 425
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Cytat:
![]() ![]() ogolnie zupy robi sie na tej samej podstawie, tylko w trakcie dodaje inne skladniki, tak jak powiedziala Nutka " z tego co mamy w domu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
acha oczywiście udko możesz pominąć ja często robię na samych warzywkach tylko i też dobre
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 10 537
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Jejq, wielkie dzięki, ten pierwszy przepis Alienor wydaje mi się taki najprostszy:| Bo te z tym udkiem to jakieś trudne narazie mi się wydają
![]() Ja tam w sumie nigdy nie uważałam jak mama gotuje, praktycznie w kuchni mnie nie było i nie ma, co najwyżej jak mi się chce pić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 30
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
najlepsza pomidorowa jest ze swiezych pomidorkow a sezon jeszcze trwa
( ja oczywiscie dodalabym jeszcze czosnku, ale nie kazdy lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 439
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
ooo nie
![]() ![]() ![]() milego gotowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 29
|
![]()
Juz dawno nic nie było o tym wątku więc może go troche odświeżę
![]() ![]() ZUPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI - 6 średnich pomidorków - 2 papryki czerowne - 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego( ja daje drobiowy gdyż warzyw jest sporo) - 2 cebule ( większe) - 2 ząbki czosnku - oliwa - kilka listków bazyli (moze być suszona), koperek, mielona papryka ostra - cukier, sól, pieprz Na oleju podsmażam cebule pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, nastepnie dorzucam paprykę ( też pokrojoną w kostkę). W zależności czy lubimy miękka czy twradszą paprykę gotujemy krócej lub dłużej. Dodajemy pomidory( wcześniej oczywiście należy je sparzyć , obrać ze skórki oraz pokroić drogno) dusimy wszystko pod przykryciem ( ok 7 minut). Nastepnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 5 minut, dodajemy bazylię oraz pozostałe przyprawy. Na koniec dodajemy koperek. PYCHOTKA ![]() Zupka jest bardzo prosta i szybka. POLECAM ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Wiadomości: 6 464
|
![]()
Tez uwazam, ze najlepsza jest zupka ze swiezych pomidorow
![]() Najpierw obieram ze skorki sparzone pomidory i kroje na male kawalki. Dusze je na patelni ok. 20 minut z cebulka i przyprawami (tzn. sol, pieprz, troche papryki). W tym czasie robie bulion z kostki rosolowej (ew. gotuje jakas chuda kosc ![]() ![]() ![]() No i teraz mam takiego smaka na ta zupe, ze jak wroce do domu, to zaraz sie biore za gotowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 815
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Ale co jest trudnego w zupie pomidorowej na mięsku?
Ja na duży gar używam: - porządne skrzydło z indyka (a tak prawie kilo ![]() - włoszczyzna - ze trzy listki laurowe - kilka kulek ziela angielskiego - 2 puszeczki koncentratu Skrzydło wrzucasz do zlewu i porządnie szorujesz pod zimną wodą, hop do gara, zalewasz wodą i na gaz. Włoszczyzne skrobiesz, myjesz, wrzucasz do gara. Dorzucasz liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujesz. Zmniejszasz gaz do minimum, przykrywasz zupkę pokrywką i zajmujesz się czymkolwiek przez jakieś trzy godziny ![]() Po trzech godzinach wracasz do kuchni, odławiasz pora (taki zdechły się robi), wrzucasz jedną kostkę rosołową (to na wszelki wypadek), solisz do smaku jak rosół, dosypujesz troszkę vegety (też do smaku). Mięcho możesz odłowić i warzywa takoż. Ciepiesz ok 2 puszeczek mikro koncentratu, mieszasz i próbujesz. Zaprawiasz śmietaną 18% albo jaka Ci się podoba. Najlepiej włożyć śmietanę do kubeczka, dodać szczyptę soli i później jedną łyżkę gorącej zupki. Wymieszać w kubeczku, dodać jeszcze zupki, wymieszać, dodać zupki... A potem, jak już będziesz miała śmietanowy rozczyn - wlać do garnka i zamieszać. Z tą śmietaną taki pic, żeby się nie zważyła. Oddzielnie gotujesz makaron bądź ryż. Co z mięskiem? Można je potajemnie zeżreć z marchewką a można pokroić i wrzucić z powrotem do zupki ![]() ![]() Ja robię tej zupy cały duży garnek, starcza dla 3 osób na dwa dni. Innej pomidorowej, przyznam, nie trawię, a już ugotowana w jednym garnku z ryżem jest dla mnie czymś z natury swojej niejadalnym...
__________________
- Nie warto się wysilać. Niech diabli porwą ich wszystkich - powiedział. - Do kabaretu wstąp. Wypijemy po parę piw i popatrzymy, jak ten facet maluje. (R. Zelazny, Książę Chaosu)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Najszybsza zupa pomidorowa... ugotowanie zajmuje zaledwie 25 minut, robię ją gdy nie mam dużo czasu
- 1 litr wody - 6-7 łyżek ryżu - 1,5 kostki rosołowej (bez różnicy jaka) - koncentrat pomidorowy - śmietanka kwaśna - natka zielonej pietruszki Wode zagotować, wsypać ryż, gotować jakieś 15 minut. Ryż dodaje dlatego bezposrednio do wody, gdyż nadaje zupie smaku oraz zagęszcza. Zupa staje sie bardziej zawiesista. Dodać kostkę rosołową ewentulanie dosmakować jeszcze solą. Nastepnie dodać koncentrat wg uznania oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Na samym końcu wymieszać w osobnym naczyniu smietankę (ilość wg uznania) z kilkoma żyłkami zupki, następnie dodać do całości, dobrze wymieszac, doprowadzić do wrzenia i gotowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 815
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
No właśnie - kwestia gustu. Dla mnie pomidorowa nie ma mieć smaku z ryżu, tylko z rosołu i pomidorów
![]() ![]() Akurat pomidorowa należy do tych nielicznych zup, których nie uznaję np. z torebki, nie wiem dlaczego, ale mnie odrzuca ![]()
__________________
- Nie warto się wysilać. Niech diabli porwą ich wszystkich - powiedział. - Do kabaretu wstąp. Wypijemy po parę piw i popatrzymy, jak ten facet maluje. (R. Zelazny, Książę Chaosu)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Wiadomości: 6 464
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
no no kwestia gustu... ale zwracam uwage na to że ryż nie ma być rozgotowany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
to moze podrzuce wam meska wersje pomidorowej...
![]() na poczatek: 0,8kg wolowiny 0,8kg uda z indyka 2 kg dojrzalych pomidorow (ja zwykle wrzucam troche wiecej) 4 duze marchewki 2 duze pietruszki 1 cebula seler potem: duzy por papryka slodka smietana kwasna wolowine i indyka ogtujemy w duzym garze osolonej wody, w miedzyczasie odszumiamy. marchew, pietruszke seler kroimy w kawalki ok 2cm dorzucamy do gotujacego sie miesa (ktore jest juz pol-miekkie). cebule opalamy nad gazem i wrzucamy do zupki (dodaje specyficznego slodkawego smaku), przd koncem gotowania mozemy ja wyjac i wyrzucic. wsypujemy lyzke slodkiej papryki i szczypte ostrej (lub chili), po paru nastu minutach wyjmujemy mieso, kroimy je kostke i wrzucamy do zupy. od samego gdy zupa nam sie gotuje obieramy pomidory ze skorki, kroimy w kawalki. na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy pomidory posypujac szczypta soli. dusimy na duzym ogniu az zrobi sie gesta masa. w trakcie dorzucamy swiezo posiekana bazylie (moze byc tez suszona) kroimy por w polplasterki, siekamy natke pietruszki i wrzucamy. nastepnie wlewamy nasza mase pomidorowa. hartujemy smietane i wlewamy ja do zupy wg uznania. dla dbajacych o diete indyka mozna pozbawic skory, wolowine wybrac chudziutka a zamiast smietany uzyc kefiru. pod koniec mozemy doprawic bazylia i ostra papryka. spozywac obowiazkowo z makaronem ![]() ![]() przed podaneim posypac odrobina swiezo posiekanej pietruszki lub bazylii jakosc naszej zupy bedize zalezec od jakosci skladnikow jakie w nia wrzucimy. pomidory pedzone na denaturacie smaku nam nie dadza. proponuje poszukac odmiany np lima gdzies na targu i przebrac te najbardziej dojrzale. a jak sie skonczy sezon na pomidory stosowac najlepiej wlasny przecier ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 128
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Pleasant Hill
Wiadomości: 7 852
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
A to mój przepis
![]() A więc: gotujemy jakieś mięsko (wołowinę czy coś innego). Można dodać kostkę rosołową i różnego rodzaju warzywa ![]() To wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 912
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
ja pomidorową uwielbiam po prowansalsku... mmmniam!
