![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam "prawko", a strasznie boję się jeździć! :(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() A ogolnie to do wszystkiego trzeba dorosnac. W takim sensie, ze jak ktos sie boi to mysle, ze nie powinien sie do niczego zmuszac. Jak skonczylam 18 lat to wszyscy wokolo (rodzina tez) chcieli zebym juz od razu robila prawko. Ja stwierdzilam, ze jeszcze nie, bo nie czuje sie na silach. A poltora roku pozniej sama stwierdzilam, ze to juz czas i to byla swietna decyzja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A martwego punktu to strasznie się boję.. powinien być taki czujnik zmiany pasa, dla zielonych listków specjalnie ![]() Cytat:
jak mi wychodzi jedno, to wychodzi mi wszystko, a jak przestanie to zaczyna się lawina błędów i wtedy potęguje się strach. A wtedy znów przestaje wychodzić. I tak w kółko ![]() Ale pomału, oswajam się z tym, ze jadę sama i sama podejmuję decyzje (co jest wyczynem, po jeździe z kimś kto podpowie w razie czego, autem z "L", przed którym każdy ucieka, tak że jedzie się w miarę komfortowo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 | |
in love with life
|
Cytat:
Jakies 2 czy 3 lata temu pewna kobieta mi wjechala normalnie pol metra przed maske i musialam ostro hamowac. Wprawdzie moj samochod dotknal jej, ale po zatrzymaniu okazalo sie, ze dotknelysmy sie tylko zderzakami i ani u niej ani u mnie nie ma sladu. Kobieta strasznie dlugo mnie przepraszala, bo wlasnie bylam w jej martwym punkcie i mnie nie zauwazyla. Wlasnie dlatego tez sie zawsze obawiam, zeby nie spotkalo mnie cos podobnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aczkolwiek wracając z pracy też zmieniałam (nawet wiecej niż zwykle, bo się zgubiłam ![]() ![]() i z tego powodu miałam moc przygód - jak np. samodzielne pokonanie jednego z 3 najgorszych rond w Warszawie ![]() przeprosiłam autko za ewentualne konsekwencje mojej głupoty i pojechaliśmy. i żyjemy ![]() jestem doskonałym kierowcą, hehe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
in love with life
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Ptysio5 Czas edycji: 2009-05-11 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja niby moge pl znakow uzywac, ale jak wciskam alt+litere to mi sie otwiera nowa karta, załączniki, usuwa sie caly tekst ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Ja od dziecka bałam się jeździć samochodem. Jak byłam mała widziałam parę razy wypadek drogowy, obejrzałam program o tego typu sytuacjach i za każdym razem, gdy wsiadałam do samochodu czułam niepokój. Także kompletnie nie wyobrażałam sobie siebie w ruchu drogowym. No ale w zeszłym roku w październiku w zasadzie przypadkiem zaczęłam chodzić na wykłady, pomimo, że moi rodzice stanowczo się temu sprzeciwiali ("masz 18 lat, teraz na głowie matura"). Byłam bardzo zaskoczona tą decyzją, bo w wakacje mieliśmy wypadek, tylko cudem ja i mama przeżyłyśmy, auto poszło do kasacji. No i kurs się zaczął, mój instruktor był bardzo specyficznym człowiekiem, ale w końcu go polubiłam, dobrze mnie wszystkiego nauczył. Prawko zdałam za drugim razem, a po jego odebraniu jeszcze tego samego dnia wyjechałam obydwoma naszymi samochodami na miasto. Ciężko było się przełamać ale udało się. W tydzień po odebrania prawka miałam już zrobione własne pół tysiąca km (jeździłam w trase no i też sporo po mieście). I uważam, że osoby które się obawiają usiąść za kółkiem POWINNY JECHAĆ W TRASE.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie, po ilu przejechanych km (nie licząc nauki jazdy) doszłyście do takiej hmm, mniej więcej wprawy, że nie boicie się wyjechać samochodem, że od samego ranka już nie jesteście lekko zestresowane, no bo przecież będziecie jechać samochodem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
in love with life
|
Nie wiem, bo ja nie mialam ani jednej jazdy dodatkowej, tylko obowiazkowe 30h, a potem egzamin. Pierwszych 10 bylo strasznych, cudem nie przejechalam staruszki na przejsciu (wlasciwie to dzieki instruktorowi, ktory zahamowal), a potem szlo mi juz dobrze.
![]() |
#732 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Na wątek trafiłam przypadkiem i widzę, że sama nie jestem z takim problemem ![]() ![]() Prawko mam od prawie 4lat. Ale w ciągu tego czasu jeździłam tak naprawdę niewiele. Na początku starałam się często, ale było to głównie wyprawy w obrębie 10km od mojego domu. Ja się bałam sama, rodzice bali się dać mi samej auto. I tak czułam się o wiele pewniej, gdy ktoś obok siedzi ze mną. Potem raz miałam jakiś błysk odwagi i wypuściłam się sama w nieznany teren. Zimą nie jeździłam praktycznie w ogóle, bo się bałam. W zeszłe wakacje podjęłam walkę z tym strachem. Jeździłam praktycznie codziennie, ale zawsze z drugim kierowcą na siedzeniu pasażera. Po pewnym czasie nastąpił przełom, rodzice wyjechali zostawiając mi auto, no i się odważyłam. Jeździłam SAMA. Byłam z siebie naprawdę dumna. Nawet wybrałam się na wyprawę nad jezioro z kumpelą (za co oberwałam od mamy jak się dowiedziała ![]() Po tych wszystkich zdarzeniach chyba już nigdy nie pożegnam się ze strachem ![]()
![]() |
![]() |
#733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem ile km przejechalam za nim czulam sie ok z tym. Na poczatku jezdzilam na krotkie trasy, do sklepow. Z czasem bylo coraz lepiej. Teraz to moge jezdzic i jezdzic, jedynym ograniczeniem jest bol szyi hehe po dluzszej niz 1 godz. jezdzie.
![]() |
![]() |
#734 |
Raczkowanie
|
Nie chodzi mi o to, ile jazd u instruktora potrzebowałyscie, tylko ile czasu po zdaniu prawka jeździłyście już tak, że nie obawiałyście się niczego
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#737 | |
in love with life
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
dokladnie.
![]() |
#739 |
Raczkowanie
|
hehe, wiem ze nie da się dokładnie powiedzieć ile km się już przejechało, ale np miesiąc jeżdzenia do pracy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Jak miło, że nie jestem sama! Prawko mam od stycznia i od tamtej pory dosłownie parę razy kierowałam autem (zawsze z kimś obok, różnymi autami i krótkie trasy oprócz jednej - ok100km, ale droga była raczej prosta). Jutro jadę SAMA do fryzjera ( ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2009-05-22 o 01:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wsiadając do auta zadzwoniłam do TŻa, miałam dosłownie łzy w oczach... Wyjechałam spod domu dość niepewnie, ale zanim dojechałam do miasta, byłam już cała rozluźniona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naprawdę dziewczyny, nie ma się czego bać! Jak już będzie ten jeden raz, kiedy się przełamiecie, to potem nie będziecie umiały sobie wyobrazić jak mogłyście się tak bać! Mi się chce śmiać na myśl, że wczoraj nie spałam pół nocy bo myślałam o tej trasie, wręcz byłam przekonana, że coś się wydarzy... Naprawdę jazda autem nie jest taka straszna, zawsze jak nie wchodzi jakiś bieg, czy zgaśnie auto to kierowcy dookoła nie muszą pomyśleć źle o tym kierowcy, może przecież to być wina auta. Pełno L-ek jeździ dookoła, co oni mają powiedzieć? My już mamy prawko ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2009-05-22 o 18:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie też wszystko bolało, brzuch mnie w środku nocy potrafil nawalać, bo następnego dnia miałam pojechać do pracy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Ptysio5 Czas edycji: 2009-05-22 o 19:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Wtajemniczenie
|
Ja również wolę jeździć sama. Nawet jak jakę z kimś i ten ktoś nic nie mówi, nie komentuje to czuję się taka obserwowana i pod presją
![]() Amani bardzo się cieszę, że tak świetnie Ci poszło ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
witam wszystkich
przeczytałam ten wątek jakieś dwa tygodnie temu, od 2 lat mam prawko i oczywiście od 2 lat potwornego stresa, dlatego po zdaniu egzaminu (za pierwszym podejściem) nie jeździałam, pomijając jedną jazdę z mężem, po której się totalnie załamałam ![]() teraz od tygodnia sama jeżdżę do pracy ![]() ![]() dwa tygodnie temu wykupiłam dodatkowe jazdy, łącznie 3 godziny i codziennie wieczorem pod 21.00 jak ruch na ulicach zamierał ruszałam na miasto, co najważniejsze sama, bez zbędnych komentarzy męża i udało się !!!! schudłam 2 kg, bo żołądek miałam pod gardłem ale po tygodniu wieczornej jazdy postanowiłam pojechać do pracy ( tą trasę wałkowałam przez tydzień, co mi dało pewność, że nie będzie sytuacji gdy nie zauważę jakiegoś znaku). mam jeszcze trochę problemy jak dojeżdżam do drogi głównej a ja jestem na podporządkowanej, bo nie mam pewności, czy tylko zwalniać i redukować do 2 biegu, czy całkiem stańąć dla lepszej obserwacji czy ktoś nie nadjedzie? jak wy praktykujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Wtajemniczenie
|
Ja robię tak: jak jest późno i jest niewielkie prawdopodobieństwo, to sobie lekko zwalniam wrzucam 2 i się "wtaczam"
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj jeździłam wieczorem z TŻem i pierwszy raz tankowałam!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stosunkowo nie jeżdżę dużo, ale i tak jest to już wielki postęp i sama to czuję np. przy manewrach. Naprawdę samemu uczy się 2x szybciej niż jeżdżąc z kimś, kto podpowiada np. przy parkowaniu ile jeszcze można podjechać. Samemu w aucie trzeba oceniać odległości, patrzeć w lusterka, za siebie i polegać NA SOBIE. Trwa to (przynajmniej w moim przypadku) trochę dłużej ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
Pisalam kiedys w tym watku, jak jeszcze prawka nie mialam
![]() Teraz juz mam, od 2.5 roku... ale jezdzic zaczelam dopiero w kwietniu. I ta sobie mysle, rzucilam sie na gleboka wode ![]() W kwietniu, zadzwonilam w koncu do jedenj z nauk jazdy-przygotowana bylam na przynajmniej 10h do wyjezdzenia pod czujnym okiem instruktora, juz przy zapisywaniu sie zaznaczylam, ze mam prawko i zeby kobieta od razu zapisala mi kilka jazd, na co ona, zebym wyjezdzila na razie 2h i razem z instruktorem podejmiemy decyzje co dalej... Wtorek, godzina 10-ta, zaczynam jazde-trzese sie jak galaretka, instruktor mnie pociesza ![]() ![]() ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2009-06-08 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
A teraz te obawy wróciły, bo czeka mnie małe autko z silnikiem 1.3. I boje się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.