![]() |
#421 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kwiaty doniczkowe
Posadzilam dzisiaj papryczke chili(w koncu), zastanawiam sie tylko, czy moge zrobic (tak, jak dziewczyny tu opisywaly) mini szklarnie, czy to pomoze??
2 sprawa to guzmania. W ogole mi nie kwitnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
Kliwia podobno kwietnie nawet 2 razy w roku!
tyle udalo mi sie znalezc w tym temacie, moze to pomoze: - gdzies czytalam ze gdy ma za jasno, wtedy nie kwitnie (lubi raczej polnocno-wschodnie i pn-zachodnie okna, choc musi byc widno) - druga mozliwosc to brak zimowego odpoczynku (miala za cieplo) - moze tez roslinka jest wyczerana po poprzednim kwitnieciu bo np. nie miala obcietego kwiatostanu tylko wytwarzala nasionka? - lubi tez miec przyciasno, wtedy kwitnie (jak wiele kwiatow) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Ja rowniez jestem milosniczka kwiatow. Ostatnio kupilam kilka w supermarkecie po promocji i niestety nie bylo na zadnej z nich nazwy, a bardzo bym chciala wiedziec co to za kwiatki. Moze ktoras z was wie co to za jedne. Przepraszam za zdjecia ale robione aparatem w telefonie, Mam nadzieje ze komus uda sie rozpoznac chociaz jedna. Pierwszy kwiatek ma wszystkie liscie falowane. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam milosniczki kwiatkow. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
Yennefer_1 - bardzo ładne kwiatki
![]() ![]() Mam do Ciebie pytanko z całkiem innej beczki - jakim telefonem robiłaś te zdjęcia? Całkiem dobrze wyszły (jak na telefon ![]()
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
Witaj Rozterka zdjecia robilam motorolka V500
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Roślinka z pierwszego zdjecia przypomina mi nieco orliczke, a z drugiego zanokcicę gniazdową. Niestety żadnej z tych nazw nie jestem pewna. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
... co do 4 to uwaga na sok liści - może byc trujący
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
... co do 4 to uwaga na sok liści - może byc trujący (po spozyciu).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
Ostatni kwiatek w 1 rzędzie(poziomo) to PALEMKA GÓRSKA ( wiem , bo sama mam taką
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Przyczajenie
|
Dziekuje wam wszystkim bardzo za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Rozeznanie
|
zdjęcia całkiem niezłe jak na aparat VGA
![]()
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
mi niestety bananowiec padl calkiem,zostaly 2 nie za ladne listki
![]() ![]() a na storczyku naliczylam 20 pakow,ale bedzie sliczny jak zakwitnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
a mi pięknie wzeszła bazylia
![]() ![]() a z innej beczki: po świętach zostało mi troche rzeżuchy. znacie jakies fajne przepisy na sałatke? a może coś innego? wiem że to nie wątek kulinarny, ale może wybaczycie mi takie małe wspomnienie świateczne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Rozeznanie
|
U mnie po tygodniu (papryczki) cos kielkuje, ale podejrzewam, ze to chwasty
![]() Minelo pona 2 tyg. od momentu posadzenia papryczek. Wykielkowaly, wygladaja jak takie male glistki ![]() Edytowane przez motylek Czas edycji: 2007-04-24 o 07:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
2 sprawa to guzmania. W ogole mi nie kwitnie
![]() ![]() Kochanie , guzmania, zwana też bromelią kwitnie tylko raz w życiu. Po czym powoli zamiera i kończy swój żywot. To jest jeden z kwiatów doniczkowych , który wysiłek kwitnienia przypłaca życiem. Rośnie powoli , potem zakwita, wytwarza odnogi po czym pada najpierw kwiatostan a potem powoli umierają liście. Może to trwać tygodniami a nawet miesiącami. Ostatnio nawet kupiłam sobie taką kwitnącą guzmanię, ale kupując wybrałam roślinę , która już miała małe boczne odrosty. Wzięłam do domu , przesadziłam do większej doniczki ,żeby było więcej miejsca i dopiero jak zdechnie mi całkiem okaz dorosły to obetnę odnóżki , które są małe i wsadzę do nowych doniczek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
Kobitki widze,że Wy tutaj jesteście obeznane jeżeli chodzi o kwiatki,tak więc mam pytanie.Otóż chce mamie kupić na dzień matki jakiegoś niespotykanego kwiatka doniczkowego tak do 100zł,moja mama pracuje w kwiaciarni i kocha kwiaty,jednak ja nie mam o nich zielonego pojęcią,może mogłybyście mi coś polecić?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#437 |
Rozeznanie
|
LoLcIa123 ja Ci niestety oryginalnego kwiatka nie doradzę, mi osobiście podobają się palmy
![]() Kupiłam sobie dzisiaj na allegro kłącza Sansevierii gwinejskiej - już się nie mogę doczekać na przesyłkę ![]() Niedawno kupiłam nasiona bananowca, papirusa, palmy królewskiej i palmy waszyngtona. Sadziłyście kiedyś te rośliny? Muszę się pochwalić, że bardzo ładnie rośnie mi awokado i cytrynki ![]() ![]()
![]() |
#438 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzeba zastosować tak jak w instrukcji i wszystko ładnie wzejdzie. Ja niestety stracilam swoje kwiatki, bo musialam wyjechac i wyschly ;( Jednak zastanawiam sie nad ponownym zakupem ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
Wiem, że może któraś z was mi pomoże. Mój problem polega na tym, że od pewnego czasu choruje mi Alocasia i nei mam kompletnie pojęcia co mam zrobic. Obcięłam już chyba czwarty liśc a ona dalej choruje. Co prawda wyuszcza nowe ale to paskudztwo przenosi się takze na te nowe listki. Gdybyście mogły mi poradzić byłabym ogromnie wdzieczna. Poniżej załączam fotki chorego listka od góry i od spodu. Dodam, że w ziemi nie ma żadnych robaczków, kwiatek ma dość ciepło i nie stoi na pełnym slońcu. Nie wiem jaki jest stan korzeni bo nie przesazdałam roślinki. Byłabym wdzięczna za jakąś rade. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Witam, czy twój kroton ma może koło listków tak jakby pajęczynkę? Mój takim sposobem stracił wszystkie stare liście i zostały mu tylko te młode (obecnie całe pięć). Nie pamiętam jak nazywają sie takie szkodniki ale mozna je zwalczyć myjąc - zmywając pajęczynkę płynem Ludwik, potem spłukać pod wodą i tyle. Te szkodniki lubią jak jest ciepło i sucho, dlatego polecam często zraszać krotona wodą, co i tak bardzo lubi. Jak mi sie uda to załączę kilka z moich kwiatów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
Ups, pomyliły mi się kwiatki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Rozeznanie
|
dodaję zdjęcia awokado (15 cm) i cytrynek (wyższa 10,5 cm). Dla porównania załączam zdjęcia cytrynek sprzed 6 tygodni
![]()
![]() |
#443 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Również dziękuje za pomysł ![]() Cytat:
![]() ![]() Pochwale się moim kwiatuszkiem (niedawno dowiedziałam się,że to Bilbergia ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja teraz zamierzam zasadzić mango ![]() ![]() ![]() Wczoraj posiałam papirus ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#445 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Kwiatek
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
witam,
dzis własnie znalazłam Wasz wątek i chciałam prosic o pomoc ![]() Mam w domu kwiatki ( fotka niżej ) i nie mam pojecia co to w ogóle sa za kwiatki, przez co nie wiem jak mam je pielęgnować ![]() Wiem, ze jeden to tzw "trawka: ale jak sie fachowo nazywa to nie mam pojecia. Prosze o pomoc fachowców ![]() PS. jeszcze jedno pytanko, chciałabym przesadzic sadzonki pelargonii, bidensu i werbeny do skrzynki i pytanie brzmi ![]() jestem totalnie zielona z tych rzecy więc prosze o wyrozumiałośc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ze zdjęcia domyślam się, że roślina jest w miejscu bardzo jasnym, bo rośnie "nierównomiernie" - jest zwrócona w jedną stronę. Proponowałabym dać ją do miejsca, gdzie jest jasno, ale światło jest bardziej rozproszone. Aha! Wilczomlecz jest trujący! Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do przesadzania, to ja zostawiłabym część ziemi na korzeniach (ale tylko część), żeby przez przypadek nie uszkodzić korzeni.
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
Kochane ma któraś z Was stroczyka? bo ja właśnie planuje zakupić na allegro,tylko nie wiem czy się opłaca?czy jest godny uwagi? i który najlepiej wybrać,może pomogłybyście wizażowej sierotce
![]() http://www.allegro.pl/item194972841_...cy_ls1983.html http://www.allegro.pl/item194978023_...cy_ls1983.html http://www.allegro.pl/item194980345_...cy_ls1983.html http://www.allegro.pl/item194498881_...cy_ls1983.html http://www.allegro.pl/item193725820_..._rarytas_.html
![]() |
#450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o storczyki to jest jedna zasada - nie podlewać za często - bo zginie ![]() ![]() Sama mam 2 storczyki - w tym jeden prawie zdechł po przekwitnięciu, ale powoli (baardzo powoli) wraca do życia - rośnie mu nowy listek ![]() Drugi storczyk ma się lepiej, wyrastają mu nowe pędy, ale ogólnie nie wygląda zbyt dobrze - jest roślinką, która kwitnie po 2 latach, potem te pędy marnieją, a roślina wypuszcza nowe i po jakimś czasie stare trzeba usunąć. Szczerze powiedziawszy, to nie polecam storczyków komuś, kto się na nich nie zna ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.