ze świeżych pomidorów (jak nie chce mi się tyle robić to z tych z puszki) podsmażamy cebulkę, czosnek, pomidory dodajemy zioła prowansalskie doprawiamy pieprzem i dorzucamy całość do gotowego wywaru z warzywami i gotujemy dodajemy poźniej makaron ryż jak kto woli na koniec dolewam jeszcze śmietankę pycha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
a ja kocham pomidorowa ale tak bardziej po włosku
![]() Czyli pomidorki swierze, albo z puchy wrzucam do garczka z podpieczona juz cebulka i czosnkiem. Jak zabulgota dolewam gotowy juz wywar (moze byc po prostu na kostce rosołowej ale koniecznie z włoszczyzna). Mozna dolac sam wywar, ale ja zawsze daję razem z warzywami i wszystko razem miksuję. Podstawa to duzo pieprzu (swierzo mielonego) bazylia (swierza lub suszona) oregano, tymianek. Zupka jest gęsta i aromatyczna. Ja posypuje tylko parmezanem i wcinam. Mój wygłodniały TZ jako wkładke musi miec makaron albo zapieczona bagietke. Tak apropo ziemniaków do pomidorówki. Nie jadłam takiej wersji ale wyobrazam sobie. Jest taka sycylijska potrawa jednogarnkowa która kocham po prostu. Podsmarzyc trzeba w garczku na oliwie nogi z kurczaka. Jak się dobrze zarumienią dodaje się do nich cebulkę z czosnkiem i dalej podpieka po czym trzeba zalac to przecierem pomidorowym (duzo przecieru!!!!). Jak się zagotuje nalezy wrzucic ziemniaczki obrane i pokrojone w kostkę i dusic do miękkości. Oczywiscie dodaję duzo bazylii, tymianku, oregano. Jest to rewelacyjne, tanie danie jednogarnkowe ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 128
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
Zupa pomidorowa:
Wersja banalna, ze bardziej banalna juz byc nie moze ![]() 1. Rozpuscic bulion we wrzatku, dodac przecier, przyprawic, chwile pogotowac na koncu troche smietany lub jogurtu. Wersja mniej banalna ![]() 1. Przecier przesmazyc na masle (1-2 lyzeczki masla), dodac 1 lyzeczke cukru (poglebia smak), bulion rozpuscic we wrzatku, dodac przecier, chwile pogotowac. 2. Do tego bulionu dodac 1 duza marchew, 1 cebule, 1 pietruszke (z nacia albo tylko nac), listek laurowy, zabek czosnku, przesmazony przecier, chwile pogotowac na malym ogniu (10-15 min), przecedzic, dodac smietane, posolic, popieprzyc i jesc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
do zarowno banalnej jak i tej drugiej dodaje ser topiony (ilosc do smaku) i wychodzi pomidorowo-serowa, moja rodzina ja uwielbia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 128
|
Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.