Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Byæ rodzicem > Poczekalnia - bêdê mam±

Notka

Poczekalnia - bêdê mam± Forum dla przysz³ych rodziców. Poczekalnia - bêdê mam± to miejsce, w którym podzielisz siê tematami zwi±zanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2008-06-30, 08:57   #241
sandrunia83
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 322
Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Dzisiaj buszuj±c gdzie¶ po forach znalaz³am informacje na temat nieznanego mi terminu: trombopoetyna - hormon uk³adu krzepniêcia produkowany w w±trobie i nerkach reguluj±cy produkcjê p³ytek.
Cyt: Jest to jeden z hormonów uk³adu krwiotwórczego, produkowany w w±trobie i nerkach. Reguluje powstawanie p³ytek krwi - struktur uczestnicz±cych w procesie krzepniêcia. Trombopoetyna, uzyskiwana metodami in¿ynierii tkankowej, jest obecnie stosowana w leczeniu niedoborów p³ytek krwi u chorych na raka, których poddaje siê chemioterapii. Gwa³towny spadek liczby p³ytek mo¿e bowiem powodowaæ krwawienia i krwotoki gro¼ne dla ¿ycia pacjenta.

Niestety nie znalaz³am nazwy handlowej. Lek stosowany w leczeniu nowotworów ( ale czy tylko?)

Edytowane przez sandrunia83
Czas edycji: 2008-06-30 o 10:08
sandrunia83 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-03, 16:33   #242
lmagico
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 39

wczorajszy wynik 108 tys p³ytek

dzi¶ mia³am scyntygrafie w szpitalu Bródnowskim - nie mam dodatkowych ¶ledzion dziêki Bogu! (cieszê siê niesamowicie- nie bêd± mnie znowu ci±æ ). Czekam na dzia³anie tej mapthery i wierze ¿e to ju¿ siê skoñczy- wczoraj mia³am 4 ostatni wlew- w ¶rodê kontrola - trzymajcie kciuki!

p.s
Sandruniu s³ysza³am o tym leku - nazywa siê thrombopoentin ale on bêdzie dop w lecie w USA zatwierdzony podobno ma dobre wyniki - tzn pomóg³ wielu ludziom chorym na ITP i wprowadzaj± go a rynek. Dowiadywa³am siê kiedy do nas wejdzie ale nie wiadomo. Jak zwykle zakichana Polska eh!

pozdrawiam
Lmagico
lmagico jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-04, 06:13   #243
Dorcia030
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 109

Witam.
Trzymam kciuki.
Jak tak czytam, to widzê, ¿e ja nie mam problemu w porównaniu do Was.
Ja nastêpne wyniki mam robiæ dopiero pod koniec lipca.
Dorcia030 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-04, 08:19   #244
sandrunia83
Raczkowanie

Super a wiêc jest nadzieja moze mozna go jakos sprowadzic z USA
Trzymaj siê dzielnie
Stary 2008-07-04, 10:59   #245
lmagico
Raczkowanie

na pewno bêdzie mo¿na go sprowadziæ - ale chyba trzeba bêdzie znale¼æ lekarza który go poda bo w±tpiê czy mo¿na go braæ na w³asn± rêkê - no i cena! ciekawe ile bêdzie kosztowa³?
Stary 2008-07-05, 22:38   #246
heart13
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 4

Cze¶æ mam na imiê Dorota. Mam 19 lat i mam ten sam problem z ta chorob± co wy. Trzy tygodnie temu zobaczy³am na swoim ciele siniaki i pojecha³am na pogotowie i zosta³am w szpitalu tydzieñ bo stwierdzili ¿e mam 8 tys. p³ytek krwi. Przetaczanie p³ytek nic nie da³o pó¼niej podawali mi do¿ylnie sterydy. W tym czasie pobrali mi szpik kostny i zrobili szereg badañ. P³ytki wzros³y do 16 tys. po kilku dniach do 42 tys. i przez kolejny tydzieñ (po wypuszczeniu ze szpitala ze wskazanym leczeniem domowym czyli tabletki encorton i inne pomocnicze) wzros³y do 53 tys. Po dwóch dniach pojawia³y mi siê kropki na ciele i okaza³o siê ¿e spowrotem spad³y a¿ o 20 tys. Wys³ali mnie do domu i kazali przyj¶æ za cztery dni zrobiæ badanie ALAT i morfologiê. By³am u hematologa w Bielsku-Bia³ej i powiedzia³ mi ¿e byæ mo¿e zrobi± mi operacjê usuniêcia ¶ledziony. Próbujê sê dowiedzieæ co¶ wiêcej o tej chorobie i trafi³am na to forum. Chorujê na ni± dopiero trzy tygodnie i jestem w szoku gdy¿ nigdy nie s³ysza³am o czym¶ takim. Mam parê pytañ. Min. Jak d³ugo bêdê nosiæ te okropne siniaki ? Czy to leczenie jest d³ugie? Czy mo¿na umrzeæ przez t± chorobê? Czy jest mo¿liwo¶æ wyleczenia siê z tego raz na zawsze? Za odpowiedzi bardzo dziêkujê i pozdrawiam
heart13 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-06, 10:31   #247
lmagico
Raczkowanie

Witaj w gronie

ja choruje od listopada i te¿ wczesniej o tej chorobie nic nie wiedzia³am. Mo¿esz poczytaæ we wcze¶niejszych w±tkach moj± historiê. Ja akurat jestem po usuniêciu ¶ledziony bo nic nie dawa³o leczenie sterydami (encorton). Ale usuniêcie ¶ledziony w moim przypadku te¿ nie pomog³o tzn da³o dobry rezultat ale tylko na chwilê.

W sumie to nie mo¿na od tak sobie umrzeæ na ta chorobê ale jest ona niebezpieczna bo przy ma³ej ilo¶ci p³ytek jest zagro¿enie ¿ycia gdy¿ gro¿± ci krwotoki, wylewy krwi.

Ale nie martw, siê jeste¶ na pocz±tku drogi wiêc nic nie jest przes±dzone- mo¿e leki szybko Ci pomog± i wyjdziesz z tego.

A je¶li chodzi o d³ugo¶æ leczenia to ka¿dy jest indywidualnym przypadkiem.
U mnie ju¿ to trwa 9 miesi±c ale walczê i jestem na dobrej drodze

A je¶li chodzi o siniaki to kwestia czasu - musz± siê same wch³on±æ.

pozdrawiam
Lmagico

w razie pytañ pisz ja chêtnie odpowiem na pytania - trzeba siê dzieliæ do¶wiadczeniami - mo¿na sobie w ten sposób pomóc.

KEEP YOUR HEAD UP
Stary 2008-07-06, 11:41   #248
Teje
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 901

ja chorujê w zasadzie od ponad dwudziestu lat, ale trochê jju¿ mam to zaleczone, tzn, prawie mi sie nie zdarza, ¿eby mi p³ytki spad³y poni¿ej 50tys. U mnie najbardziej jednak pomaga³o przetaczanie p³ytek, by³am na sterydach, ale bardz krótko. ¦ledziony nie mam usuniêtej, widzê, ¿e to nowy trend siê zrobi³, kiedy ja przechodzia³am najgorszy etap choroby i mia³m wszystko nieustabilizwoane, nikt tego nawet nie proponowa³.

Siniaki siê wch³on±, mo¿na to minimalnie przyspieszyæ jedz±c du¿o moreli, w ogóle, powinnas pilnowaæ, ¿eby w Twojej diecie by³o jak najwiêcej ¿elaza. No i musisz siê pilsnowaæ, zeby unikn±æ sytuacji w których mo¿esz zafundowaæ sobie siniaka, krwotok, krwawienie wewnêtzrne, bo przy niskich p³ytkach mo¿e to byæ niebepieczne. Byæ mo¿e te¿ bêdziesz musia±³ mieæ sztucznei wyregulowane okresy, ja mam, bo czasami zdarza³ mi sie przy okazji krwotok.

Ta choroba jest albo wyleczalna, albo zaleczalna, u jednych w pewnym momencie p³ytki siê stabilizuj± i problem zupe³nie znika, u innych co pewnien czas pojawiaj± siê problemy. Tak naparawdê najgorsze jest pierwsze ustabilizowanie, to w±³snie wtedy zazwyczaj dostaje siê sterydy, l±duje sie w szpitalu itd.
Teje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-07, 07:40   #249
Dorcia030
Zadomowienie

Witaj.
Ja zwróci³am uwagê na niskie p³ytki rok temu, wcze¶niej nie przyuwi±zywa³am do tego wagi. Siniaki mi siê robi³y przy lekkim uderzeniu, ale my¶la³am, ¿e takie mam cia³o i ju¿
Co do usuniêcia ¶ledziny, to my¶lê, ¿e najpierw powinni j± obejrzeæ na usg i je¶li jest powiêkszona, albo co¶ siê z nia dzieje, to tak, ale ja bym nie usuwa³a ¶ledziony od tak sobie.
Zanim dosta³am skierowanie do kliniki, moja Pani doktor powiedzia³a, ¿e konieczne bêdzie usuniêcie ¶ledziony, ale po usg okaza³o sie, ¿e wymiary ¶ledziony s± w normie i nie jest to konieczne.
Nie martw siê, bêdzie dobrze. Tu na formu, dziewczyny dziel± sie do¶wiadczeniami. Ja te¿ trafi³am na to forum, kiedy dowiedzia³am siê o takich niskich wynikach.
Trzymaj siê
Stary 2008-07-07, 08:20   #250
sandrunia83
Raczkowanie

Witaj w naszym skromnym gronie,

ma³op³ytkowo¶æ to choroba o której nikt tak naprawde zbyt du¿o nie wie. Przychodzi nagle, niewiadomo sk±d i odchodzi ot tak sobie albo i nie... Lekarze tez za du¿o na ten temat nie wiedz±, bo jak mysle jest zjawiskiem do¶æ rzadkim.
Je¿eli chodzi o leczenie to hmm sprawa do¶æ indywidualna, jednemu pomaga encorton innemu nie, jednemu pomaga usuniecie sledziony drugiemu nie... Nie decyduj siê na to tak pochopnie, nie wiem jakie s± skutki usuniêcia sledziony ale po co usuwac zdrowy organ? Chyba ze nie bedzie wyboru.
Twoje sinniaki to normalnka przy tak niskich p³ytkach, chociaz powiem ¿e ja mia³am najnizszy poziom p³ytek 16 tys i mia³am tylko nieliczne wybroczynki na nogach. Wiec jak widzisz to tez sprawa indywidualna. Siniaki znikn± kiedy p³ytki wzrosn±.
Rozumiem Twoje przera¿enie, ka¿da z nas by³a w takim stanie kiedy dowiedzia³a siê o chorobie. Ale spokojnie, mozna z ni± zyæ trzeba tylko przetrwaæ najgorsze.
Ja osobi¶cie zdecydowa³am siê na przerwanie leczenia, gdy¿ w moim przypadku sterydy wiecej mi szkodzi³y ( moim zdaniem) ni¿ pomaga³y, a w zasadzie nie pomaga³y wogóle. Ju¿ prawie rok nic nie biorê i p³ytki mam ¶rednio 30-40 tys oczywi¶cie bez objawów skazy krwotocznej ( wybroczyny na ca³ym ciele, liczne siniaki, krwotoki). Lekarze faszerowali mnie tym ¶winstwem miomo iz rezultatów by³o brak, na wlasne zyczenie odstawi³am je. Tobie tego póki co nie polecam, p³ytki musza ci sie ustabilizowaæ, tak jak napisa³y moje przedmówczynie.
G³owa do góry kole¿anko, trzeba byæ dobrej my¶li, na to siê nie umiera (raczej).
Pozdrawiam i wracaj szybko do zdrowia.
Stary 2008-07-07, 08:50   #251
wioletagr
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 36
Smile Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Cze¶æ,

Ja równie¿ dowiedzia³am siê o tej chorobie rok temu, ale mój przypadek nie jest raczej "ciê¿ki"- p³ytki nie spad³y mi nigdy poni¿ej 40 000, a utrzymuj± siê najczê¶ciej na poziomie 55-70 000.

My¶lê, ¿e w tej chorobie du¿o zale¿y od twojego podej¶cia, im mniej o tym my¶lisz tym lepiej Oczywi¶cie trzeba kontrolowaæ p³ytki, pobieraæ regularnie krew, ale na pewno uwa¿aæ na lekarzy, którzy tak naprawdê nie znaj± przyczyny tej choroby (u mnie podobno mog³a to spowodowaæ cytomegalia, ale nie wiadomo...) i najchêtniej od razu przepisuj± sterydy
ja nie bra³am nigdy sterydów, ¶ledziony te¿ mi nie usuwali i generalnie jestem zdania, ¿e to nie jest tak do koñca choroba..., ¿e s± du¿o gorsze choroby, a z t± da siê zupe³nie normalnie ¿yæ
no chyba, ¿e planujesz ci±¿ê (tak jak ja) i ka¿dy lekarz mówi ci o zagro¿eniach jakie to za sob± niesie ale nie potrafi znale¼æ sensownego rozwi±zania

Zgadzam siê równie¿, ¿e jest to bardzo indywidualna sprawa, ja nie mam ani siniaków, ani wybroczyn, ani krwotoków nawet przy 40000 p³ytek, wiêc g³owa do góry!
wioletagr jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-07, 09:24   #252
sandrunia83
Raczkowanie

wioletagr ca³kowicie siê podpisujê pod twoj± wypowiedzi±, widze ¿e nie tylko ja nie ufam bezgranicznie lekarzom
Stary 2008-07-07, 13:52   #253
wioletagr
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 36

Dziewczyny, a tak na marginesie, mam ju¿ jedn± "chorobê", która przysz³a "nie wiadomo sk±d" jakie¶... 10 lat temu- bielactwo, wprawdzie bardzo bardzo ma³e, ale te¿ na pocz±tku by³am wystraszona, szczególnie jak lekarze roztaczali czarne wizje, proponowali jakie¶ na¶wietlania i Bóg wie co.
I wiecie co, ja nic z tym nie robi³am , przesta³am o tym my¶leæ i w gruncie rzeczy ta choroba, ktora dla mnie wcale chorob± nie jest nie rozwinê³a siê w ogóle, a gdybym zdecydowa³a siê na na¶wietlania i inne eksperymenty, to nie jest wykluczone, ¿e albo który¶ narz±d by mi "wysiad³" albo jeszcze wiêcej tych bia³ych plam by siê pojawi³o.
Dodatkowo podobno nie mo¿na w ogóle siê opalaæ, trzeba piæ sok z dziurawca i siedzieæ zamkniêtym w domu bo s³oñce + dziurawiec=niebezpieczeñs two- a ja po prostu ¿yjê normalnie, wiedz±c ¿e ludzie maj± wiêksze problemy.
My¶lê, ¿e ma³op³ytkowo¶æ to te¿ choroba tego typu- im wiêcej my¶lisz o niej tym gorsze masz wyniki a przede wszystkim samopoczucie.
wioletagr jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-08, 07:12   #254
passionfruit
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 471

Dziewczyny, mam do Was (jako specjalistek) pytanie. Jestem w ci±¿y. Odebra³am w³asnie wyniki badañ krwi i okaza³o siê, ¿e mam podwy¿szony wska¼nik PDW. Czy mo¿ecie mi powiedzieæ co siê z tym wi±e, czy jest to niebezpieczne. Dziêki
Stary 2008-07-08, 09:18   #255
sandrunia83
Raczkowanie

Witaj,

PDW to wska¼nik zró¿nicowania p³ytek krwi pod wzglêdem ich objêto¶ci. Nie by³am wprawdzie jeszcze w ci±¿y ale z tego co wiem takie odchylenia s± normalne, podobnie jak moze spasc ci liczba p³ytek czy czerwonych krwinek. ja bym siê tym zbytnio nie przejmowa³a, oczywi¶cie skonsultuj to z lekarzem prowadz±cym przy najblizszej wizycie. Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-08, 09:19   #256
passionfruit
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 471

Dziêki
Stary 2008-07-15, 12:55   #257
newsom
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Cytat:
Napisane przez linijka Poka¿ wiadomo¶æ
Sandrunia nie martw siê na zapas, poczekaj co powie Ci lekarz.
Ma³op³ytkowo¶c mo¿e wystêpowac np. po d³u¿szym przyjmowaniu leków przeciwbolowych lub antykoncepcyjnych pigu³ek, mo¿e te¿ byæ ma³op³ytkowo¶æ samoistna, tak± ja mia³am. Nie wiadomo sk±d siê przypl±ta³a a dowiedzia³m siê o niej na okresowych badaniach w pracy.
Trzymam kciuki za jutrzejsz± wizytê u lekarza i g³owa do gory

Sk±d dowiedzia³a¶ siê, ¿e przyjmowanie pigu³ek antykoncepcyjnych mo¿e obni¿yæ poziom p³ytek krwi? Ja bra³am pigu³ki kiedy wyst±pi³a w mnie ma³op³ytkowo¶æ, wiêc zastanawiam siê, czy mia³o to jaki¶ zwi±zek.
newsom jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-16, 10:38   #258
sandrunia83
Raczkowanie

W zasadzie pigu³ki anty nie powinny raczej powodowaæ ma³op³ytkowo¶ci, dzia³aj± raczej odwrotnie, zagêszczaj± krew. Moj ginekolog twierdzi ze RACZEJ to nie od tego, w szpitalu nie bylo pewni, ordynator sam powiedzia³, lepiej odstawiæ, sami nie wiedz±. Hematolog podobnie... Ja gdzie¶ wyczyta³am to na jakim¶ forum, dziewczyna mówi³a ¿e jej hematolog twierdzi ze anty mog± powodowaæ ma³op³ytkowo¶æ. Ale z drugiej strony tak na zdrowy rozs±dek to jezeli to tabletki anty bylby sprawc± to chyba powinno to ust±piæ po ich odstawieniu? Max po paru miesi±cach kiedy organizm siê "oczy¶ci" z tych hormonów? Nie wiem tak mi siê wydaje, od lekarzy siê nie dowiesz, nie licz na to
Stary 2008-07-16, 11:25   #259
monika ms
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Witam
ma³op³ytkowo¶æ stwierdzono u mnie 11 lat temu, mia³am wtedy ok 80 tys. p³ytek, obecnie mam 50 - 60 tys., co najmniej od 11 lat mam znacznie powiêkszon± ¶ledzionê ( dwa razy wiêksza ni¿ normalnie )
pocz±tkowo mia³am robione ró¿ne badania, ¿eby znale¼æ przyczynê niskich p³ytek, ale nie uda³o siê jej ustaliæ
mia³am robione dwa razy badania na przeciwcia³a przeciwj±drowe - raz wysz³y ujemne, a raz s³abo dodatnie, ale w granicach b³êdu, przeciwcia³a przeciwp³ytkowe - wynik ujemny
komórki LE - ujemne
dwa razy mia³am robione badanie szpiku - raz z mostka i raz z biodra, pobieranie szpiku z biodra bardzo bolesne, w znieczuleniu miejscowym, produkcja p³ytek w szpiku prawid³owa
by³am konsultowana przez reumatologa i gastrologa, ale nie znale¼li przyczyny choroby
w dzieciñstwie mia³am czêsto krwawienia z nosa, teraz te¿ czasami siê zdarzaj±, poza tym nie mam ¿adnych objawów ( wybroczyny itp ), gdyby nie badania nie wiedzia³abym ¿e jestem chora

ok. 10 lat temu mia³am ju¿ wyznaczony termin operacji usuniêcia ¶ledziony, ale siê rozmy¶li³am,

ponad 5 lat temu urodzia³m dziecko ( nie ma ma³op³ytkowo¶ci ) przez CC, przed porodem mia³am mieæ podawane chyba gammaglobuliny czy co¶ takiego, ale przed samym terminem porodu p³ytki same podnios³y siê do poziomu 120 tys. - nic mi wiêc nie podawano, my¶la³am ¿e tak ju¿ zostanie, ale niestety natychmiast po porodzie bardzo spad³y

na pocz±tku choroby bra³am przez krótki czas sterydy, ale nie by³o ¿adnej poprawy, a nawet spadek

ostatnio badania robi³am ok. 2 miesi±ce temu, do hematologa nie chodzê od pó³ roku - pocz±tkowo chodzi³am czêsto, potem co miesi±c, potem co dwa miesi±ce, by³o tylko badanie p³ytek i zalecenia ¿eby ³ykaæ Rutinoscorbin, czego zazwyczaj nie robi³am
monika ms jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-17, 08:34   #260
sandrunia83
Raczkowanie

Witaj Moniko Ms,

rzeczywi¶cie Twoja powiêkszona ¶ledziona mo¿e byæ przyczyn± ma³op³ytkowo¶ci. Ale decyzja o jej usuniêciu nale¿y tylko i wy³±cznie do Ciebie. Lekarze mówili Ci jakie jest prawdopodobieñstwo? U mnie 50/50 wiec nikt nawet nie proponuje wyciêcia sledziony póki co.
Ja podobnie jak Ty pocz±tkowo lata³am po lekarzach, reumatolog, hematolog, endokrynolog, obecnie trochê siê uspokoi³am. Równiez nie przyjmuje ¿adnych leków, nie dam sie faszerowaæ sterydami, nie pozwoli³am sobie równie¿ powtórzyæ badania szpiku, nauczona Waszymi do¶wiadczeniami - i tak nic to nowego nie wnosi do diagnostyki. Powiedz mi proszê, co mówili lekarze o Twojej ci±¿y? Ja mam 25 lat i pewnie w niedlugim czasie chcia³abym mieæ dziecko, tylko to chyba niebezpieczne przy p³ytkach 40 tys? mam jedynie nadzieje, ¿e ci±¿a mo¿e spowodowaæ u mnie wzrost p³ytek....

PS Ja tez raz mia³am przeciwcia³a przeciwj±drowe s³abo dodatnie w mianie 1:300, powtarzac jeszcze nie powtarza³am, mialam tez odczyn Walero-Rosa dodatni ale po wyleczeniu helikobaktera byl juz ujemny W przyszlym tygodniu jade do katowic zrobic prywatnie przeciwcia³a przeciwp³ytkowe, bo zeby zrobiono mi je z NFZtu trzeba polozyc sie w klinice...
Stary 2008-07-17, 09:08   #261
monika ms
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

u mnie szanse na wylecznie po usuniêciu sledziony okre¶lano na 80 %
tylko czy to by by³o wyleczenie ?
teraz mam chorobê "laboratoryjn±" - ma³± ilo¶æ p³ytek ale ¿adnych innych objawów, wcale nie przeszkadza mi ta choroba w ¿yciu, nie jest przeze mnie w ¿aden sposób odczuwalna, poza ¶wiadomo¶ci±, ¿e jestem chora

przed ci±¿± by³am u prof ginekologii na konsultacjach - gdyby on zaleci³ usuniêcie ¶ledziony to wtedy bym siê zdecydowa³a, ale on powiedzia³, ¿e nie stanowi to problemu, dziecko bez problemu siê zmie¶ci, tylko poród bêdzie na 100 % przez CC poniewa¿ przy wysi³ku fizycznym jest ryzyko pêkniêcia powiêkszonej ¶ledziony

nie pamiêtam jaki dok³adnie mia³am poziom p³ytek, raczej jednak wiêcej ni¿ 44 tys., bo to zapamiêta³am jako mój najni¿szy wynik, ale to jeszcze sprzed ok. 10 lat

w moim mie¶cie mog³am rodziæ tylko w jednym szpitalu - tam gdzie jest oddzia³ hematologiczny
5 razy le¿a³am w szpitalu, czasami po kilka tygodni,
niektórzy lekarze bardzo sie przejmowali moj± ma³op³ytkowo¶ci±, bardziej ni¿ ja, bo ja sie ju¿ do niej do tego czasu przyzwyczai³am
ca³y czas mia³am kontrolowany poziom p³ytek i ca³y czas by³a wersja z podawaniem czego¶ przed porodem, ale tak jak pisa³am wczesniej p³ytki podnios³y siê same, bez ¿adnego leczenia, by³o to jednak dla lekarzy zaskoczeniem
po porodzie gwa³towny spadek liczby p³ytek i bardzo s³abe wyniki krwi - hemoglobina itp., grozi³o mi przetaczanie krwi, brzuch praktycznie granatowy, jak jeden wielki siniak
ze szpitala wysz³am "na w³asne ¿±danie", wbrew woli lekarzy, ale z dzieckiem by³o wszystko OK, a ja mia³am dosyæ juz szpitali no i ... by³ to dzieñ przed Wigili±

z pewno¶ci± przy ma³op³ytkowo¶ci trzeba starannie wybraæ szpital gdzie siê bêdzie rodziæ i skonsultowac to z hematologiem i ginekologiem
moim zdaniem nie nale¿y te¿ zbytnio odk³adac decyzji o dziecku w czasie - z wiekiem dochodz± ró¿ne komplikacje ( le¿a³am na patologii ci±zy i troche siê "naogl±da³am" ) a ma³op³ytkowo¶c to juz wystarczaj±ca komplikacja
monika ms jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-30, 08:46   #262
Nightingle
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 398
GG do Nightingle
Question Dot.: Ma³op³ytkowo¶æ, niskop³ytkowo¶æ, niskie p³ytki krwi w badaniach

Ja jestem w 12 tygodniu.... wczoraj by³am u ginka.... no i BUM... p³ytek tylko 87 tys.... a teraz tak czytam i czytam i sama nie wiem co mam my¶leæ.... Ginek powiedzia³, ¿e badania powtórzymy za miesi±c.... a ja siê zaczynam baæ
Nightingle jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-07-30, 08:54   #263
Dorcia030
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nightingle Poka¿ wiadomo¶æ
Ja jestem w 12 tygodniu.... wczoraj by³am u ginka.... no i BUM... p³ytek tylko 87 tys.... a teraz tak czytam i czytam i sama nie wiem co mam my¶leæ.... Ginek powiedzia³, ¿e badania powtórzymy za miesi±c.... a ja siê zaczynam baæ
My¶lê, ¿e nie ma co siê za bardzo przejmowaæ.
Stary 2008-08-02, 23:56   #264
sandrunia83
Raczkowanie

Witajcie,

Mam pytanie: czy którys z lekarzy pyta³ Was o grupe krwi i grupe krwi matki? Chodzi mi o konflikt serologiczny, bo dosz³a do mnie opinia, niestety z niepewnego zrod³a, ze ma³op³ytkowo¶c moze byc swego rodzaju powiklaniem po konflikcie... sama nie wiem co o tym myslec... Ja jestem dzieckiem z konfliktu, mam krew 0RH+, mama 0RH- mia³a podawane cos po porodzie. Z tym ze no urodzilam sie raczej zdrowa, a moze mialam juz maloplytkowosc tylko nie zbadali mi krwi?
Stary 2008-08-03, 00:02   #265
Teje
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 901

U mnie konfliktu nie ma. Ja mam 0RH+, moja mama tak samo.
Teje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2008-08-04, 13:35   #266
sandrunia83
Raczkowanie

Chcia³m siê pochwalic... p³ytki po kilkotygodniowej przerwie w robieniu badañ.... 101 tys bez ¿adnego leczenia ( poza helikobakter) !!!! Odk±d wykryto u mnie ma³op³ytkowo¶æ nie mia³am tak dobrego wyniku, ciesze sie jakbym wygrala w lotka Wszystko wskazuje na to ¿e to helikobakter by³ przyczyn±, mam nadzieje ¿e ten stan (b³ogi stan) siê utrzyma )) Juhuuuuu
Stary 2008-08-04, 13:48   #267
Dorcia030
Zadomowienie

sandrunia, ciesdzê siê bardzo!
Ja idê jutro na kontrolê, badania robi³am w czwartek, zobaczymy.
Ponabija³am sobie masê siniaków, a¿ wstyd! Wygl±dam na maltretowan± kobietê!
Co do konfliktu, to nie wiem jak sie ma do ma³op³ytkowo¶ci, ale moja córka jest "dzieckiem z konfliktu" hehe, serologicznego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-05, 08:01   #268
sandrunia83
Raczkowanie

No to trzymam kciuki, daj znac
Stary 2008-08-05, 10:28   #269
Dorcia030
Zadomowienie

Witam.
66 ty¶. Tylko 1 ty¶ wiêcej niz poprzednio
Lekarz mi powiedzia³, ¿e przsy moim trwa³ym uszkodzeniu p³ytek, to nie wiele pójd± do góry.
Dobrze, ze nie spadaj±.
Stary 2008-08-05, 11:22   #270
sandrunia83
Raczkowanie

Ale jak to na jakiej podstwie lekarz zdiagnozowa³ trwa³e uszkodzenie p³ytek? Bo czego¶ tu nie rozumiem... Ale g³owa do góry 66 tys. to super wynik Oby tak dalej

Nowe w±tki na forum Poczekalnia - bêdê mam±

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2020-02-23 01:36:05

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.