![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Zioła, kadzidła, czary...
Przed laty wywąchałam na kuzynce Dune. Odtąd ten wytworny, delikatny choć mocny zapach Diora towarzyszy mi do dziś - rozpoznawany i chwalony przez mężczyzn, tych którzy są rozmiłowani w dobrych markach. Dune nigdy mi się nie znudzi jako kwintesencja elegancji, słodko-gorzka ziołowa mgiełka - jedyna w swoim rodzaju. Co jakis czas do nich wracam - najczęściej wydają mi się... za poważne, takie na większe wyjścia. Na codzień wolę pachnieć jak kwiaty i cukierki
![]() Rok temu poznałam Black Cashmere. Przywabił mnie cudowny flakon, magiczny lśniący kamień. Zapach też był magiczny... do tego stopnia zawładnęła mna ta magia, że doznałam ataku paniki połączonego z mdłościami, chęcią ucieczki. Wśród ziół i kadzideł bowiem wyczułam woń stęchłej starości, rozkładających się wydzielin ludzkich i nieświeżych oddechów. Wszystko w niemalże wizji ciemnego cmentarza, swądu skwierczących pomarańczowym płomieniem, zamokłych liści... Taaak, to prawdziwa magia, ale magia potworna, przytłaczająca... A dziś, zachęcona promocją sieci Rossmann, prysnęłam na nadgarstek ziołowym Nu. W pierwszej chwili poczułam ostrą - ale przyjemną - świeżość pieprzu, po chwili wokół mnie wyczarowała się bajka... Popołudniowe godziny, cudny krajobraz, pomarańczowe słońce i mchy, rześkie powietrze przesycone radosnym oczekiwaniem, masa ciemnozielonych drzew, czary, sny, optymizm, wibrująca świeżość i przestrzeń... Czy chcę tak dziwnie, ostro, czarodziejsko pachnieć? Tak prawie męsko, pieprzowo, prawie... jak czarownica? TAK-TAK-TAK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zioła, kadzidła, czary... i Nu
Czemuż mnie Nu nie chce pokazać swojej magii?... Dla mnie jest za słodki, jego słodycz mnie męczy i nudzi.
Dune - kochałam, ale od miłości szybko przeszłam do obojętności - co z tego, że uwielbiam ten zapach, skoro nie mogę go nosić? Mdłości murowane ![]() Co innego Black Cashmere. Wybaczę mu nawet ostatnią, lekko kwaskowatą nutkę. Jest nieziemski. W nim czuję się jak szamanka, spowita tajemnicą; moje myśli odpływają ku lasom, spowitym mgłami, ku szczytom górskim; chatkom leśnym, skrywającym rózne sekrety... No dobra, już wróciłam do rzeczywistości. Do zapachów magicznych dodałabym jeszcze Pocałunek Smoka.... (I wcale nie dlatego, że mnie na niego wzięło ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Nu testowalam w sklepie-obie wersje.
EdT mi się spodobało. EDP wywarło na mnie złe wrażenie. Zbyt mocne, takie spalone, duszne, czułam jak mi się wdziera do nosa i rozwala zatoki. ![]() Jakby je dziś odebrałą, nie wiem. Może stałyby się jedymi z moich ulubionych? Muszę spróbwać... ![]() Cytat:
Też nie na niego wzięło. ![]() To ja kadzidło, głębia i czary to nie może się obejść bez Poison Diora. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Black Cashmere mroczny tajemniczy, mimo, że otoczenie twierdzi, że trącam starością, stęchlizną ![]() Nu, z obu wersji wybrałam edp, właśnie ze wzgledu na intensywność ![]() Dune mam jedynie w wersji fraiche, które mam od kilku lat i używam teraz sporadycznie, choć nachodzi mnie taka 3 dniówka nie powiem ![]() Pocałunek Smoka, piękny i zmienny, ciągle mnie czymś zaskakuje, wibrująca drzewna nuta, snuje sie niesamowicie. Musze pomyśleć o większej pojemności, bo coraz wyraźniej dno widzę ![]() Zagorsk, uwielbiane przezemnie kadzidło, można przy nim popasć w zadumę odprężając się jednocześnie. Historie d'eau, zmysłowe, skórzaste, subtelne ![]() YD Amber Nude, piękna wariacja klasyka, gdyby nie ulotność. Mimo tego mój klimat. reszty w tej chwili nie pamiętam i zapewne nie znam ![]()
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Niestety Nu jakoś mi nie podpasowało. testowałam jakiś czas temu, wydawał mi sie zbyt słodki i apteczany. Dałam mu jeszcze potem dwie kolejne szanse i za każdym razem ta apteczna woń mnie irytuje. Ja tam nie czuję żadnej magii. Chociaż z jeszcze innej strony może to wina tego ze znamy się zbyt krótko, a do niektórych zapachów potrzebuję więcej czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja również mam czasem ochotę na czarną magię
![]() Przyprawowo-kadzidlane Nu edp bardzo lubię i wysmienicie na mnie leżą. Zawarte w nich tajemnicze nutki kwiatowe dodają im kobiecości i zmysłowości ![]() BC lubię również, choć Nu edp podobają mi się jednak bardziej. BC są bardziej surowe i bardziej drzewne, ale milusio grzeją przyprawami. I są na mnie niezbyt trwałe, podczas gdy Nu potrafi towarzyszyć mi cały dzień. Smok jest również genialnym zapachem i uważam go za arcydzieło, ale łobuz ostatnio mnie znielubił i straszy wyłącznie szyprową nutą (gdzie ta słodycz, gdzie te migdały, którymi urzekał mnie przy pierwszych naszych spotkaniach ![]() ![]() ![]() Do Scenta i jego wersji Intense jakoś nie mogę się przekonać ![]() ![]() Dune nie znam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zioła, kadzidła, czary...
Zmieniłam troszkę tytuł, dla porządku podam tylko linki do nieco zbliżonych wątków
![]() - Kadzidło w perfumach --> link - Świeże pomidory i inne dziwne zioła --> link - Pieprz, korzenie, przyprawy... --> link - NU (edt i edp), Yves Saint Laurent --> link - Magia sama w sobie? --> link
Jaś ma: http://lb4f.lilypie.com/MTFXp2.png ![]() Antoś ma: http://lb1f.lilypie.com/AA2Gp2.png ![]() Edytowane przez rachela Czas edycji: 2006-11-24 o 15:11 Powód: jeszcze coś dodałam :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Nu ma w sobie duży potencjał, ale paradoksalnie jest jednym z niewielu kadzidlaków, których nie mogę nosić. Dusi mnie, charakternik jeden ![]() ![]() YDAN jest na mnie bardzo trwałe ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc jestem zdziwiona... piszecie dziewczyny, że Nu jest na Was słodkie. Na mnie nie ma krzty słodyczy - jest mega wytrawny i suchy i to w nim kocham.
Black Cashmere odkryłam niedawno. Użyłam i odleciałam. To było tak, jakby jakieś siły nieziemskie we mnie wstąpiły. Czułam się jak czarownica opętana demonami tańcząca wśród oparów kadzideł i tlącego się zielska. Marzę już tylko o nim. A ze Smokiem mam podobnie jak Homyk, jakoś tej jesieni nie bardzo na mnie leży. No cóż, kapryśny on straszliwie. Edytowane przez tymena Czas edycji: 2006-11-23 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie czuję ani cienia słodyczy w Nu. To mój ulubiony kadzidlak, jednak z czarostwem mi się nie kojarzy. Jest do bólu nowoczesny, taki jakiś industrialny. Black Cashmere za to i owszem. Wiedźmowaty jak nie wiem co. W tej kategorii widziałabym jeszcze Flower Oriental.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kadzidlany jest dla mnie Hypnotic Poison ..na mojej skorze kadzidlo wrecz tlumi waniliowe nuty
![]() Na temat Black Cashmere i NU nie musze sie juz wypowiadac ![]() Chetnie sprawila bym sobie Zagorsk, kupila go zupelnie na slepo.. ale nie mam gdzie go kupic ![]() Leci do mnie Kenneth Cole - Black z wymianki .. i tam jest duzo ziolek,ale zanim sie pojawia trzeba "przezyc" tragiczny poczatek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziewczyny już kiedyś pisały gdzie można kupić Zagorsk, ale powtórzę ![]() 50 ml flaszka tego cuda kosztuje 200 zł i dostępna jest w Guerilla Store w Wawie ![]()
"Tęsknota, słowo zużyte, Otwarło mi swoją dal... Jak różne są rzeczy ukryte W króciutkim wyrazie: żal." Edytowane przez _Bjeata_ Czas edycji: 2006-11-23 o 16:17 Powód: literka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za info dot. ceny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zdaje się, że można się umówic na wysyłkę. Dokładny adres to Mokotowska 24
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() S wietnie to ujela ROZ-ter-ka w swojej recenzji Cyt. "To zapch mroku, smutku, wilgotny, "kapliczny", mam na myśli taką nieogrzewaną , dodatkowo wyziębioną chodnym deszczowym dniem ,pełną wieńców i kwiatów cmentarną kaplicę,o sklepieniu w chłodnych fioletach i błękitach. Lub być może zapach kamiennej, wyziębionej kwiaciarni, w której bukiety i wieńce z białych kwiatów czekają na pogrzebowy orszak." Lepiej bym tego nie mogla opisac ![]() Edytowane przez psycha Czas edycji: 2006-11-23 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
![]()
Właśnie stałam się szczęśliwą posiadaczką Nu edp - zdążyłam wczoraj, w ostatnim dniu promocji Rossmana
