|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: ja chyba oszaleje :(
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#752 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
spokojnie- nie rozumie dlaczego sie tak denerwujesz. ja na szczescie nie mam 16 lat tylko 23 i stalego partnera od 5 lat i ciaza akurat nie bylaby jakims koszmarem. czasami sie nie zabezpieczamy bo sie ciazy nie boimy. ale ja nie o tym chcialam.... mowie tylko ze mialam przypadek 3-ktornie kiedy pekla nam gumka, ja mialam dni plodne , a do wytrysku nie doszlo i w ciazy tez nie bylam. zatem nie jest regula ze jak peknie guma, do wytrysku nie dojdzie to ten "pierwszy wytrysk w postaci mikroskopijnej kropleki odrazu cie zaplodni .i bynajmniej nie twierdze ze stosunek przerywany jest swietna metoda antykoncepcji!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#753 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Przyczajenie
|
a poza tym napisalam MALE PRAWDOPODOBIENSTWO , a to chyba jest zrozumiale
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
No tak koleżanka z grupy na studiach stosowała stosunek przerywany a teraz jest w 4 miesiącu, a jej narzeczony tez ma głowę na karku i wiedział kiedy przestać
#756 |
Przyczajenie
|
dziewczyny ja nie mowie o stounku przerywanym!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
no ale chyba nie chcecie posluchac tylko niepotrzebnie oceniacie |
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
Ej ja tu nie chce sie klocic ale czytajac to no nie wiem jakies maloalty moga sobie ponmyslec, ze kurcze hmm fajna ta metoda przerywana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#758 |
Przyczajenie
|
uwazam ze troche przesadzasz i pochopnie wyciagsz wnioski.
oczywiscie ze metoda przerywana nie jest zadnym zanezpieczeniem!!! ale to nie znaczy ze za kazdym razem jak czlonek znajdzie sie w pochwie to odrazu cie zaplodni.nie przesadzajmy, przeciez zaplodnienie nie wynika z samego dotkniecia sie narzadami plciowymi.z tym wizae sie jeszcze podniecenie->orgazm. przeciez facet sie nie spuszcza w ciagu minuty.no a jesli jest stosunek przerywany to wklada penisa kilkakrotnie zatem wtedy jest bardzo duze ryzyko ze kiedy ostatnio go wyjal to mogl juz miec te kropelki na koncu penisa i kiedy wlozy go ponownie to moze cie zapoldnic.ale jesli bawilioascie sie prze 2 min do wytrysku nie doszlo i wiecej ci go nei wlozyl to prawdopodobienstwo zaplodnienia jest o wiele wiele mniejsze. odnosze wrazenie ze do stosunku i ciazy odnosisz jak do czegos maksymalnie niepozadanego, i wogole kazdy komu peknie guma to odrazu w ciaze zachodzi. otoz nie- nie jedenj parze na swiecie guma pekla i to nie jeden raz i okazuje sie ze w caze panna nie zachodzila. |
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Przyczajenie
|
i jeszcze chce zaznaczyc ze szybkim seksem bawic powinny sie tylko osoby ktore tak jak ja nie boja sie ewentualnej wpadki. jesli chcesz sie za wszelska cene zabezpieczyc- nigdy nie probuj sie tak bawic!
|
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Zakorzenienie
|
pomaranczan => nie zrozumiałam Cię, zamieszałaś w swojej wypowiedzi
#761 |
Zakorzenienie
|
nie uwazam wcale ze akurat po akzdej zabawie na 100% sie zajdzie w ciaze, ale mowie o tym ze jest takie prawdopodobienstwo!! Owszem mam co do ciazy bardzo negatywne odczucia bo nie chce byc w ciazy... bo mam 19lat dopiero... jesli ty masz te 23 alta stalego partnera prawie jak meza to gratuluje i bawcie sie tak dalej jak sie bawicie. Ja sie tak nie bawie jak Ty zreszta ja biore tabletki antykoncepcyjne i czuje sie z nimi komfortowo bez względu na wszystko, czasem bawimy sie ejszcze w gumki ale tylko czasem. Nie wiem moze ty sie nie boisz ciązy ale ja sie boje bo wiem ze zniszczyla by mi teraz cale zycie. A dla Ciebie to jakby to bylo obojetne ta ciaza, jak chcesz miec dzecko to wporzadku ja nie mam nic przeciwko, w koncu jest niz demograficzny
![]()
#762 |
Zakorzenienie
|
Ja tez już nie bardzo się orientuję o co chodzi?
![]()
#763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W płynie ejakulacyjnym wydobywającym się przed wytryskiem znajdują sie plemniki - zazwyczaj w 1 w mililitrze spermy znajduje się 20 milionów plemników - a pomyśl o tym, że do zapłodnienia wystarcza jeden. Nie polecam tej metody; gdyż to nie jest żadna metoda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Zakorzenienie
|
czuczenka - ja też mam takie zdanie
![]() dalsze prowadzenie tej dyskusji uważam za bezsensowne ![]()
#766 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.
dzieki za odp, zle mnie zrozumialas, nie to, ze kategorycznie nie planuje, poprostu zastanawialam sie jak to jest z tymi dniami plodnymi po odstawieniu tabletek, i dlaczego mialam tak krotki ubiegly okres, a do tej pory po 6 dni, slyszalam ze moze byc ciaza blizniacza, do tej pory bralam kilka lat tabletki antyk a teraz mam juz odpowiednie warunki i faceta, wiec dzidzia moglaby sie juz pojawic, dzieki za odp
|
![]() ![]() |
![]() |
#767 |
Przyczajenie
|
jak najbardziej macie racje- moze zle to wszystko ujelam i wyszlo z tego glupie niepotrzebne zamieszanie.wiec lepiej nie bede juz poruszac tego tematu bo za chwile zrobicie ze mnie winna wszystkich niepozadanych ciaz
|
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
i AMEN
![]() ![]() ![]()
#769 |
Zakorzenienie
|
ja chciałam tylko dodać, tak troche ni w pięć, ni w dziewięć, że nie znoszę terminu "spuszczać się". Jak dla mnie jest strasznie wulgarne i obrzydliwe. BLE...
![]() |
#770 |
Nie depcze krokusów
|
primavera - do zapłodnienia nie wystarczy 1 plemnik. Muszą być ich setki. Najpierw muszą się jakoś dostać do celu, a to bardzo ciężkie, pomagać sobie w torowaniu drogi, potem muszą trafić do odpowiedniego jajowodu, a na koniec nadgryźć osłonkę - i tu musi być ich cakiem sporo, jeden maluch nie zrobi sobie kanalika. Powiedzmy, że z tych milionów docierają tysiące, a przy samej komórce jajowej niezbędnych jest 200. Te z pierwszych kropelek raczej nie mają szans trafić do jajowodu, giną po drodze i jest ich za mało, żeby do czegoś doszło. Ale oczywiście Matka Natura lubi płatać figle i się zdarza. Tak jak się zdarza wpaść przy pigułkach anty mimo regularnego brania. Tak jak sie zdarza wpaść podczas miesiączki. Czego nikomu niechcącemu nie życzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Zakorzenienie
|
Malla- oczywiście, top racja z tym "współdziałaniem" plemników; ale też i racją jest- ze na końcu i tak wystarcza jeden i może się zdarzyć, że ta mała ilość z kropli płynu ejakulacyjnego wystarczy mu do utorowania drogi
![]() Lepiej zawczasu mieć na uwadze, że wystarcza jeden plemnik (siła rzeczy jest icj o woele, wiele więcej nawet w tej jednej kropelce), że nawet tabletki anty nie dają 100% pewności - niż później ktoś miałby założyć kolejny wątek z pytaniem "czy jestem w ciąży?" |
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Nie depcze krokusów
|
O tak, lepiej dmuchać na zimne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
no a dziewczyny zobaczcie... i tak sie zastanowcie i jak wy to rozumiecie
![]() ![]() ![]() ![]()
#774 |
Nie depcze krokusów
|
Hehe, a w trakcie miesiączki powinno wszystko wypłynąć ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
Czuczenko-owszem,tak działają tabletki, ale zauważ, ze wg wskaźnika Pearla nie dają 100% pewności. Może sie zdarzyć, ze tabletka się nie wchłonie - może nawet nie musi to być biegunka czy wymioty, ale jakiś powód dla nas niezauważalny (w sensie: że kobieta uwaza, ze brała tabletkę zgodnie z zasadami, ale zapomniała np o tym, że brała antybiotykczy coś takiego), nie mówiąc już o spóźnieniu czy zmianie godziny...
|
![]() ![]() |
![]() |
#776 |
Zakorzenienie
|
no albo tabletka sie ot tak poprostu nie chlonela?
![]() ![]()
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukaj na ulotce lub w internecie czynników, które moga wpłynąć na zmniejszoną skutecznosć stosowanai tabletki ![]() Skoro wskaźnik Pearla dla tabletek nie wynosi 0,0% - czyli może dojść do zapłodnienia (wiadomo, że jest to nieliczny odsetek kobiet, aczkolwiek-możliwy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
Z mojej ulotki: "Preparat przyjmowany zgodnie z zaleceniami lekarza hamuje dojrzewanie komórki jajowej co uniemożliwia zapłodnienie. Ponadto w błonie śluzowej macicy zachodzą zmiany zapobiegające przyjęciu zapłodnionej komórki jajowej"
Pozostawiam do własnej interpretacji ![]()
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko w sumie po pytaniu czuczenki sama zaczęłam się zastanawiać nad tym ![]() Zastanawiam się tylko nad tym, czy te 0,2% obejmuje też np interakcję z lekami czy spóźnienie itd., czy obejmuje tylko takie sytuacje, gdy mimo zachowania wszelkich reguł nadal jest te 0,2 (nie pamiętam dokładnie; przykładowo tylko podaję) szansy na zapłodnienie? Kilkakrotnie słyszałam opowieści o ciąży mimo przyjmowania tabletek - ale wiem, że "kij ma zawsze 2 końce" i biorę pod uwage, ze ta osoba mogła się np spóźnić z przyjęciem tabletki albo brać akurat antybiotyki, a teraz o tym nie mówi, tylko przedstawia to tak, że "mimo brania tabletek anty zaszłam w ciążę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nie przeczę ![]() Pewnie powodów zajścia mimo wszystko w ciąże jest wiele. A wskaźnik antykoncepcji odnosi się do prawidłowo stosowanej metody z tego co wiem. Zresztą na forum było o tym wiele dyskusji. Wg mnie nie ma co się łudzić, że wpadkowiczki źle stosowały. Może. A może nie. Tego nigdy nie sprawdzimy. Ale wbrew pozorom przyjmowanie jednej tabletki dziennie nie jest aż takie trudne ![]() I jeszcze na koniec co mój najlepszy przyjaciel ulotka sądzi na ten temat: "Możliwość zajścia w ciążę w trakcie stosowania tabletek (pod warunkiem, że pancentka nie zapomni zażyć tabletek) jest bardzo niewielka" Bardzo niewielka nie znaczy żadna.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.