2005-03-13, 10:47 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 36
|
sprawdzony krem Raffaello
Kochane... potrzebuje pilnie przepisu na dobry spradzony krem Raffaello, bardzo prosze o propozycje z gory dziekuje
|
2005-03-13, 11:23 | #2 |
Rozeznanie
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
mój przepis
Rafaello 0,5 l śmietany 30% + 1 czekolada biała wstawić na gaz mieszając od czasu do czasu aż do rozpuszczenia czekolady zagotować (tak aby nie wrzało) ostudzić też od czasu do czasu mieszając. Ubić dodając 2 śnieżki na końcu 20 dkg kokosu (ja zanim przejdę do ubijania wstawiam garnek jeszcze na jakieś 20 minut do lodówki). Masę przekładam na ciemny biszkopt nasączony np. koniakiem, amaretto, esencją z kawy rozpuszczalnej wymieszaną z wódką... następnie wstawiam do lodówki na jakąś godzinkę i już gotowe :mrgreen: Zapewniam, że ciasto jest przepyszne :ganja:
__________________
"Szczęście, którym można się podzielić jest szczęściem podwójnym cierpienie, którym można się podzielić jest tylko połową cierpienia" |
2005-03-13, 11:28 | #4 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
1/2 l. mleka
2 czubate łyzki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyzki mąki szennej 1 mały cukier waniliowy 1 szkl.cukru kostka margaryny 25 dag wiórek kokosowych Makę rozmieszać z 1/2 szkl. mleka, wlac do gotujacego sie mleka z cukrami-ugotować budyń.Wystudzić. Utrzeć z margaryną i wiorkami kokosowymi.
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-03-13, 11:33 | #5 |
Raczkowanie
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
Ja mam trochę prostszy:
1/2 l śmietany 2 opakowania Śnieżki 5 łyżek wiórek kokosowych 1/2 szkl. Advocata Śmietanę zmiksować ze śnieżką, dodać wiórka - wymieszać. Do całości dodawać Advocata i miksować. Trochę takiej masy odłożyć na wysmarowanie góry i boków, a do pozostałej dodać pokruszoną 2 cz. biszkopta. Biszkopt podzielić na 3 części (1 cz. góra, 2 cz. (środkowa - pokruszyć i dodać do masy - wymieszać delikatnie, 3 cz. spód) Powstałą masą przełożyć pozostałe części biszkopta, a tą odłożoną (bez pokruszonego biszkopta) wysmarować ciasto - obsypać wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że nie jest za bardzo chaotyczny - pozdrawiam
__________________
Zrozumienie jest jak zimna woda na pustyni, ratuje życie ale może też zabić. |
2005-03-13, 11:45 | #6 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
przepis na bardzo dobre raffaello znajduje się w "Poradniku" na stronie naszego portalu
Warto czasem tam zaglądać, jest mnóstwo świetnych przepisów!
__________________
if i'm not wasted, then the day is. |
2005-03-13, 12:17 | #7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 36
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
dziekuje wam bardzo za przepisy
mam pytanie do Renaty: smietane zagotowac razem z bala czekolada? |
2005-03-13, 12:20 | #8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 36
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
Katarzynko: jaka ma byc ta smietanka?
|
2005-03-13, 12:26 | #9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 273
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
a ja dodaje do przepisu Renaty jeszcze 5 kieliszków adwokatu i jeszcze jedną białą czekoladę pycha...
|
2005-03-13, 12:59 | #10 |
Rozeznanie
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
tak
__________________
"Szczęście, którym można się podzielić jest szczęściem podwójnym cierpienie, którym można się podzielić jest tylko połową cierpienia" |
2005-03-13, 13:05 | #11 |
Raczkowanie
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
Najlepsza byłaby wiejska tzw. "od baby". jak nie dysponujesz taką, to poprostu najtłustsza i najgęstsza jaką uda Ci się zdobyć.
__________________
Zrozumienie jest jak zimna woda na pustyni, ratuje życie ale może też zabić. |
2005-03-13, 13:06 | #12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 36
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
postanowilam wyprobowac ten przepis trzymac kciuki zeby sie udalo
|
2005-03-13, 14:16 | #13 |
Rozeznanie
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
Myska spoko ten przepis jet wypróbowany i zawsze mi wychodzi trzymam kciuki i życzę smacznego
__________________
"Szczęście, którym można się podzielić jest szczęściem podwójnym cierpienie, którym można się podzielić jest tylko połową cierpienia" |
2005-03-17, 18:15 | #14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-06
Wiadomości: 203
|
krem Rafaello do babeczek????
A co byście powiedziały na to, żeby ten krem- ale tylko śmietanka + biała czekolada użyć do wypełnienia babeczek??... Bo mam taki plan świąteczny, tylko raczej nie jestem dobrą kucharką (właściwie to żadną) ale jakoś mam na coś takiego ochotę... Czy to ma sens? A jak nie, to czy macie jakieś przepisy na pyszne, lekkie masy do babeczek?? Będę wdzięczna
__________________
>>absolutely.no.regrets << |
2005-03-17, 18:31 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-02
Wiadomości: 4 214
|
Re: sprawdzony krem Raffaello
Oto moje dwa przepisy:
Rafaello -1 litr kremówki -20 dag płatków migdałowych -20 dag kokosu -1 paczka biszkoptów (15 dag) -2 białe czekolady -5 jajek Upiec biszkopt z 5 jaj na mała blachę. 0,75 l kremówki wlać do garnka, dodać 2 pokruszone czekolady (mieszać lekko w gorącej (nie gotować). Śmietana musi być ciepła. Wsypać płatki i kokos. Wymieszać. Potrzeć biszkopty i wsypać do w/w masy. Przerobić to i całe położyć na biszkopt. 0.25 l kremówki ubić na sztywno, położyć na górę ciasta i rozsmarować. II sposób na Rafaello Upiec biszkopt według siebie. -dżem ananasowy -masa kokosowa -płatki migdałowe -2 słodkie śmietany (0,5 l) -2 śnieżki Dr Oetker -1 biała Milka czekoladowa -40 dag kokosu -1 olejek migdałowy Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać roztopioną schłodzoną czekoladę, kokos i olejek migdałowy. Wymieszać. Dać na ciasto. Można udekorować. |
2005-05-25, 18:14 | #16 |
调解人
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
|
Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Kto jeszcze nie robił? Przyznać się!
Przepis łatwy, szybki i zaspokaja "potrzebę słodkiego" na dość długi czas, o ile rodzina się nie rzuci na blachę. Składniki: 1 litr mleka 4 łyżki mąki zwykłej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej (takie żeby nie były płaskie) kostka margaryny lub masła szklanka cukru 1 lub 2 cukry waniliowe 200 gram (20 dag) wiórków kokosowych krakersy lajkonika (najlepiej 1,5 opakowania, chociaż to zależy od blachy) Z litra mleka odlej około szklanki, reszte zagotuj. Do tego odlanego mleka wsyp obie mąki i wymieszaj dokładnie.Jak mleko będzie już ciepłe (ale jeszcze nie ugotowane) to wsyp oba cukry i rozpuść. Jak mleko zacznie się gotować to wlej tą odlaną część mleka wymieszaną z mąką (tak jak robisz zwykły budyń) przykręć ogień i dokładnie wymieszaj. Jak wyjdzie ci lejący się budyń to przepadłaś ale jak wyjdzie za gęsty to można jeszcze go odratować. W każdym razie ma wyjść budyń, który lekko studzimy. Kiedy jeszcze całkiem nie wystygł i jest letni w porywach do ciepłego to dodajemy kostkę masła i mieszamy w jakimś dużym czymś typu miska najlepiej, ja mieszam taką drewnianą pałką. Mieszamy aż to masło się całkiem rozpuści w tym budyniu. Potem dodajemy do tego połowę albo 3/4 wiórków (albo wiórek, nie wiem jaka forma jest poprawna a nie chce mi się szukać słownika) kokosowych i mieszamy ładnie. Bierzemy blache do ciasta, ja mam taka 30x20 cm. najlepiej jak nie jest okragła i nie jest za duża. I wykładamy ją folią aluminiową. Na folię kładziemy miejsce przy miejscu krakersy, jedna warstwę i na to wylewamy połowę masy budyniowej. Potem kładziemy na to kolejną warstwę krakersów i resztę masy budyniowej i wysypujemy resztę wiórek (czy tam wiórków) i tak wklepujemy palcami jak krem w twarz Przykrywamy formę folią spożywczą względnie folią aluminiową i wkładamy do lodówki na pare godzin, póki rodzina się nie rzuci na deser. Przykrycie jest ważne, bo jak nie przykryjesz i masz w lodówce np. mięso albo jeszcze gorzej- bigos, to rafaello przejdzie tym zapachem. POLECAM!
__________________
Make up, not war! Edytowane przez Meariel Czas edycji: 2008-04-28 o 18:25 |
2005-05-25, 18:36 | #17 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
To ja podam kilka przpisów na to ciasto:
BISZKOPT RAFAELLO SKŁADNIKI: CIASTO: 6 jajek, 6 kopiastych łyżek mąki pszennej, 6 kopiastych łyżek cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, NADZIENIE: 1/2 litra śmietany kremówki, 20 dag wiórek kokosowych, 2 białe czekolady, 2 "Śnieżki", 1 paczka migdałów. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, powoli dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Wystudzić. NADZIENIE: 1/4 litra śmietany kremówki zmiksować z 2 "Śnieżkami" i wyłożyć na biszkopt. Resztę kremówki zmiksować z 2 rozpuszczonymi na parze czekoladami. Dodać 15 dag wiórek kokosowych i wyłożyć na pierwszą masę. Powciskać migdały i posypać resztą wiórków kokosowych. TORT RAFAELLO Składniki: Biszkopt: - 1 szklanka mąki, - 1 szklanka cukru, - 5 jajek, - 1 łyżka oleju. Krem: - 2 śmietany kremówki, - 2 śnieżki, - 1/2 szklanki mąki, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 paczki kokosu, - 1 paczka migdałow, - 1 szklanka cukru. Jak przyrządzić? Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, dodać po trochu cukier i dalej ubijać, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać, dodać mąkę i mieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać łyżkę oleju. Krem: Migdały zamoczyć w spirytusie. Ubić śmietanę, dodać śnieżkę i miksować, dodać obydwie mąki i dalej mieszać, dodać cukier,1,5 paczki kokou i migdały, wymieszać. Biszkopt przeciąć na pół na jedną połowę położyć krem, przykryć drugą połową. Reszte kremu położyć na górę i na boki posypać resztą kokosu, można udekorować migdałami lub orzechami. RAFAELLO Składniki: Biszkopt: - 4 jaja, - po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej, - szklanka cukru, - łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: - 2 śmietany 30% po 200ml, - 2 "Śnieżki", - 200g wiórek kokosowych, - 3 białe czekolady (płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji). Jak przyrządzić? Biszkopt: ubić na sztywno białka,dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 190, 30 min. Masa: śmietanę zmiksować ze "Śnieżką" na sztywną masę, dodać rozpuszczoną, ale letnią czekoladę, zmiksować i dodać wiórki kokosowe. Biszkopt napączować sokiem z cytryny i alkoholem, wyłożyć masę, całość obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. RAFFAELLO Składniki: - 2 białe czekolady „Milka”, - 2 galaretki cytrynowe, - 200 g wiórków kokosowych, - 2 „Śnieżki”, - biszkopty podłużne (najlepiej lukrowane, są delikatniejsze), - mleko wg przepisu na "Śnieżce". Jak przyrządzić? Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w gorącej galaretce rozrobionej w 2 szkl. wody. Zmiksować „Śnieżki” z mlekiem i dodawać po łyżce letnią galaretkę z czekoladą. Na koniec wsypać wiórki (zostawić trochę do posypania), wymieszać. Na dno prostokątnej formy wyłożyć biszkopty, wylać masę, posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. |
2005-05-25, 21:33 | #18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 193
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
ummm uwielbiam "rafaello"
zrobiłam kiedys podobny przepis jak ten pierwszy opisany przez Ele rodzinka była zachwycona i oczywiście skopiowała go na swoich imprezkach :P
__________________
Nie trać czasu na kompletowanie popełnionych błędów. Ucz się na nich i idź dalej. |
2005-05-25, 23:40 | #19 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 1 010
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Meariel, wiem, że głupie pytanie, ale jeśli coś da się zepsuć, to ja to na pewno zrobię, więc wolę zapytać. Te krakersy, to nie takie słone, tylko zwykłe herbatniki, tak?
__________________
Wiem, że i tak każdy woli Misia, wiem... |
2005-05-26, 08:54 | #20 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Krkersy słone!!! Tylko slone to one nadaja niepowtzrzalny smak...Zaufaj przepisowi I pamietaj trzymaj ciasto przez noc w lodówce..jest pyszne ale po "leżakowaniu" najpyszniejsze
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2005-05-26, 09:24 | #21 | |
调解人
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Cytat:
Koniecznie słone krakersy, nie herbatniki. Ja polecam lajkonika bo są fajnie słonawe (tez się dziwiłam na poczatku) i idealnie harmonizuja ze słodką masą Zdradź jak Ci wyszło!
__________________
Make up, not war! |
|
2005-05-26, 13:30 | #22 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 1 453
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
ja robię wg identycznego przepisu co Meariel. zapewniem: tego deseru nie można sknocić zawsze wychodzi pyszne! tylko zazwyczaj jem jak tylko ostygnie bo nie mam aż tak silnej woli aby zostawić je na noc w lodówce
__________________
Nie staraj sie zrozumieć wszystkiego, bo wszystko stanie się niezrozumiałe... |
2005-05-27, 12:55 | #23 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 193
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
ja mam takie male pytanko mleko ilu procentowe ma byc do tego przepisu Meariel ?
__________________
Nie trać czasu na kompletowanie popełnionych błędów. Ucz się na nich i idź dalej. |
2005-05-27, 19:27 | #24 | |
调解人
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Cytat:
Robicie?
__________________
Make up, not war! |
|
2005-05-27, 23:23 | #25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 1 010
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
To ja już zawsze będę pytać - choćby głupio Byłam pewna, że herbatniki Zrobię - pewnie po weekendzie już, ale zrobię. I od razu na rower wio
__________________
Wiem, że i tak każdy woli Misia, wiem... |
2005-05-28, 09:23 | #26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 193
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
planuje zrobic w nastepny weekend
__________________
Nie trać czasu na kompletowanie popełnionych błędów. Ucz się na nich i idź dalej. |
2005-05-28, 09:45 | #27 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
A ja już się delektuję Rafaellem z przepisu Meariel. Cud - mniód ! (jak to by Femme powiedziala ). Zimny kawał Rafaella, prosto z lodóweczki - super pomysl na letni głód słodkości.
Przyszla mi do glowy jeszcze druga wersja tego pysznego deseru - bananowo kokosowa. Aby takową uzyskac wystarczy dodać zduszone banany do masy budyniowej- tak mi sie przynajmniej wydaje. WYpróbuje nastepnym razem. |
2005-05-28, 12:24 | #28 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
aż sobie zapisze przepis na dysku ) muszę zrobić w najbliższej przyszłosci...
|
2005-05-28, 13:21 | #29 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Meariel wczoraj wieczorem robilam Twoje rafaello, na noc do lodowki i dzisiaj degustacja Jest przepyszne i naprawde slodkie. Robilam je glownie z mysla o moim Skarbie, maniaku kokosa I smakowalo mu, a jak Dzieki Ci za ten przepis
|
2005-05-28, 17:20 | #30 | |
调解人
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
Wiadomości: 2 938
|
Dot.: Kokosowe szaleństwo- "rafaello"
Cytat:
I orzeszki po wierzchu... Ech... niech żyje moja wiosenna dieta
__________________
Make up, not war! |
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.