Serek wiejski, homogenizowany, twarożek. - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-20, 08:02   #361
Ather
Zakorzenienie

Dot.: serek wiejski

Cytat:
Napisane przez oreganka Pokaż wiadomość
te które cukier zawierają, te owocowe
choć zdarzyło mi spotkać naturalny który mial 7g, naturalny ale z cukrem
Ano

Ja tam zakochałam się w jogurtach naturalnych bez cukru
Najbardziej chyba w activii i zott średnio 5 węgli na 100 g.

no ale wracając do właściwego tematu - znalazłam dwa osiedla dalej sklep... Aro który odkryłam z ogromnym zdziwieniem ^^ I dzisiaj mam zamiar tam skoczyć po tego ich wieśniaka postanowiłam potestować trochę a może będą mieli jeszcze inne...
Ather jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 08:13   #362
oreganka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Ano

Ja tam zakochałam się w jogurtach naturalnych bez cukru
Najbardziej chyba w activii i zott średnio 5 węgli na 100 g.

no ale wracając do właściwego tematu - znalazłam dwa osiedla dalej sklep... Aro który odkryłam z ogromnym zdziwieniem ^^ I dzisiaj mam zamiar tam skoczyć po tego ich wieśniaka postanowiłam potestować trochę a może będą mieli jeszcze inne...
hmm ja podejrzewam że taki wieśniak aro to jest ten 5 g tłuszczu, jesz takie, bo tylko te chudzinki 2,5%

oreganka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 08:47   #363
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

no i ostatni zaczelam jednak jesc serek wiejski.. stwierdzilam ze do pracy to nawet wygodnie jest mi go brac.)
Najczesciej chyba jem ze szczyporkiem swiezym, sola pieprzem i pomidorem. Czasami do pracy biore z miodem
No ale coraz bardziej sie przekonuje

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 08:51   #364
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
hmm ja podejrzewam że taki wieśniak aro to jest ten 5 g tłuszczu, jesz takie, bo tylko te chudzinki 2,5%
a to jak 5 g to raczej nie kupię, bo 5 g mam od groma wszędzie w sklepach U mnie tylko 3 % lub czasami 4 - twarożek domowy piątnicy, ale rzadko.
a tego 2,5 % nigdzie nie mogę znaleźć
Stary 2007-06-20, 08:56   #365
oreganka
Zakorzenienie

Cytat:
a to jak 5 g to raczej nie kupię, bo 5 g mam od groma wszędzie w sklepach U mnie tylko 3 % lub czasami 4 - twarożek domowy piątnicy, ale rzadko.
a tego 2,5 % nigdzie nie mogę znaleźć
w tesco- starogardzki,
11g białka
2,3 g węgli
2,5g tłuszczu

Stary 2007-06-20, 10:57   #366
wiatr86
Rozeznanie

Hej dziewczyny,czytam wasze wypowiedzi i widze że jesteście zorientowane w temacie,dlatego chciałąm was zapytać,czy jedzenie codziennie serka wiejskiego może wreszcie zaszkodzić??tzn.czy organizm nie będzie miał za dużo białka wreszcie?Mam też pytanie po ile u was sa te serki wiejskie??bo u mnie jest jeden z łowicza i kosztuje 2zl i moim zdaniem to troche duzo jakbym chciala sobie kupować po 2 dziennie
Stary 2007-06-20, 11:01   #367
oreganka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiatr86 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,czytam wasze wypowiedzi i widze że jesteście zorientowane w temacie,dlatego chciałąm was zapytać,czy jedzenie codziennie serka wiejskiego może wreszcie zaszkodzić??tzn.czy organizm nie będzie miał za dużo białka wreszcie?Mam też pytanie po ile u was sa te serki wiejskie??bo u mnie jest jeden z łowicza i kosztuje 2zl i moim zdaniem to troche duzo jakbym chciala sobie kupować po 2 dziennie
1,45

z niczym nie można przesadzać z twarożkiem też oczywiście
policz sobie zapotrzebowanie na białko i wszystko będzie jasne

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-20, 11:11   #368
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiatr86 Pokaż wiadomość
Ja tam jadam raz dziennie, piątnicy za 1,79 zł (chyba że kupuję gdzieś w tesco, etc. to wtedy ok. 1,50 płace za niego), rzadko się zdarza abym jadła dwa, no chyba że mam ochotę na wiejski z ketchupem lub owocami to wtedy wpada na drugie śniadanie

Cytat:
policz sobie zapotrzebowanie na białko i wszystko będzie jasne
ja ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy nie jem za dużo białka
ok 75 % jest u mnie pochodzenia zwierzęcego czyli pełnowartościowe, a łącznie zjadam ok 125 g białka dziennie (zwierz. i rośl.) i średnio wychodzi 2,5 g białka na 1 kg masy ciała, a nawet więcej... dochodzi do 2,7
nawet jak odejmę to niepełnowartościowe to i tak jest spokojnie 2 g białka pełnowartościowego na 1 kg...
Stary 2007-06-20, 11:17   #369
oreganka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam jadam raz dziennie, piątnicy za 1,79 zł (chyba że kupuję gdzieś w tesco, etc. to wtedy ok. 1,50 płace za niego), rzadko się zdarza abym jadła dwa, no chyba że mam ochotę na wiejski z ketchupem lub owocami to wtedy wpada na drugie śniadanie

ja ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy nie jem za dużo białka
ok 75 % jest u mnie pochodzenia zwierzęcego czyli pełnowartościowe, a łącznie zjadam ok 125 g białka dziennie (zwierz. i rośl.) i średnio wychodzi 2,5 g białka na 1 kg masy ciała, a nawet więcej... dochodzi do 2,7
nawet jak odejmę to niepełnowartościowe to i tak jest spokojnie 2 g białka pełnowartościowego na 1 kg...
mi też takie myśli przez głowę przechodzę, ja jadam ok 2,3g /1 kg normalnie, nie wiem jak to jest, ale ze wszystkim można przedobrzyć
zapytaj Pingwinka czy aż tyle można, bo 2,7 g to jakoś dużo rzeczywiście

Stary 2007-06-20, 13:26   #370
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Ather ja patrzę z Ciebie niezła specjalistka jest stosujesz taką dietę żeby schudnąć czy tylko utrzymać linię?

ja dziś pierwszy raz jadlam wieśniaczka z truskawkami - tego kupnego dobry spróbowałam też z opakowania od mamy bo miała z ananasem tego dżemiku - całkiem całkiem ale czuć chemią.... truski chyba lepszy
uważam że lepiej kupić wersję light i samemu dodać trochę dżemu. a właśnie ile (tak około) węglowodanów ma łyżeczka dżemu, nie wiecie?
lepiej samemu dodac dzem, ale czasem bedac na miescie wole zjesc takiego niz np kupic sobie jakies ciastko czy drozdzowke zawsze to zdrowiej i wiecej bialka. a w domku jak jestem to dodaje do tego serka light troszke dzemu. sam serek jakos mi nie smakuje

Cytat:
Ano jadam, jadam, codziennie w takiej formie na podwieczorek
Wiesz, zawsze piszę, że daję po łyżeczce tego i tamtego ale tak dokładniej to jest po 5 g (czyli czasem wychodzi więcej niż łyżeczka, np. pistacje, bo są większe ale lekkie )

Więc u mnie to wygląda tak: Piątnica 3%, otręby i z NNKT: po 5 g : pestek dyni, orzechów wloskich, migdałów, siemienia (zmielonego w młynku) i sezamu.
Słonecznik odstawiłam ze względu na to że z NNKT zawiera najwięcej węgli, a ja nie chcę mieszać W i T już wystarczy że z serka są.

Sumując: w takim podwieczorku gdzie jest 5 x 5 g = 13 g tłuszczu + ten z serka (5g)
Czasami dodam więcej orzechów włoskich, wtedy dobijam do 15 g z NNKT.

Co do migdałów, ja kupuję w płatkach, nie te całe, dlatego niestety nie wiem jaką mają wagę.

10 g (ok. 2 łyżeczki) słonecznika: BTW 2/4/2
10 g migdalów BTW 2/5/1

mam nadzieję że to Ci pomoże
dziekuje
kupilam migdaly i slonecznik, myslalam ze sa dobre w takim razie skoncze slonecznik a potem kupie zamiast niego orzechy wloskie. a gdzie kupilas to siemie lniane?i czy musi byc zmielone?
narazie bede jadla na podwieczorek serek wiejski plus lyzeczka migdalow plus lyzeczka slonecznika
a potem bede kombinowac jakos bardziej
Stary 2007-06-20, 13:33   #371
Atram
xxyy

Cytat:
Ale muszę się wziąc w garść i przestać tak się przejmować węglami, bo wszystko jest dla ludzi - oby tylko z umiarem.
zwlaszcza ze nie jestes na redukcji
Stary 2007-06-20, 14:12   #372
agness51
Zakorzenienie

A ja dzisiaj mam w planach z ketchupem spróbować Ale nie wiem,czy coś do niego dodać jeszcze,może słonecznik?

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
agness51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 15:11   #373
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
mi też takie myśli przez głowę przechodzę, ja jadam ok 2,3g /1 kg normalnie, nie wiem jak to jest, ale ze wszystkim można przedobrzyć
zapytaj Pingwinka czy aż tyle można, bo 2,7 g to jakoś dużo rzeczywiście
Tak też zrobiłam
Jednak trzeba będzie trochę ograniczyć białko

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
lepiej samemu dodac dzem, ale czasem bedac na miescie wole zjesc takiego niz np kupic sobie jakies ciastko czy drozdzowke zawsze to zdrowiej i wiecej bialka. a w domku jak jestem to dodaje do tego serka light troszke dzemu. sam serek jakos mi nie smakuje
Ano jak na mieście zamiast ciastek to jasne że tak lepiej
Cytat:
dziekuje
kupilam migdaly i slonecznik, myslalam ze sa dobre w takim razie skoncze slonecznik a potem kupie zamiast niego orzechy wloskie. a gdzie kupilas to siemie lniane?i czy musi byc zmielone?
narazie bede jadla na podwieczorek serek wiejski plus lyzeczka migdalow plus lyzeczka slonecznika
a potem bede kombinowac jakos bardziej
najlepszym wyborem jeśli chodzi o orzechy czy pestki są właśnie orzechy włoskie Ale ja lubię urozmaicać sobie, dlatego dodaję po mniej, ale więcej rodzajów.

Co do słonecznika - nie mówię że on jest bardzo zły czy coś - ale są lepsze źródła po prostu możesz jeśc na zmianę

co do siemienia - w każdym większym sklepie spożywczym powinnaś dostać, z tym że w domu najlepiej zmielić (broń boże nie kupuj gotowego zmielonego, bo to jest pozbawione wszelkich wartości odżywczych) i trzymać max. (ale lepiej krócej) tydzień w lodówce szczelnie zamknięte w pojemniczku. (ja mielę co 3 dni po troche ).

Bo siemie w całych nasionach hm... z nich się robi tylko napar, bo w takiej formie to organizm nie wchłonie go...

Cytat:
zwlaszcza ze nie jestes na redukcji
walcze z tym ciągle już i tak zwiększyłam ilośc węgli ostatnio

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj mam w planach z ketchupem spróbować Ale nie wiem,czy coś do niego dodać jeszcze,może słonecznik?
A czy Ty przypadkiem już od kilku dni nie planujesz tego serka z ketchupem ?
Stary 2007-06-20, 19:05   #374
agness51
Zakorzenienie

W końcu zjadłam,ale był ochyyydny,bleeee

Ps.Tzn,nie zjadłam,wyrzuciłam

'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. ''
Stary 2007-06-20, 19:53   #375
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
W końcu zjadłam,ale był ochyyydny,bleeee

Ps.Tzn,nie zjadłam,wyrzuciłam
Pewnie miałaś jakiś trefny ketchup

Ja tam ubóstwiam (jedyny produkt z mcd) ketchup McDonald's ^^ a z serkiem wiejskim, wędlinką w kosteczkę, przyprawami i waflami ryżowymi (paprykowymi) - jak można tego nie pokochać ?

A tak poważnie już - no cóż, są gusta i guściki każdy lubi co innego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-20, 19:56   #376
Mangolina
Zakorzenienie

GG do Mangolina

Cytat:
Ja chyba też

...And I need you now somehow, And I need you now somehow.
Mangolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 20:04   #377
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Hmmm, jednomyślność ;]
Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
Co kto lubi
Na szczęście jest wybór
Dokładnie co człowiek,to inna opinia.

Ja kupuje najczęściej duże serki wiejskie domowe Piątnicy,takie duuuuże,są pyszne i zazwyczaj łapie je w biedronce

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 20:44   #378
Atram
xxyy

Cytat:

Ja tam ubóstwiam (jedyny produkt z mcd) ketchup McDonald's ^^ a z serkiem wiejskim, wędlinką w kosteczkę, przyprawami i waflami ryżowymi (paprykowymi) - jak można tego nie pokochać ?

mi tez smakuje z ketchupem
musze sprobowac wiejski z malinami bo urosly mi w ogrodzie

Ather, a co myslisz o pestkach dyni? jako zdrowych tluszczach? wiesz ile maja bialka, tluszczu i weglowodanow?
Stary 2007-06-20, 21:11   #379
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Ooo też kocham serek wiejski, kocham go w każdym wydaniu jem codziennie jeden a przynajmniej staram się..dodaje przeważnie to co mam w lodówce albo sam, zależy jak mi sie chce..Nie wiem czy to było ale tutaj macie rożne wykorzystania serka wiejskiego http://www.piatnica.com.pl/przepisy.htm

Aha jeszcze jedno, jadł ktoś może z jagodami bo ja mam jagody i planuje na jutro rano.. Myśle że powinno byc pysznie jak zawsze ale nie chce sie zawieść pierwszy raz w życiu

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-20, 21:59   #380
Ather
Zakorzenienie

Cytat:

Ather, a co myslisz o pestkach dyni? jako zdrowych tluszczach? wiesz ile maja bialka, tluszczu i weglowodanow?
też czasami je wcinam, aczkolwiek to one zaraz po słoneczniku mają najwięcej wegli z orzechow i pestek. Ale niewiele w sumie, bo 9 g / 100, a słonecznik 18.

Załączam Ci screen tabelki, tam masz wszystko rozpisane, co ile ma BTW z tej kategorii
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 34.jpg (91,6 KB, 44 załadowań)
Stary 2007-06-20, 23:07   #381
cashmere
Zakorzenienie

przydatne info w tej tabelki
dziewczyny wiem że to trochę nie ten wątek.....ale może macie pomysły z czym jeść tuńczyka (takiego w sosie własnym)? oczywiście żeby było dietetycznie, ale tego chyba nie muszę w sumie pisać chyba o nim wątku nie ma? przynajmniej ja nie znalazłam..

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-21, 03:53   #382
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość

Aha jeszcze jedno, jadł ktoś może z jagodami bo ja mam jagody i planuje na jutro rano.. Myśle że powinno byc pysznie jak zawsze ale nie chce sie zawieść pierwszy raz w życiu
mmm jagody to moje ukochane owoce serek będzie z nimi boski

A ja wczoraj jadłam z wkrojonymi słodkimi brzoskwiniami, pestkami dyni i rodzynkami pycha.
Stary 2007-06-21, 06:26   #383
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość
ja nie jadlam ale planuje mam takie jagody ze sloiczka , dzis dodalam je na sniadanko do ser bialego, ale zamierzam tez dorzucic je do wiejskiego napewno bedzie pyszne
Stary 2007-06-21, 06:45   #384
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny wiem że to trochę nie ten wątek.....ale może macie pomysły z czym jeść tuńczyka (takiego w sosie własnym)? oczywiście żeby było dietetycznie, ale tego chyba nie muszę w sumie pisać chyba o nim wątku nie ma? przynajmniej ja nie znalazłam..
ja tam wcinam tuńczyka tylko na kolację bialkową, więc nie urozmaicam jakieś warzywko, trochę przypraw i niestety nie kombinuję

Cytat:
Napisane przez sylwia18 Pokaż wiadomość
mmm jagody to moje ukochane owoce serek będzie z nimi boski

A ja wczoraj jadłam z wkrojonymi słodkimi brzoskwiniami, pestkami dyni i rodzynkami pycha.
mmm... takie połączenie musiało być naprawdę pyszne

A co do jagód... najlepsze są z owsianką jak dla mnie
Stary 2007-06-21, 06:56   #385
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:

A co do jagód... najlepsze są z owsianką jak dla mnie
z jagodami wszystko jest pyszne ja kiedyś jadłam wielkiego naleśnika posmarowanego bitą śmietaną a na to słodkie jagody tego smaku nie zapomnę do końca życia o i jeszcze borówki amerykańskie są przepyszne...mam w ogródku cały jeden krzaczek
Stary 2007-06-21, 10:40   #386
agness51
Zakorzenienie

Cytat:

Możliwe,że miałam trefny ketchup,aczkolwiek już takiej kombinacji raczej nie wypróbuję

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Dokładnie co człowiek,to inna opinia.

Ja kupuje najczęściej duże serki wiejskie domowe Piątnicy,takie duuuuże,są pyszne i zazwyczaj łapie je w biedronce
Mam Biedronkę pod nosem,hmmm Już chyba wiem które,te niebieskie?

Cytat:
Ja lubię taką 'ala sałatkę tuńczykową' mieszam tuńczyka z jajkiem na twardo,dodaję szczypiorek,ewentualnie trochę kukurydzy,przyprawy i pychotka
Na kanapce bardzo smaczne

Stary 2007-06-21, 10:54   #387
LoLcIa123
Zakorzenienie

Cytat:
Mam Biedronkę pod nosem,hmmm Już chyba wiem które,te niebieskie?
Tak,dokładnie ten,jest przepyszny

Cytat:
Ja lubię taką 'ala sałatkę tuńczykową' mieszam tuńczyka z jajkiem na twardo,dodaję szczypiorek,ewentualnie trochę kukurydzy,przyprawy i pychotka
Robię tak samo,tyle że zamiast kukurydzy dodaje groszek,w ogóle to ja mogę jeść wszystko z groszkiem,bo go uwielbiam

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-21, 11:01   #388
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki wypróbuję chce go jeść na kolację, więc będzie bez pieczywa

drogie Wizażanki będę wdzięczna za kolejne pomysły

ja dziś na śniadanie jadłam wieśniaczka z brzoskwinią (ten sklepowy) dobry jednak zdecydowanie przerzucam się na light i dżem ze słoiczka! wczoraj na kolację wkroiłam sobie truskawy do niego i był ok, jednak trochę za mało słodki i dodałam odrobinę cukru wyszedł mix bardziej na śniadanie niż kolację ze względu na te owoce ale ciiiii... nic nie słyszałyście

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-21, 11:12   #389
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4
Konto usunięte

Cool Dot.: serek wiejski

Treść usunięta
4832b41e8290910197f9e2708b6071e8198c523e_655bf3bc8fce4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-21, 11:14   #390
Margo007
Raczkowanie

chyba jestem jakaś dziwna, bo mi te wszystkie wieśniaki nie smakują nie umiem ich doprawić i przez to wydają mi sie ochydne, ale może znów sie spróbuje do nich przekonać...
Margo007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości