Niegrzeczny pies - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-06, 11:40   #31
milkanika
Rozeznanie

Dot.: Niegrzeczny pies

i co takie uderzenie psa nauczy? to że ma unikać ręki człowieka,czy że w końcu ma chapnąć?
a co do psa, który kopie,czy w ogóle z nim biegacie, wyprowadzacie itp? czy tylko siedzi na podwórku, bo może mieszkać na dworze,to nic złego, ale powinien mieć kontakt z człowiekiem, bo on sam się nie zajmie sobą i nie wymęczy, trzeba z psem coś robić,szkolić (metoda pozytywna, nie bicie), potrzebuje czegoś do gryzienia, zabawy, najlepiej też wykastrować, bo nie ma sensu by produkował nowe szczeniaki,
a nie można oddzielić ogródka z kwiatami od reszty posesji? jakiś płotek i nie mówię o kojcu, bo to zazwyczaj klatka w której pies ledwo się mieści,ale o ogrodzeniu grządek,tak aby pies miał swój trawnik,no i była widoczna granica, bo dla niego kwiatki nie są czymś innym, on nie rozróżnia tego od trawnika,
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 12:22   #32
whip
psy-chopatka

Cytat:
Napisane przez Princesssa19 Pokaż wiadomość
Też mam labradora, więc wiem Jeśli sobie z nim nie radzisz, to dobrym pomysłem jest zapisanie go do szkoły. Ja z moim pieskiem chodzę
Pies się czegoś nauczy i będzie mieć okazję poznania innych psów. Naprawdę super.
Jeśli chodzi o skakanie: kiedy pies będzie chciał skoczyć, uderz go mocno w mordkę. Jego to nie będzie boleć, a po pewnym czasie nauczy się nie skakać.
Pozdrawiam!

Aż się we mnie zagotowało.
Dziewczyno, nie udzlaj takich rad i nie rozpowszechniaj takich bzdur!
Do jakiej ty szkoły chodzisz ze swoim psem?
Bedę wiedzieć którą odradzać.

Psa nie można bić po pysku, to bardzo wrazliwy narząd! Na psich forach zostałabyś zjechana od góry do dołu za tego typu poglądy.
Stary 2010-02-06, 12:55   #33
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Majuchna86 Pokaż wiadomość
Witam mam nastepujący problem...mój pies jest psem tzw "dworowym" ma pilnować placu i mam z nim taki problem że kopie wszedzie nie zważając na to czy może czy nie,czasami już mnie szlak trafia bo ile razy sie mu tłumaczy a on nie rozumi zniszczył mi już tyle kwiatów i z korzeniami powykopywał różne sadzonki,cebulki tulipanów itp wszystko wykopane bo on ma takie widzi mi sie... czasami tak przegina pałe że mam ochote go zabić np wykopuje nawet metrowe dziury :/ i to nawet w zime jak jest tyle śniegu jak oduczyć psa wykopywania ?? A kolejny problem to z jego interesem ciagle go wywala i wogole gwałciłby wszystko co popadnie czy ktoś może miał takie problemy z pieskiem ?? Najgorsze jest to że zabija różne ptaki zakopuje je a jak są w stanie rozkładu to on wykopuje to i sobie konsumuje a zaznaczam,że pies codziennie dostaje wielką miche zupy z kościami i makaronem lub ryżem... Błagam jeśli ktoś ma jakieś pomysły niech mi pomoże bo ogródek o który tyle dbałam i sadziłam kwiaty zniknie zaniedługo i będzie jedno wykopalisko...
Ja zapytam tak: Czy wychodzisz ze swoim psem na spacer czy całe dnie pies spędza na posesji? Czy bawisz się ze swoim psem, aby mógł się wybiegać?
Jeśli nie to odpowiedź jest prosta. Twój pies się NUDZI. Całe dnie spędza w tym samym miejscu, bez możliwości kontaktu z innymi psami, nie może poznawać nowych rzeczy i reagować na nowe bodźce, wiec nie dziw się, że szuka jakiegokolwiek zajęcia. Mówisz, że tłumaczysz psu żeby nie kopał dołów..... a jak to robisz, bo przecież psy nie znają ludzkiego języka ???? Zadziwiające
Proponuje zająć się psem, wychodzić z nim na spacery i bawić się z nim.

Cytat:
Tygrysia, w każdej porządnej szkole dla psów Ci tak powiedzą. Pies czuje uderzenie, ale absolutnie jego to nie boli! Ja kocham mojego labradorka, więc w życiu nie zrobiłabym mu krzywdy! Wielu właścicieli tak robi i jeszcze nie słyszałam nigdy, żeby ktoś mówił, że to zła metoda. Psa można uderzyć w mordkę - lekko. Przecież nie mówię, że mamy go bić, aż padnie
Pozdrawiam
W jakiej porządnej szkole bo ciekawa jestem ?!!! Jakby Ciebie ktoś w twarz uderzył to by Ciebie nie bolało ??? Psy czują tak samo, szczególnie że na pysku mają wąsy czuciowe. Ja jeżdżę na szkolenia i seminaria do różnych szkół już od kilku lat. Jeździłam ze swoim psem na pokazy posłuszeństwa. Znam wielu szkoleniowców i w życiu o czymś takim nie słyszałam. Tylko niedoświadczona osoba, może takie metody stosować.....
Bicie psa NIE jest metodą - niezależnie czy jest to mocne czy słabe uderzenie - a w każdym razie nie jest dobrą/właściwą metodą szkoleniową. Warto zapoznać się z książkami na temat posłuszeństwa, chociażby Pani Inki Sjosten. Proponuję również przeczytać takie książki jak: "Pies i człowiek" Jean Donaldson czy "Tajemnice psiego umysłu" Stanley'a Corena.
Milkanika, Whip - dokładnie, zgadzam się z Wami

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-02-06 o 14:10 Powód: dopisek
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 14:24   #34
milkanika
Rozeznanie

niestety nawet w zk mają takich specjalistów starej daty, moja znajoma ma szkołę pozytywnego szkolenia i już wyprowadzała kilka takich psów,dla których niby ratunku nie było, bo szkoleniowiec przemocą nic nie wskórał i zwalił winę na psa,że niby z nim się nic nie da zrobić
Stary 2010-02-06, 14:58   #35
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
niestety nawet w zk mają takich specjalistów starej daty, moja znajoma ma szkołę pozytywnego szkolenia i już wyprowadzała kilka takich psów,dla których niby ratunku nie było, bo szkoleniowiec przemocą nic nie wskórał i zwalił winę na psa,że niby z nim się nic nie da zrobić
Masz rację. Ja na początku mojej "zabawy" w szkolenia poszłam z moim nowym psem na szkolenie do ZK. Na szczęście trafiliśmy na młodego szkoleniowca, który już inaczej szkolił. Jednak obok nas ćwiczyły inne grupy, gdzie szkolili specjaliści starej daty. Był krzyk, szarpanie, kolczatki. Psy były przestraszone i miały zero kontaktu z przewodnikiem Oczywiście to była tylko i wyłącznie wina psa ich zdaniem... Też znam psy po takich szkoleniach wyprowadzone przez innych szkoleniowców - i nagle się okazuje, że to jednak nie była wina psa Nie rozumiem dlaczego ludzie myslą iż przemocą coś zdziałają...

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-02-06 o 15:01
Stary 2010-02-07, 16:06   #36
Majuchna86
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Brak slow...
Pies to zwierze stadne...Nie zostal wyhodowany do siedzenia samemu na dworze...
Pies ma potrzeby..Tu nowosc uwaga...pies potrzebuje towarzystwa i zajecia....Sfrustrowany,s amotny i nie wykastrowany samiec wyzywa sie w najprostszy dostepny sposob...Niszczac,gryzac, ,kopiac...A to krok do agresji...Z nudow jest zestresowany a w dodatku brak mu kontaktu z przewodnikiem...Pies o krok od powazniejszych problemow...
Po co w takich wypadach ludzia psy?ozdoba podworka?bo przeciez pilnowac nie bedzie bo nie jest tego nauczony;/
Jak sie nie ma pojecia zielonego o psiej psychice i potrzebach to sie psa nie bierze...
Radze wykastrowac psa i zajac sie lektura nt psa i wychowania go...
Nie wspomne o zywieniu...

a mi brak słów do tego co ty napisałaś bo pies mimo że jest owczarkiem i jest dość duży i mimo że ma wielkie podwórko na placu jest zabierany na spacery do lasu codziennie !! pozatym przychodzi do domu i siedzi z nami,mimo mrozów i zimna dziennie ktoś się z nim bawi w lato cały czas jest ktoś na podworku a mój pies napewno nie jest ozdobą podwórka żałuję że chciałam zaczerpnąć porady bo ktoś strasznie mądry musiał od razu zaatakować nie mając zielonego pojęcia o tym czy pies ma towarzystwo ale tak to już jest z ludźmi...Gratuluję podejścia Pani Garadielo !! Takich przemądrzałych rad naprawde potrzebowałam !!
Majuchna86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 20:11   #37
Garadiela
Zadomowienie

Prawda w oczy kole?
Tak przedstwailas sytuacje to jest adekwanta odpowiedz.Zreszta nadal twierdze ze pies ma za malo zajecia skoro kopie...Same spacery to malo,pies musi miec tez troche wysilku umyslowego.Tym bardziej ze jak piszesz to owczarek...
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-07, 22:27   #38
anya84
Raczkowanie

nigdy do głowy mi nawet nie przyszło, że mój pies przekopuje ogród bo mu się nudzi.....

wet powiedziała mi, że to wina psiego instynktu...i nic na to nie poradzę

za to na pocieszenie powiedziała mi, że ma sześć foksów i jej mąż spędza więcej czasu na zakopywaniu dziur niż ja

a na skakanie polecam przydeptywanie psich łapek, delikatnie oczywiście
na mojego podziałało
anya84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 23:07   #39
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anya84 Pokaż wiadomość
nigdy do głowy mi nawet nie przyszło, że mój pies przekopuje ogród bo mu się nudzi.....
Psy też się mogą nudzić i to może być również przyczyną kopania. Jeśli ma monotonne życie, brak spacerów i zabawy to musi rozładować to napięcie np. kopiąc doły.

Cytat:
Moim zdaniem specjalistami od psiej psychiki i zachowań są behawioryści a nie weci.

Cytat:
na mojego podziałało
Nie rozumiem tego Jak nie bicie po pysku to przydeptywanie na łapy. Skąd te metody ?
Stary 2010-02-08, 07:07   #40
anya84
Raczkowanie

nie zaprzeczyłam, że może to robić z nudów...
chciałam tylko stwierdzić iż to nie jedyny powód kopania

nie traktuje tego weta jako wyroczni co do psiej psychiki
po prostu mają w sobie to coś(małżeństwo, oboje są wetami)....
tak zajęła się moim foksem, że nawet nie zdążył się zaokrętować, że jest trymowany....

pomysł z DELIKATNYM przydeptywaniem łapek został zasłyszany z audycji dr. Sumińskiej....
Stary 2010-02-08, 09:25   #41
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
nie zaprzeczyłam, że może to robić z nudów...
chciałam tylko stwierdzić iż to nie jedyny powód kopania

nie traktuje tego weta jako wyroczni co do psiej psychiki
po prostu mają w sobie to coś(małżeństwo, oboje są wetami)....
tak zajęła się moim foksem, że nawet nie zdążył się zaokrętować, że jest trymowany....

pomysł z DELIKATNYM przydeptywaniem łapek został zasłyszany z audycji dr. Sumińskiej....
Oczywiście, że nie musi to być jedyny powód kopania. Wiele zależy też od rasy. Często ludzie do pilnowania posesji biorą psy, które nie mają do tego predyspozycji, np. husky. Jeśli taki pies zamiast biegania kilku km dziennie będzie siedział na posesji, to na 99% myślę, że będzie kopał doły Jak dla mnie ON-ek z przykładu powyżej za mało pracuje z właścicielami i nudzi się po prostu. Przecież ONki to psy stworzone do pracy z człowiekiem, więc pozbawienie ich tego może być frustrujące dla psa.
Pewnie, że weci mogą być bardzo dobrzy w tym co robią i mieć pojęcie o psach. Jednak z doświadczenia wiem, że o psiej psychice wiedzą raczej mniej niż więcej
Jeśli chodzi o przydeptywanie ja nie jestem zwolenniczką takich metod. Moim zdaniem lepiej nauczyć psa komendy "siad" lub "na miejsce" i wtedy po problemie. Można też psa leckeważyć co u mnie zdało świetnie egzamin a naprawdę miałam problem, bo skaczący na przywitanie na wysokość twarzy ast to nic przyjemnego Ja osobiście wiolę psa coś nauczyć niż sprawiać mu dyskomfort, chociaż to pierwsze może zająć więcej czasu

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-02-08 o 09:25 Powód: poprawka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-08, 10:55   #42
anya84
Raczkowanie

masz rację, rasa ma duże znaczenie
ale psi charakter chyba też?

my swojego foksa uczyliśmy podstawowych komend
ale kiedy radość bierze górę to słuch się wyłącza do tej pory, dość często trzeba mu przypominać, że źle robi

próbowaliśmy go lekceważyć niestety baliśmy się, że powybija nam zęby....
z tak twardą i kanciastą, psią głową jeszcze się nie spotkałam
Stary 2010-02-08, 11:39   #43
whip
psy-chopatka

Cytat:
na mojego podziałało

Weci znają się na psach ale, że tak powiem, od innej strony.
Radze czerpać wiedze na temat psychki i szkolenia psów od autorytetów w tej dziedzinie a nie od weterynarzy, cioci który ma 3 psy, audycji, tv itp

prawda jest taka że np na uderzenie w pysk jeden pies zareaguje cofnieciem się, inny piskiem a jeszcze inny atakiem i bolesnym ugryzieniem. Dlatego takie porady moga się skonczyć tragicznie (!)

Podpisuje się pod tym co napisala tygrysia, ciesze sie że sa tu tez takie osoby .
Stary 2010-02-08, 12:00   #44
anya84
Raczkowanie

zacytowałaś mój post przez co mam wrażenie, że to ja polecam bicie psa po pysku?

dlaczego uogólniasz?
czy każdy wet ma interesować się tylko zdrowiem fizycznym zwierzaka?

dr.Sumińska (ta od audycji) , lekarz weterynarii moim zdaniem jest specjalistą...
Stary 2010-02-08, 12:25   #45
whip
psy-chopatka

Cytat:
zacytowałaś mój post przez co mam wrażenie, że to ja polecam bicie psa po pysku?

dlaczego uogólniasz?
czy każdy wet ma interesować się tylko zdrowiem fizycznym zwierzaka?

dr.Sumińska (ta od audycji) , lekarz weterynarii moim zdaniem jest specjalistą...
Do twojej wypowiedzi odnosiła się tylko emotka, nie mam nic więcej do dodania a twoja rady jest mniej więcej tego samego pokroju co sugestia bicia psa po pysku.
Uogólniam bo wiem że wieci najcześciej nie maja zielonego pojęcia na temat szkolenia, psiej psychiki itp a ludzie ( nie wiem czemu?) często ich uwarzają za specjalistów od psów- ogólnie i pytają, próbują się radzić itp co moim zdaniem jest błędem bo studia weterynaryjne nie poruszają w ogóle takich tematów.

Dr Sumińska nie jest dla mnie autorytetem.
Stary 2010-02-08, 12:50   #46
anya84
Raczkowanie

to mniej czy więcej?

podkreśliłam, że robiłam to delikatnie....to miało mu sprawiać dyskomfort a nie ból jak wcześniej wspomniane bicie po pysku

ja natomiast wiem, że jednak zdarzają się wyjątki, weci mający "zielone pojęcie"...

może gdybym napisała, że rady dotyczącej kopania udzielił mi doświadczony hodowca(którym jest ta wet) inaczej byś to odebrała...

na zakończenie dyskusji proszę Cię podaj mi nazwiska tych autorytetów w dziedzinie psiej psychiki...
z miłą chęcią zagłębię się w lekturę
Stary 2010-02-08, 13:08   #47
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:

my swojego foksa uczyliśmy podstawowych komend
ale kiedy radość bierze górę to słuch się wyłącza do tej pory, dość często trzeba mu przypominać, że źle robi
Moim zdaniem Twój pies nie ma bardzo dobrze opanowanej tej komendy i dlatego tak jest. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale głównym błędem właścicieli jest powtarzanie komend i brak konsekwencji. Czyli pies wstaje a my znowu mówimy "siad" lub po kilku próbach stwierdzamy, a niech już wstanie. To jest błąd. Psy bardzo łatwo zdają sobie sprawę, że mogą właściciela ignorować.

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość

Weci znają się na psach ale, że tak powiem, od innej strony.
Radze czerpać wiedze na temat psychki i szkolenia psów od autorytetów w tej dziedzinie a nie od weterynarzy, cioci który ma 3 psy, audycji, tv itp

prawda jest taka że np na uderzenie w pysk jeden pies zareaguje cofnieciem się, inny piskiem a jeszcze inny atakiem i bolesnym ugryzieniem. Dlatego takie porady moga się skonczyć tragicznie (!)

Podpisuje się pod tym co napisala tygrysia, ciesze sie że sa tu tez takie osoby .
Zgadzam się i dzięki

Anya84 poczytaj książki Inki Sjosten o szkoleniu.
Polecam też
Stanley'a Coren'a np. "Tajemnice psiego umysłu" czy Nicolasa Dodmana "Pies, który kochał zbyt mocno". A zapomniałabym o "Najpierw wytresuj kurczaka" Karem Pryor i Zofii Mierzwińskiej "Po obu końcach smyczy".
Aktualnie czytam "Pies i człowiek" Jean Donaldson i też, moim zdaniem, jest warta przeczytania.

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-02-08 o 13:29 Powód: poprawka
Stary 2010-02-08, 13:13   #48
whip
psy-chopatka

Cytat:
to mniej czy więcej?

podkreśliłam, że robiłam to delikatnie....to miało mu sprawiać dyskomfort a nie ból jak wcześniej wspomniane bicie po pysku

ja natomiast wiem, że jednak zdarzają się wyjątki, weci mający "zielone pojęcie"...

może gdybym napisała, że rady dotyczącej kopania udzielił mi doświadczony hodowca(którym jest ta wet) inaczej byś to odebrała...

na zakończenie dyskusji proszę Cię podaj mi nazwiska tych autorytetów w dziedzinie psiej psychiki...
z miłą chęcią zagłębię się w lekturę
Wyjątki się zdarzają oczywiście, też takich znam.
Czy mniej czy więcej- tego nie wiem, nie znam twojej "polityki szkolenia".

Co do autorytetów,
jesli chodzi o literature to polecam ksiązki Zofii Mrzewińskiej, Inki Sjosten, Stanleya Corena.

Encyklopedia psów, wyd Delta. Moim zdaniem świetnie opracowana.

A z literatury bardziej specjalistycznyj to może "Nowoczesne szkolenie psów tropiących " B Górnego skoro masz foksa .

Dopisze jeszcze jak mi się przypomni coś.

Edytowane przez whip
Czas edycji: 2010-02-08 o 13:16 Powód: literówki
whip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 13:24   #49
milkanika
Rozeznanie

weci (to tak jakby iść do lekarza pierwszego kontaktu z problemami psychicznymi), (tylko) hodowcy, szkoleniowcy starej daty, to nie autorytety,a jeśli dobrze kojarzę, to ta pani prowadziła audycję o psim szczekaniu i radziła by to zaakceptować, bo taka jest natura psa,więc jeśli dobrze kojarzę programy, to te więcej szkodzą niż pomagają, a co do autorytetów to jest trochę mądrych behawiorystów i szkoleniowców bardziej nowoczesnych
Stary 2010-02-08, 14:09   #50
anya84
Raczkowanie

dziękuję za propozycję, na pewno na coś się zdecyduje....

wydaje mi się, że jesteśmy konsekwentni...
tak w ogóle mam foksteriera szorstkowłosego czyli kwestia rasy a druga sprawa o, której wspominałam to charakter....
na pewno duży wpływ na jego zachowanie ma to, że pierwszy rok swojego życia(teraz ma trzy) był warszawskim pieskiem kanapowym...

najgorsze było pierwsze ok.sześć miesięcy bo w porównaniu z tamtym, teraz jest super
tyle tylko, że są sytuacje kiedy mam wrażenie, że mój pies zachowuje się jakby był autystyczny....

np.był w stanie zaakceptować chomika....tzn siedzi, patrzy, wącha
widać, że ma ochotę ale 'walczy ze sobą' i jakoś mogą przebywać razem w jednym pokoju...
natomiast kot kiedyś zobaczył kociaka na drzewie, żeby skończyło się na obszczekaniu....prawie dwa dni siedział pod tym drzewem, piszczał, trząsł się cały, nie chciał jeść po prostu zdrętwiał i ogłuchł...
...a najlepsze jest to, że ten kotek był tam ok.10min

ja mu nie każę polubić kotów to tylko przykład, podobnie okazuje np zazdrość...

ale w sumie to nie potrzebnie się rozpisuję...
zapewniam Was natomiast, że na pewno krzywda mu się nie dzieje w czasie prowadzenia mojej "polityki szkolenia" ....
Stary 2010-02-08, 14:31   #51
tygrysia
Rozeznanie

Instynkt łowiecki bierze górę. W końcu do tego były te psy hodowane
Podstawowego posłuszeństwa nawet takiego żywiołowego psa można nauczyć, tylko trzeba o wiele więcej cierpliwości. I nie ma co zwalać na charakter Myślę, że wśród podanych autorów znajdziesz pozycje, które mogą Ci pomóc w szkoleniu
Co do kotów... mój zachowuje się tak samo. Chciałam kiedyś zabrać kota ze schronu, ale jak zobaczyłam reakcję mojego psa to wolę nie ryzykować.
Stary 2010-02-08, 15:10   #52
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuję za propozycję, na pewno na coś się zdecyduje....

wydaje mi się, że jesteśmy konsekwentni...
tak w ogóle mam foksteriera szorstkowłosego czyli kwestia rasy a druga sprawa o, której wspominałam to charakter....
na pewno duży wpływ na jego zachowanie ma to, że pierwszy rok swojego życia(teraz ma trzy) był warszawskim pieskiem kanapowym...

