Pasja - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-17, 22:32   #31
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Pasja

Cytat:
Napisane przez odszczepieniec
tu chyba chodzilo o pokazanie totalnej porazki szatana... przegral na amen i az sie chlopak zalamal, ze tyle dusz przeszlo mu kolo nosa
a ja myslałam że to kobieta...

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-17, 22:35   #32
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

z szatanem bylo jeszcze dziecko.Kto to??
Ktos kogo udalo mu sie zwerbowac ze tak powiem.

nie nadazam za myslami Mel'a czasami

Belcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-17, 22:36   #33
ciekawa_świata
Wtajemniczenie

A ja byłam w kinie od razu jak film wszedł na ekrany i przyznam szczerze, płakałam zresztą nie było chyba osoby, która nie uroniła ani jednej łzy.

Film nie przyczynił się do jakiegoś mojego ogromnego nawrócenia, ale również muszę powiedzieć, że zaczęłam się naprawdę zastanawiać - jak to było? zrobić coś takiego dla takich beznadzienych ludzi, czyniących zło? tak się poświęcić? okazać aż tak bezinteresowną miłość? To niesamowite... /jestem wierząca/
I może przez film spojrzałam na Jezusa bardziej jak na człowieka - tak jak człowiek odczuwał cierpienie, ból, rozpacz... nie będę się rozpisywac, ale dla mnie było to bardzo poruszające

same opisy z Biblii, teksty o męce Chrystusa czytane w Wielki Piątek i nie tylko w kościele, to jakoś z czasem powszednieje, i wydaje mi się, że film był potrzebny, było to straszne, krwawe, brutalne, ale wydaje mi się, że Pasja pokazała prawdę

Edytowane przez ciekawa_świata
Czas edycji: 2007-04-08 o 12:50
ciekawa_świata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-17, 22:38   #34
odszczepieniec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka*
a ja myslałam że to kobieta...
tzn w filmie w te role wcielila sie kobieta, ale dla mnie ogolnie szatan to tak raczej z plcia meska mi sie kojarzy
ok...poprawie sie i powiem TO COS BEZOSOBOWE-BEZPLCIOWE (zamiast chlopak)
Stary 2006-04-17, 22:41   #35
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

Cytat:
tzn w filmie w te role wcielila sie kobieta, ale dla mnie ogolnie szatan to tak raczej z plcia meska mi sie kojarzy
ok...poprawie sie i powiem TO COS BEZOSOBOWE-BEZPLCIOWE (zamiast chlopak)
a moze mial byc zniewiescialy tak nie dosc ze szatan to jeszcze niemeski jakis.
ciekawa wizja

Stary 2006-04-17, 22:44   #36
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

wg. mnie szatan byl przedstawiony tutaj bardzo dobrze. niby kobieta niby mezczyna. niby zly, ale dziecko trzyma na reku. Ale trzyma dziecko jakies zepsute. Bo szatan lubi zepsucie. Szatan ciagle sie gdzies przemieszcza by macic. szerzyc rozklad, wypaczenie i nienormalosc. jego fauszywosc, dwulicowosc pokazana byla wlasnie w wygladzie kobieto-mezczyzny. widac jego przebieglosc, opanowanie, inteligencje, bezglednosc, szyderczosc na jego twarzy. widac ze jego moc oparta jest na jego inteligencji/wiedzy przerastajacej zwyklych ludzi......... zapomnialem powiedziec, ze jego postawa taka jakas dziwna w filmie miala formowac w widzach strach. bo szatan chce zlamac czlowieka wzbudzajac w nim strach i leki.

okropny jest szatan
Stary 2006-04-17, 22:48   #37
odszczepieniec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rkalinow
wg. mnie szatan byl przedstawiony tutaj bardzo dobrze. niby kobieta niby mezczyna. niby zly, ale dziecko trzyma na reku. Ale trzyma dziecko jakies zepsute. Bo szatan lubi zepsucie.
...
dobrze prawisz chlopczyku i sie zgadzam z Toba....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-17, 23:29   #38
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c
Konto usunięte

osobiscie uwazam, ze ten film jeszcze mial okrojone te wszystkie sceny... mozna bylo to o wiele bardziej brutalnie pokazac, wiec nie przesadzajcie. gibs dobrze to wybalansowal

co do scen brutalnych, to nawet jesli to jest na filmie, to mnie to wcale nie rusza, bo jak wiadomo wszystko jest fikcja.
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-17, 23:46   #39
jaszmurka
Zakorzenienie

A mi się wydaje że szatan był pokazany na ręku z tym dzieckiem żeby pokazać nam że nawet on "kocha i dba" o swoje dzieci.
A my... niby tacy "święci" niszczymy drugiego człowieka. I zamiast go kochać -to sprawiamy mu ból...

