![]() |
#151 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Lody :)
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4271562]dziewczyny odnawiam wątek jeśli się nie obrazicie
![]() ![]() ![]() tatty jak mozesz wyslij mi przepisy na sorbety/ Aha dziewczyny co zrobić by lody u dolu tez zamarzly ? no bo ja zawsze mam z tym problem. I jak chcę nalozyc to u dolu jeszcze masa leista.... A jak wymieszam to te zamarznięte kawalki się rozwalają i jeszcze dluzej muszę czekac... no i mają potem nie ladny wygląd takie pomieszane ... a następnego dnia są twarde strasznie... hmmm co tu zrobic bo lody są pyszne ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Wtajemniczenie
|
Zapowiadało się smacznie, więc skuszona Waszymi komentarzami zrobiłam. Mrożą się dopiero. Mam nadzięję, że czegoś nie pochrzaniłam i zamarzną. Z tego, co dotąd próbowałam w trakcie robienia zapowiadają się jak kupne
![]()
![]() |
#153 |
Konto usunięte
|
igusiu - a może dłużej zamrażać?
przepisy dam jutro bo mi się pisać nie chce teraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Konto usunięte
|
a oto obiecany przepis na lody
![]() a więc na sorbet nie potrzeba jakoś wielkiej ilości składników. tylko tyle co owoce na sok lub puree. no i jakieś przyprawy, żeby lody niebyły zakwaśne czy zasłodkie ![]() ![]() sok (np. z pomarańczy) robi się wyciskając na takim czymś... chyba każdy ma w domu ![]() ![]() nie zapomnieć o posłodzeniu lub dodaniu soku z cytrynki ![]() zamraża się w zależności od ilości i gęstości soku/puree. np. ok. 1l soku pomarańczowego w misce zamrażał się ok. 3 godz. gdy soczek/puree zamrozi się pozostawia się miskę na rozmrożenie na ok. 2/3min. (w zależności od gęstości) następnie trzeba rozdrobnić tępym nożem na kawałki (nie zaduże, ale i nie w drobną sieczkę ![]() kawałki mixować mieszadłem robota aż sorbet stanie się elastyczny życzę smacznego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Przyczajenie
|
Koniecznie muszę to wypróbować... już mi ślinka leci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Wtajemniczenie
|
ooo ja tatty znalazlam wątek o sorbetach ale tam bylo tak : jakie chesz owoce z kostkami lodu miksujesz , dodajesz cukier i sok z cytryny i tyle.. Kurcze a skąd ja ci wezmę w somu tępy nóż hehee
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4350175]a oto obiecany przepis na lody
![]() a więc na sorbet nie potrzeba jakoś wielkiej ilości składników. tylko tyle co owoce na sok lub puree. no i jakieś przyprawy, żeby lody niebyły zakwaśne czy zasłodkie ![]() ![]() sok (np. z pomarańczy) robi się wyciskając na takim czymś... chyba każdy ma w domu ![]() ![]() nie zapomnieć o posłodzeniu lub dodaniu soku z cytrynki ![]() zamraża się w zależności od ilości i gęstości soku/puree. np. ok. 1l soku pomarańczowego w misce zamrażał się ok. 3 godz. gdy soczek/puree zamrozi się pozostawia się miskę na rozmrożenie na ok. 2/3min. (w zależności od gęstości) następnie trzeba rozdrobnić tępym nożem na kawałki (nie zaduże, ale i nie w drobną sieczkę ![]() kawałki mixować mieszadłem robota aż sorbet stanie się elastyczny życzę smacznego ![]() ![]() Aha i czy te puree z truskawek miesza się z sokiem jakims bo nie zrozumialam. wiem ze trzeba przez sito .. potem poslodzic albo dodac sok z cytryny i zamrozic ? a ten sok z pomaranczy dodawac ??/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj zrobiłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
igusiu - ja nie podawałam specjalnych składników, tylko przykłady. a owoce możesz wybierać takie jakie ci się podobają
![]() ale nie wiem - nie sprawdzałam takiego przepisu. a ten co podałam to używa się np. w lodziarniach. taki bardziej profesjonalny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Wtajemniczenie
|
Jak się dorwałam do tych lodów, to nie mogłam przestać!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
Ja też zrobiłam. PYCHA! Jedna część zrobiłam z orzeszkami w czekoladzie i rodzynkami. a druga wymieszałam z kakao. Mniam. Moj TZ byl zachwycony
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
Zrobiłam ... TRUSKAWKOWE aaaaaaaaaa, niebo w gębie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że Wam smakują
![]() ![]()
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
minoda - a jakie lody robiłaś: sorbet czy takie zwykłe? no bo ja się skapować nie mogę ile trzeba dodawać truskawek do takich zwykłych i woóle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Sorbet robię miksując po prostu zamrożone owoce z dodatkiem cukru, albo soku [byle nie za dużo]. Jest od razu gotowy.
Fajnym patentem jest też granita [strzyżony lód] - przyprawiony sok owocowy zamraża się w płaskim naczyniu co jakiś czas wzruszając zamarzającą masę widelcem - mają powstać drobne grudki. Zamiast soku może być również kawa lub czekolada, wszystko jest kwestią inwencji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Konto usunięte
|
a ja jakoś nie wiem czy to jest wina zamrażarki czy czego, ale jak robię sorbet to akurat mi się on zmraża prawie na kostkę lodu. próbowałam go wcześniej wyjmować, ale było tak że część jeszcze w płynie a część zamrożona. sama nie wiem. więc zawsze pozostawiam do rozmrożenia no i jak po rozmrożeniu nadal są jakieś niezbyt to troszkę mieszadłem robota dopomagam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4358416]minoda - a jakie lody robiłaś: sorbet czy takie zwykłe? no bo ja się skapować nie mogę ile trzeba dodawać truskawek do takich zwykłych i woóle
![]() tatty- ja zrobiłam te zwykłe lody , które dziewczyny najczęściej robiły tutaj z lionami i czekoladą... to było tak, że do przygotowanej masy dodałam truskawki zmiksowane na papke dodawałam na oko ale po zmiksowaniu wyszło ich około 1,5 szklanki , śmietane dodałam 30% i mleko 3,5, żeby nie stały się zbyt wodniste a w trakcie mrożenia kilka razy je przemieszałam ... Wyszły pyszne, moze troche mi sie na skałe zamroziły ale nastepnym razem będe trzymała krócej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
Mindoda, takie zmrożone na skałę lody możesz chwilę przed podaniem potrzymać w lodówce (powinny zmięknąć), albo zmiksować je przy pomocy malaksera (o ile masz odpowiednio ostry nóż
![]()
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
może wypróbuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4363256]może wypróbuję
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
a ja miałam zacząć sie odchudzać. żadnej diety, tylko tyle co ograniczyć słodycze do potrzebnego minimum (na razie to 1 paczka chipsów dziennie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Rozeznanie
|
Wreszcie odnalażlam ten przepis bo kiedyś mi się zapodział. Lody zrobiłam dzisiaj mam nadzieje że wytrwają do jutra. A jutro poleje sie syropem... ahhh
![]() ![]()
Gdyby została Ci tylko jedna godzina życia, i mógłbyś zadzwonić tylko do jednej osoby, lub tylko z jedna osoba mógłbyś spędzić tą godzinę, do kogo byś zadzwonił? z kim byś spędził ten czas? I dlaczego jeszcze zwlekasz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Aga widzę, że twoje lody robią furore
![]() ![]() Może i ja sprobuje;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zadomowienie
|
Ja też zrobiłam truskawkowe
![]() ![]() ![]()
![]() |
#176 |
Wtajemniczenie
|
W zeszłym tygodniu robiłam drugi raz te lody. Poprzedni raz był z Lionami itp., tym razem ze zmiksowanymi truskawakami i po częsci z pokrojonymi - ale pokrojenie truskawek było błędem. Nie fajnie jest gryźć zamarznięte kawalki owoców, ale lody znów pycha
![]()
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
Hmmm, a ile gałek lodów wychodzi z tej porcji?
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
yyyyy, wątpię żeby ktoś policzył gałki...
![]() |
#179 |
Konto usunięte
|
hihi, łatwo policzyć
![]() ![]() objętość lodów/objętość gałki matematyka nikomu nie zaszkodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4487794]hihi, łatwo policzyć
![]() ![]() objętość lodów/objętość gałki matematyka nikomu nie zaszkodzi ![]() Nie zaszkodzi, ale ja mam ciekawsze zajęcia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:13.