Problem z piekarnikiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-10-02, 16:19   #1
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
Question

Problem z piekarnikiem


Witajcie!

Zwracam się do Was z pytaniem o ciasta, a dokładnie na której półce i jakie nagrzewanie powinnam ustawiać? W przepisach podaje się tylko czas pieczenia i temperaturę, a ja na razie próbuję się wyłącznie w plackach ucieranych (gdzie mi tam jeszcze do kruchego ciasta czy drożdżowego...) i mam wrażenie, że są na granicy zakalców. Smaczne, ale niewyrośnięte...Wkładam żeberka na półkę na samym dole, na nie formę z ciastem i ustawiać ogrzewanie od góry i dołu, ale może kłaść ciasto wyżej? Mam typową kuchenkę gazową z typowym piekarnikiem. Będę wdzięczna za wszelkie rady
ta-monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-02, 16:38   #2
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Problem z piekarnikiem

Witaj na Wizażu

Ciasto kruche i ucierane piekę zawsze na drugiej półce od dołu, a kiedy zaczyna się zbytnio spiekć na wierzchu, przenoszę wyżej.
Drożdzowe na trzeciej od dołu, bo wiadomo, że nie można w czasie pieczenia otwierać piekarnika, więc to tak na wszelki wypadek, żeby wierzch się nie zrumienił za bardzo.
Piekę zwyczajnie - w piekarniku gazowym (nie lubię w elektrycznym )

Trening czyni mistrza, powodzenia
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-02, 18:20   #3
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: Problem z piekarnikiem

a nie masz w instrukcji podanych zaleceń pieczenia?
Ja mam osobno do ciast, do mięs, pasteryzacji... mogłaby ci podać, ale nie wiem czy ma to zastosowanie do każdej kuchenki.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-02, 18:29   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Problem z piekarnikiem

Ja zawsze daje tak posrodku ,ale faktycznie zależy to od rodzaju piekarnika itp
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-02, 19:00   #5
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
Dot.: Problem z piekarnikiem

Dziękuję Wam za odpowiedzi

Mój piekarnik jest elektryczny, wczesniej miałam gazowy ale wtedy to jeszcze nie próbowałam piec.

Szczerze mówiąc- nie wiem, gdzie jest instrukcja, ale przy najbliższej okazji spróbuję z tymi półkami

A swoją drogą, czy takie kruche ciasto (bo ja uwielbiam szarlotkę!) wyrabia się krótko i zawsze ze schłodzonym masłem? I słyszałam, że nie można silno zagniatać tylko delikatnie...hmm.
ta-monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-03, 12:33   #6
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Problem z piekarnikiem


Im krócej wyrabia się kruche, tym lepiej.
Zarówno jajka, jak i tłuszcz powinny być schłodzone i przed wyrabianiem dobrze jest umyć ręce pod lodowatą wodą.
Poza tym ja zawsze zaczynam od łaczenia składników przez siekanie ich zimnym nozem, dopiero na końcu chwilę ugniatam, by się dobrze połączyły.
Następnie w folię i do lodówki.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-03, 13:06   #7
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
Dot.: Problem z piekarnikiem

Muszę w weekand spróbowac z samym kruchym ciastem. A zamiast folii może być papier do pieczenia?
ta-monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-03, 13:15   #8
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Problem z piekarnikiem

Miałam na myśli to, że owijam ciasto folią, by w lodówce nie przesiąkło innymi zapachami (papierem będzie raczej ciężko )
Ale piec można jak najbardziej na takim papierze właśnie
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-03, 21:23   #9
ta-monia
Raczkowanie
 
Avatar ta-monia
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
Dot.: Problem z piekarnikiem

To muszę zaopatrzyć się w folię, bo takiej nie mam i przede wszystkim poszukać jakiegoś domowego przepisu na szarlotkę, aby przypominała mi wypieki babci
__________________
taka z uśmiechem

a w mojej kuchni pachnie dziś... http://zesmakiem.blox.pl/html
ta-monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 
Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.