|
|
#721 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: mamuski styczniowo-lutowe 2009
Cytat:
![]() Pojechalam na 1,5 tyg i bylo rewelacyjnie. Jezeli z ciaza nic sie nie dzieje (rozwarcie szyjki albo duze ryzyko poronienia) nie ma co urlopu odkladac. Jak pojedziesz to odpoczniesz i bedzie to tylko z kozyscia dla was. Takie jest moje zdanie. Bylam wtedy w 10-11tc. Z racji tego, ze mieszkam za granica, wiele moich ciezarnych kolezanek lata samolotem i jeszcze nie slyszalam by sie cos dzialo. Moje najblizsze znajome lataly z plamieniami w 7tc i druga 8-9tc. Jedna urodzila zdrowa córe 07/2007 a ta druga rodzi na dniach ![]() Decyzja nalezy do ciebie, zapytaj lekarza ![]() Asia |
|
|
|
|
#722 |
|
Rozeznanie
|
Ja plany an wakacje mam troche hardcorowe- pracuje przy festiwalu, który odbędzie się w lipcu, więc teraz mam mnóstwo pracy, a potem wyjadę na 3 tygodnie w delegacje na ten festiwal - organizować wszytsko na mięjscu. W pracy taki młyn, że nawet mi do głowy nie przychodzi przyznawać się, że jestem w ciąży. mam nadzieję że wsyztsko bedzie OK i dam radę pracować normalnie. A na wrzesień planujemy rejs po Chorwacji, to już będzie 2 trymestr, więc tez nie powinno być przeciwskazań. Ogólnie jestem dobrej myśli.
|
#723 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie!
Mój lekarz zaproponował mi usg genetyczne, połączone z testem PAPPA, i ja sie decyduję, nie ma nawet się co zastanawiać, tak myślę, że tak dla własnego spokoju no i poza tym, zawsze lepiej wiedziec wczesniej, gdyby coś mało sie dziać...Także ja idę 30 czerwca, będę w 13 tc. A co do wakacji, to w sumie chcemy poradzic sie lekarza, chyba polskie morze, jeśli tylko lekarz pozwoli. A poza tymjestem szczęśliwa, bo pozdawałam egzaminy i zakończyłam studia podyplomowe właśnie wczoraj
|
|
|
|
#724 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#725 |
|
Rozeznanie
|
Też gratuluje Wielbłądzie
![]() CZy Wy też tak macie, że teraz w ciąży jakos mniej się przejmujecie i denerwujecie, np w pracy równymi osobami, czy zdarzeniami? Ja wyluzowałam zupełnie i to nie świadomie, że niby nie można mi się denerwować, tylko po prostu optyka mi sie zmieniła i uważam że to nie ma znaczenia. A wcześniej byłam osobą, która bardzo łatwo się "nakręcała" i szybko się stresowałam w pracy.
Więc teraz serca mam dwa Smutki dwa I miłość po kres I radość do łez Edytowane przez mar_go Czas edycji: 2008-06-16 o 12:37 Powód: literówki |
|
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
Nio tylko ze mamy urlop od 15 sierpnia o ile mi dadza ze wzgledu na te zwolnienia L4 (jestem na stazu) czyli bede w 4 m-cu i chyba troche sie boje ,jednak jazda tyle godz samochodem ... zreszta moj tz jest tak przewrazliwiony (ze szok ale to dobrze
) ze chyba bedzie chcial jechac nad Polskie morze.Zreszta jeszcze troche czasu i bede musiala poznac opinie lekarza.Ale namieszalm w tym poscie
|
|
|
|
#727 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Oj, tak zawsze ze mnie był straszny nerwus... a teraz mam przyslowiową zlewke na wszytko W pracy się nie przejmuję, będzie co ma być, w domu też nie ma zbędnego napięcia...nawet jak w pewnych sytuacjach gdyby nie ciąża była by burza teraz mi sie poprostu nie chce awanturować i powiem że ten stan bardzo mi się podoba![]() Co do wakacji to wyjezdzamy 28.06 do Zakopanego na tydzień - mam nadzieje ze pogoda dopisze a potem juz do końca tylko praca.
|
|
|
|
|
#728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie przyszłe mamusie
i chciałabym do was dołączyć. Justyna 27lat Rzeszów / termin porodu to 28.01.2009 <yupii> |
|
|
|
#730 |
|
Zadomowienie
|
ja mam usg na 10lipca i wtedy spytam o usg genetyczne bo czy oni takie robia w irlandii to pojecia nie mam (po tym jak lekarz wysmial moja prosbe o badanie toxo juz mnie chyba nic tu nie zdziwi)
my lecimy na Ukraine ja na 2 tyg TZ zostanie o 2 tyg dluzej. rezerwowalismy lot zanim bylam w ciazy jak bede na badaniach to spytam czy sa przeciwskazania do lotu no i mielismy jechac na Krym i do Lwowa i w mase innych miejsc ale raczej nic z tego ie wyjdzie bo to za dlugie podroze by byly Wielbladku gratulacje nowe mamusie witam serdecznie
|
#731 |
|
Zadomowienie
|
obecnie 33!!! fasolowe tyczki ![]() krolowaa (Malgorzata 29 lat) Rumia tp. 02/01/09 Julia lub ? Siobhan (Joanna 29 lat) Dublin tp. 05/01/09 Marta lub Pawel j.kwiatek (Justyna, lat 29)Siedlce tp. 06/01/09 aniaszew (Ania, 33 lata)Warszawa tp. 06/01/09 Monika lub Mikolaj Mbu83 (Gosia, 24 lata)Wroclaw tp. 06/01/09 Gabriela lub Gabriel pani z herbata (Bozena 27 lat) Shannon tp. 08/01/09 Polina lub Rotmir dalicja (Ania 23 lata) tp. 09/01/09 Rozalia lub Ignacy arletap110 (Arleta)Lask tp. 09/01/09 monisia22(Monika, 26lat)dolnoslaskie tp. 10/01/09 slaby wielblad(Monika 31 lat) tp. 10/01/09 Lena lub Olaf Nika83 (Monika, 25 lat) Siemianowice tp. 15/01/09 ? lub Filip mumi24 (Paulina, 25 lat) tp. ??/01/09 bezsennosc (Basia,24 lata)Boleslawiec tp. ??/01/09 Gabriela lub Dawid roxi (Kasia,27 lat)Sosnowiec tp. 21/01/09 Magdalena lub Patryk freshona (Agnieszka, 33 lata)Slask tp. 23/01/09 Hania lub ? Agusia26 (Agata 27 lat)Zawiercie tp. 24/01/09 Sandrunia Niepon (Sandra ? lat)Wroclaw tp. 24/01/09 Monika lub ? Sasza1 (Ola, 26 lat)Gdansk tp. 25/01/09 Anielka lub Krzys g85 (Gosia, 23 lata) tp. 26/01/09 martynnka(Justyna, 27 lat)Rzeszow tp. 28/01/09 ? lub ? Madziarkapl (Magda, ? lata) tp. 30/01/09 Klaudia lub Kacper Glizda87 (Agnieszka, 21 lat)Wlkp tp. 01/02/09 Julianna lub Kacper Gosiala (Gosia, ? lat)Gdansk tp. 02/02/09 ? lub ? Amilamija (Ania, 29 lat)Warszawa tp. 03/02/09 ? lub ? Seviljanka (Iwona 31 lat )Hiszpania tp. 08/02/09 ? lub ? anna1593 (Anna 25 lat )Lublin tp. 14/02/09 Hania lub Maksymilian Paula22 (Paulina, 23 lata)tp. 14/02/09 Julia lub Dawid mar-go(Maria, 30 lat)Warszawa tp. 16/02/09 Helenka lub Franek jukol (Justyna 22 lata ) tp. ??/02/09 Lucja lub Aleksander lucyAS(Lucyna, 31 lat) tp. 0?/02/09 Martina lub Kacper hooba(Asia, 23 lata)? tp.??/02/09 ? lub ? Nimfetka (?,? lat)Kielce tp. 0?/02/09 Tola lub Antoni $foxy$(?, ? lat) tp. 0?/02/09 ? lub ?
trying so hard lots of things not to do Edytowane przez pani z herbata Czas edycji: 2008-06-18 o 20:23 |
|
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
witam, zadzwoniłam do lekarza, że ciągle plamię na brązowo i poprosiłam, żeby mnie dziś zbadał. jadę na wizytę na 21.15 mam nadzieję, że będzie o.k. ja w środę zaczynam 7 tc, czy myślicie, że są jakieś szanse, zebym dziś zobaczyła bicie serduszka? czy jak nie będzie widać to źle???
|
|
|
|
#733 |
|
Zadomowienie
|
W 7 tygodniu spokojnie powinnas zobaczyć bicie serduszka.
|
#734 |
|
Zadomowienie
|
Kochane
Wymiotowalam ostatnio po wszystkim-nawet po wodzie przegotowanejDzis naszczescie ''tylko''rozwolnienie Pozniej poczytam co napisalyscie
|
#735 |
|
Wtajemniczenie
|
sandra jak jest tak zle spytaj sie lekarza czy mozesz przyjmowac torecan. jak czesto wymiotujesz moga Cie tez zatrzymac na patologii, dostaniesz kroplowke i wrocisz do domku.
|
#736 |
|
Zadomowienie
|
Hej mauski! Własnie wróciłam od lekarza!
Moja fasolka ma już 15-17 mm, Wszystko rozwija się prawidłowo. 172 uderzenia serduszka. Jest to 8 TC termin wpiał 28.02.07- ale raczej się pomylił i miał być 28 stycznia Nic nie przytyłam ![]() Pytałam się co do przeciwskazań mojego wyjazdu ( ok 6 h drogi) powiedział że ciąża rozwija sie prawidłowo, i raczej nic nie grozi , mam tylko robic częste postoje. Aha, i mój lekarz robi to całe USG genetyczne- kolejna wizyta za miesiąc, czyli 12 TC- to może je wykonamy. Z całej tej radosci zapomniałam Mu zapłacić następnym razem będe musiała podwujnie. A wiedziałam że o czyms zapomnę.
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny,
co do podrozowania i latania samolotem.. Jestem przykladem ktora zaszla w ciaze w UK, lecialam pierwszy raz w 4 tyg, pozniej w 6 wracalam i nie bylo problemow, gdyz przeciazenia nie maja zadnego wplywu na bobaska. Pozniej lecialam w 16 tyg do Madrytu i bylam tam dwa miesiace, wrocilam w 24 tyg, rowniez zero problemow. Jesli ciaza rozwija sie prawidlowo to nie ma przeciwskazan do lotu samolotem czy podrozy samochodem. W samochodzie trzeba robic czesciej postoje, pic duzo wody. Jesli komus lot wypada w obrebie 20 tyg warto poprosic lekarza o wystawienie zaswiadczenia o braku przeciwskazan do lotu samolotem. Tak na wszelki wypadek
|
#738 |
|
Raczkowanie
|
bylam wczoraj u lekarza. moja macica jest bardzo napieta stad te plamienia przy rosciaganiu macicy. mam wiecej lekow i lezec.jak do czwartku plamienia nie znikna to dzwonic a jak bedzie o.k to wizyte mam 30.06.pecherzyk urosl 3 mm. narazie z dzieckiem o.k tylko sie troche martwie bo ze wczesniejszego usg wychodzi ze powinnam w piatek zaczelam 6 tydzien a teraz z tego ze dopiero wczoraj i sie zmartwilam ze moze dziecko sie moglo zatrzymac w zeszlym tyg. czy to by juz bylo widac? albo czy usg moze miec rozbieznosci kilka dni? martwie sie pewnire niepotrzebnie ale juz o wszystkim mysle.
|
|
|
|
#739 |
|
Zadomowienie
|
Sandra wspolczuje , tymbardziej ze ja akurat wyladowalam pod kroplowka 2x. na pocieszenie dodam ze to znak ze hormony daja czadu wiec jest ok
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najwazniejsze abys sie nie stresowala ani nie martwila, bo to zle wplywa na dzidziusia.Trzymaj sie!
|
|
#741 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiesz co, u mnie jest podobnie, w zeszly piatek bylam na usg, z om wynika ze byla to polowa 6 hbd, a wg usg 4hbd5dni, a owulacje mialam w 14 dc.w ten piatek ide powtorzyc usg. moj gin mi powiedzial, ze czasem kobieta dziala na dziecko jak chlodziarka. ja sie bardziej martwie, ze mi progesteron spadl, w ostatni pitaek bylo 16, a tydzien wczesniej 20, niby oba wyniki w normie, plamien brak, wiec nie powinnam sie martwic, ale duphastonu biore teraz 3 tabl dziennie. (mam pco i owulacje mialam stymulowana clo, a od owu biore duphaston, gin chce go utrzymac do 16 hbd. zobaczymy jak to bedzie, branie lekow nawet cala ciaze to zadne poswiecenie)
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzis poszlam na badnia krwi ktore zlecila mi gin i ze skierowaniem zpalacilam 160 zl ... brak slow ... Poza tym juz coraz lepiej sie czuje juz coraz mniej mnie muli.W piatek bede miala wyniki takze w pon wizyta u gin.
|
|
|
|
#743 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy kazda z was robila bdania na obecnosc przeciwcial toksoplazmozy?? Ile placilyscie?? I czy konieczne jest robienie tego badania?? Ja raczej powinnam miec te przeciwciala od malego bo wychowaywalam sie u babci na wsi gdzie kotow i tych domowych i dzikich byl ogrom, teraz mam w domu 2 katy ale udomowione do tego stopnia ze na dwór wychodza tylko gdy jada do weterynarza...
|
|
#744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj Agusia Agusia :P
|
|
#745 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z toxoplazmoza jest tak, ze moglas miec i moze Cie chronia p/ciala, ale moze sie zdarzyc reinfekcja. ja wolalam dmuchac na zimne. moja mama nie kojarzy kontaktow z kotami ani spozywania tatara w czasie ciazy, a miala toxo.
|
|
#746 |
|
Przyczajenie
|
Madziarka wiem co czujesz. Ja byłam na usg w piątek i to był pełny 8 tc. Zarodek jest bardzo malutki i nie było widać serduszka, owulacja była w 16 dniu cyklu. Mały ma poślizg jakieś 8-9 dni. W piątek następne usg i zobaczymy jak serduszko? Lekarz powiedział, że teraz nie ma powodów do niepokoju bo beta rośnie prawidłowo, od ostatniego usg pojawił się zarodek a ostatnio nie było nic widać choć powinien się pojawić. Wynika z tego, że po prostu taka uroda mojego maluszka, trochę się ociąga
![]() Teraz tylko marzę żeby było serduszko bo to już 9 tc. Denerwuje się , ale nie mam na to wpływu wiec czekam do piątku. Co do kotów dziewczyny to nie ma znaczenia czy miałaś kontakt z kotem czy nie. Badania trzeba zrobić bo to bardzo poważna choroba. Ja od dziecka mam koty i to takie co wychodzą do ogrodu. Teraz mam trzy. Byłam pewna,że miałam kontakt z toksoplazmozą ale okazało się ,że nie mam przeciwciał. Teraz muszę się pilnować. moje koty są zdrowe ale zawsze mogą się zarazić. Poza tym toksoplazmozą można się zarazić surowym mięsem , a nawet warzywami z przydomowego ogródka bo tam mogą inne kotki "narobić" i choroba gotowa. Dlatego nie możemy bawić się w ziemi i trzeba dokładnie myć warzywka. pozdrawiam |
|
|
|
#747 |
|
Zadomowienie
|
hej, przede wszystkim gratuluję mamusiom
i mam pytanie - czy któraś z was chciałaby odkupić ode mnie za połowę ceny witaminy feminatal, które bierze się do 13 tyg. ciąży?
|
|
#748 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkim nowym mamusiom, serdecznie graruluję. Byam wczoraj u lekarza: dzidziuś ma 5 tygodni i 5 dni, na USG widac pęcherzyk płodowy tzn lekarz widzi i mój Tż też mówi że widzi a dla mnie to tylko jeszcze jedna plamka na zdjęciu
. Fasolka ma 12,2 mm. Termin porodu WALENTYNKI 2009. Mam plik badań do zrobienia. Dostałam Duphastron 2x dziennie, bo lekarz stwierdził że skoro się staralismy 8 miesięcy to musimy dmuchać i chuchać na tę ciaże. Następna wizyta za 3 tygodnie. Jestem taka szczęśliwa, a jednocześnie boje się żeby wszystko było ok. Z typowych objawów ciazy to okropnie bolesne i napiete piersi ( urosły 1 rozmiar), lekkie mdłości i sisianie co 2 godziny. Pozdrawiam was gorąco...
|
#749 |
|
Zadomowienie
|
Paula, widac że wszytko na swoim miejscy- gratulacje
![]() Ja własnie pakuję manatki i w drogę. 3majcie kciuki bo jutro rodzice dowiedzą się że zostali dziadkami . O tate to się nie obawiam, ale mama niegdy nie chciała zostać babcią
|
|
|
|
#750 |
|
Raczkowanie
|
oj, chyba mamie zmieknie serce jak juz zobaczy wnusia...
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

My mielismy plany jechac do Wloch do mojej cioci ale chyba odpada ... takze chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie Polskie morze 

Wymiotowalam ostatnio po wszystkim-nawet po wodzie przegotowanej
następnym razem będe musiała podwujnie. A wiedziałam że o czyms zapomnę.