JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;) - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-05, 18:02   #2281
Brydzia_
Zakorzenienie

Dot.: JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ-KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

jak zrobić takie kolczyki
dół domyślam sie po prostu koraliki na żyłce... ale góra ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z4U3K1baOWfO1esBCX.jpg (60,5 KB, 98 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg K2tYq4caW0GgKkW7aX.jpg (53,5 KB, 72 załadowań)

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-05, 21:12   #2282
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

Brydzia, tu jest trochę o indiańskich kolczykach: http://indianie.kolba.eu//kolczyki.shtml
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-06, 09:29   #2283
Brydzia_
Zakorzenienie

ooo dzieki wielkie

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-06, 21:48   #2284
pimpampom
Przyczajenie

mam pytanie czego sie używa jako podkładki do kolczyków? zawsze się nad tym zastanawiałam, bo chciała bym takie zrobić, tyle, że nie wiem z czego.To jest jakaś specjalna tekturka czy może drewienko, i na to nakleja sie obrazek ?!?
pimpampom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 22:28   #2285
ojejka89
Zadomowienie

Dot.: Jak zrobić fajny naszyjnik? wątek zbiorczy wizażanek

hmmm banalnie proste dla kogos kto siedzi w bizu jakis czas-owszem. ja jednak troche rozumiem autorke watku-sama zabieram sie do zrobienia naszyjnika i wiele pytan mnie nurtuje-np czy dosc ciezki naszyjnik ze szkla weneckiego bedzie sie trzymal na zylce czy lepiej na lince stalowej?albo czy koncowki w stylu jabluszka starcza czy lepiej uzywac rurki? czy w rurki wklejac czy zaciskac, czy to i to? i jesli mozna jabluszka to jaka mozna wziac maksymalna grubosc linki zeby supelek sie zmiescil? albo jaka powinna byc dlugosc naszyjnika? takiego 'sredniego powiedzmy'? i co? wiele pytan rodzi sie w glowach poczatkujacych, odpowiedzi na niektore z nich latwo mozna znalesc samemu (np co do dlugosci-wertujac galerie- z tym sobie poradzilam) a te czysto techniczne to podobno w watku dla poczatkujacych.. podobno, tylko ze tak sie sklada ze pytania tego typu bardzo czesto pozostaja bez odpowiedzi i czesto wertuje sie kilkanascie albo kilkadziesiat stron watku zeby znales odpowiedz a znajduje sie tylko samotne pytanie. troche denerwujace.
osobiscie to podziwiam autorke ze zalozyla ten temat bo spodziewalam sie takiej reakcji, ja pewnie predzej probowalabym po raz koleny zadac pytanie w waku dla poczatkujacych w nadziei ze wkoncu ktos sie zlituje i odpowie albo bedzie mial mnie na tyle dosc zeby odpowiedziec dla swietego spokoju. no ale gdybym siedziala kilka lat w bizu pewnie tez nie chcialo by mi sie odpowiadac na pytanie dla mnie banalne i oczywiste...
powodzenia w tworzeniu naszyjnikow
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-08, 10:14   #2286
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez pimpampom Pokaż wiadomość
mam pytanie czego sie używa jako podkładki do kolczyków? zawsze się nad tym zastanawiałam, bo chciała bym takie zrobić, tyle, że nie wiem z czego.To jest jakaś specjalna tekturka czy może drewienko, i na to nakleja sie obrazek ?!?
Z tego co mi się kiedyś o uszy obiło to jest tektura modelarska.....
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-08, 10:30   #2287
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
hmmm banalnie proste dla kogos kto siedzi w bizu jakis czas-owszem. ja jednak troche rozumiem autorke watku-sama zabieram sie do zrobienia naszyjnika i wiele pytan mnie nurtuje-np czy dosc ciezki naszyjnik ze szkla weneckiego bedzie sie trzymal na zylce czy lepiej na lince stalowej?albo czy koncowki w stylu jabluszka starcza czy lepiej uzywac rurki? czy w rurki wklejac czy zaciskac, czy to i to? i jesli mozna jabluszka to jaka mozna wziac maksymalna grubosc linki zeby supelek sie zmiescil? albo jaka powinna byc dlugosc naszyjnika? takiego 'sredniego powiedzmy'? i co? wiele pytan rodzi sie w glowach poczatkujacych, odpowiedzi na niektore z nich latwo mozna znalesc samemu (np co do dlugosci-wertujac galerie- z tym sobie poradzilam) a te czysto techniczne to podobno w watku dla poczatkujacych.. podobno, tylko ze tak sie sklada ze pytania tego typu bardzo czesto pozostaja bez odpowiedzi i czesto wertuje sie kilkanascie albo kilkadziesiat stron watku zeby znales odpowiedz a znajduje sie tylko samotne pytanie. troche denerwujace.
osobiscie to podziwiam autorke ze zalozyla ten temat bo spodziewalam sie takiej reakcji, ja pewnie predzej probowalabym po raz koleny zadac pytanie w waku dla poczatkujacych w nadziei ze wkoncu ktos sie zlituje i odpowie albo bedzie mial mnie na tyle dosc zeby odpowiedziec dla swietego spokoju. no ale gdybym siedziala kilka lat w bizu pewnie tez nie chcialo by mi sie odpowiadac na pytanie dla mnie banalne i oczywiste...
powodzenia w tworzeniu naszyjnikow
W takiej sytuacji, jeśli nikt nie odpowiada najlepiej pisać PW do konkretnej osoby.
Jeszcze nikomu nie odmówiłam odpowiedzi na zadane mi pytania. Czasem z poślizgiem, z braku czasu, ale zawsze.

Kwestia jest taka, że wątek może wprowadzać bałagan.
Rozumiem,że również niekoniecznie chce się komuś wertować kilkanaście stron wątku by znaleźć odpowiedź na nurtujące pytania, więc lepiej założyć nowy. Tylko, zakładając,że ten wątek również by się rozwinął.... potem komuś mogłoby się nie chcieć tutaj szukać informacji o czymś tam, więc powstaje wątek.... hm... np. o naszyjnikach z linki... potem o naszyjnikach ze sznurków i tak dalej.

Także moja zasada jest taka - jeśli nie chce się szukać, a pytanie w wątku przeszło bez echa, zostaje wysłać PW do kogoś lub po prostu metodą prób i błędów dojść do wniosku.

Jesteście w mega luksusowej sytuacji. Kiedy ja zaczynałam, nie miałam dostępu do internetu i do głowy mi nawet nie przyszło,że mogą być takie fora, galerie, tutoriale. Wszystkiego nauczyłam się sama. Zdarzyło mi się,że dumna z ciężkiego naszyjnika jaki wykonałam na zamówienie pozostały mi w ręku tylko łapaczki. Na szczęście to było zanim trafił do klientki A ile potem zbierania było..... Ale się nauczyłam.
Kiedy chciałam zająć się WW, to niby już byłam tu na forum, ale nie sądziłam,żeby ktoś chciał się ze mną dzielić swoimi technikami.

Poza tym, te pytania równie dobrze pasowałyby do wątku o bransoletach ( gdyby komuś wpadło do głowy taki zakładać).
czy dosc ciezki naszyjnik ze szkla weneckiego bedzie sie trzymal na zylce czy lepiej na lince stalowej?
Gumka się rozciąga. Widziałam kiedyś specjlaną grubą gumkę do szkła weneckiego, ale nie umiem odpowiedzieć, czy jest dobra. Zamówiłam taką, ale ponieważ brako w magazynie w zamian dostałam "równie dobrom gumę"( trochę jak do gatek ). Linka stalowa ma to do siebie,że jak się zegnie to pozostają ślaby po zgięciu. Potem to nieładnie wygląda. Lepiej wziąć grubą gumkę.

albo czy koncowki w stylu jabluszka starcza czy lepiej uzywac rurki?
czy w rurki wklejac czy zaciskac, czy to i to?
Mówisz o łapaczkach?? łapaczki owszem, ale dziewczynki, chłopcy są beznadziejni. Ja zakładałam łapaczkę, nadziewałam kulkę zaciskową, ściskałam i zamykałam łapaczkę. Do dziś sąsiadka nosi i wszystko się trzyma.
Rurkom osobiście nie dokońca ufam. Zdarzyło mi się używać rurek, ale po uzgodnieniu z klientką,że końcówki rzemieni wkleję i jeszcze ścisnę. Nie ufam temy klejeniu, zwłaszcza przy ciężkim naszyjniku z rzemieni i ogromncyh marmurów. Trzyma się. Ale widzę w galeriach,ze lekkie rzecyz są po prostu wklejane, więc chyba zdają egzamin.

i jesli mozna jabluszka to jaka mozna wziac maksymalna grubosc linki zeby supelek sie zmiescil?
Jak już pisałam, ja zaicskam kuleczką zaciskową. Z gumką to może być różnie, bo jak się za bardzo ściśnie to można naruszyć jej bydowę, (czytaj, przeciąć tą kuleczką) i wtedy się wszystko rezleci. Nie wiem jaka grobość. Najważniejsze, eby ewentualny supełek był mocny i się nie rozpolątał.

albo jaka powinna byc dlugosc naszyjnika? takiego 'sredniego powiedzmy'?
Też mam z tym problemy, ponieważ ja akurat mam małą szyję. Ale myślę,że 45 - 50 cm. Moim zdaniem, ale się nie znam.

I co?
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-08, 16:09   #2288
ojejka89
Zadomowienie

dziekuje bardzo za odpowiedzi mam nadzieje ze autorka watku tez troche sie dowie z tego.. co do potrzeby zakladania watku to troche rozumiem ze jakby tak ciagle zakladac kolejne to by bylo ich baaaaardzo duzo no ale potrzeba pytania jest, i ciezko czasami samemu jakas odpowiedz uzyskac a w gronie razniej... i naprawde czasem rzeczy dla was, dziewczyny, moga byc zupelnie oczywiste dla poczatkujacych... hmm juz nie do konca...
a na pomysl z pisaniem do konretnej osoby nie wpadlabym... chyba byloby mi wstyd 'zawracac komus gitare...'
i co do tych lapaczek-to tak, chodzilo mi o te dziewczynki/chlopczyki/jabluszka, roznie to nazywaja...chlopczyki zauwazylam ze sa do niczego, bo ten uchwyt sie odlamuje/... a juz myslalam ze rurki beda lepsze, dobrze ze sie w pore dowiedzialam-akurat bede robic zamowienie...
M0N1K4, dziekuje bardzo za wyjasnienia...
Stary 2009-06-08, 21:43   #2289
RoksanaL
Raczkowanie

Osobiście co do linek i ich mocowań zauważyłam, że linka lince jest nie równa. Z nie których zaciski i łapaczki można lekkim pociągnięciem oderwać a z niektórych trzeba w to trochę wysiłku włożyć. Dlatego od jakiegoś czasu jeśli robię jakiś cięższy naszyjnik to rezygnuje z łapaczek na rzecz zwykłej pętelki. Na końcu linki wkładam zacisk potem do niego wkładam końcówkę linki, zaciskam i tworzy się oczko. Może to nie wygląda jakoś super efektywnie ale ma swój urok i co najważniejsze jest wytrzymałe.
Stary 2009-06-09, 07:09   #2290
Aoirghe
Raczkowanie

Mi się wydaje, że to chyba raczej kwestia zacisków nie linek. Zaciski rurki słabo trzymają, kuleczki są mocniejsze. I zdecydowanie najlepsze są zaciski srebrne.
Osobiście też robię węzełki i zaciskam, wszystko da się zmieścić w łapaczce. Łapaczka też łapaczce nierówna, nawet jeśli rozpatrywać same dziewczynki. Np osobiście preferuję, żeby była twarda i głęboka. Dobra, głęboka już być nie musi, przede wszystkim twarda.
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 07:45   #2291
kulkam
Wtajemniczenie

GG do kulkam

Do ciężkich naszyjników dobrze jest dawać podwójną linkę - ostatnio dostałam od klientki zerwany naszyjnik z fluorytów - linka pękła w 2 miejscach - 1. przy końcowym zacisku (chyba zacisk ją przepiłował), a 2. w środku (może rurka ją uszkodziła?). Więc klient zdolny jest - w "nowej" wersji dałam podwójną linkę i ochraniacze na linkę i zacisk. Zobaczymy, czy przeżyje
kulkam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-09, 10:11   #2292
Aoirghe
Raczkowanie

Ja tez w sumie bardzo często daję podwójną linkę Nawet kiedy np chcę, żeby bransoletka była trochę sztywniejsza. I jak sa dwie linki, to się łatwiej wiąże, moim zdaniem.
Stary 2009-06-09, 12:22   #2293
ojejka89
Zadomowienie

hmmm podwojna 0.5mm linka powinna starczyc... ? tylko nie wiem czy mi przejdzie przez koralik jak ma otwor 1 mm :/ moze 0.3 albo 0.38 x 2 by starczyla...? i chyba nie ma roznicy jaki wezme kolor linki jesli cala bedzie 'przykryta' koralikami i rurkami?
Stary 2009-06-10, 08:28   #2294
Aoirghe
Raczkowanie

Myślę, ze jak dajesz, 2 to cieńsze
Niby kolor pod spodem, ale ja jakoś staram się np nie wkładac różowej gdy robię naszyjnik w zieleni Przez niektóre koraliki przebija, czasem tez coś może się przemknąć w szparce
Stary 2009-06-11, 10:56   #2295
agnessja
Rozeznanie

przepis na naszyjnik wielu żyłek-linek

linki do cieńszych np 2,3 linki ale za to cięższych korali
żyłki do lekkich koralików i może być ich dużo więcej 6,8,

1) uciąć 7,6 cm drutu 0,8mm i zrobić loopik na jednym końcu (foto 1)

2) uciąć 4,6,8 - zależy jaka ma być grubość naszyjnika - kawałków linki żyłki , każda po ok 90 cm. linki przeciągnąć przez loopik - oczko,
oczko umiejscowić w połowie długości linek, zrobić węzeł kwadratowy, czyli supeł (foto 2) w ten sposób powstaje 1 połowa naszyjnika składająca się z 8 12 16 żyłek, na ktore nawlekamy co się da.
powtarzamy kroki 1 i 2 i otrzymujemy drugą połowę naszyjnika
dwie części naszyjnika łączymy jakimś ładnym kamieniem, koralikiem lampwork, szkłem weneckim, na powstały frędzel nawlekamy drobne koraliki. żyłki przewlekamy przez parę ostatnich koralików spowrotem robimy supełek i dajemy na supełek kapkę kleju elastycznego.

supły linek, żyłek przy loopiku osłaniamy jakimś metalowym kapturkiem, tak że oczko całe się chowa w środku, a z wystającego drutu robimy loopik do którego mogujemy jakieś zapięcie

tak powstał naszyjnik który zaprezentowałam w swoim wątku a ogólne foto (3) umieszczam poniżej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif bwrap.GIF (21,6 KB, 119 załadowań)
Rodzaj pliku: gif bsquare.GIF (2,6 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00168AB.jpg (52,8 KB, 179 załadowań)
agnessja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 11:37   #2296
ojejka89
Zadomowienie

ooo bardzo ciekawy naszyjnik ^^
ja wczoraj zrobilam swoj pierwszy... zamowilam w korallo te dziewczynki, przyjechalam i nie mieli :| chlopczykow nie wzielam, bo mam dosyc i wiem ze i tak by nie trzymaly...musialam wziac koncowki do wklejania/zaciskania. pokleilam sobie palce i wszystko dookola zanim skleilo sie to co mialo :| mam nadzieje ze przy nastepnym razie bede miala te lapaczki co chcialam :|
i tak jak radzilyscie, wzielam 2 linki (biale, innych nie maialm, ale nie rzucaja sie w oczy) tylko boje sie ze to mocowanie koncowek nie przezyje wiele chociaz tata ogladal to mowil ze powinno trzymac..

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2009-06-11 o 11:39
Stary 2009-06-11, 13:49   #2297
rzapka
Raczkowanie

Dot.: KURS Dla Totalnie Zielonych ;)

Przydało sie Wlasnie chce zaczac robic bizuterie, swoja wlasna
rzapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 14:20   #2298
Molly Malone
Zakorzenienie

Skąd wziąć takie cienkie drewienko, z którego można byłoby robić kolczyki? Tzn. malować na nim farbami akrylowymi?
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć.

Molly Malone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 14:36   #2299
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

ze sklepów, które oferują drewniane elementy do ozdabiania ich samodzielnie

np. drewnianadolina

Edytowane przez 135nudziara
Czas edycji: 2009-06-11 o 14:39
Stary 2009-06-11, 16:12   #2300
Molly Malone
Zakorzenienie

Dziękuję bardzo

Stary 2009-06-11, 18:04   #2301
I LOVE modelling clay
Raczkowanie

GG do I LOVE modelling clay Send a message via Skype™ to I LOVE modelling clay

Cytat:
Napisane przez abralm Pokaż wiadomość
dziewczyny jak nazywa sie ta metoda ktora wykonuja te kolczyki? i na czym naklejany jest ten obrazek bo cos wiecej bym chciała sie dowiedzieć

edit: już wiem jaka metodą sie wykonuje:P
jaka?
I LOVE modelling clay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 19:50   #2302
SzeLowa
Przyczajenie

GG do SzeLowa

dobra teraz pytanie: gdzie kupie takie elementy jak drucik albo przynajmniej te elementy do kolczykow?
SzeLowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 20:08   #2303
Molly Malone
Zakorzenienie

Ja zawsze zamawiam z Allegro.pl. Jest tu (o ile się nie mylę) dział o sprzedawcach na Allegro

Stary 2009-06-11, 21:30   #2304
pimpampom
Przyczajenie

mam pytanko jaką farbą mam pomalować np. zwykłą drewnianą bransoletkę?
pimpampom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-12, 10:17   #2305
usiawusia
Raczkowanie

Powiedzcie mi w jaki sposób robi się te skręcane lopiki, które wykańczają z reguły wszystkie Wasze kolczyki?? Zwykłego lopika wiem jak się robi ale tego ze wszesniejszym obkrecenie z dwa, trzy razy juz nie zabardzo... najlepiej jakby ktos mógl to zobrazować, bede wdzieczna
usiawusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-12, 10:46   #2306
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

http://www.bizu.pl/strona/tutoriale/tytul/loopspiralny
http://www.fusionbeads.com/beadingfa...ues.php?bfid=8
Stary 2009-06-12, 11:34   #2307
usiawusia
Raczkowanie

dziękuje

edit:
A mam jeszcze jedno pytanie.. kiedyś widziałam ale nie pamiętam za żadne skarby w którym wątku, instrukcje jak się wykonuje taką kuleczkę z koralików, to był lin z jakiejś zagranicznej strony.. może któraś skojarzy o co mi chodzi i podrzuci go.

Edytowane przez usiawusia
Czas edycji: 2009-06-12 o 15:46

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-12, 18:46   #2308
usiawusia
Raczkowanie

pilss, zarzućcie tym linkiem, przeszukałam juz parę wątków i nie znalazłam tego... a pilnie jest mi to potrzebne
chyba się te koraliki na żyłce przeplatało i powstawała taka kuleczka.. i tam chyba też byly instrukcje do innych wzorów....
poratujcie mnie
Stary 2009-06-12, 20:42   #2309
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

taka kulka? http://www.abalorios.net/aba/otros/oyc/colg-bola.htm
a wątek to pewnie ten: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ka+koralik%F3w
Stary 2009-06-12, 22:29   #2310
Jo asia
Rozeznanie

Widzę, że mój wątek komuś jednak się przydał, cieszy mnie to, trochę również sama dowiedziałam się nowych rzeczy, ale najbardziej mi się spodobał projekt naszyjnika agnessji, już tak mam w głowie coś podobnego tylko nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, chodzi mi o naszyjnik z kilku sznurków tak jak u agnessji tyko jakoś fajnie poplątany, np 8 sznurków z perełek 6mm, ale bez zakończenia na końcu frendzlem tylko taki wokół szyji. Najbardziej jednak zastanawia mnie mocowanie przy zapięciu, czy zrobić to z linek i wkleić je do uchwytu, a linki poplątać? A może są jakiś lepszy sposób na mocowanie, gdyć to musi być mocne, żeby całość się nie rozwaliła

wymiana biżuterii hand made => https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=616773
Jo asia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości