|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2006-10-02, 16:19 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Problem z piekarnikiem
Witajcie!
Zwracam się do Was z pytaniem o ciasta, a dokładnie na której półce i jakie nagrzewanie powinnam ustawiać? W przepisach podaje się tylko czas pieczenia i temperaturę, a ja na razie próbuję się wyłącznie w plackach ucieranych (gdzie mi tam jeszcze do kruchego ciasta czy drożdżowego...) i mam wrażenie, że są na granicy zakalców. Smaczne, ale niewyrośnięte...Wkładam żeberka na półkę na samym dole, na nie formę z ciastem i ustawiać ogrzewanie od góry i dołu, ale może kłaść ciasto wyżej? Mam typową kuchenkę gazową z typowym piekarnikiem. Będę wdzięczna za wszelkie rady |
2006-10-02, 16:38 | #2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
Witaj na Wizażu
Ciasto kruche i ucierane piekę zawsze na drugiej półce od dołu, a kiedy zaczyna się zbytnio spiekć na wierzchu, przenoszę wyżej. Drożdzowe na trzeciej od dołu, bo wiadomo, że nie można w czasie pieczenia otwierać piekarnika, więc to tak na wszelki wypadek, żeby wierzch się nie zrumienił za bardzo. Piekę zwyczajnie - w piekarniku gazowym (nie lubię w elektrycznym ) Trening czyni mistrza, powodzenia |
2006-10-02, 18:20 | #3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
a nie masz w instrukcji podanych zaleceń pieczenia?
Ja mam osobno do ciast, do mięs, pasteryzacji... mogłaby ci podać, ale nie wiem czy ma to zastosowanie do każdej kuchenki. |
2006-10-02, 18:29 | #4 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
Ja zawsze daje tak posrodku ,ale faktycznie zależy to od rodzaju piekarnika itp
|
2006-10-02, 19:00 | #5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
Dziękuję Wam za odpowiedzi
Mój piekarnik jest elektryczny, wczesniej miałam gazowy ale wtedy to jeszcze nie próbowałam piec. Szczerze mówiąc- nie wiem, gdzie jest instrukcja, ale przy najbliższej okazji spróbuję z tymi półkami A swoją drogą, czy takie kruche ciasto (bo ja uwielbiam szarlotkę!) wyrabia się krótko i zawsze ze schłodzonym masłem? I słyszałam, że nie można silno zagniatać tylko delikatnie...hmm. |
2006-10-03, 12:33 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
Im krócej wyrabia się kruche, tym lepiej. Zarówno jajka, jak i tłuszcz powinny być schłodzone i przed wyrabianiem dobrze jest umyć ręce pod lodowatą wodą. Poza tym ja zawsze zaczynam od łaczenia składników przez siekanie ich zimnym nozem, dopiero na końcu chwilę ugniatam, by się dobrze połączyły. Następnie w folię i do lodówki. |
2006-10-03, 13:06 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
Muszę w weekand spróbowac z samym kruchym ciastem. A zamiast folii może być papier do pieczenia?
|
2006-10-03, 13:15 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
Miałam na myśli to, że owijam ciasto folią, by w lodówce nie przesiąkło innymi zapachami (papierem będzie raczej ciężko )
Ale piec można jak najbardziej na takim papierze właśnie |
2006-10-03, 21:23 | #9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: Problem z piekarnikiem
To muszę zaopatrzyć się w folię, bo takiej nie mam i przede wszystkim poszukać jakiegoś domowego przepisu na szarlotkę, aby przypominała mi wypieki babci
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.