![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niechęć do dzieci i strach (fobia) przed ciążą :(
Zdaję sobie z tego sprawę dlatego napisałam "bywa czasem"
![]()
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Niestety nie będę mogła odpowiadać przez następne 2, 3 dni, bo nie mam dostępu do internetu (teraz korzystam z uprzejmości znajomych). I...ojojoj...nie chciałam żeby moje obawy zostały źle zinterpretowane. Nie należę do grona kobiet, które działałyby wbrew sobie dla usatysfakcjonowania partnera ![]() Psychotropina uderzyła w czułą strunę - ja faktycznie szukam wytłumaczenia dla swoich lęków bo czuję, że mogą mieć one głębsze podłoże, niźli tylko strach przed ciążą i porodem. Dlatego też pytałam Was, czy te obawy mogą być naturalnym etapem w emocjonalnym rozwoju - ja po prostu czuję, że tak nie jest i prawdopodobnie szukam poparcia tej hipotezy. I faktycznie - czuję wewnętrzny bunt, który odnosi się do tradycyjnej roli kobiety. Czasem wydaje mi się, że powinnam urodzić się mężczyzną (ale koniecznie gejem, bo tylko mężczyźni mnie pociągają... ![]() Chyba czas odwiedzić specjalistę... Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i zainteresowanie tematem. Za kilka dni będę mogła odpowiedzieć na Wasze posty. Pozdrawiam. ---> przepraszam za błędy stylistyczne, ale czas mnie goni. ![]() Edytowane przez Jemioluszka86 Czas edycji: 2010-07-05 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
To ja się zgłaszam
![]() Jestem mamą 9 miesięcznego synka która przed ciążą nieznosiła, nietrawiła (i jak to można jeszcze napisać) dzieci. Dzieci wzbudzały we mnie straszną niechęć, gdy szłam do znajomych którzy mieli dzieci a ja miałam się pobawić bo mama dziecka mnie poprosiła to wpadałam w panikę albo tak mnie irytowały, że nie miałam ochoty na takie wizyty ![]() Ciąży też się panicznie bałam, jak będę ją znosić, czy będę wymiotować, jak zmieni się moje ciało a sama kwestia porodu wywoływała we mnie dreszcze. Ale jednak samo przeszło, nawet nie wiem kiedy i nie wiem tak naprawdę co sprawiło we mnie tą przemianę, czy wyjście za mąż, czy rozmowa z mężem i jego chęć do dzieci ![]() Sama ciąża była dla mnie super przeżyciem, poród też nie był tak straszny jak go opisywali, bardzo kocham swoje dziecko ![]() ![]()
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Niektórzy zwyczajnie nie lubią dzieci. To nie jest równoznaczne z problemami z psychiką ![]() I nie każda kobieta musi być matką. Ja nie znoszę dzieci, nienawidze tych ich zaślinionych twarzy, zasmakranych nosów, smierdzacych pieluszek, głupiego gaworzenia, debilowatego spojrzenia, rozdziawionej paszczy bez zębów itd. po prostu mam alergie na dzieci. jak i na ich mamusie, które gadają o konsystencji kupy swoich dzieci (nie wszystkie takie są, ale zatrważająca większość ![]() ![]() i owszem, mam problemy z psychiką. ha! przejrzalas mnie! ![]() ![]() zaraz pewnie przeczytam, że jestem niedojrzała i egoistyczna ![]() ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- a psoiadanie ciała obcego w brzuchu jest dla mnie obrzydliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do tych zdrobnień itp też mnie to wkurza i wręcz śmieszy ![]() i najbardziej wkur*** mnie jak takie mamuśki oceniają mnie jaką to ja jestem złą i wyrodną matką bo nie świruję nad swoim dzieckiem, nie biegam za nim gdy coś robi, nie lecę do lekarza przy małym katarku, że mam ochotę na imprezy i że nie mam ochoty na ciągłe rozmowy na temat kupek itp itd
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Giginthesky - "ciało obce w brzuchu"...brrr...na samą myśl mam dreszcze.
![]() Pójdę do psychologa dla świętego spokoju i pogadam o moich wątpliwościach. Może wyolbrzymiam problem, a może to faktycznie jest jakaś pozostałość po moim średnio szczęśliwym dzieciństwie. "Do zobaczenia" za kilka dni - pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
No cóż. Mnie też poród wydaje się czymś totalnie abstrakcyjnym ( ale co zrobić, jak już jest ten " obcy"
![]() ![]() Czytałam sobie pare relacji z porodów na Mamie z klasą i wszystkie łączy jedno: mimo trudów, bólu, na końcu jest ogromne szczęście ![]() ![]() Bardziej od porodu zniechęcałby mnie fakt płączącego non stop noworodka, tonięcia w pieluchach, braku czasu na sen i ogólnie czasu dla siebie. Zatracenie swojego życia na rzecz tej istoty. Na szczęście dzieci można mieć, ale nie trzeba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
To i ja się dołączam
![]() Mam 23 lata. Jestem jedynaczką. Dzieci nie lubię, nie znoszę, irytują mnie, drażnią, wkurzają. I te małe i te duże. Widać nie jestem sama z tym problemem ![]() Co miesiąc mam praktycznie "schizy ciążowe" mimo że się zabezpieczamy i powinnam być spokojna, a nie jestem. Przeczytałam kiedyś opinie że jeśli ktoś nie jest gotowy na dziecko nie powinien brać się za seks. Ze jeśli boi się ciąży to znaczy że jest się z nieodpowiednim chłopakiem. Nie zgadzam się z tym. Kocham swego Tż nad życie i ja wiem że on byłby cudownym ojcem, ale nie chce dzieci bo ich nie lubię a sama ciąża przyprawia mnie o dreszcze.. Najgorsze jest to że Tż kocha dzieci, i nie raz podkreśla że chce mieć conajmniej trójkę. Mówiłam mu jak ja to widzę- stwiedził że z czasem mi to "przejdzie". Bardzo boję się że jednak nie. Mam chrześniaka- ma rok i ja naprawdę zmuszam się żeby do niego jechać, jak mi dają go do ponoszenia to uśmiecham się na siłę i udaję że jest fajnie, miło a w środku aż mnie skręca. Ehh.. Dobrze że jest trochę kobitek które mają podoby problem ![]()
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale swoje to co innego, myślę, że bym za nim szalała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z tą opinią o gotowości też kompletnie się nie zgadzam ![]() ![]() Ale to nie temat tego wątku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
O ile wiem, jeszcze u nas nie ma przymusu posiadania dzieci
![]() Nawiasem mówiąc, gdy miałam 23 lata, na dzieci patrzeć nie mogłam - tzn. w kontekście posiadania swoich, bo akurat zawód dzieciowy świadomie wybrałam i nawet wówczas już z nimi pracowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
no to moja droga nie jestes sama. mnie tez o przeraza wizja ciazy i dzieci. po prostu tego nie chce na ten moment mojego zycia. w sumie to nie widze siebie i gromadki biegajacych wokół mnie dzieci. nigdy.... ale nie mowie ze mi sie to nie zmieni, bo rownie dobrze za rok, moze dwa, 5, 10 lat mnie natchnie i zapragne dziecka.
a nawet jak nie, czy bede przez to gorszym człowiekiem? czy zranie czyjej uczucia? moj TZ wie jaki jest moj pogląd na sprawy i na szczescie nie nacisyka, nie namawia, tylko powiedział ze jak bede gotowa to sie mam zgłosić ![]() ![]() zapytalam a co jak nie bede nigdy gotowa? odpowiedział, ze swiat sie nie zawali i nie zostawi mnie z tego powodu. to decyzja obu ludzi, a nie zadna presja. nie jestesmy gorsze, złe. po prostu nie chcemy miec dzieci. proste. ps. mam 26 lat, instynktu macierzynskiego brak.
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Ja także nienawidzę dzieci, a kobiety w ciąży wywołują u mnie nieprzyjemne odczucia (bez obrazy). Nie czuję się chora. Ty także nie powinnaś. To już nie te czasy, kiedy jedenym życiowym celem i funkcją kobiety było wydanie na świat jak największej ilości potomstwa. Korzystaj ze swojego życia ze swoim partnerem. Ważne tylko, żeby Wasze poglądy na sprawę się nie mijały, bo rzeczywiście to może być powód do kłótni i rozstania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
własnie ?
to jest odgórnie nakazane w jakiejś ustawie ? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Podam ci przykład mojej cioci. Ona nienawidziła dzieci, one ją wręcz odpychały. A teraz hmm wychowała czwórkę swoich dzieci a teraz wychowyje trzech małych wnuków także wszystko się może zmienic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Jemioluszka86: Jak wrócisz od psychologa, zdaj relację.
Bardzo jestem ciekawa, co sądzą o takich przypadkach ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
IMO, najpierw terapia, potem racjonalne rozważenie czy chcesz, czy nie chcesz miec dzieci. Bo wizja sielankowej adopcji jako leku na problemy emocjonalne jest po prostu niepoważna. Trudno czasami wytrzymać z własnymi dziećmi, do których człowiek jest bezwarunkowo przywiązany na poziomie najbardziej pierwotnych instynktów. Kochanie i wychowywanie dziecka adoptowanego jest po wielokroć trudniejsze. Rozwazanie macierzyństwa na poziomie 9 miesięcy ciązy i raptem kilku godzin porodu w znieczuleniu + kilka miesięcy niemowlęctwa jest IMO śmieszne, niedojrzałe i kompletnie oderwane od rzeczywistości. Nie wiem czy ktokolwiek przystałby na adopcję, której koronnym argumentem jest : bo ja się boje rodzić, bo ja się boję utyć, bo ja sie boję niemowlaka. No sama pomyśl.
![]() |
![]() |
#53 | |
Przyczajenie
|
Witam.
Udało mi się rozsądnie poukładać zadania i na chwilę skorzystać z internetu ![]() Tak, a za opieszałość w wykonaniu postanowień ustawy grozi 100 batów. Domyślam się, że wyrażenie "będę musiała" narobiło niepotrzebnego zamętu: Cytat:
Obecnie przeraża mnie wizja ciąży i porodu. A obawiam się tego, że kiedyś zacznę mieć chęć na potomstwo, a nie minie mi lęk przed ciążą. Innymi słowy: boję się, że kiedyś wpadnę w pułapkę "chcę, a boję się". Teraz i nie chcę i się boję, więc teoretycznie nie ma problemu, ale... ...tak jak opisała to Cava - ja się motam, panikuję i poddaję irracjonalnemu lękowi. To właśnie ten irracjonalny lęk i dość mocna niechęć do dzieci mnie niepokoi. O adopcji faktycznie palnęłam. Przepraszam, z mojej strony to było faux pas. Obecnie nie chodzi o to, że ja chcę mieć dzieci, ale panieńskie fanaberie mi to utrudniają. Ja wiem, że obiektywnie moje lęki i obawy nie są naturalne i śmiem twierdzić, że to nie jest ta kategoria lęków, które towarzyszą przeciętnej nieródce. Pisałam o moich ciężkich problemach hormonalnych, których objawy być może wpłynęły na moją obecną postawę. Być może dołożyły się do tego jeszcze inne dość intymne zdarzenia o których wolę nie pisać na forum. Myślę, że szukałam tu odpowiedzi na pytanie: czy moje lęki i obawy są jeszcze normalne, czy już należy je rozpatrywać w kategorii fobii. Do tego potrzebowałam obiektywnych opinii osób, które mnie nie znają. Jestem bardzo znerwicowaną osobą. Moje problemy z brakiem samoakceptacji dorwały mnie w podstawówce i ciągną się po dzień dzisiejszy. Do tego doszła nerwica i straszny stres związany z dążeniem do jak najlepszych wyników na studiach. Dlatego, gdy piszę o tych problemach, to często się motam. Przepraszam z góry za moje chaotyczne posty - pisanie tego na forum dużo mnie kosztuje...nie lubię się uzewnętrzniać. Dziękuję wszystkim raz jeszcze za pomoc. Z jednej strony bardzo mnie pocieszyłyście pisząc, że niektóre z Was również nie odczuwają chęci do posiadania potomstwa, z drugiej strony bardzo dziękuję za konkretne wypowiedzi dotyczące moich obaw co do fobii (dziękuję Psychotropinie i Cavie). Z góry przepraszam, że nie opiszę mojej wizyty u psychologa, ale to dla mnie jednak zbyt intymna sprawa. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Uświadomiłam sobie, że jednak mimo tego, że nie chcę mieć dzieci, to warto udać się w tej sprawie do specjalisty. Już raz mi bardzo pomógł z nerwicą, więc jednak nie ma co odkładać tego na później. Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Widze ze nie jestem sama. Mnie dzieci przerazają, moze jestem jedną z tych piepszonych egoistek. Nie wyobrazam sobie poswiecic sie na tyle dla kogos , co matka dla swojego dziecka. Wkurzają mnie dzieci i cala ta otoczka wokół nich, te poglady mam od zawsze- mam 19 lat, moja mama mowi ze jak bede sobie wkrecac te srube to potem przez moja podswiadomosc nie bede mogla zajsc w ciaze gdy bede na to gotowa- ale wiem ze nie bede:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Hm ja tez nie chce miec dzieci.
![]() I widze, ze pod pewnymi wzgl jestem podobna do Ciebie z charakteru. Tzn ambitnosc, dazenie do bycia najlepszym na studiach, tudziez w liceum, w podstawowce za to niska samoocena itp. Nie wiedzialam, ze takie rzeczy maja wplyw na ciaze i dzieci. ![]() Z tym, ze ja mam 27 lat i wlasciwie to na chwile obecna wiem, ze dzieci nie bede miec, bo nie rozumiem po co. ![]() Jest caly watek na plotkowym o tym, ze niektore wizazanki nie chca miec dzieci, zajrzyj, polepszy Ci humor, przynajmniej dojdziesz do wniosku, ze sama z tym nie jestes. Jesli mi sie poglad zmieni, to ok, to bedzie oznaczalo, ze jestem gotowa na dziecko, jesli mi sie nie zmieni, to trudno. Nie chce byc zla matka, dlatego nigdy nie zdecyduje sie na dziecko jesli nie bede 100% pewna. ![]()
![]() |
#56 |
BAN stały
|
no to nie rob i tyle tak ciezko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z mojego punktu widzenia to ciąża jest zwykłym pasożytnictwem... Przez 9 miesiecy mam oddawac wszystko co najcenniejsze dla mojego organizmu? No f.... way! [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20484718]O ile wiem, jeszcze u nas nie ma przymusu posiadania dzieci ![]() Nawiasem mówiąc, gdy miałam 23 lata, na dzieci patrzeć nie mogłam - tzn. w kontekście posiadania swoich, bo akurat zawód dzieciowy świadomie wybrałam i nawet wówczas już z nimi pracowałam ![]() ![]() Ja niestety wybrakowana jestem ![]() Ja dzieciaki lubie, ale nie swoje. Moge sie zadania opieki podjac na kilka/nascie h, ale nie na 24h przez ponad 18 lat.... Wszystko daloby sie znieść, gdyby nie to że u mnie pojawiaja sie naciski ze strony mamy oraz TZta, zwlaszcza po tym jak kilka znajomych (w tym szaja ![]() Chwilowo wystarcza im odpowiedz "po uczelni"... szkoda tylko że bezczelnie zapominam wspomnieć że zamierzam zdobyc maksymalne możliwe wyksztalcenie i ksztaltować wiedze wśród innych napaleńców matematycznych po maturze ![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
ale skoro nie chcesz dzici to po co te rozkminki? ze niby musisz miec dzieci bo kazdy ma? nie, nie musisz. nie chcesz to nie masz, proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jedna strona kategorycznie nie chce mieć dzieci, a druga strona w przyszłości tego pragnie... i nie rozmawiają o tym otwarcie wcześniej, to może sie to skończyć potężnym rozczarowaniem, bólem, frustracjami i zakończeniem związku. Pewnie nie jest to zasadą, ale na moich oczach jedno małżeństwo rozpadło się właśnie z tego powodu - ona nie chciała, on chciał. Dogadać się nie mogli, więc się rozstali, żałując, że nie przedyskutowali tego znacznie, znacznie wcześniej...
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, tylko, żeby te rozmowy nie wyglądały tak jak u Szpiega, bo powiem szczerze lekko mnie wbiło w fotel jak przeczytałam co ona pisze. Jedna strona chce miec dziecko, druga nie chce i "buahahahaha" ja mu dziecka nie urodzę. A z drugiej strony on chce przed trzydziestką... I tak sobie trwają, bawią się w przeciąganie liny, kto kogo przymusi do przyjęcia jedynie słusznej opcji. Jeszcze tyle dobrze, że stroną która chce mieć dzieci jest facet, bo on sobie może dziecko mieć kiedy chce i żaden zegar mu tykał nie będzie koło 40stki. I nie "obudzi się" kiedyś z myślą, że sobie życie zmarnował czekając aż partnerce zachce się mieć dzieci. Tylko obudzi się i "pójdzie poszukac innej macicy" Dlatego rozmowa tak, ale jasna i powazna a nie taka "hahaha" i potem każde sobie mysli, że to nie było do konca na poważnie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-07-06 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.