![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podzielcie się mamuśki wrażeniami z porodu :)
widzę, że była mowa o jedzeniu i piciu w trakcie porodu...u nas nie pozwalają na ani jedno ani drugie
![]() ![]() ![]() P.S zazdroszczę takich porodów jak ten który opisała ajsza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Konto usunięte
|
A mnie położna ochrzaniała, że za mało piję w trakcie porodu. Wnerwia mnie to, że co osoba to inna opinia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
ale Ci dobrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Mój poród był zaplanowany... w mojej głowie... mieliśmy rodzić razem, miało być sn, widziałam w tym jakąś magię, cudne przeżycie i bardzo mi zależało...
Zaczęło się fajnie. Sobota, mąż w domu, 8 rano, pierwsze skurcze... 8:30 skurcze zaczęły się powtarzać regularnie, o 9ej były już dość stałe, co 4-5 minut. Trwały po 15 - 20 sekund i były znośne, aczkolwiek przeczuwałam problem, bo od początku bóle były krzyżowe... Mąż poszedł na siłownię, ja zaczęłam krzątanie, żeby czas szybciej minął. Potem zjedliśmy śniadanie i położyłam chłopa spać, bo po 24h pracy był, żeby miał siłę mi towarzyszyć na porodówce. Sama poszykowałam resztę rzeczy, zrobiłam dwie kanapki do szpitala, nakarmiłam zwierzaki, wykąpałam się, podgoliłam itd. Po 15ej postanowiłam, że czas jechać... Skurcze nadal co 4 minuty, tyle że trwały dłużej, po 30-35 sekund. O 16ej byłam na oddziale... Pierwsze badanie - rozwarcie na 2 palce. Liczyłam na więcej po 7 godzinach. Ale bóle były znośne, więc spoko... Poszliśmy na porodówkę, dostaliśmy boks i łóżko. Po 18ej badanie - rozwarcie na 2 palce, skurcze 40 sekund co 3,5 minuty. Lekarz postanowił przebić pęcherz płodowy. Poszło gładko. Tylko jakiś żal poczułam, że nie idzie jak powinno i poryczałam się... Po 20ej - rozwarcie na 2,5 raptem... podali mi jakieś czopki i zastrzyki. Zrobili lewatywę w nadziei, że przyspieszy... Cały czas brykamy na piłce, gadamy, spacerujemy... Niestety od czasu do czasu podłączają nas do KTG, w pozycji leżącej, co potęguje ból, ale jeszcze daję radę... Po 22giej rozwarcie na 3 palce i ból z kosmosu... Skurcze co 2 minuty, trwające po 50 sekund. Znowu KTG, znowu leżenie, zaczynam świrować... Mąż trzyma za ręce, dba żebym sobie łba nie rozbiła o brzegi łóżka, bo przestaję kontrolować co ze sobą robię w trakcie skurczy, podaje wodę... Zasycha mi w pysku po każdym skurczu, nie umiem przełknąć śliny, język stoi kołkiem... Po badaniu próbuję chodzić, siedzieć na piłce, ale jest coraz trudniej... choć i tak lepiej niż leżeć. Po 2 godz. koszmarnych bóli przerwa... skurcze ustają, są coraz słabsze i krótsze... Wracam do łóżka. Chyba się zdrzemnęłam chwilę nawet. Rozwarcie bez zmian niestety. O 2 w nocy lekarz podpina mnie do KTG, obczaja temat i postanawia wznowić skurcze, podaje mi oksytocynę. Koszmar od pierwszej kropli... W okolicach 3 w nocy już nie wiem jak się nazywam. Ból przeraźliwy, skurcze długie i bardzo silne, mam wrażenie, że nie mijają wcale. Jeden się kończy, łapię oddech, mąż podaje wodę, robię łyka i zaraz idzie następny... Zapominam oddychać, jęczę na bezdechu, mąż przypomina... Już nie umiem chodzić ani siedzieć. Zaczynają się skurcze parte. Rozwarcie na 4 palce... Badają mnie, stwierdzają, że główka schodzi do kanału, przestawiają ustawienia łóżka i każą przeć. Po nastu próbach badanie i stwierdzenie, że jeszcze nie czas, znowu jakiś zastrzyk... na deser podkręcona oksy... Czekamy na efekty. Odchodzę od zmysłów. Po 4 rano po 1,5 godz. skurczy partych położna stwierdza, że dziecko z lewej strony leży. Woła lekarza, ten stwierdza, że mały źle ułożony. Mąż próbuje zmusić lekarza do jakiejś reakcji. Lekarz wyrokuje, że 2 godz. parcia to norma i że dajemy szansę... Chwilę później przychodzi inny lekarz spytać co tak długo. Mąż idzie do niego... Po chwili ten drugi mnie bada, stwierdza że dziecko zablokowane o kość krzyżową, pyta mnie czy się zgadzam na CC. Wyję, że tak... a przynajmniej wydaje mi się, że potwierdziłam, w każdym razie zrozumieli... Potem koszmaru ciąg dalszy. Na skurczach partych każą mi usiąść i się przebrać. Rzecz niewykonalna z zasady. Skupiam się na bólu, mąż mnie rozbiera, jakąś koszulę mi dają inną, swoją, coś podpisuję... Mąż mówi, że już wszystko będzie dobrze. Kładą mnie na jakieś wyrko jeżdżące, wiozą na inną