przepis na likier jajeczny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-12-08, 18:20   #1
yarshiva
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39

przepis na likier jajeczny


Witam,
Poszukuję przepisu na likier jajeczny - robiony z dużej ilości żółtek (ok 10) i między innymi śmietanki 30% - 36%. Miałam kiedyś przepis, lecz go zgubiłam likier był bardzo dobry, gęsty, fajny do lizania ^^ Może ktoś ma podobny przepis?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
yarshiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-08, 19:11   #2
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: przepis na likier jajeczny

mam przepis, ale zmniejsza iloscia jajek i zamiast smietanki jest mleko. no, ale moze chcesz sprobowac, to podaje

PRZEPIS numer 1
6 żółtek
1 i 1/5 szklanki mleka przegotowanego
1 szklanka cukru
1 szklanka spirytusu

Jajka z cukrem utrzeć, dodawać ostudzone mleko i spirytus.

PRZEPIS numer 2
1,5 litra wody
1,5 kg cukru
goździki, rodzynki, migdały itp.
kawa Inka
czekolada
1/2 litra spirytusu


Z wody i cukru ugotować syrop - dodać goździki, rodzynki i migdały. Po zagotowaniu odcedzić przyprawy i odlać około ćwierć litra syropu do innego naczynia. Rozpuścić tutaj kawę Inkę, a w pozostałym syropie rozpuścić czekoladę. Syrop z kawą wlać do syropu z czekoladą i mieszać do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem wlać spirytus.

PRZEPIS numer 3
7 żółtek,
- 1 szkl. spirytusu,
- 1/2 litra mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy.

Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym,aż powstanie puszysty kogel-mogel(ja to robię przez około 30-40 min.).Do masy wlewać bardzo powoli, ciągle miksując, mleko i spirytus. Najlepiej,żeby wszystkie produkty miały temp. pokojową,wtedy się nie zważą. Całość przelać do butelek i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz.

przepisy pochodza, bodajze, ze z czarnej oliwki, kiedys je bralam.
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.