Próbować do skutku III - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-03, 19:07   #4591
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25
Dot.: Próbować do skutku III

http://kalendarzyk.net.pl/index.php?...epu&file=index

tiaaa, ja uzywalam tego programiku z podpaska trza sie zalogowac zeby go sciagnac

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:09   #4592
kamila19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kontrola Pokaż wiadomość
Kochana zapodaj linka
Chyba w tym miesiącu tez porządniej zabiorę sie za obserwacje, będę mierzyć temperaturę. Przy takich obserwacjach spokojniej można doczekać @. Po temperaturze wiedzieć co jest grane, a nie panikować i nakręcać sie niepotrzebnie

Dziewczyny może to trochę głupie ale ostatnio trochę przytyłam i mam brzuch jakbym była w ciąży. dziś byłam na zakupach i już w rozmiar M sie nie mieszczę A zawsze nosiłam S.
Wiem, że to trochę nie na temat, ale zmartwiłam sie patrząc na swoje odbicie w przymierzalni
Musiałam sie wyżalić....
Musze zacząć dbać o siebie i nie jeść śmieciowego, przetworzonego żarcia
kamila19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:15   #4593
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamila19 Pokaż wiadomość
Chyba w tym miesiącu tez porządniej zabiorę sie za obserwacje, będę mierzyć temperaturę. Przy takich obserwacjach spokojniej można doczekać @. Po temperaturze wiedzieć co jest grane, a nie panikować i nakręcać sie niepotrzebnie

Dziewczyny może to trochę głupie ale ostatnio trochę przytyłam i mam brzuch jakbym była w ciąży. dziś byłam na zakupach i już w rozmiar M sie nie mieszczę A zawsze nosiłam S.
Wiem, że to trochę nie na temat, ale zmartwiłam sie patrząc na swoje odbicie w przymierzalni
Musiałam sie wyżalić....

Kamilko... nie dołuj mnie, proszę!!!!!! S lub M to ja nosiłam w podstawówce teraz to jak wejdę w XL / 42 to mam banana na pysku, a już uuuuuuwielbiam H&M bo tam mogę wziąć do przymierzalni L i czasem wejdę - jeśli nie jest to ciuch - druga skóra...

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:21   #4594
Kasiulka22
Zakorzenienie

Roxi może się buntuje bo stwierdził, że ma za dużo emotek... wrrrrr paskudniak

Co do imion, to dziewczynka będzie Aleksandra (Oleńka) a chłopczyk Michałek

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:31   #4595
kamila19
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
Kamilko... nie dołuj mnie, proszę!!!!!! S lub M to ja nosiłam w podstawówce teraz to jak wejdę w XL / 42 to mam banana na pysku, a już uuuuuuwielbiam H&M bo tam mogę wziąć do przymierzalni L i czasem wejdę - jeśli nie jest to ciuch - druga skóra...
Przepraszam, nie chciałam Cię zdołować
Stary 2008-01-03, 19:36   #4596
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość

Kasiu - nie chodzi mu o emoty, bo wtedy pisze, że jest przeładowana emotikonami... pisze, że po prostu za długa

Cytat:
Przepraszam, nie chciałam Cię zdołować
Kamilko - bez stresu... to miała być taka forma pocieszenia Ciebie, no wiesz... że inni mają gorzej

Zaraz wkleję Wam coś dla pragnących wiedzy - bardzo zrozumiale napisane, o dziwo...

Stary 2008-01-03, 19:36   #4597
jukol
Zakorzenienie

GG do jukol Send a message via Skype™ to jukol

cIEKAWE kiedy bede mogla dac dzidziusiowi imie ale podoba mi sie Aleksander i Łucja ...

Roxi pamietasz co ja ci kiedys pisalam na temat ciałka??
no to Ci przypomne jak dla mnie i twojego tz mozesz wazyc i 100 kg i tak cie kochamy

Olinek

Paulinka
jukol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:38   #4598
roxi1980
Zakorzenienie

Owulacja – fakty i mity

Kiedy rodzi się dziewczynka, w jej jajnikach jest ok. 2 000 000 pęcherzyków pierwotnych, w których znajdują się niedojrzałe komórki jajowe. To ogromny zapas. Natura ma z czego wybierać, gdyż dojrzałość w całym okresie rozrodczym kobiety, czyli od wieku dojrzewania do menopauzy, osiągnie tylko około 400.

Przygotowanie do owulacji konkretnej komórki jajowej zaczyna się trzy cykle wcześniej, kiedy 50 do 300 pęcherzyków pierwotnych zaczyna wzrost, przechodząc w fazę pęcherzyków wzrastających (preantralnych i antralnych). Po 10 tygodniach tylko jeden z nich osiąga fazę pęcherzyka dominującego. Pozostałe ulegają atrezji, czyli zarastają lub przechodzą w postać torbielowatą. W jajniku jednocześnie więc znajdują się pęcherzyki w różnym stadium rozwoju

Zastanówmy się nad trzema fundamentalnymi pytaniami:
Czy możliwe jest podwójne jajeczkowanie w cyklu?
Czy występuje u kobiety jajeczkowanie sprowokowane?
Czy możliwe jest samodzielne zaobserwowanie czasu jajeczkowania?

Odpowiedź na te pytania, wciąż nurtująca wielu, znajduje się w złożonych przemianach endokrynologicznych zachodzących w osi podwzgórze mózgu – przedni płat przysadki mózgowej – jajnik.

Najpierw po kolejnej miesiączce podwzgórze mózgu wysyła sygnał neurohormonalny w kierunku przysadki mózgowej. Pobudzona przysadka wytwarza hormon folitropinę (FSH), stymulujący dojrzewanie pęcherzyka jajnikowego. Pęcherzyk ten z kolei wysyła sygnał zwrotny do przysadki, w postaci wzrastającego poziomu wytwarzanych w nim hormonów – estrogenów. Powoduję to gromadzenie w przysadce hormonu lutropiny (LH), którego zadaniem jest wywołanie jajeczkowania.

Pęcherzyk gwałtownie wzrasta, około 3 mm na dobę, osiągając w końcu średnicę 18-22 mm. Jego zewnętrzna warstwa, składająca się z komórek ziarnistych staje się niezwykle wrażliwa na wyrzut lutropiny.

W 8-38 godzin po szczycie estrogenów, również LH osiąga swój szczyt. Jest to też początek wydzielania progesteronu.

Owulacja następuje zwykle w ciągu 24-36 godzin po pierwszym gwałtownym wyrzucie LH, lub 9-24 godzin po szczytowym wyrzucie LH.

Tak, czy tak, moment owulacji jest bardzo ograniczony w czasie, gdyż po spadku LH już nie może do niej dojść.

Uwolniona z pęcherzyka Graafa komórka zachowuje zdolność do zapłodnienia 12-18 godzin od jajeczkowania.

Po uwolnieniu komórki jajowej, pęknięty pęcherzyk Graafa przekształca się w ciałko żółte wydzielające dalej progesteron. Jego wysoki poziom hamuje wydzielanie LH i FSH, a tym samym uniemożliwia dojrzewanie innych komórek jajowych w tym samym cyklu.

Z powodu złożoności procesów hormonalnych, polegających na mechanizmie sprzężenia zwrotnego, ani dodatkowe jajeczkowanie, ani jajeczkowane nagle sprowokowane jakimś czynnikiem zewnętrznym, nie jest możliwe.

Owszem, zdarza się, że jednocześnie dojrzewają dwa pęcherzyki dominujące i może nastąpić uwolnienie dwóch komórek jajowych, ale tylko w odstępie kilku godzin jedna po drugiej.

Moment jajeczkowania nie jest możliwy do samodzielnego zaobserwowania przez kobietę, a jedynie podczas monitoringu USG jajników. Obserwowane wskaźniki płodności (zmiany śluzu szyjkowego, zmiany samej szyjki macicy oraz wzrost podstawowej temperatury ciała) nie wskazują na moment owulacji. Stanowią natomiast informację o kresie płodnym w danym cyklu. Pewien procent kobiet zauważa także zespół typowych dla siebie objawów, pojawiających w okolicach jajeczkowania, jak np. tzw. ból owulacyjny, zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, zmiany skórne. Są to wszystko symptomy świadczące o trwającym okresie płodnym.

Sama informacja o dokładnym momencie owulacji jest jednak całkowicie zbędna, jeśli chodzi o praktykę dnia codziennego w kwestii planowania lub odkładania poczęcia dziecka. Ważniejsze od określenia czasu samej owulacji, jest określenie czasu, w którym plemniki są w stanie przeżyć w organizmie kobiety i dotrzeć w głąb narządów rodnych na spotkanie z komórką jajową zdolną jeszcze do zapłodnienia. Wyznaczeniem tego okresu płodnego zajmują się współczesne metody naturalnego planowania rodziny, inaczej zwane metodami rozpoznawania płodności.

c.d.n.

Stary 2008-01-03, 19:39   #4599
83monia
Zakorzenienie

Laseczki, jak się akcja dmuchania uda to żadna z was się w XL nie zmieści!!!!! ja osiągnęłam już 10 kg żywej wagi więcej (a to dopiero 22 tydzień tycia!), ciuchy już XXL... ale jedno jest fajne: wzrok faceta patrzącego na coraz większy biust

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:41   #4600
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jukol Pokaż wiadomość
Roxi pamietasz co ja ci kiedys pisalam na temat ciałka??
no to Ci przypomne jak dla mnie i twojego tz mozesz wazyc i 100 kg i tak cie kochamy
Justynko - ja też Cię kocham i dziękuję!

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
Laseczki, jak się akcja dmuchania uda to żadna z was się w XL nie zmieści!!!!! ja osiągnęłam już 10 kg żywej wagi więcej (a to dopiero 22 tydzień tycia!), ciuchy już XXL... ale jedno jest fajne: wzrok faceta patrzącego na coraz większy biust
Monia na to, to ani ja ani Robercik nie narzekamy mam soldne 80DD / 85D - tylko tu znów mnie dobiło... to jaki ja kurna stanik kupię kiedyś do karmienia???? F? G? H? hehe albo dwa berety i gumka...

Stary 2008-01-03, 19:54   #4601
83monia
Zakorzenienie

faceci jak dzieci - biust ich zniewala nawet jakby był Ż a nie D

a właściwie po co stanik - jak będziesz chodzić bez to dopiero ślepków od ciebie nie oderwie

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 19:57   #4602
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
faceci jak dzieci - biust ich zniewala nawet jakby był Ż a nie D

a właściwie po co stanik - jak będziesz chodzić bez to dopiero ślepków od ciebie nie oderwie
noooo, a po kilku tygodniach zacznę sobie sutki deptać... dziękuję, nie skorzystam

Stary 2008-01-03, 20:35   #4603
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
noooo, a po kilku tygodniach zacznę sobie sutki deptać... dziękuję, nie skorzystam
zawsze cycuchy mozna przerzucic sobie na plecki

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 20:40   #4604
munio
Raczkowanie

Cytat:
błagam pękam ze śmiechu!!!
Stary 2008-01-03, 20:51   #4605
"Magdalena"
Rozeznanie

GG do "Magdalena"

Witam was dziewczyny!!!
Ale strasznie dlugo mnie nie bylo tak przelotnie przeczytalam naklikane stronki i gratuluje wszystkim zaciazonym!
Chcialam wam tez zyczyc owocnego roku 2008 zeby w koncu sie udalo
A ja wlasnie dzis wrocilam z polski do domku, jestem strasznie skamana tym bardziej ze przywiozlam ze soba jakies chorobsko wiec wskakuje do wanny a potem wreszcie do mojego kochanego wyrka

Moje nowe dane: @ 28.12-testowanie po opoznieniu
"Magdalena" jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 20:56   #4606
Taurus_ek
Raczkowanie

GG do Taurus_ek

Cytat:
Kochana zapodaj linka
Kontrola cofnij się do posta nr #4178, tam podałam link do stronki z której można pobrać programik i kilka następnych postów tez o tym .
Chyba roxi podawała jakiś jeszcze programik.

Cytat:

[...]
Monia na to, to ani ja ani Robercik nie narzekamy mam soldne 80DD / 85D - tylko tu znów mnie dobiło... to jaki ja kurna stanik kupię kiedyś do karmienia???? F? G? H? hehe albo dwa berety i gumka...
Dziewczyny ja mam/ miałam 75D - 80D, a teraz od kilku dni moje staniki są robią się za małe Boje się co będzie dalej, bo

nie chce ... tak jak napisała Anisia
Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
zawsze cycuchy mozna przerzucic sobie na plecki
albo jak ja to mówie wkładać za pasek

Taurus_ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 20:59   #4607
Kontrola
Raczkowanie

GG do Kontrola

Cytat:
Napisane przez Taurus_ek Pokaż wiadomość
Kontrola cofnij się do posta nr #4178, tam podałam link do stronki z której można pobrać programik i kilka następnych postów tez o tym .
Chyba roxi podawała jakiś jeszcze programik.

Dziewczyny ja mam/ miałam 75D - 80D, a teraz od kilku dni moje staniki są robią się za małe Boje się co będzie dalej, bo

nie chce ... tak jak napisała Anisia

albo jak ja to mówie wkładać za pasek

aczkolwiek owinąć wokół szyi
Stary 2008-01-03, 20:59   #4608
kamila19
Raczkowanie

Dziewczyny to macie się czym pochwalić

Ja mam miseczke A i brzuch jak balon Proporcjonalna raczej nie jestem
Stary 2008-01-03, 21:01   #4609
Kontrola
Raczkowanie

GG do Kontrola

Cytat:

Musiałam sie wyżalić....

ja od dziś zaczęłam mierzyć na www.28dni.pl fakt, że to 6 dzień cyklu, ale zawsze jakaś nauka na następny cykl się przyda

Kamila19
"Dziewczyny to macie się czym pochwalić

Ja mam miseczke A i brzuch jak balon Proporcjonalna raczej nie jestem "

kotek nie martw się ja mam B, ale uważam że małe jest piękne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-03, 23:16   #4610
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

Heheheh no toście mnie rozwaliły tymi pomysłami na mega biust !!
Coś mnie dziś podkusiło bo to 32 dzień cyklu (to przez Kamilę chyba) no i zrobiłam sobie test ale oczywiście doopa blada, jedna krecha wyszła... , ale zakupiłam też teściora owulacyjnego do wypróbowania w przyszłym cyklu dmuchania ( człowiek nie czuje jak rymuje ..)

Kontrola- debeściarska nalepka na bryczkę! ciekawe gdzie można taką nabyć? chociaż TŻ na bank nie pozwoliłby mi jej nakleić

Kasiu-Roxi- bardzo fajny artykuł! ostatnio lubuję się w czytaniu tego typu informacji i z niecierpliwością czekam na c.d.

,,Magdaleno" - witaj witaj, jak widzisz tylko człek na trochę odejdzie od kompa a tu cyk! i już dwie forumowiczki zafasolkowane

Buźka!

Edytowane przez izzi
Czas edycji: 2008-01-03 o 23:17 Powód: literówka
izzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 07:29   #4611
hooba
Raczkowanie

Widzę że dyskusja na temat rozmiarów się zrobiła Ja też jestem solidne 42 , kiedyś mi to przeszkadzało, ale jak pojawiły się inne problemy to ten się jakoś ulotnił Biust 80 D i zawsze jak narzekam że za duży i że opada Tż deklaruje że będzie go podtrzymywał cały czas i wszędzie za mną chodzi

Jeśli chodzi o imiona dla dzieci to Ola i Piotruś mi się podoba, ale o takie szczegóły to będę się martwić kiedyś

No i powiedźcie jak to jest z tą temp. Bo ja przyznaje się mierzyłam jeden cykl i w sumie nic za bardzo nie wyszło i się zniechęciłam Ma to jakiś sens?
Stary 2008-01-04, 07:39   #4612
Kontrola
Raczkowanie

GG do Kontrola

Cytat:
Napisane przez izzi Pokaż wiadomość

Kontrola- debeściarska nalepka na bryczkę! ciekawe gdzie można taką nabyć? chociaż TŻ na bank nie pozwoliłby mi jej nakleić

co do nalepki to nie wiem, ale to bardzo dobry pomysł
proponuję wypróbować
Stary 2008-01-04, 07:51   #4613
niunieczek
Rozeznanie

Cytat:

Musiałam sie wyżalić....

Kamilko słonko jakbym czytała własnego posta, ja ostatnio też duzo przytyłam 8 kg, wywaliło mi brzuch i schabiki. W poniedziałek chciałam kupić spodnie i w żadne które mi się podobały nie mogłam wleźć, jak juz się wcisnęłam to moje odbicie w lustrze przypominało obaz nedzy i rozpaczy Mam w domu ławeczkę do brzuszków ale na razie stoi na strychu i się kurzy, jutro przytargam ją do pokoju.Ugadałam się też z K że na wiosnę bedziemy biegać by wrócić do dawnego 38, a pomyśleć ze jeszcze 2 lata temu wchodziłam w 36. No chyba że plany popsuje (oby) dzidzia, wtedy agą bedę się martwiła po porodzie

Natalia, moje szczęście 10 luty 2009
---------------------------------------------------
Kocham Cię
www.suwaczek.pl/cache/73f8097926.png
niunieczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 08:50   #4614
izzi
Zadomowienie

GG do izzi

...ja imię dla potencjalnej córki już dawno miałam wymyślone - Zośka (po mojej babci) ale chyba dużo Zośek teraz dokoła. Teraz mi się podoba imię Pola albo Kalina
Z imeniem dla chłopca trochę trudniej.. nie mam pomysłu .. no i imię musi dobrze brzmieć z nazwiskiem przede wszystkim.

Ja się też spasłam niemiłosiernie ... skutki uboczne świąt u teściów , troszkę muszę przystopować z jedzeniem bo niedługo zakupy odzieżowe będę musiała robić w Decathlonie ... fajne i zgrabne namioty tam mają...
izzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 09:05   #4615
bezsenność
Zadomowienie

Cytat:
Kochana zapodaj linka
Ja zachwalam od wczoraj http://elprogs.republika.pl/download.html
Link podany wczesniej przez Taurus_ka

A odkąd zaczeliśmy starania- nadmuchały mi sie ...cycki , no i czeka mnie zakup nowych biustonoszy . hehe TZek sie cieszy z tej zmiany
Stary 2008-01-04, 09:19   #4616
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość

Kasiu, piękne imiona wybrałaś - ja z moim M. tak mamy na imię...

A tak w ogóle cześć dziewczynki
Jaki ruch tu się u nas zrobił ostatnio, ale to zrozumiałe - Nowy Rok - nowy zapał do dmuchania balonów hehe
Stary 2008-01-04, 09:49   #4617
niunieczek
Rozeznanie

UnholyOne czy nadal celujecie w dziewczynkę?

Kocham Cię
Stary 2008-01-04, 10:27   #4618
joannao08
Raczkowanie

czesc dziewczyny jestem tu nowa staramy sie z mężem o dzidzie juz prawie pół roku zaczynam sie powoli załamywać
joannao08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 10:35   #4619
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Kasiu, piękne imiona wybrałaś - ja z moim M. tak mamy na imię...

A tak w ogóle cześć dziewczynki
Jaki ruch tu się u nas zrobił ostatnio, ale to zrozumiałe - Nowy Rok - nowy zapał do dmuchania balonów hehe
UnholyOne dziękuję kochana

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 10:36   #4620
niunieczek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joannao08 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny jestem tu nowa staramy sie z mężem o dzidzie juz prawie pół roku zaczynam sie powoli załamywać
Cześć, napisz coś więcej o sobie a nasz dobry duszek Kasia dopisze cię do listy staraczek, fajne z nas babki

Z tego co wyczytałam w twoich innych postach masz monitorowane cykle i owulka występuje. A czy twój TŻ wykonywał badanie nasienia?

Kocham Cię
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości