Zupa pomidorowa, jak zacząć???????????? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-30, 10:12   #1
Seona
Zakorzenienie

Cool

Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????

Ile mam wlać wody, ile puszek pomidorów, ile przypraw, jejq to będzie moja pierwsza zupa w życiu Po prawie 3 miesiącach małżeństwa powinnam chyba coś ugotować??? Bo na razie robiłam tylko naleśniki z Waszymi farszami wychodzą mi rewelacyjnie
To jak z tą zupą??? Jak dam litr wody, 3 razy 0,5 litra przecieru pomidorowgo, kostke knorra, ziarenka smaku, wrzuce dogotowane ziemniaki, marchewke, selera i piekruszke i to zagotuje to mi coś wyjdzie??? Czy to jest taki przepis???? Niech mnie ktoś upewni, koleżanka tak mi powiedziała (ale on też nigdy nie gotowała) a nie bede dzwonic po tesciowej i mamie bo one strasznie przezywaja to ze nie umiem gotować z góry dzięki!!!

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:25   #2
Alienor
Raczkowanie

Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????

Błyskawiczna pomidorówka.

1 l wody, 1 kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna), 1 pudełko (litr) soku pomidorowego, suszona bazylia do smaku, 2-3 łyżki śmietany.
Wodę zagotować z kostką, wlać sok doprawić bazylią (jak ktoś lubi)i już nie gotować. Dodać śmietanę (min 18 %). Roztrzepać (UWAGA, nie gotować). Podawać z makaronem gotowanym osobno. (ew. z lanym ciastem wlanym przed śmietaną).

Krem z pomidorów.
1/4l wody lub mniej, 2 kg pomidorów (lub więcej), seler naciowy, cebula, czosnek, sól, świeża bazylia, 2-3 łyżki śmietany (nim 18%)
Wodę zagotować z solą, cebulą, czosnkiem, selerem (1 łodyga), wrzycić pokrojone pomidory, gotować ok 15 min. Przetrzeć (syf robota). Doprawić śmietaną i bazylią. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Mniam.
Alienor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:25   #3
cypressangel
Zakorzenienie

Arrow Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????

O ja też chętnie się dowiem krok po kroku jak gotuje się pomidorówę
Chodzi mi o dokładne proporcje składników.
Szczerze mówiąc zdziwiłam się, że do tej zupy chcesz dodać ziemniaki?!
Ja nigdy tak nie jadłam - zawsze z makaronem albo ryżem.
Mam nadzieję, że ktoś nas wesprze swoimi radami
Pozdro
cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:30   #4
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

jejku, albo jestem z jakiejs dziwnej rodziny/dzielnicy Polski, albo ja jestem dziwna - nigdy nei jadlam zupy pomidorowej z ziemniakami, marchewka, selerem i piekruszka :|

a co do tego jak sie robi u mnei w domku zupke [pewna nei jestem, bo zup nie robilam prawie nigdy, ale mniej wiecej wiem]:

jakies miesko gotujemy [chyba ze mamy rosolek z poprzedniego dnia - bo u nas w domku kiedy nie ma taty- nie ma kto jesc rosolu, dlatego czesto zostaje i robimy na jego bazie jakeis zupki, zawsze lepsze to niz na kostce rosolowej ], pozniej dodajemy przecier pomidorowy [ilosc zalezy od upodoban- ja lubie duzo, moja mama malo, dlatego zawsze sobie"dokladam" przecieru ], dodajemy ziarenka smaku/vegete/inne tego typu,pozniej smietanke rozbijamy w szklance w goracej wodzie,[zeby sie nei zwazyla] dolewamy ten "roztwor" do zupy, i albo ryz albo makaron [pomidorowa z makaronem -]
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:33   #5
Nutka
Nutka nie gryzie!

Przede wszystkim nic tak dokładnie..spokojnie i bez paniki. Zupy to gotuje sie tak więcej na oko a nie co milimetra i z tego co akurat w domu..nocchyba że jakaś specjalna i wykwintna zupka..

Umyte uda kurczaka zalewamy 1 i 1/2 l wody, dodajemy marchewkę,pietruszkę,kawa łek pora i co tam masz z warzywek jeszcze, sól i pieprz,liść laurowy,ziareno ziela angielskiego.
Gotujemy do miękkości. Możemy dodać 2 kostki rosołowe. Po ugotowaniu marchewki
kroimy ją w drobną kostkę, z kurczaka zdejmujemy mieso (bez skóry) też kroimy, resztę warzyw wyciągamy i juz nie potrzebujemy. Do pozostałego bulionu dodajemy ok. 3-4 łyżek koncentratu pom. (lub słoiczek soku pomidorowego )...tego soku pom. dodaj tak do smaku wlej i pochwili spróbuj ,dodej jescze itp Uważaj tylko żeby nie przedobrzyć bo będzie za duzo i za mocne w smaku..Ja na gare ok 2 litrowy bulionu daję sloik soku pom.
Ziemniaki do pomidorowej nie dodawaj

Oczywiście zupke już potem możesz dosmaczyć vegetą,maggi i co tam lubisz
Pisz co wyszło

_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:35   #6
Neni1984
Zakorzenienie

Ja to robię tak : wlewam ok 1 l albo 1,5 l wody, wrzucam kostkę mięsną, do tego troche wegety tak na "oko". Potem trę marchewkę, pietruszkę, seler (ilości wedle uznania, tylko tak żeby nie wyszła nam zupa marchewkowa albo selerowa ). Dodaję 3 moje garstki nie ugotowanego ryżu i wszystko wrzucam do garnka, dodaje troche soli, pieprzu i przykrywam. Gotuję, aż wszystko będzie miękkie i dodaję małą puszke przecieru pomidorowego i ok pół słodkiej śmietany. Tyle, to taki najprostszy przepis, pozdrawiam
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:38   #7
Alienor
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka
jejku, albo jestem z jakiejs dziwnej rodziny/dzielnicy Polski, albo ja jestem dziwna - nigdy nei jadlam zupy pomidorowej z ziemniakami, marchewka, selerem i piekruszka :|

Spoko... nie jesteś sama

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-30, 10:38   #8
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka

o ja glupia przeciez jadlam zupe z pietruszka, selerem i marchewka tylko ze nie bylo to pokrojone, ale tylko tak wrzucone do smaku, dlatego tego pozneij nie widzialam w zupie i tak mi sie skojarzylo ze nie jadlam nigdy,

ogolnie zupy robi sie na tej samej podstawie, tylko w trakcie dodaje inne skladniki, tak jak powiedziala Nutka " z tego co mamy w domu"
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:39   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!

acha oczywiście udko możesz pominąć ja często robię na samych warzywkach tylko i też dobre

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:42   #10
Alienor
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nutka
acha oczywiście udko możesz pominąć ja często robię na samych warzywkach tylko i też dobre
Zwłaszcza gdy ktoś mięsa nie jada
Stary 2005-08-30, 11:06   #11
Seona
Zakorzenienie

Jejq, wielkie dzięki, ten pierwszy przepis Alienor wydaje mi się taki najprostszy:| Bo te z tym udkiem to jakieś trudne narazie mi się wydają
Ja tam w sumie nigdy nie uważałam jak mama gotuje, praktycznie w kuchni mnie nie było i nie ma, co najwyżej jak mi się chce pić, ale u mnie w domu to pomidorowa wygląda właśnie tak (i u mojej przyjaciółki, która mi w skrócie ten przepis podała) ,że pływa tam wszystko, pokrojone w kostke ziemniaki i marchewka na bank,( i mięsko też pływa) a tej pietruszki i selera to tylko czuć tak jakoś (baaardzo przyjemnie) no i aromat jest taki baaardzo pomidorowy, jak świeże pomidorki a u teściowej to właśnie zupa jest taka rzadka, czysta, pomidorowa tylko z ryżem lub makaronem świderkami Też dobra Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!!! Ide po sok pomidorowy

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-30, 21:14   #12
siergiej
Raczkowanie

najlepsza pomidorowa jest ze swiezych pomidorkow a sezon jeszcze trwa

( ja oczywiscie dodalabym jeszcze czosnku, ale nie kazdy lubi )
siergiej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 23:03   #13
aisulo
Raczkowanie

ooo nie troche nie na temat ale musze powiedziec - spadam z tego forum jest polnoc jak czytam o jedzeniu to nachodzi mnie 'maly glod'
milego gotowania
aisulo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 11:52   #14
vibeke
Przyczajenie

Smile Dot.: Zupa pomidorowa, jak zacząć????????????

Juz dawno nic nie było o tym wątku więc może go troche odświeżę Jako, że uwielbiam różne zupy , pomidorową szczególnie zwłaszcza ze świeżych pomidorków. Podam tu swój ulubiony przepis . Każdemu smakuje więc mam nadzieję że Wam Wizażanki rownież

ZUPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI
- 6 średnich pomidorków
- 2 papryki czerowne
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego( ja daje drobiowy gdyż warzyw jest sporo)
- 2 cebule ( większe)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- kilka listków bazyli (moze być suszona), koperek, mielona papryka ostra
- cukier, sól, pieprz

Na oleju podsmażam cebule pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, nastepnie dorzucam paprykę ( też pokrojoną w kostkę). W zależności czy lubimy miękka czy twradszą paprykę gotujemy krócej lub dłużej. Dodajemy pomidory( wcześniej oczywiście należy je sparzyć , obrać ze skórki oraz pokroić drogno) dusimy wszystko pod przykryciem ( ok 7 minut). Nastepnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 5 minut, dodajemy bazylię oraz pozostałe przyprawy. Na koniec dodajemy koperek. PYCHOTKA
Zupka jest bardzo prosta i szybka. POLECAM !
vibeke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 12:16   #15
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Tez uwazam, ze najlepsza jest zupka ze swiezych pomidorow I taka tez robie. A oto moj przepis:
Najpierw obieram ze skorki sparzone pomidory i kroje na male kawalki. Dusze je na patelni ok. 20 minut z cebulka i przyprawami (tzn. sol, pieprz, troche papryki). W tym czasie robie bulion z kostki rosolowej (ew. gotuje jakas chuda kosc ) + marchewka. Kiedy pomidory sa juz dosyc "rozpuszczone", przecieram je przez sitko i wrzucam do zupy. Pozniej przyprawiam jeszcze troche zupe, bo zwykle za malo slona mi wychodzi . Do tego makaron i zupa gotowa
No i teraz mam takiego smaka na ta zupe, ze jak wroce do domu, to zaraz sie biore za gotowanie
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 16:05   #16
CinnaMoon
Rozeznanie

Ale co jest trudnego w zupie pomidorowej na mięsku?

Ja na duży gar używam:
- porządne skrzydło z indyka (a tak prawie kilo )
- włoszczyzna
- ze trzy listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 puszeczki koncentratu

Skrzydło wrzucasz do zlewu i porządnie szorujesz pod zimną wodą, hop do gara, zalewasz wodą i na gaz. Włoszczyzne skrobiesz, myjesz, wrzucasz do gara. Dorzucasz liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujesz. Zmniejszasz gaz do minimum, przykrywasz zupkę pokrywką i zajmujesz się czymkolwiek przez jakieś trzy godziny
Po trzech godzinach wracasz do kuchni, odławiasz pora (taki zdechły się robi), wrzucasz jedną kostkę rosołową (to na wszelki wypadek), solisz do smaku jak rosół, dosypujesz troszkę vegety (też do smaku).
Mięcho możesz odłowić i warzywa takoż.
Ciepiesz ok 2 puszeczek mikro koncentratu, mieszasz i próbujesz. Zaprawiasz śmietaną 18% albo jaka Ci się podoba. Najlepiej włożyć śmietanę do kubeczka, dodać szczyptę soli i później jedną łyżkę gorącej zupki. Wymieszać w kubeczku, dodać jeszcze zupki, wymieszać, dodać zupki... A potem, jak już będziesz miała śmietanowy rozczyn - wlać do garnka i zamieszać. Z tą śmietaną taki pic, żeby się nie zważyła.
Oddzielnie gotujesz makaron bądź ryż.

Co z mięskiem? Można je potajemnie zeżreć z marchewką a można pokroić i wrzucić z powrotem do zupki Preferuję pierwszą metodę
Ja robię tej zupy cały duży garnek, starcza dla 3 osób na dwa dni.
Innej pomidorowej, przyznam, nie trawię, a już ugotowana w jednym garnku z ryżem jest dla mnie czymś z natury swojej niejadalnym...

(R. Zelazny, Książę Chaosu)
CinnaMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 20:03   #17
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neni1984
Ja to robię tak : wlewam ok 1 l albo 1,5 l wody, wrzucam kostkę mięsną, do tego troche wegety tak na "oko". Potem trę marchewkę, pietruszkę, seler (ilości wedle uznania, tylko tak żeby nie wyszła nam zupa marchewkowa albo selerowa ).
Z tartą włoszczyzną zupa jest boska

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-22, 21:33   #18
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Cytat:
Napisane przez CinnaMoon
Innej pomidorowej, przyznam, nie trawię, a już ugotowana w jednym garnku z ryżem jest dla mnie czymś z natury swojej niejadalnym...
ja gotuję pomidorówkę tak samo.. tylko u mnie mięskiem zajada się piesek
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-23, 14:43   #19
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Najszybsza zupa pomidorowa... ugotowanie zajmuje zaledwie 25 minut, robię ją gdy nie mam dużo czasu

- 1 litr wody
- 6-7 łyżek ryżu
- 1,5 kostki rosołowej (bez różnicy jaka)
- koncentrat pomidorowy
- śmietanka kwaśna
- natka zielonej pietruszki

Wode zagotować, wsypać ryż, gotować jakieś 15 minut. Ryż dodaje dlatego bezposrednio do wody, gdyż nadaje zupie smaku oraz zagęszcza. Zupa staje sie bardziej zawiesista. Dodać kostkę rosołową ewentulanie dosmakować jeszcze solą. Nastepnie dodać koncentrat wg uznania oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Na samym końcu wymieszać w osobnym naczyniu smietankę (ilość wg uznania) z kilkoma żyłkami zupki, następnie dodać do całości, dobrze wymieszac, doprowadzić do wrzenia i gotowe.
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-23, 15:04   #20
CinnaMoon
Rozeznanie

No właśnie - kwestia gustu. Dla mnie pomidorowa nie ma mieć smaku z ryżu, tylko z rosołu i pomidorów I za nic nie może być gęsta, nie przełknęłabym. Rozgotowany ryż nadaje się do... Nie wiem do czego. Ale oddam za darmo
Akurat pomidorowa należy do tych nielicznych zup, których nie uznaję np. z torebki, nie wiem dlaczego, ale mnie odrzuca

(R. Zelazny, Książę Chaosu)
CinnaMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-23, 15:07   #21
~~~JOLA~~~
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CinnaMoon
No właśnie - kwestia gustu. Dla mnie pomidorowa nie ma mieć smaku z ryżu, tylko z rosołu i pomidorów I za nic nie może być gęsta, nie przełknęłabym. Rozgotowany ryż nadaje się do... Nie wiem do czego. Ale oddam za darmo
Akurat pomidorowa należy do tych nielicznych zup, których nie uznaję np. z torebki, nie wiem dlaczego, ale mnie odrzuca
Zgadzam sie z kazdym slowem Dokladnie, jak sama bym to napisala
~~~JOLA~~~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-23, 16:24   #22
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

no no kwestia gustu... ale zwracam uwage na to że ryż nie ma być rozgotowany
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-17, 12:29   #23
sailor
Raczkowanie

GG do sailor

to moze podrzuce wam meska wersje pomidorowej...

na poczatek:
0,8kg wolowiny
0,8kg uda z indyka
2 kg dojrzalych pomidorow (ja zwykle wrzucam troche wiecej)
4 duze marchewki
2 duze pietruszki
1 cebula
seler

potem:
duzy por
papryka slodka
smietana kwasna

wolowine i indyka ogtujemy w duzym garze osolonej wody, w miedzyczasie odszumiamy. marchew, pietruszke seler kroimy w kawalki ok 2cm dorzucamy do gotujacego sie miesa (ktore jest juz pol-miekkie). cebule opalamy nad gazem i wrzucamy do zupki (dodaje specyficznego slodkawego smaku), przd koncem gotowania mozemy ja wyjac i wyrzucic. wsypujemy lyzke slodkiej papryki i szczypte ostrej (lub chili), po paru nastu minutach wyjmujemy mieso, kroimy je kostke i wrzucamy do zupy.

od samego gdy zupa nam sie gotuje obieramy pomidory ze skorki, kroimy w kawalki. na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy pomidory posypujac szczypta soli. dusimy na duzym ogniu az zrobi sie gesta masa. w trakcie dorzucamy swiezo posiekana bazylie (moze byc tez suszona)

kroimy por w polplasterki, siekamy natke pietruszki i wrzucamy. nastepnie wlewamy nasza mase pomidorowa.

hartujemy smietane i wlewamy ja do zupy wg uznania. dla dbajacych o diete indyka mozna pozbawic skory, wolowine wybrac chudziutka a zamiast smietany uzyc kefiru. pod koniec mozemy doprawic bazylia i ostra papryka.

spozywac obowiazkowo z makaronem ja osobiscie preferuje ceniutkie domowe krotkie nitki lub swiderki

przed podaneim posypac odrobina swiezo posiekanej pietruszki lub bazylii

jakosc naszej zupy bedize zalezec od jakosci skladnikow jakie w nia wrzucimy. pomidory pedzone na denaturacie smaku nam nie dadza. proponuje poszukac odmiany np lima gdzies na targu i przebrac te najbardziej dojrzale. a jak sie skonczy sezon na pomidory stosowac najlepiej wlasny przecier
sailor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-17, 19:46   #24
Anuska77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cypressangel Pokaż wiadomość
O ja też chętnie się dowiem krok po kroku jak gotuje się pomidorówę
Chodzi mi o dokładne proporcje składników.
Szczerze mówiąc zdziwiłam się, że do tej zupy chcesz dodać ziemniaki?!
Ja nigdy tak nie jadłam - zawsze z makaronem albo ryżem.
Mam nadzieję, że ktoś nas wesprze swoimi radami
Pozdro
Pomidorowka z ziemniakami jest pyszna pod warunkiem, ze ziemniaczki beda ugotowane (posolone w czasie gotowania) duzo wczesniej i wrzucone do goracej zupy wlasnie zimne (pokrojone w kosteczke). Polecam bo pycha. Tak wlasnie jadalo sie i jada w mojej rodzinie. Oczywiscie z makaronem i ryzem rowniez, ale mi osobiscie z ziemniakami smakuje najbardziej
Anuska77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 15:42   #25
Anethka
Zakorzenienie

A to mój przepis

A więc:
gotujemy jakieś mięsko (wołowinę czy coś innego). Można dodać kostkę rosołową i różnego rodzaju warzywa . Kiedy zaczyna wrzeć wsypujemy pomidory z puszki. Następnie do osobnego garnka wlewamy trochę ciepłej wody, do której dodajemy ok. trzy łyżki mąki, małą śmietanę oraz mały przecier. Mieszamy wszystko razem i wlewamy do garnka z naszą zupą. Wszystko to gotujemy dalej przez parę minut. Na koniec możemy wlać roztopione na patelni masło.
To wszystko .
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 13:19   #26
e-xx
Rozeznanie

ja pomidorową uwielbiam po prowansalsku... mmmniam!
ze świeżych pomidorów (jak nie chce mi się tyle robić to z tych z puszki)
podsmażamy cebulkę, czosnek, pomidory dodajemy zioła prowansalskie doprawiamy pieprzem i dorzucamy całość do gotowego wywaru z warzywami i gotujemy
dodajemy poźniej makaron ryż jak kto woli
na koniec dolewam jeszcze śmietankę
pycha
e-xx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 13:39   #27
hania811
Zakorzenienie

a ja kocham pomidorowa ale tak bardziej po włosku.

Czyli pomidorki swierze, albo z puchy wrzucam do garczka z podpieczona juz cebulka i czosnkiem. Jak zabulgota dolewam gotowy juz wywar (moze byc po prostu na kostce rosołowej ale koniecznie z włoszczyzna). Mozna dolac sam wywar, ale ja zawsze daję razem z warzywami i wszystko razem miksuję. Podstawa to duzo pieprzu (swierzo mielonego) bazylia (swierza lub suszona) oregano, tymianek.
Zupka jest gęsta i aromatyczna. Ja posypuje tylko parmezanem i wcinam. Mój wygłodniały TZ jako wkładke musi miec makaron albo zapieczona bagietke.

Tak apropo ziemniaków do pomidorówki. Nie jadłam takiej wersji ale wyobrazam sobie. Jest taka sycylijska potrawa jednogarnkowa która kocham po prostu.
Podsmarzyc trzeba w garczku na oliwie nogi z kurczaka. Jak się dobrze zarumienią dodaje się do nich cebulkę z czosnkiem i dalej podpieka po czym trzeba zalac to przecierem pomidorowym (duzo przecieru!!!!). Jak się zagotuje nalezy wrzucic ziemniaczki obrane i pokrojone w kostkę i dusic do miękkości. Oczywiscie dodaję duzo bazylii, tymianku, oregano. Jest to rewelacyjne, tanie danie jednogarnkowe
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-24, 15:38   #28
Anuska77
Zadomowienie

Zupa pomidorowa:

Wersja banalna, ze bardziej banalna juz byc nie moze:
1. Rozpuscic bulion we wrzatku, dodac przecier, przyprawic, chwile pogotowac na koncu troche smietany lub jogurtu.

Wersja mniej banalna ale ciagle proscıutka:
1. Przecier przesmazyc na masle (1-2 lyzeczki masla), dodac 1 lyzeczke cukru (poglebia smak), bulion rozpuscic we wrzatku, dodac przecier, chwile pogotowac.
2. Do tego bulionu dodac 1 duza marchew, 1 cebule, 1 pietruszke (z nacia albo tylko nac), listek laurowy, zabek czosnku, przesmazony przecier, chwile pogotowac na malym ogniu (10-15 min), przecedzic, dodac smietane, posolic, popieprzyc i jesc.
Stary 2007-10-04, 09:50   #29
Monika_100
Raczkowanie

GG do Monika_100

do zarowno banalnej jak i tej drugiej dodaje ser topiony (ilosc do smaku) i wychodzi pomidorowo-serowa, moja rodzina ja uwielbia
Monika_100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-04, 10:59   #30
Anuska77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monika_100 Pokaż wiadomość
do zarowno banalnej jak i tej drugiej dodaje ser topiony (ilosc do smaku) i wychodzi pomidorowo-serowa, moja rodzina ja uwielbia
Moje mama lubi taka wlasnie z serkiem topionym (chyba paprykowym), ja jednak za nia nie przepadam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości