|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
Cudowny był mus z marakują i białą czekoladą... tylko jak tu w marcu dostać marakuje i nie wydac kupy pieniędzy??
Let's dance like no one is praising us Let's love like we've never been hurt before Let's sing like no one is listening to us Let's work like we don't need money for it Let's live like today is the doomsday |
|
|
|
|
#303 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Może to Szkotka?
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
a dzis widzialam jak mowila, ze to wino ktorego nie wypije do konca to przelewa to woreczkow platikowych i zamraza a potem uzywa do gotowania itp
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
No z butelki to rozumiem.. ale z tymi kieliszkami to delikatnie przesadza
|
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda, że TVN zaczęło wszystkie odcinki powtarzać.
|
|
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
Mimo, że powtórki z przyjemnością ogładam, to chciałabym coś nowego.
Może puszczą po zakończeniu emisji "powtórek"
|
|
|
#308 |
|
Zakorzenienie
|
Też bym chciała coś nowego, bo wyczytałam gdzieś, że są 2serie Nigella Bites.
A abstrahując od tego tematu, to czy ona nie ma przypadkiem formy do galaretek Tupperware? Może któraś z Was ma taką bo mam na nią ochotę i przydałaby mi się opinia. |
|
|
|
|
#309 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny...potrzebuję pomocy tzn przepisu na schabik i na sałatkę z pietruszki, którą do tego dania przyrządziła Nigella proszę ratujcie!!!!!!!
|
|
|
|
|
#310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Schab ułożyła na plastrach cebuli i liściach laurowych na blaszce polanej oliwą czosnkową, obok schabu połozyła kości od tegoż. Wierzch posmarowała oliwą z pieprzem i pokruszonymi liśćmi laurowymi, posoliła i do średnio nagrzanego piekarnika na 2 godzinki. Sos spod pieczeni przecedziła dodała po 150 ml wody i wina, i odparowala. Schab pokroiła w plastru i ułozyła na okrągłym talerzu przetykając liśćmi laurowymi i wszystko polała sosem. Sałatka z pietruszki szła jakoś tak: Porwała pietruszkę, posypała pokrojoną w półtalarki czerwoną cebulą ,którą rozdzieliła na piórka, dodała kapary, skropiła oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Jak o czymś zapomniałam to sorki. Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2006-03-08 o 15:28 Powód: obejżałam powtórkę i małe poprawki wprowadzam |
|
|
|
|
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki bardzo.......za pomoc!;-)))
|
|
|
|
|
#312 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Opowiada czasem o swojej mamie, która stosuje się do przepisów kuchni koszernej. Zauważyłam, że Nigelle niektóre przepisy czerpie też z kuchni żydowskiej.
|
|
|
|
|
|
#313 |
|
With Beauty In Love
|
Mi się niedobrze zrobiło jak usłyszałam o tym zlewaniu z kieliszków, to już przesada... Ale i tak ją LUBIĘ
|
|
|
|
|
#314 |
|
Raczkowanie
|
czy moze ktos pamieta jak robila kasze kuskus z cieciorka?co sie tam dokladnie dodawalo?
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kuskus zalewam gorącym bulionem z kostki tak z parę cm ponad poziom kaszki i przykrzykrywam i odstawiam. Jak wciągnie płyn jest gotowy. Rozdrabniam go widelcem i dodaję puszkę cieciorki, trochę orzechów prażonych na patelni i posiekanej natki pietruszki. Wszystko mieszam. |
|
|
|
|
|
#316 |
|
Raczkowanie
|
dziękować
dziękować
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
Lubie ja ale to zamrazanie resztek czuje obrzydliwosc,zbieranie kosci po gościach ,owszem ale zbieram dla psa
![]() zbieranie białek od jajek ,czy to zamrazanie wszystkiego nie jest szkodliwe? brrr ![]() przeraza mnie wielkosc jej zapasów w lodówce jak i w spiżarni ,jejku,chyba cale dnie wkuchni spedza,non stop jedzą,u mnie wszytsko zaraz sie psuje ,kupuje śladowe ilosci na raz góra dwa do wykorzystania. no ale widac po niej ze lubi gotowac i jejść ![]() zazdrosze jej tylko sprzetu agd
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba by mi nie przyszło do głowy gotować rosołu na resztkach obgryzionych przez kogoś, brr... Ale zauważyłam że Anglicy często tak właśnie gotują rosół - co kraj to obyczaj! Zapasy posiadam duże ale dlatego, że nie mieszkam w mieście i do sklepu jeżdżę raz na tydzień. Poza tym to wygodne, bo coś zawsze jest w domu i jak ktoś wpadnie z wizytą to nie wpadasz w popłoch - Boże co mu dać jeść?! Co do zamrażania, to jest to jeden z najzdrowszych sposobów konserwacji pozywienia jaki istnieje! I praktykowałam go zanim zobaczyłam program [o tych białkach, bo wino z butelki - zgoda, ale po gościach to juz przesada!] W sumie też ją bardzo lubię, choć nie zgadzam się całkowicie z jej filozofią. Jednak trzeba przyznać, że niektóre pomysły są fajne. Wow, ale się rozpisałam... |
|
|
|
|
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
Zresztą upodobania kulinarne też ma niektóre ciekawe
.
|
|
|
|
|
#320 |
|
Zakorzenienie
|
O rany, zapomniałam już o tym uchu! Brrrrrrrrrrrrrr
|
|
|
|
|
#321 |
|
With Beauty In Love
|
Ucho było the best i akurat na sam koniec programu... Przeszła mi ochota na wszystko, co wcześniej pokazywała
|
|
|
|
|
#322 |
|
Rozeznanie
|
A moze macie przepis na ten sosik na bazie jajek lub żółtek które sie roztrzepuje na parze dodając kawałki masła, czy dodawała jeszcze jakieś składniki? bo nie zapisałam. Było chyba w zeszłym tygodniu, maczała w tym sosiku plasterki smazonego mięska, chyba to była wieprzowina albo wołowina pieczona? bedę bardzo wdzięczna
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na parze ubijać żółtka dodając masło po kawałeczku, dodać ocet winny, szalotkę, pieprz i estragon, doprawić się solą, sokiem z cytryny i na końcu dodać posiekany świeży estragon. Pomogłam trochę, bo dokładnie to nie pamietam jak ona to robiła? |
|
|
|
|
|
#324 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuje bardzoo
|
|
#325 |
|
Nutka nie gryzie!
|
Mnie podobnie jak Paule odrzuca jak widzę te jej zagospodarowywanie resztek :wina (!!)
kości (!!) Odrzuca mnie gdy widzę jak rwie kurczaka na cząstki do salatki rekami Juz ja bym u niej nic nie zjadła bo cholera wie z czego ona wyczarował swoje cudowne danie...Ale podoba mi się pomysł z woreczkami w celu macerowania mięska Ogólnie oglądam czasami ale nie zachwycam się taki ze mnie przekorny typ..
|
|
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
a ja podobnie jwk Nigella dużo rzeczy palcyma robię, często sałatki mieszam łapami, bo żadną łychą tak dokładnie się nie wymiesza
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
|
|
|
#327 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i jak dla mnie jest smaczniej
|
|
|
#328 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Przygotowywanie jedzenia łapami jest tradycją w kuchni chińskiej - wtedy przenosi się na jedzenie właściwa energia (ja tam też się nie szczypię - jak mi wygodniej, to robię ręcamy).
|
|
|
#329 |
|
With Beauty In Love
|
A ja dzięki Nigelli odkryłam ryż Basmati i już całkowicie na niego przeszłam!!
|
|
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
a czy ma ktoś przepis na gruszki z polewą czekoladową?
![]() coś tam było, że te gruszki z wanilią gotowała (to pamietam dzięki za jakąkolwiek podpowiedź
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.

. Za pierwszym razem wyszło pyszne, ale baaardzo słodkie. Moim zdaniem za dużo miodu jest w przepisie. Nie wiem jak Nigella była w stanie zjeść te lody, zwłaszcza, że ona jeszcze polewała je miodem. Ja nie polewałam, a i tak były za słodkie
. Nawet mój tata, który uwielbia słodkości tak stwierdził, więc coś w tym jest

kości (!!)
Juz ja bym u niej nic nie zjadła bo cholera wie z czego ona wyczarował swoje cudowne danie...
taki ze mnie przekorny typ..