|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2007-12-08, 18:20 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 39
|
przepis na likier jajeczny
Witam,
Poszukuję przepisu na likier jajeczny - robiony z dużej ilości żółtek (ok 10) i między innymi śmietanki 30% - 36%. Miałam kiedyś przepis, lecz go zgubiłam likier był bardzo dobry, gęsty, fajny do lizania ^^ Może ktoś ma podobny przepis? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
2007-12-08, 19:11 | #2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: przepis na likier jajeczny
mam przepis, ale zmniejsza iloscia jajek i zamiast smietanki jest mleko. no, ale moze chcesz sprobowac, to podaje
PRZEPIS numer 1 6 żółtek 1 i 1/5 szklanki mleka przegotowanego 1 szklanka cukru 1 szklanka spirytusu Jajka z cukrem utrzeć, dodawać ostudzone mleko i spirytus. PRZEPIS numer 2 1,5 litra wody 1,5 kg cukru goździki, rodzynki, migdały itp. kawa Inka czekolada 1/2 litra spirytusu Z wody i cukru ugotować syrop - dodać goździki, rodzynki i migdały. Po zagotowaniu odcedzić przyprawy i odlać około ćwierć litra syropu do innego naczynia. Rozpuścić tutaj kawę Inkę, a w pozostałym syropie rozpuścić czekoladę. Syrop z kawą wlać do syropu z czekoladą i mieszać do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem wlać spirytus. PRZEPIS numer 3 7 żółtek, - 1 szkl. spirytusu, - 1/2 litra mleka, - 1 szkl. cukru, - 1 cukier waniliowy. Jak przyrządzić? Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym,aż powstanie puszysty kogel-mogel(ja to robię przez około 30-40 min.).Do masy wlewać bardzo powoli, ciągle miksując, mleko i spirytus. Najlepiej,żeby wszystkie produkty miały temp. pokojową,wtedy się nie zważą. Całość przelać do butelek i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz. przepisy pochodza, bodajze, ze z czarnej oliwki, kiedys je bralam. |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.