najgorsze było pierwsze ok.sześć miesięcy bo w porównaniu z tamtym, teraz jest super
tyle tylko, że są sytuacje kiedy mam wrażenie, że mój pies zachowuje się jakby był autystyczny....

np.był w stanie zaakceptować chomika....tzn siedzi, patrzy, wącha
widać, że ma ochotę ale 'walczy ze sobą' i jakoś mogą przebywać razem w jednym pokoju...
natomiast kot kiedyś zobaczył kociaka na drzewie, żeby skończyło się na obszczekaniu....prawie dwa dni siedział pod tym drzewem, piszczał, trząsł się cały, nie chciał jeść po prostu zdrętwiał i ogłuchł...
...a najlepsze jest to, że ten kotek był tam ok.10min

ja mu nie każę polubić kotów to tylko przykład, podobnie okazuje np zazdrość...

ale w sumie to nie potrzebnie się rozpisuję...
zapewniam Was natomiast, że na pewno krzywda mu się nie dzieje w czasie prowadzenia mojej "polityki szkolenia" ....
Jak bym słyszała o nieżyjącej już foksi mojej kumpeli, miała z nią przechlapane, musiała w tajemnicy przenosić klatkę z chomikiem bo sunia kładła się przed klatką , drętwiała i nie chciała oprócz jedzenia wychodzić na spacer tylko ślęczała tak nad ta klatką, ogólna masakra.

Co do literatury podanej przez dziewczyny to świetne książki mam je wszystkie, polecam je wszystkim przyszłym właścicielom jak i obecnym pełne wiedzy pozycje, a panią Mrzewińską nawet udało mi się kiedyś poznać osobiście

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2010-02-08 o 15:11
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 15:59   #53
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:

za to na pocieszenie powiedziała mi, że ma sześć foksów i jej mąż spędza więcej czasu na zakopywaniu dziur niż ja
jak dla mnie to tych sześciu foksów mieć nie powinna, bo się nudzą przecież normalny pies nie poleci w trakcie robienia czegoś nagle pokopać ja mam terriera blisko spokrewnionego z foksem, myśliwskiego, dziur w ogrodzie nie mieliśmy ani jednej bo pies ma ciągle zapewnione zajęcie
Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
weci (to tak jakby iść do lekarza pierwszego kontaktu z problemami psychicznymi), (tylko) hodowcy, szkoleniowcy starej daty, to nie autorytety,a jeśli dobrze kojarzę, to ta pani prowadziła audycję o psim szczekaniu i radziła by to zaakceptować, bo taka jest natura psa,więc jeśli dobrze kojarzę programy, to te więcej szkodzą niż pomagają, a co do autorytetów to jest trochę mądrych behawiorystów i szkoleniowców bardziej nowoczesnych
to chyba też ta sama, która za siłę wciskała psu kantarek na pysk- chyba że mylę tych naszych super-hiper polskich teleszkoleniowców?
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-08, 16:23   #54
anya84
Raczkowanie

na pewno jest wiele momentów, kiedy mój pies się nudzi ale u niego to kopanie to często impuls....
wsadza nos w trawę i po kilku chwilach tylko ogon mu wystaje
i robi to jak w amoku

za to wieczorem "pies zdechł"...
dosłownie można go na śpiocha przenosić

podam Wam zabawny przykład na to, że mój pies mądrością nie grzeszy
podkładam mu pod nos dwa palce tak jakbym trzymała w nich jakiś smakołyk...
bez zastanowienia bierze je w zęby i obgryza jak gnatek, dopóki ich nie wyciągnę...
jego mina jest bezcenna gdy zauważa, że nic w nich nie było
Stary 2010-02-08, 16:37   #55
Garadiela
Zadomowienie

Masz foxa to co sie dziwisz ze ma instynkt Ja mam cockerowe cos i jest podobnie,male adhd a jak juz zlapie slad to sobie mozna wolac
Na takich aparatow polecam tropienie-niesamowicie meczy psa A potem spokoj w domu
Co do przydeptywania lapek-delikatnie to jest pojecie wzgledne...
Dla jednego bedzie tak ze pies nie poczuje a dla drugiego tak ze pies bedzie piszczal...
Dlatego ja nie jestem za pisaniem takich rad.A nuz wejdzie jakis laik,poczyta,nie zrozumie,dorobi teorie do tego i bedzie pies mial przekichane
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 18:53   #56
Princesssa19
Rozeznanie

GG do Princesssa19

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Princessa blagam cie jak masz udzielac takich rad to lepiej nic nie pisz
Psa nigdy sie nie bije po pysku!!!Nie wazne czy lekko czy nie!!Nie bije sie wogole!!!
To stara niemecka szkola tresury!
Polecam ignorowanie psa jak skacze albo nauczenie siad...
To prawda, ignorowanie psa również skutkuje. Ale nie rozumiem Waszej reakcji. Absolutnie nie popieram bicia psa, ale uderzenie go lekko w mordkę tak, że prawie tego nie czuje to chyba nic złego! Zwłaszcza, że to skutkuje......

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość

Aż się we mnie zagotowało.
Dziewczyno, nie udzlaj takich rad i nie rozpowszechniaj takich bzdur!
Do jakiej ty szkoły chodzisz ze swoim psem?
Bedę wiedzieć którą odradzać.

Psa nie można bić po pysku, to bardzo wrazliwy narząd! Na psich forach zostałabyś zjechana od góry do dołu za tego typu poglądy.
A ja się dalej z Wami nie zgadzam! I bardzo proszę nie mówić, że "rozpowszechniam bzdury", ponieważ słyszałam o tej metodzie od bardzo wielu właścicieli psów, od kilku osób prowadzących szkolenie, którzy z resztą mają jakieś dyplomy i inne oraz od pani, która prowadzi w parku dla psów szkolenie.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

A na koniec powiem, że o przydeptywaniu łap też słyszałam. Nie tylko ja stosuję "dziwne" według Was metody. W ogóle nie rozumiem Waszej reakcji! Wypowiadacie się, chociaż same nie spróbowałyście metody z uderzeniem pyska. Ja spróbowałam i podziałała.
Nikt Wam nie karze jej używać. Ja tylko udzielam sprawdzonej rady dziewczynie, która nie ma w tej kwestii doświadczenia. Nie musicie od razu na mnie naskakiwać! Chodzę do szkoły dla psów na obrzeżach Krakowa, i pies jest grzeczniejszy... Czyli szkoła jest dobra! Powtarzam: nikt Wam nie karze używać metody, którą ja zaproponowałam. Jeśli Wam nie odpowiada - nie stosujcie jej. Nie musicie mi sugerować, że to znęcanie się nad psem, czy coś... Kocham mojego psiaka i nie zrobiłabym mu nigdy krzywdy! Metoda zaproponowana przeze mnie jest sprawdzona i skuteczna, i powtórzę jeszcze raz: uderzenie psa w pysk nie ma być mocne. Ma to poczuć, ale nie boleć. Po pewnym czasie skojarzy skakanie z czymś nieprzyjemnym i nie będzie tego robić.
Stary 2010-02-10, 19:42   #57
asiulek19
Zakorzenienie

Hej
Jestem posiadaczką 2-letniego bernardyna
Jest słodziutki hehe
Problem polega w tym że gdy moja kolezanka wychodziła z podwórka mój pies nagle wyskoczył i przewrócił ją nie wiem z jakiego powodu wskoczył na plecy i przewrócił, byłam załamana co zrobił
Proszę o pomoc rady bo nie chcę żeby z każdą osobą tak robił
asiulek19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-10, 19:57   #58
milkanika
Rozeznanie

trzeba bernardyna nauczyć,że jak do kogoś podejdzie to siada, albo odwracać się i zapierać gry skacze,mówić nie, albo jak idzie dana osoba, to odwracać jego uwagę,szkolić nagradzać,aż się nauczy nie reagować na dane osoby, najlepiej samemu wchodzić i szkolić psa,jak na was tak nie reaguje,tylko innych, to zaprosić kogoś znajomego na szkolenie i po kilka razy powtarzać i nagradzać dobrą reakcję, odwracać się gdy robi źle i mówić fee, tak by to była dla niego komenda,że nie można

a co do klepania, to nie wiem czemu to służy, chyba odstraszeniu psa od nas i złym skojarzeniu reki i proszę bardzo, najwyżej będziesz miała kogoś na sumieniu,bo nie każdy pies reaguje grzecznie na takie coś, ktoś może mieć przez tak mądre rady pogryzione ręce albo może się coś złego wydarzyć, a co do szkoleniowców, to szkoleniowiec,szkoleniowc owi nie równy, moja znajoma (szkoleniowiec i behawiorysta) już naprawiała to co tacy mądrzy znawcy popsuli, ale się zdziwili właściciele, bo podobno szkoleniowiec im powiedział,że pies jest zły i nic nie da się z nim zrobić,
a co do takich metod, to co,dziecko też mamy szczypać, klepać po twarzy jak się uczy sikać do nocnika,czy innych rzeczy?
Stary 2010-02-10, 20:35   #59
asiulek19
Zakorzenienie

Dziękuje za rady spróbuję coś zrobić. Najgorsza jest ślina psa gdy gość zostanie zatakowany to zały jest brudny i jeszcze w dodatku krzyczy wrr wstyd mi za takie zachowanie psa ;(
I jeszcze jedno jak goście wchodzą i inne osoby pies zaczyna szczekać denerwować się jeżeli jest na uwięzi co mam zrobić???
Aha i jeszcze jedno jak idę na spacer i spotykam jakiegoś mój pies od razu arczy szczeka chodź te zwierzaczki nic nie robią też poproszę i parę rad
asiulek19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 20:55   #60
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
To prawda, ignorowanie psa również skutkuje. Ale nie rozumiem Waszej reakcji. Absolutnie nie popieram bicia psa, ale uderzenie go lekko w mordkę tak, że prawie tego nie czuje to chyba nic złego! Zwłaszcza, że to skutkuje......

Cóż, może napiszę tak. Jeśli Ty byś dostała kilka razy - lekko - za coś w twarz to pewnie też byś już tego nie robiła Jednak na Twojej psychice na pewno by się to odbiło. Zapewniam Cię, że na psie też się odbije. Ja wolę psa czegoś nauczyć np. każąc iść na miejsce w takiej sytuacji a nie iść na łatwiznę jak Ty to zrobiłaś. Możesz doprowadzić do tego, że Twój pies zacznie się bać rąk, bo skojarzy je z czymś nieprzyjemnym.
Wcale się nie dziwię, że metoda skutkuje, co nie znaczy, że jest właściwa i dobra dla psa.

Cytat:
A ja się dalej z Wami nie zgadzam! I bardzo proszę nie mówić, że "rozpowszechniam bzdury", ponieważ słyszałam o tej metodzie od bardzo wielu właścicieli psów, od kilku osób prowadzących szkolenie, którzy z resztą mają jakieś dyplomy i inne oraz od pani, która prowadzi w parku dla psów szkolenie.
Ja nadal twierdze, że są lepsze metody.
Wszystko się zmienia. Kiedyś teoria dominacji była bardzo popularna i wtedy zapewne stosowano tą metodę. Teraz już została obalona, bo często przez nią ludzie nie współpracowali z psami, ale zmuszali je do różnych rzeczy. W każdym razie metody szkoleniowe też się zmieniły.
---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
A na koniec powiem, że o przydeptywaniu łap też słyszałam. Nie tylko ja stosuję "dziwne" według Was metody. W ogóle nie rozumiem Waszej reakcji! Wypowiadacie się, chociaż same nie spróbowałyście metody z uderzeniem pyska. Ja spróbowałam i podziałała.
Nikt Wam nie karze jej używać. Ja tylko udzielam sprawdzonej rady dziewczynie, która nie ma w tej kwestii doświadczenia. Nie musicie od razu na mnie naskakiwać! Chodzę do szkoły dla psów na obrzeżach Krakowa, i pies jest grzeczniejszy... Czyli szkoła jest dobra! Powtarzam: nikt Wam nie karze używać metody, którą ja zaproponowałam. Jeśli Wam nie odpowiada - nie stosujcie jej. Nie musicie mi sugerować, że to znęcanie się nad psem, czy coś... Kocham mojego psiaka i nie zrobiłabym mu nigdy krzywdy! Metoda zaproponowana przeze mnie jest sprawdzona i skuteczna, i powtórzę jeszcze raz: uderzenie psa w pysk nie ma być mocne. Ma to poczuć, ale nie boleć. Po pewnym czasie skojarzy skakanie z czymś nieprzyjemnym i nie będzie tego robić.
Wypowiadam się, bo myślę że mam pewne doświadczenie w tych sprawach - chociaż nadal się uczę. Nie stosowałam tej metody, bo moim zdaniem jest zła. Zamiast psa uderzyć w pysk wolę nauczyć go porządnie komendy "siad - zostań". Zresztą tak zrobiłam. Mój pies, w typie asta, więc spory, skakał na przywitanie na wysokość twarzy. Teraz już tego nie robi a NIGDY nie byłam go po pysku ani nie przydeptywałam łap.
Dlaczego nie spróbujesz czegoś co nie będzie nie miłe dla psa? Przecież podałyśmy kilka propozycji...
Powyżej podałyśmy kilku autorów którzy mają pojęcie o psiej psychice - proponuję zapoznać się chociaż z częścią tytułów.

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-02-10 o 20:57 Powód: dopisek
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości