![]() |
#151 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Od którego roku życia można legalnie współżyć? Proszę o odpowiedz
Cytat:
Co do ostatniego zdania-miałam taki stosunek do swojej mamy-ona była bardzo zasadnicza i tego mnie uczyła,ja ją za to szanuję bardzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#152 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może akurat w tym opisywanym przez Ciebie przypadku im poszło gładko...ale w kraju w którym są tak niskie płace i problem zatrudnienia przeciętnemu zjadaczowi chleba w wieku lat -nastu ciężko byłoby utrzymać dziecko. I po raz wtóry podkreślam: to nie jest moralizatorstwo, tylko troska o dzieci, które tracą piękne lata swojego dzieciństwa a w zamian dostają trud i znój życia człowieka dorosłego. Muszą szybciej dojrzeć, spoważnieć. Tak, wiem - nic mi do tego...
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2008-12-12 o 13:37 Powód: buont ;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Pogląd, że 15-latka może być w pełni dojrzała do współżycia seksualnego i do dorosłego życia, jest infantylny i może być głoszony jedynie przez osoby, które dojrzałość pojmują w bardzo zawężonym zakresie, powiedziałabym wręcz, że wybiórczym zakresie.
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#156 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tez sie zgadzam z ta wypowiedzia.Autorka zalozyla watek z pytaniem i oczekiwala odpowiedzi a nie krytykowania.Jej zycie, jej sprawa i jej d**a.Wazne krytyki nie spowoduja zapewne ze przestanie to robic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
tam mialo byc wasze krytyki.Sorry za blad
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
BAN stały
|
Rodzice byli zajęci pracą i dokształcaniem sie, robili karierę, fakt - mieszkała na początku u nich, ale TŻ dokładał sie do wszytskich opłat, i radzili sobie lepiej i wciąż radzą niż sporo trzydziestolatków
![]() Rzeczywiście - patologia straszna - kochająca sie para mająca dziecko i swietnie radząca sobie w takiej sytuacji. To mi robi się niedobrze, i bardzo przykra jest taka reakcja społeczeństwa, jaką odzwierciedla część z was. Można napawdę stracić wiarę w ludzi, ja przynajmniej już dawno na wizażu straciłam... Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2008-12-12 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja szwagirka zaszła w ciąże mając 15 lat-urodziła mając 16. nie uważam,ze jest zlą matka,co nie znaczy,że to pochwalam. wszystko zalezy od człowieka.starsze kobiety są też złymi matkami,więc trudno tu generalizować. dodam,że cyganie też szybko się pobierają i rodza dzieci,ale to ich kultura |
|
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To po tym widać jak dumni i zadowoleni z córuni byli że aż tak pomogli ![]() A czytając to co tu niektóre przedstawicielki złotej oświeconej młodzieżo-inteligencji wypisują, sama zaczynam tracić wiarę w przyszłość naszego kraju i jego społeczeństwo ![]()
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2008-12-12 o 14:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Większość młodych rodziców(a szcególnie "zaskoszonych ciążą")sobie nie radzi ani emocionalnie,ani fizycznie,ani materialnie.Taka jest prawda,tak mówią badania. To nie wymyśliliśmy, te "zli"z wizażu, tak poprostu jest.Potem dziewczyna chce wyjść wieczorem ,a nie może bo ma dziecko,chce się uczyć, a nie da się wszystkiego pogodzić,babcie pomagają ,ale też nie są zadowoleni z tego,chłopak nie zawsze chce się wiązać z dziewczyną,bo uważa że jest zamłody na rodzinę,czasami dziecko też cierpi-a tego wszystkiego można uniknąć,włączająć mózg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez madmuazelle Czas edycji: 2008-12-12 o 14:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#166 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No po prostu bajka, ona 15 lat, on pracuje i zarabia i stac go na wszystko itd. itp. I to ja (miedzy innymi) zostałam posadzona o to, ze nie wiem na jakim świecie żyję ![]() Akurat wiem ile kosztuje dziecko. Wiem, ile trzeba pieniędzy, zeby sie tak do "wszytskiego dokładac, miec na żłobek, pampersy itd." wiem tez, ż enp. lekarstwa kosztuja, jedzenie, ubrania, że potem przedszkole kosztuje, dojazdy do szkoły kosztuja, studia kosztują... I wybacz, ale mój umysł niewiedzącynajakimświecie żyje nie może łyknąć takiej opowiesci jak gęś kluskę. Ja nie wiem, ale czy niektórzy myslą, ze jak już niby niewiemynajakimświecieżyj emy to jetsesmy ograniczeni umyśłowo? ![]() I takie opowiesci robia na mnie wrazenie, owszem, ale jako niezbyt zreczna bajka dla dorosłych. Tak szczerze, to niektóre starsze siostry niech się powstrzymają od doradzania tym młodszym. ![]() Cytat:
A dwa, nie jestem Cyganka, więc nie mam tego problemu ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-12-12 o 14:17 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
Swój związek stworzyłam,gdy miałam 15 lat i to,że wyśmiewającym tego typu związki się nie udało,nie znaczy ,że się nie da.
#168 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Lalallila
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tekst u gustowaniu - ![]() Nie no, dojrzalosc maksymalna przez to przebija ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Przesadzam to czasem na grzadkach w ogrodku, ale na pewno nie tutaj. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
15 to nie 13. I to od razu był taki pełny, poważny związek? (Pytanie bez podtekstów)
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ok, zdarzają się takie przypadki - ale są to właśnie przypadki, odstępstwa od reguły. I nikt mi nie wmówi że każda ( z naciskiem na KAŻDA) miłość z szalonego wieku 15letniego trwa na zawsze ![]()
![]() |
#171 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wy to wszystkie jesteście ze swoim pierwszym partnerem i wszystkie byliście pełnoletnie tracąc dziewictwo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam cały wątek, głowne odczucia ->
![]() ![]() Cholera, jestem postępową, tolerancyjną osobą. Ale nagle się okazało, że niewidzialny moher mi mózg obciska, bo zgadzam się z Lubą i resztą dziewczyn. 15 latki nie powinny uprawiać seksu. kropka. I nie ważne czy mają duży biust, są dorosłe emocjonalnie czy też mają stałego partnera, którego bardzo kochają. To są ciągle piętnastoletnie dziewczynki. W każdy wątku typu "czy jestem w ciąży" jak mantra powtarzane są słowa " uprawiasz seks = jesteś gotowa na ciążę/dziecko." A jak to się odnosi do 15 latek? Czy one są gotowe na dziecko? czy wiedzą, co to znaczy? NIE. Pomijając przykład o szczęśliwych nastolatkach z dzieckiem którzy się sami utrzymują. Zdecydowana większość nie jest na dziecko, czyli na seks również gotowa. I ja nie zamierzam moralizować, zdaje sobie sprawę, ze świat nie jest aż tak piękny ze również 12 letnie dzieciaki uprawiają seks ale nie uważam, że to jest wzór do naśladowania. Głównie dla ich własnego dobra. Właśnie dlatego, że świat nie jest taki piękny, miłość w tym wieku nie jest trwała (w innym zresztą też nie zawsze) Ale z pewnych rzeczy trzeba sobie zdawać sprawę. Po prostu nie uważam, że to dobry pomysł i ja bym osobiście odradzała rozpoczęcie współżycia w tym wieku ps. Miska, a propos bzdur. Ginekolog nie rozdziewicza podczas badania kontrolnego dziewicy. Badanie odbywa się per rectum. To, że jest to nieprzyjemne to nie jest absolutnie żaden argument, by tego badania uniknąć przez rozdziewiczenie "się" z chłopakiem. Szczerze sie uśmiałam przy tym "argumencie".
#173 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() Piękne wspomnienia ? A co z dojrzałością emocjonalną ? Tu nie chodzi li tylko o pełnoletność, ale o dojrzałość i pełną gotowość do współżycia ze wszystkimi tego możliwymi konsekwencjami. Zajściem w ciążę i odpowiedzialnym macierzyństwem włącznie.
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś mówi że musi trwać na zawsze? Ja tylko mówię, że tym dzieciakom się wydaje, że będzie trwać na zawsze, a to kolosalna różnica. A po co sobie przekreślać szanse na normalne, nastoletnie życie, dając się przyciążyć w takim wieku? Seks niesie za sobą pewne konsekwencje, a większość 15latek nie do końca zdaje sobie z nich sprawę, i wychodzi z założenia że 'mi' to się nie przytrafi.
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Chryste, ile tu jadu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Wtajemniczenie
|
Moherowe berety, jedno mnie tylko zawsze zastanawia w takich dyskusjach, skoro jesteście tak za tradycją, kościołem itd...
to dlaczego nie nawołujecie do powrotu starych dobrych czasów, czyli np. jeszcze przed wojną 16-17 letnie kobiety zupełnie spokojnie wychodziły za maz, moja babcia po wojnie mając lat 17 urodziła już mego ojca, była męzatka i taka była średnia wieku pierworódek i męzatek w jej wsi, czyli jak łatwo policzyć zaczynały współzycie w wieku lat 16. Ksiądz jak widział dziweczyne dobiegająca np lat 20 to mówił o niej stara panna... Dlaczego nie chcecie powrotu tych starych dobrych czasów??? Rozumiem, ze same jako moherówki jestescie zamęzne odkąd skończyłyście 18 lat i sumiennie przestrzegacie nakazu Bożego o rozmnażaniu się (czyli współzycie wyłącznie w celach prokreacji) Seks w wieku lat 15 nie jest wymysłem naszych czasów, jedynie okoliczności się zmieniły, jest obowiązek szkolny itd... przez to młodych ludzi dłużej postrzega się jako dzieci... i nie ma co się oszukiwac, że to przez telewizję, gazety itd..., nie, media jedynie ukazały ludzkim oczom, to co miało miejsce już od wieków, tak naprawdę średnia wieku osób rozpoczynających współzycie w XX w bardzo się zawyzyła, dzięki temu, że w ogóle średnia ludzkiego życia jest teraz inna. Kiedys mając lat 50 było sie juz staruszkiem, a dziś... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.