![]() Opakowanie to po prostu mistrzostwo świata... Oby nigdy nie wycofali tych perfum (a niestety chodzą słuchy że wycofują)... Ale to tak trwały zapach że pewnie starczy na sto lat!!! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a wyglada na to ze ja i psycha mamy odlewki z tego samego flakonika Nuitblanche |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do Black Kenneth Cole, to typowo kwiatowy zapach, przypomina oromat bukietu kwiatów zamkniętego w chłodnej podziemnej kaplicy. Po jakimś czasie nuta zapachowa nieco się ociepla. Jest mroczny ale raczej nie kadzidlany czy ziołowy.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2007-01-06 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
ja odkryłam ostatnio dwa hiper kadzidlaki- pierwszy nieco lzejszy jako preludium- Rumeur Lanvin
juz sam opis flakonu naprowadza na konszchty alchemiczne projektanta "...jest ubrany w suknię o miękkich, zmysłowych kształtach; luksusowa szklana kula zwieńczona metalową obrączką, która porusza się niczym wahadło – przywołując na myśl flakony z przeszłości – i wykończona wstążeczką z czarno-złotej tafty " w nucie serca czuje się eteryczną duszna lilię, a w nucie bazy paczulę i piżmo... tak mogłabym pachnieć jakies 200 lat wstecz biegnąc w długiej sukni po mokrym bruku w księzycowa noc....ale to jeszcze nic bo mamy: perles de lalique no i tu nawet pies baskervilów by poległ.... libertynski i ciemny, bułgarska róza, czarny pieprz burboński , irys, paczula i drzewo kaszmirowe, ale w jakich proporcjach, jest mocny i prawie męski... mam go i juz sam flakon robi na mnie wrazenie jakby był jakims eliksirem dr jekyla ...zapach starego niemieckiego parku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Magiczny zapach dla lesnej czarownicy to wg mnie Mandragora. Pieprzny zapach, w ktorym czuc cytrusy i przyprawy. Troche kuchenny, ale niezwykly. Nie moge go jendak nosic zbyt dlugo, bo sie mecze.
Black zaskoczyl mnie. Nie jest jednak czyms, co chcialabym posiadac, bo drazni mnie w nim pudrowa nuta, szczegolnie uciazliwa na samym koncu. Ale te lilie... przyjemne, wcale nie kojarza mi sie z cmentarzem czy kaplica ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Podbije, bo jestem ciakaw. Dla mnie czarami pachnie Messe oraz Alamut
![]() Messe- piękna czarodziejka, ktorej moc zaboja wszytsko. Piekna lecz niebezpieczna.. niosaca smierc Almaut- sedziwy czarodziej, mieszajcy cos w kociolku, niezwykle madry, ale stary... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Black Cashmere - z jednej strony wielki las, mgła, dym palonych liści i stary, zapomniany kościółek w lesie... a z drugiej ciepło i sex, ale w zwierzęcym wydaniu...
Ambre Sultan - zioła, przyprawy, dużo kadzidła i trochę drewna. Piękny i wyjątkowy zapach. Youth Dew Amber Nude - ostatnia faza wprowadza w kadzidlany klimat i kojarzy mi się trochę z klimatem kościoła... niestety pierwsze nuty są wstrętne i odpychające - tandetny JABOL, który jest kategorycnie nie do przyjęcia ![]() Poison - wilgotne lochy, stara piwnica, mrok, stara czarownica z zakrzywionym niosem, która robi toksyczne mikstury przy wielkim kotle z bulgającą cieczą...
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja tak troszkę off topowo powiem, że moja babcia przyniosła dziś z kościoła malutki woreczek, wypełniony mirra i kadzidłem, po czym zajęła się przypaleniem tego na specjalnej podstawce na kuchence gazowej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Y Dew AN są w Sephorze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.