![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Byd³o w Tatrach- morderstwo nied¼wiadka!
Maniwa, ja te¿ my¶lê, ¿e kara finansowa uderzy³aby tych ludzi najbardziej. Ale nie kilka tysiêcy, a znacznie wiêcej. Tak, ¿eby sprawca poniós³ konsekwencje typu - nie wyjedzie sobie na wakacje albo sprzeda samochód, ¿eby sp³aciæ karê. Ale tu by ju¿ by³a kwestia kilkunastu tysiêcy, nie tylko kilku.
cc_chanel - mam wra¿enie, ¿e Twój tekst jest trochê zbyt agresywny. Z góry zak³adasz, ¿e wszyscy umywaj± rêce i przypominasz ludziom o ich obowi±zkach. W ten sposób obawiam siê, petycja osi±gnê³aby odwrotny skutek, a wrêcz zosta³a uznana za wytwór fanatyków. Zw³aszcza tekst, ¿e jako osoba p³ac±ca podatki domagasz siê tego i tamtego.
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 645
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 841
|
Aggie125 racja
![]() cc_chanel niestety te¿ uwa¿am to za zbyt agresywne. Nie mo¿emy odnosiæ siê do demokracji, bo ona odnosi siê tylko do ludzi. Demokracj± mo¿emy t³umaczyæ nasze listy, jako spo³eczeñski odzew (choæ nie ukrywam, ¿e sama bym im napisa³a co¶ takiego, ale uwierz mi urzêdniachy nie lubi± takich wytyczek, to musz± byæ argumenty z grubej rury). Ale brawo za wysi³ek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Ja bym proponowa³a co¶ np:
Apelujemy o powa¿ne potraktowanie tej sprawy i o jak najszybsze ustalenie przebiegu zdarzeñ. Je¶li wina za cale zdarzenie le¿eæ bêdzie po stronie turystów, to domagamy siê powa¿nego potraktowania ca³ego zaj¶cia i o surowe ukaranie sprawców tego mordu. Znêcanie siê nad zwierzêtami jest traktowane z du¿± pob³a¿liwo¶ci± i widzimy tego efekty - bestialsko mordowane i okaleczane zwierzêta, których w³a¶ciciele pozostaj± bezkarni. Nie wolno bagatelizowaæ takich spraw, poniewa¿ ludzie dopuszczaj±cy siê okrucieñstw wobec zwierz±t s± równie¿ zdolni do pope³niania takich samych okrucieñstw wobec drugiego cz³owieka. Surowy wyrok w tej sprawie móg³by staæ sie ostrze¿eniem dla potencjalnych sprawców podobnych zbrodni oraz pewnym prze³omem, gdy¿ do tej pory kwestie znêcania siê nad zwierzêtami by³y traktowane do¶æ pob³a¿liwie. .................. No, co¶ takiego na przyk³ad. Poczekajmy jeszcze na wersjê Maniwy.
![]() |
#155 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
W radio mowili ze turysci najpierw zwabili niedzwiadka kanapkami a potem robili sobie zdjecia. Jak juz im sie znudzilo to chcieli odejsc ale niedzwiadek szedl za nimi. Wtedy obrzucali go kamieniami. Nie jest pewne czy utonal czy go zakamienowali a potem wrzucili do wody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 448
|
Dziewczyny - Chanel, Aggie, Maniwa - dzieki za pomoc.... na pewno dojdziemy razem do ostatecznej wrsji...jestescie niezastapione
![]() ![]() ja mam dzis male zamieszanie -wec tylko doskakujê do komputera co jakis czas ![]() ![]() Dziêkujê Wam jeszcze raz - wspolnie damy radê ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Raz na studiach pisalam w imieniu grupy podanie o zmianê profesora jednego z jêzykowych lektoratów.
Napisalam, poszlam do jednej z dziewczyn z pytaniem, co o tym s±dzi. "No, fajne, ale moim zdaniem troche zbyt ³agodnie napisane". Druga opinia: "No, fajne, ale moim zdaniem troche zbyt ostre i agresywne". Trzecia opinia: "Ty siê nie pytaj, co kto s±dzi, tylko daj im to do podpisania. Podpisz± albo nie". Podpisali.
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ![]() ![]() Kasiu - jeszcze raz ogromne podziêkowania ![]() Jako osoby zainteresowane wyjasnieniem zajscia, ktorego tragicznym skutkiem byla smiec niedzwiadka, mieszkanca TPN, apelujemy o rzetelne oraz powazne potraktowanie tej sprawy. Pragniemy, aby zbadane zostaly wszelkie dostepne dowody i aby ustalono prawdziwy przebieg tego tragicznego zdarzenia. Nie mozemy dopuscic do tego , by zbagatelizowano smierc, tego bestialsko okaleczonego stworzenia. Jako ludzie, ktorym cierpienie i smierc naszych Braci Mniejszych nie sa obojetne, apelujemy, by nie zaniechano ustalenia winnych i aby ukarano ich zgodnie z przepisami. Nie chcemy, aby wyrok, w tej sprawie stal sie zemsta, ale by byl kara adekwatna do czynu i aby stanowil przestroge dla potencjalnych "nasladowcow". Brak poblazliwosc, w tej sprawie, stanowi³by niew±tpliwie postep w dalszej walce o respektowanie praw zwierzat naszym Kraju. --------------- od siebie doda³abym jeszcze zdanie - uwa¿amy, i¿ surowa kara jest najlepszym narzêdziem w walce z tego typu przestêpstwami... ----------------------- Z powa¿aniem, imiê, nazwisko, miejsce zamieszkania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 313
|
Podoba mi sie taka forma.
![]() |
#161 |
Zadomowienie
|
dobre...kopiujê i wysy³am..
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
to jak - wysy³amy ju¿??? nie czekamy na Maniwe?
edit pamietajcie prosze o tym, zeby sie podpisac - imiê , nazwisko, miejsce zamieszkania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 455
|
Kattarina i Aggie obie bardzo dobrze to ujê³y¶cie.
a mo¿e by tak do wersji Kattariny dodaæ jeszcze ostatni akapit z listu Aggie?
![]() |
#164 |
Zadomowienie
|
wys³a³am do departamentu le¶nictwa bo na komendê wyskakuje mi komunikat z³a sk³adnia adresu
![]()
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 288
|
Jutro bêdê wysy³aæ - namówiê te¿ dziewczyny z pracy.
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
od Dogomaniaczki Gwiazdeczki otrzyma³am tekst - Z uwagi na fakt, i¿ wiele spraw dotycz±cych przestêpstw przeciwko ¶rodowisku naturalnemu jest bagatelizowane, domagamy siê skrupulatnie prowadzonego ¶ledztwa, jak równie¿ surowego procesu dla zabójców bezdusznie zamordowanego tatrzañskiego nied¼wiadka. Zwa¿ywszy na to, i¿ nied¼wied¼ brunatny (Ursus arctos) jest zwierzêciem chronionym na obszarze ca³ej Polski, a tak¿e wpisanym do Polskiej Czerwonej Ksiêgi Zwierz±t, w/w sprawa powinna byæ potraktowana jak najbardziej priorytetowo. Tury¶ci, z pe³n± ¶wiadomo¶ci± i poczytalno¶ci± z³amali zakazy Art.52 Ustawy o Ochronie Przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r. Dzia³aj±c celowo, zwabili dzikie, bezbronne zwierzê, by potem bez ¿adnych skrupu³ów (byæ mo¿e dla zabawy?) je zabiæ. Cz³owiek, jako istota rozumna, powinien w pe³ni odpowiadaæ za pope³nione czyny. Surowa kara, która zas³u¿enie spotka owych bezdusznych ludzi bêdzie nauczk± i ostrze¿eniem dla tych, którzy nie maj± szacunku dla dzikiej przyrody. --------------------------------- DZiêkujê Gwiazdeczko ![]() jak tu teraz to po³±czyæ ??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Ten pierwszy link w pierwszym poscie, jaki podala lemoorka mi sie nie wyswietla.
Strasznie malo szczegolow, w tle czyjes cierpienie i ogolny chaos. ![]() Oby takich rzeczy dzialo sie jak najmniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.tygodnikpodhalanski.pl/mo...ticle&sid=5204 http://www.tygodnikpodhalanski.p l/mo...ticle&sid=5206 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Dawno Cie nie widzialam, Karolinko. Ale jak zwykle tam gdzie zwierzeta, tam Karolina
![]() Ja ostatnio sporo musialam patrzec na cierpienie innych (akurat ludzi) i jakos sobie odpuszcze patrzenie na cierpienie zwierzat ![]() Niemniej jednak przyszlam sie przywitac. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#170 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 893
|
Dzis dopiero trafilam na ten temat,jest mi strasznie przykro ze tacy glupcy istnieja na swiecie,naprawde powinni zostac ukarani choc to i tak temu niedzwiadkowi zycia nie przywroci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem Ciê Reno... ![]() ![]() i serdecznie pozdrawiam ![]() Lawinia - mam nadziejê, ¿e do nas do³±czysz
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zadomowienie
|
nie WYylko MYty te¿ mo¿esz siê w³±czyæ
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
Trzeba wys³ac te¿ do Ministerstwa Sprawiedliwo¶ci, koniecznie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 893
|
Dziewczyny to wyslac do departametu lesnictwa czy ministerstwa sprawiedliwosci? Czy tu i tu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Wysylamy listy pod:
TU namiary na Komendê - - e-mail: oraz do Ministerstwa ¦rodowiska - pod adresy: Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2007-10-25 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.onet.pl/1629931,11,item.html
Okazuje sie, ¿e mordercy moga unikn±æ kary...
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
juz wiem - o co chodzi w adresie mailowym komendy policji -
musicie zlikwidowaæ spacjê - w miejscu gov._pl - spacja jest pewnie po to, zeby unikn±æ SPAMu. podobnie moze byc i z innymi adresami - likwidujcie spacje ![]() edit - mysle o Ministerstwie Sprawiedliwosci - spojrzcie - moze by i tu wyslac nasz list? http://www.ms.gov.pl/ministerstwo/organizacja.php ja wy¶le na pewno - pod ten adres- http://www.ms.gov.pl/ministerstwo/org_gpm.php |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 420
|
wysy³am modyfikacje wszystkich 3 listów pod podane adresy
![]() Mam nadzieje, ¿e nowy rz±d co¶ zrobi z bestialskim traktowaniem zwierz±t, a sprawcy mordu na niedzwiadku nie unikn± kary.
![]() |
#179 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 841
|
Dziewczyny, wreszcie dorwa³am siê do kompa. Jeste¶cie kochane
![]() Carolina ![]() ![]() Pozwoli³am sobie zredagowaæ trzy teksty: Aggie125, Kattariny, Dogomaniaczki Gwiazdeczki ![]() Je¶li podoba siê Wam to piszcie. Ja wysy³am we wszystkie mo¿liwe adresy podane przez Carolinê. Jako osoba zainteresowana wyja¶nieniem zaj¶cia, którego skutkiem by³a ¶mieræ m³odego nied¼wiedzia, mieszkañca TPN, apelujê o rzetelne oraz powa¿ne potraktowanie tego listu. Nied¼wied¼ brunatny (Ursus arctos) jest zwierzêciem chronionym na obszarze ca³ej Polski, a tak¿e wpisanym do Polskiej Czerwonej Ksiêgi Zwierz±t. Tury¶ci, którzy 21 pa¿dziernika b.r. w Dolinie Chocho³owskiej, zabili to bezbronne zwierzê, dopu¶cili siê z³amania przepisu Art.52 Ustawy o Ochronie Przyrody z dnia 16 kwietnia 2004 r. Z wiarygodnych ¼róde³ wiem, ¿e tury¶ci najpierw czêstowali go kanapkami, a pó¼niej obrzucili kamieniami i wrzucili do potoku. Z czego wnioskujê, ¿e ich dzia³anie nie by³o podyktowane obron± w³asn±. Ubolewam, ¿e tak wiele spraw dotycz±cych przestêpstw przeciwko ¶rodowisku naturalnemu jest bagatelizowane, dlatego domagam siê skrupulatnie prowadzonego ¶ledztwa, jak równie¿ surowego procesu dla sprawców ¶mierci tego stworzenia. Cz³owiek, jako istota rozumna, powinien w pe³ni odpowiadaæ za pope³nione czyny. Surowa kara, która zas³u¿enie powinna spotkaæ owych ludzi bêdzie nauczk± i ostrze¿eniem dla tych, którzy nie maj± szacunku dla dzikiej przyrody, a stanowi³aby niew±tpliwie postêp w dalszej walce o respektowanie Praw Zwierz±t w naszym kraju. Wyra¿am nadziejê, i¿ organa odpowiedzialne za ukaranie przestêpców, nie potraktuj± tego listu jako b³agañ fanatyków, lecz jako demokratyczny odzew obywateli szanuj±cych przyrodê. Z powa¿aniem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
super dziewczyny, wczoraj mnie nie by³o i widzê jak du¿o zrobi³y¶cie
![]() zaraz wysy³am maile na adresy podane przez carolinascotties trzymajmy kciuki za sprawiedliwy wyrok, nied¼wiadkowi ju¿ nie pomo¿emy, ale mo¿e uda siê co¶ zmieniæ dla dobra innych zwierzaków
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.