salę, tam znowu każą usiąść do ZZO i oczywiście nie ruszać się wcale. Kłucie 5 razy, w końcu sukces bo trafiają między skurczami. I po chwili wreszcie ulga - koniec bólu. Zaczynam się bać, bo jestem sama. W końcu słyszę, że wołają męża... Siada mi za głową obok anestezjologa i głaszcze... Po paru minutach operacji znowu problem - nie można wyjąć dziecka, zaklinowane o tę kość. Jeden lekarz próbuje, drugi na niego krzyczy, że mu przeszkadza, w końcu ten drugi przejmuje inicjatywę, rzuca mną po łóżku we wszystkich kierunkach, zaczynam wpadać w panikę, tętno skacze do 160 na minutę, robi mi się zimno... Lekarz klnie, szarpie, położna działa od dołu, cały czas bada sytuację i wypycha dziecko w górę, zaczynam ryczeć... w końcu wyjmują mi synka, lekarz klepie w tyłek, słyszę chwilę płaczu i... cisza... Jakaś lekarka porywa malucha, woła męża i wychodzą... a ja leżę i się telepię z zimna, z szoku... Po 10 min. wraca mąż, pytam czy wszystko ok, mówi tylko że tak, głaszcze mnie po głowie... maszyna dalej wyje przy moim tętnie, anestezjolog siedzi obok i nie spuszcza oczu z monitora. W końcu mnie zaszywają, na chwilę przed końcem wpada lekarka, przykłada mi do twarzy ciepłe, płaczące maleństwo... i znika z nim. Przenoszą mnie na wózek... na łóżku widzę morze swojej krwi. Jadę na obserwacyjną... Maluszka wyjęli o 4:30. Po 20 godzinach porodu. W 1 minucie dostał 7 punktów, w 2giej 8, w 3ej dopiero 10. Odśluzowanie dało średni efekt, wentylowali workiem ambu. Leżał na obserwacji w inkubatorze parę godzin... Dzieciątko przynieśli mi o 8 i położyli przy piersi... maluch zaczął ssać, a ja przestałam myśleć o tym koszmarze. Ale nadal jestem w szoku, że ludzie mają więcej niż 1 dziecko. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-05-31 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Tydzień przed porodem przez 6 godzin miałam skurcze krzyzowe,które pod koniec były co 3 min po czym ustały
![]() ![]() ![]() Poród z perspektywy czasu wspominam wspaniale.. ![]() Siedziałam na wizazu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cudowne przezycie ![]()
[COLOR="Navy"][B] cel I 59 - 5.08.2013 ![]() cel II 55 ![]() Edytowane przez monix0 Czas edycji: 2010-05-31 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja miałam odwrotnie, bałam się bardzo porodu, zanim trafiłam do szpitala marzyłam o cc, a poród okazał się dla mnie tym, czego Ty oczekiwałaś - cudnym przeżyciem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Konto usunięte
|
Kropka, cholera, teraz dopiero przeczytałam... poryczałam się...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Wtajemniczenie
|
Kropka75,mój poród wyglądał niemal identycznie jak Twój,tylko u mnie podczas CC wszystko poszło gładko.Dzielna kobieta Ciebie
![]() ![]() Monix żabko Twój poród to ja dobrze pamiętam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zazdroszczę. ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19713863]Kropka, cholera, teraz dopiero przeczytałam... poryczałam się... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
No ale... CC to też średnia przyjemność, powiem. Najgorsze, że drętwy brzuch od pępka w dół to mi chyba zostanie już na wieki... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
Kropka współczuję porodu.
Mój był podobny tylko byłam na stałe do ktg przypięta. I dostałam narkozę. Nie zdążyłam zasnąć i czułam jak mnie tną, uczucie niemiłe. I Bartek dostał tylko 2 punkty w 1 minucie, końcowe 8. Mogli dłużej zwlekać jeszcze to by mi dziecko zmarnowali.
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
to i ja napiszę...coprawda z "lekkim" opóźnieniem ale co tam
![]() no więc ... generalnie skurcze zaczęły się o 2 w nocy (27 lutego).Termin miałam na 1 marca ale ponieważ od 28 tygodnia miałam zakaz "zbliżeń" z mężem z powodu rozwarcia z którym chodziłam 11 tygodni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() w końcu urodziłam o 17:55, a mały miał 3900g i 59 cm...aha i pęcherz miałam przebijany ![]() Edytowane przez alkamor Czas edycji: 2010-06-01 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Kropeczko pośledziłam Cie troszkę bo nie zaglądasz
![]() Ciarki mnie przeszły gdy przeczytałam opis twojego porodu i łzy popłynęły po policzkach..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Zakorzenienie
|
Na bardzo profesjonalną ekipę trafiłaś.
![]() Cytat:
![]() Zaraz się poprawię i zajrzę do Was. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
kropko, czytałam z rozdziawioną gębą. Dobrze, że już jest po wszystkim, i że Danielek jest zdrowy
![]() Kurde, jak można doprowadzić do tego, żeby kobieta tyle czasu cierpiała ![]()
![]() |
#288 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale może za kilka latek zdecydujesz się na kolejne dziecko...pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#289 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak to jest jak się młody lekarz chce wykazać. Cytat:
Nie bój się. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Kropeczko
Gratuluję Ci ogromnie cudownego dzieciątka i bardzo współczuję porodu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
coprawda masażu szyjki nie miałam ale podobno bardzo boli...bóle krzyżowe miałam i wiem co to za ból....ale...przecież przebijanie pęcherza nie boli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
Alkamor, mnie np, masaż szyjki też nie bolał - ale już chyba pisałam, u mnie każdy ból został stłumiony koszmarnym nerwobólem, córeczka mi coś z lewej strony naciskała - rwa kulszowa? W każdym razie w pewnym momencie nie mogłam wcale się ruszyć, z łóżka ściągała mnie położna, mąż i praktykantka
![]() ![]() Przebijanie pęcherza też mnie nie bolało, ale już wiele relacji czytałam o bólu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
ja nawet słyszałam...choć nie wiem czy to prawda, że dziecko łatwiej wychodzi jak pęcherz jest przebijany niż jak wody odejdą wcześniej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Śliczna ta Twoja córa, modeleczka taka malutka. ![]() Cytat:
![]() Mnie masaż szyjki nie bolał. ![]() ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Jeśli prawda, to u mnie nie zadziałało ani ani... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no tego własnie nie wiem czy prawda...a ciężko porównać skoro narazie rodziłam raz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
sub
![]()
![]() |
#297 |
Rozeznanie
|
Witam serdecznie
![]() Teraz ja opisze mój poród w sumie w kilku zdaniach... bardzo sie z tego śmieje dziś i w suie wtedy tez sie śmiałam między skurczami bo wszystko działo sie bardzo szybko niczym w serialu ![]() O 2:30 nad ranem obudziło mnie chlupnięcie wód... wstałam i chlupnęło znowu i znowu i tak do samej łazienki lało sie ze mnie okropnie ... Usiadłam na wc i sikałam chyba z 5 minut z czego tak naprawde wody sie ze mnie lały a sikanka było niewiele.W pewnym momencie złapał mnie taki skurcz ze praktycznie spadłam z muszli ![]() Mąż sie obudził, wstał biedak przestraszony , nie wiedział co ma robić haha Kazałam mu liczyc co ile mam skurcze ale bez patrzenia na zegarek mogłam stwierdzic ze sa baaaardzo częste co ok 4,5minut. Postanowiłam jeszcze wziąć prysznic i ledwo sie umyłam potem ledwo ubrałam i mąż już nie pozwolił mi wysuszyc włosów ,wziął moja torbe , mnie za ręke i pojechaliśmy do szpitala jak w amerykańskich filmach ile "maszyna dała" hahaha na izbie przyjęć na początku Panie krzywo na mnie patrzyły jak wisiałam na ladzie recepcji, zapytały który poród kiedy był pierwszy skurcz i napewno myślały przyjechała paniusia do pierwszego porodu który ledwo sie zaczął i już jęczy a co bedzie potem ![]() ![]() Szybko sprawnie i miałam napisac bezboleśnie ale boleśnie było i naprawde współczuje wszystkim rodzącym tych kilku kilkunastugodzinnych męczarni bo ja skurcze miałam niecałe pół godziny ale bolały cholernie choć do przeżycia ![]() Zycze wszystkim Wam takszybkiego porodu jak mój ![]()
![]() ![]() 24 maja o godz.3:05 z wagą 2900g 54cm długości przyszedł na świat NASZ Mikołajek ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/efafe35056.png http://www.suwaczek.pl/cache/f9ccc64e9c.png Edytowane przez bandziorka007 Czas edycji: 2010-06-06 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Mnie cholernie bolało
![]() Cytat:
![]() Bóle krzyżowe też miałam ![]()
![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Kropko, ja po twoim opisie nie jadę do żadnego szpitala! Nie rodze i tyle! Tymka ponosze do pełnoletności w brzuchu, a potem się zobaczy
![]() ![]() Bandziorko, ja sobie twój poród przywłaszczę, mogę? Tak ładnie wygląda ![]() Alkamor, Monixo, piękne opisy. Ja to mam takiego stracha, ze pewnie umrę w drodze do szpitala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Fajne wrażenia.
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.