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 01:28   #40
goga1001
Zadomowienie

GG do goga1001

Film jest poruszający(tylko nie wiem czy w dobrym sensie), ale wydaje mi się, że za dużo tam scen brutalnych.

Edytowane przez goga1001
Czas edycji: 2006-04-18 o 20:49
goga1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 09:06   #41
rkalinow
Raczkowanie

GG do rkalinow

Cytat:
Napisane przez jaszmurka
A mi się wydaje że szatan był pokazany na ręku z tym dzieckiem żeby pokazać nam że nawet on "kocha i dba" o swoje dzieci.
szatan nie kocha swoich wspolbraci, ani nikogo. w piekle panuje calkowity rozklad i nienawisc. krolestwo szatana jest wewnetrznie chore i zniszczone. Dziwne to jest, ale tak jest podobno. jezeli jakas dusza ludzka zostanie zmanipulowana przez szatana i podda sie mu to trafi oczywiscie do piekla. Tam szatan sie nia nie opiekuje. wrecz przeciwnie tylko jest ona tam dreczona non stop i cierpi.

dla mnie ta scena z tym dzieckiem na reku to bylo pokazanie jego falszywej milosci. A moze nawet jego kpiny z prawdziwej milosci.
Stary 2006-04-18, 09:15   #42
laylaaa
Zakorzenienie

film widziałam w kinie i szczerze mówiąc, nie zrobil na mnie wiekszego wrazenia. nie moglam sie doczekac, kiedy sie skonczy, mialam miejsce w 2 rzedzie i bolaly mnie oczy, jesli dobrze pamietam na chwile zasnelam. nie dla mnie tego typu filmy. przepraszam, jesli kogos urazilam

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 09:19   #43
Anett_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aeterna
Bardzo bym chciała ten film obejrzeć (mam go gdzieś w domu nawet), ale nie mam odwagi.
Ze mną jest podobnie.
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 09:37   #44
Amanda:)
Zadomowienie

Film oglądałam ,można powiedzieć,trzy razy i ani razu nie obejrzałam go w całości.W kinie,na lekcji religii i w telewizji. W szkole obejrzałam go po poprzedzającej lekcji teoretycznej w czasie której na podstawie Całunu przedstawiono nam jak naprawdę cierpiał Chrystus. Muszę stwiedzić,że film pod tym względm był bardzo realistyczny i dlatego tak mnie przeraził, nie mogłam sobie mówić ,że to co oglądam to fikcja bo to zdarzyło się naprawde.Prawdą było iż z boku Jezusa po przebiciu wydostawała się woda- był to płyn z osierdzia,że biczowało Go dwóch ludzi(jeden robił to bo mu kazano, drugiemu sprawiało to przyjemność), używano do tego narzędzi robiących takie rany jakie pokazano w filmie.Nie zgadzało się miejsce przekucia dłoni Jezusa, przekuwano okolice międziy kością promieniową a łokociową.Przeraziło mnie to co wtedy usłyszałam ale dzięki temu mogłam bardziej zrozumieć ten film.

Amanda:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 10:23   #45
odszczepieniec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaszmurka
A my... niby tacy "święci" niszczymy drugiego człowieka. I zamiast go kochać -to sprawiamy mu ból...
jak na moje astygmatyczne oko,to w ogole nie bylo dziecko, tylko stary karzel jakis

hm... mi sie wydaje, ze szatan nie mialby interesu w tym, by pokazywac milosc- to bylaby przeciez reklama samego Boga,ktory jest miloscia a szatan o ile wiem nienawidzi Boga...w ogole wszystkich nienawidzi,nawet swoje dzieci
Stary 2006-04-18, 10:23   #46
innuendo
Rozeznanie

Historię męki Jezusa znałam już dawno, wszyscy ją znamy i każdego z nas porusza. Serwowanie mi jej, tyle tylko że z ogromną dawką krwi i brutalności, nie wnosi do mojego życia nic nowego. Zawsze to przeżywałam i oglądanie tak naturalistycznie przedstawionego obrazu cierpienia Jezusa nie spowodowała u mnie pogłębienia mojej wiary- obejrzałam z wielkim zaangażowaniem i z wielkim bólem, ale nie do końca jestem przekonana, czy było sens robić TAKI film. Pod względem wartości artystycznej zupełnie się nie wyróżnia- reżyseria słaba, zbyt dużo banalnych metafor, tylko aktorstwo Caviezela niesamowite.

Co nie oznacza, że tego filmu nie szanuje. Podziwiam Mela za to, ze podjął się tak trudnego zadania, ale czasem mi się wydaje, że chciał po prostu zrobić niesamowicie kontrowersyjny, komercyjny film.
Stary 2006-04-18, 10:51   #47
anakonda
Zadomowienie

Ja film oglądałam nie w kinie, lecz ściągnęłam z netu. Oglądałam go jakieś 5 razy, i za każdym razem ryczałam tak samo. Teraz ogladałam go w święta, i jakoś płacz mnie nie męczył.
Film bardzo mi się podobał, najbardziej moment biczowania i drogi krzyżowej, a wzruszyło mnie to, jak św. Weronika otarła twarz Jezusowi. Wogóle film pouczający(można powiedzieć, że nawracający), szczególnie dlatego, że poruszył aż tyle ludzi.
Postać szatana tez była nieźle przedstawiona, bezosobowo, z jakimś karłem na ręku. bleh

anakonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 11:02   #48
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

Cytat:
jak na moje astygmatyczne oko,to w ogole nie bylo dziecko, tylko stary karzel jakis

hm... mi sie wydaje, ze szatan nie mialby interesu w tym, by pokazywac milosc- to bylaby przeciez reklama samego Boga,ktory jest miloscia a szatan o ile wiem nienawidzi Boga...w ogole wszystkich nienawidzi,nawet swoje dzieci
a dlaczego.On w koncu tez ma podopiecznych i chce ich nakarmic ludzkim nieszczesciem.Ja sobie tez myslalam ze moze ten kazel to uosobienie strachu i niepewnosci.

Stary 2006-04-18, 11:21   #49
Gosiutka
Rozeznanie

Na początku wątku pare dziewczyn pisało o Ewangelii Judasza. Ostatnio czytalam o tym w Gościu Niedzielnym (natknęło mi sie). Było tam napisane, że niektórzy nawet myślą, że kościoł ukrył ten fakt o istnieniu takiej ewangelii. Wg mnie napewno tego Judasz nie napisal bo on w krótkim czasie po wydaniu Jezusa powiesił się, więc komu by mial przekazać informację o tym, że to była jego misja,żeby wydać Jezusa, żeby był Ukrzyżowany? Musieli to napisać jego zwolennicy,a dopiero teraz to odkryli i wielka afera :/ . ZObaczymy co napiszą w National Geographic...
Gosiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-18, 11:56   #50
rob4cz3q
Zadomowienie

GG do rob4cz3q

obejrzałam/nieobejrzałam. Bylam w domu jak oglądali ten film, ale sama oglądałam kilka scen. DOsłownie. Film naprawdę obrazuje meke i smierc Jezusa. Osobiście jestem zbyt wrażliwa i płaczliwa żeby to oglądać.

I co do osoby szatana. Widizałam jego postać akurat na tych urywkach. Jak krązy, obserwuje, kusi. Nie jest to ani mężczyzna ani kobieta. Bardzo bezpłciowo pokazane.
Film jest mocny, ale nie przesadzony.
rob4cz3q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 12:15   #51
anakonda
Zadomowienie

Dodam, że męka Jezusa jest według mnie lekko przesadzona, bo coś mi sie zdaje, że człowiek nie przeżyłby takiego katowania....

anakonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 12:29   #52
odszczepieniec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anakonda
Dodam, że męka Jezusa jest według mnie lekko przesadzona, bo coś mi sie zdaje, że człowiek nie przeżyłby takiego katowania....
hm... podobno siepacze dobrze wiedzieli gdzie nie uderzac zeby klient nie umarl za wczesnie-to byli specjalisci-fachowcy

poza tym Jezus zmarl po 3 godzinach od katowania a ponoc sama smierc na krzyzu, (bez dodatkowych meczarni) mogla trwac kilkanascie godzin (jak bylo za dlugo to lamali golenie i po sprawie).
Stary 2006-04-18, 12:41   #53
the magus
Wtajemniczenie

oglądałam. zero zachwytu - ten film nie wnosi niczego dobrego. moim zdaniem. po co pokazywać samą krwawą mękę Jezusa? czy nie lepiej pokazać sens tej męki (lotny reżyser by potrafił, jak widać gibsonowi nie starczyło warsztatu)?
co ja się będę rozpisywać, ten film był okropny. i jeszcze te płytkie sceny które miały być poetyckie - np. jak orgomny kruk zaczął dziobać grzesznika po oczach. na Boga
nie nie i jeszcze raz nie. nie dość, że źle zrealizowany, to jeszcze wzbudzający tylko i wyłącznie negatywne emocje. brakuje jakiejś refleksji, która powinna nastąpić po obejrzeniu.
the magus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-18, 12:48   #54
Konto usunięte

ale jemu chodizlo wlasnie o taki film... ile jest tych starszych filmow o tym? zaden nie robi zadnego wrazenia, gibs pokazal przynajmniej tak lepiej to
6f0bb0e746d6dd564297849b3c339446a28efa5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 13:00   #55
the magus
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patryk_18
ale jemu chodizlo wlasnie o taki film... ile jest tych starszych filmow o tym? zaden nie robi zadnego wrazenia, gibs pokazal przynajmniej tak lepiej to
ten też nie robi wrażenia. na mnie przynajmniej.
the magus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 13:28   #56
ana_gabi
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do ana_gabi

Cytat:
Napisane przez jaszmurka
Dokladnie. Szatan pokazuje sie z "dzieckiem" u scenie biczowania - jakby mowil do Jezusa ze Jego Ojciec opuscil Go w cierpieniu , pozostawil na łasce i niełasce ludzi ... o on szatan jest ze swoim dzieckiem ...

Co do brutalnosci - ja nie bylam w stanie sobie wyobrazic takiego ogromu cierpienia, meki , bolu i chyba wiekszosc z nas nie dopuszcza do siebie takiego myslenia.
Widzimy wszystko w sposob humanitarny no ,ale prawda jest taka ze nikt humanitarny w stosunku do Jezusa nie byl.
I dobrze ze w koncu zostalo to glosno powiedziane .

ana gabi show fan

ana_gabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 13:32   #57
Konto usunięte

jestem wierzacy, ale jak popatrze na to z punktu widzenia ateisty, to byl se taki czlowiek o imieniu Jezus i zostal skazany na smierc i tyle. takie czasy byly, wiec go meczyli.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-18, 13:39   #58
Nierika
Zadomowienie

Moim zdaniem film jest zrealizowany i nakrecony znakomicie. Choc mam do niego wiele zastrzezen, to rezyserii nie moge zbyt wiele zarzucic.

Czasami byly kiczowate sceny, czasami ilosc przemoc byla jak na kiepskim horrorze (w sensie "jakby tu jeszcze mu dolozyc"), ale generalnie film zrobil na mnie duze wrazenie. Spodobalo mi sie nowe oblicze pokazania meki Chrystusa.

A to, ze wiele osob chce sie po "Pasji" nawracac? Oczywiscie chwilowe (słomiany zapał), ale jesli dla kogos ten film bedzie bodzcem do realnego zaangazowania sie w sprawy wiary to bardzo dobrze. Ale w tym przypadku raczej nie bedzie sie z tym obnosic.

Nie kąp się na plaży niestrzeżonej. Nikt nie zauważy twojego utonięcia.
Nierika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 13:45   #59
Nierika
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anakonda
Na pewno by nie przezyl. Tylko, ze Chrystus wg katolikow zwyklym czlowiekiem nie byl i pewnie mogl, a nawet musial zniesc wiecej ze wzgledu na misje, jaka mial wypelnic.

Nie kąp się na plaży niestrzeżonej. Nikt nie zauważy twojego utonięcia.
Nierika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-18, 13:46   #60
ana_gabi
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do ana_gabi

Cytat:
Napisane przez patryk_18
jestem wierzacy, ale jak popatrze na to z punktu widzenia ateisty, to byl se taki czlowiek o imieniu Jezus i zostal skazany na smierc i tyle. takie czasy byly, wiec go meczyli.
Mysle ze ateista tez moze wyciagnac wnioski np
- zaden czlowiek nie zasluguje na takie traktowanie
- "ze ludzie ludziom zgotowali taki los"
- historia lubi sie powtarzac - ludzie w dalszym ciagu potrafia byc okrutni i uskuteczniaja takie praktyki

ana gabi show fan

ana_gabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości