2005-06-16, 17:34 | #1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 127
|
Pierogi ruskie
Zaczynam moja przygode z gotowaniem i chciala bym zrobic mojemu Tacie jego ulubione, pyyyszne pierozki ... ale nie umiem, hehehe
Czy moglybyscie podac jakis sprawdzony przepis na pierogi ruskie? z dokladnym opisem, bo zupelnie nie wiem jak je robic |
2005-07-10, 04:50 | #2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Pierogi ruskie
Mmm, pierogi ruskie są pyszne, choć dość pracochłonne, mam nadzieję, ze przepis, będzie przydatny
Ciasto: 2 szklanki mąki, jajo, łyżka oleju, 3/5 szklanki ciepłej wody, sól. Farsz: 50 dag twarogu, 5-7 ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, olej, pieprz, sól Z podanych składników , zagniatasz na stolnicy ciasto- można pomagać sobie nożem , najpierw "siekająć" razem wszystkie składniki, następnie ręcznie. Wazne jest by woda, której dodajemy, była ciepła- to znacznie ułatwia zadanie. Składniki muszą zostać połączone na gładką elastyczną masę. Mój sposób na sprawdzenie, czy ciasto jest odpowiednie- to przecięcie go- jesli na przekroju, widoczne są dziurki (czyli pęcherzyki powietrza), oznacza, że wtłoczyłysmy go dostatecznie dużo i ciasto jest gotowe. Farsz-Ziemniaki (powinny być ugotowane na półmiękko) ostudzisz, zmielisz razem z twarogiem. Cebulę trzeba obrać, posiekać, usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą ewentualnie, jeśli lubisz ostre dania,można dodać maggi, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placekcienki, grubości ok. 2-3mm, szklanką wykroić z niego krążki. Na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić ciasto. Włożyć pierogi do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oleju i gotować do chwili, gdy wypłyną. POWODZENIA i smacznego ( i proszę zdać relację z wyników ) |
2005-07-23, 13:34 | #3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierogi ruskie
a ja wlasnie zrobilam i mi nie wyszlo buuu
Tzn sa dobre, ale farsz jest taki jakis rozwalony i wyplywa z pierogow, a w barach melacznych to nic sie z nim nie dzieje po przekjoneniu A proporcje mam dobre 2:1 ziemniaki na ser no i rpzed gotowaniem frasz byl twardy |
2005-07-23, 21:36 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 111
|
Dot.: Pierogi ruskie
to przez ziemniaki. Musisz sprobowac innych, takich bardziej "kleistych".
|
2005-07-24, 05:45 | #5 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierogi ruskie
a potrafilabys mi pomoc jak sie elasnie taki typ ziemniakow nazywa?
|
2005-07-24, 09:48 | #6 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Witam
Ja do pierogów nigdy nie dodaję jajka,tylko ciepłą wodę,różnica jest ogromna,te bez jajeczka są bardzo kruche....pyszne..no i nigdy nie podaję ich gorowanych tylko dodatkowo podsmażam na masełku.Pozdrawiam i zyczę udanych pierożków. |
2005-07-29, 14:10 | #7 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Witam!! Właśnie jem pierożki więc chciałam się podzielić moimi uwagami co do ich zrobienia. Po pierwsze sera nie mielę tylko dodaje do zmielonych ziemniaków taki rozkruszony. Wtedy widoczne sa takie grudki w farszu. Oczywiście daję pokrojoną w drobna kosteczkę i usmazoną na złoto cebulę razem z tym olejem. Doprawiam solą i pieprzem i daję suszoną mięte (rozrywam torebeczkę herbaty miętowej i wsypuję do farszu - dziś dałam 3). Wtedy farsz ma taki fajny smak właśnie tego mi brakuje w kupczych pierogach.
POzdrawiam!!
__________________
Aneta "Każda kochana kobieta jest księżniczką w oczach tego kto się o nią ubiega i w swoich własnych..." |
2005-08-01, 18:54 | #8 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 740
|
Dot.: Pierogi ruskie
popieram poprzedniczke! Nie mielić sera, tylko kruszyć, bo mają być grudki!!! A cebulka nie tylko do środka pierożków, ale też na pierożki już na talerz taka przyrumieniona (może nawet bardziej niz przyrumieniona, ale nie mam na myśli spalonej ). Sama ostatnio bardzo często robię te pierożki, tak mnie jakoś natchnęło, mężowi posmakowało jak pierwszy raz robiłam i teraz sobie często tak pierożkuję
|
2005-08-03, 16:32 | #9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Pierogi ruskie
ps. Podpowiadam sposób- sztuczkę, na ułatwienie sobie pracy przy pierogach.
Do farszu można dodać smażoną cebulkę- gotową, pakowaną w pojemniczki, sprzedawaną w sklepach (osobiście używam produkowanej przez "agropole"). Świetnie nadaje się do farszu, ale także jako dodatek do kanapek, pizzy, zapiekanek etc |
2007-06-27, 14:57 | #10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: Pierogi ruskie
naszla mnie dzis ochota na ruskie i zrobilam z przepisu Anett - tzn farsz wiedzialam jak, ale ciasta tak 'na pale' zrobic nie umiem, musze miec proporcje. Zreszta takie zrobienie pierozkow ruskich to zadna filozofia wg mnie, ale fakt, ze pracochlonne.
Wyszly jak zawsze PYCHAAA!! |
2007-06-27, 15:27 | #11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Pierogi ruskie
Ja do ciacha też jajka nie dodaję a do farszu ser dziabam widelcem
Absolutnie nie może być zmielony, jedynie ziemniaki, no i do tego cebulka i oczywiście posiekany koperek
__________________
Połam język Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. MIŁEGO DNIA |
2007-06-27, 16:13 | #12 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 127
|
Dot.: Pierogi ruskie
ooo moj watek
pierogi zrobilam wtedy jeden i jedyny raz, mozliwe ze z przepisu Anett, tacie smakowaly, mi niebardzo [no ale ja jestem inna bo z reguly nie lubie pierogow, chyba ze jakies udziwnione] no i tak sie skonczyla moja przygoda z pierogami ruskim
__________________
MADarynka [bez 'n'] |
2007-06-27, 16:31 | #13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: Pierogi ruskie
jesli chodzi o mnie to ziemniaki ubijam poprostu tluczkiem do ziemniakow, do tego krusze ser i jeszcze raz tluczek idzie w ruch. Pozniej sol + pieprz + dzis dodalam takze mage i pomieszalam wszystko razem
Kusi mnie ta mieta. Farszu mi troche zostalo to moze jutro jakies nalesniki wyjda ruskie i wtedy miete swieza dodam |
2007-06-28, 15:57 | #14 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Witam ponownie
Proponuje do ciasta dodac ciepłe mleko,a pod koniec wyrabiania ciasta rece smarowac masłem i ponownie wyrabiac ciasto. Pozdrawiam
__________________
Oba, kot i pies są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować i o jedną cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic Erich Kastner |
2007-07-01, 18:14 | #15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Pierogi ruskie
oj tez chciałam je jutro zrobic.. ale cos widze, że to za wysokie progi... :/
a może jakis sprawdzony przepis podacie, który zawsze sie udaje |
2007-07-04, 08:47 | #16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 1 332
|
Dot.: Pierogi ruskie
Ja ciasto zawsze robie z maki i gorącej wody. Na zasadzie ile sie zagniecie.
Coby duzo bałaganu nie było wyrabiam ciasto w dużym garnku. Farsz ziemniaki, ser biały, podsmażona cebulka, żołtko jajka, pieprz i sol. Do farszu na koniec dodaje bułke tarta i ona usztywnia mase.A cebulke smaże na masle i to maselko tez wedruje do farszu. Gotuje w osolonej wodzie z masłem lub olejem. Potem odsmazone lub z wody z ceulka i boczkiem. Kurde zgłodniałam. A nadal nie znalazłam w Niemczech twarogu, ten sprowadzany z Polski bywa przeterminowany. A z homo to juz nie to samo |
2007-08-07, 11:15 | #17 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Kochane Panie,
przepis na pierogi, który zawsze wychodzi!!! bardzo pyszne !!! przede wszystkim biały ser musi być taki z kostki (krajanka) taki wiecie najnormalniejszy w swiecie nie zadne wiaderka czy cuś!!!!! czyli: -biały ser (1 kostka) - ziemniaki ugotowane tak aby było 2xwiecej niz sera - ze 4 duze cebule - ze dwie albo i trzy laski kiełbaski jakiejs zwuczajnej torunskiej podwawelskiej czy jakiejs takiej podobnej (takiej na ognicho) -sól i pieprz do smaku i teraz WAZNE ser zmielic z ziemniakami!!! zostawic na noc ser bedzie miał bardziej kwaskowaty posmak. mozna ser zostawic na noc poza lodówka przed mieleniem. Cebulke drobno posiekac, i kiełbaske pokroic w bardzo drobna kosteczke. usmażyć na oleju. połączyć wszystko razem i posolic i popieprzyć (bardzo duzo pieprzy ) tak aby ciasto było wrecz ciemniejsze!!! mozna posolic ziemniaki podczas gotowania !!! liczy sie zeby było duzo cebulki i kiełbaski i pieprzu ciasto wg uznania... smacznego naprawde tylko z tego przepisu mi smakuja... AAAAAAAA i podawać ze śmietaną mackowy 18% |
2007-08-07, 13:06 | #18 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 1 691
|
Dot.: Pierogi ruskie
Cytat:
Moja mama i babcia do sera i ziemniaków oprócz przypraw i cebulki zawsze dodawała trochę podsmażonego boczku, ale ponieważ nie znalazłam tego składnika w żadnym z przepisów, uznają, że to taka nasza domowa wariacja na temat ruskich Są pyszneee!!!!!
__________________
Mama Małgosi |
|
2007-08-07, 13:29 | #19 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi ruskie
ja z boczkiem też eksperymentowałam, trzeba dodać dobry boczek i umiejetnie go przysmazyć ... ja chyba nie posiadam takiej umiejetności wiec dodaje kiełbaski... myslałam w sumie ze zostane za tą kiełbaske wygwizdana na forum
pozdrawiam
__________________
|
2007-08-07, 18:16 | #20 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
|
Dot.: Pierogi ruskie
Super wątek - właśnie z moim TŻ'em planowaliśmy przyrządzić ruskie.
Ja też miałam okazję próbować ruskich z boczkiem - i to kupnych! Nazywały się "zbójnickie" i bardzo smaczne były. Myślę, że z kiełbaską też muszą być pycha. Dla mnie muszą być podsmażone na maśle (aż skórka będzie chrupiąca) z cebulką, plus śmietanka na koniec i wtedy wszytko jest na swoim miejscu. Cóż, Motylku, szykuj się do lepienia pierożków...
__________________
Buziakolada, Różyczko. |
2007-08-07, 20:47 | #21 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: lubelskie
Wiadomości: 8
|
Dot.: Pierogi ruskie
Witam wszystkich jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba Myślę że bede zaglądać częściej. Co do pierożków Bardzo lubię. Chętnie wypróbuję przepis z kiełbaską
|
2007-08-08, 09:05 | #22 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Zaglądaj jak najczęściej bo warto ale pamiętaj to uzależnia, musisz być świadoma tego niebezpieczeństwa Pozdrawiam
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? Moje butelki i inne pierdołki Moje karteczki
|
2007-08-08, 09:29 | #23 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi ruskie
Drogie Panie,
Ruskie z kiełbaską są pyszne polecam!! bardzo byłabym wdzieczna na przepis na pierogi z mięsem. czytałam co nieco ale prosze o konkretny sprawdzony przepis na farsz po którym każdy bedzie prosił o jeszcze!!!! czekam na odpowiedz. pozdrawiam
__________________
|
2007-08-08, 14:51 | #24 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Krk
Wiadomości: 1 691
|
Dot.: Pierogi ruskie
Cytat:
Dzisiaj były ruskie na obiad!!! Mniamniuśne Tym razem w wersji bez boczku,, takie prosto z wody, z cebulką, ehhh... Ruszać się nie mogę
__________________
Mama Małgosi |
|
2007-08-08, 15:09 | #25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 069
|
Dot.: Pierogi ruskie
Ja robie ciasto na pierogi z takich składnikow:
2 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl gorącej wody szczypta soli 1 łyżka oleju Wszystko nalezy wymieszać najpierw w misce jak na zacierkę, a potem ręką zagnieśc ciasto. Olej sprawia, ze cisto tak szybko nie wysycha i jest bardziej sprężyste (elastyczne) i po ugotowaniu rozpływa sie w ustach |
2007-08-08, 15:51 | #26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: Pierogi ruskie
Kilka przepisów na pierożki
pół kilograma mąki pszennej czubata łyżeczka soli ciepła woda - około szklanki nadzienie: pół kilogram ugotowanych ziemniaków 30 dag tłustego, kwaśnego twarogu dwie średniej wielkości cebule 10 dag słoniny [opcjonalnie] sól pieprz zioła: szczypiorek, mięta, bazylia [opcjonalnie] Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól. W mące robię zagłębienie i wlewam trochę wody. Mieszam tą wodę z mąką i ponownie dolewam wodę. Zaczynam wyrabiać ciasto. Wody ostatecznie dodaję tyle, by otrzymać bardzo zwarte ciasto. By nabrało odpowiedniej elastyczności, przykrywam je miską i pozwalam "odpocząć" co najmniej 20 minut Magia ruskich pierogów polega na dwóch rzeczach: proporcji ziemniaków i twarogu oraz ich odpowiedniej jedwabistości. Moim zdaniem stosunek ziemniaków do twarogu powinien być jak 2 do 1. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Twaróg przepuszczam przez maszynkę o drobnych otworach, lub miksuję w malakserze. Słoninkę kroję na bardzo drobną kosteczkę. Podobnie czynię z obraną cebulą. Na patelnię wrzucam słoninkę i dość obficie solę - dzięki temu, podczas smażenie nie będzie pryskać. Kiedy słoninka puści trochę tłuszczu, dodaję do niej cebulę i smażę razem na średnim ogniu, często mieszając przez kilka minut - do momentu, kiedy słoninka zmieni się w skwarki, a cebula będzie szklista. [jeśli to mają być pierogi wegetariańskie, cebulę smażę na oliwie] Słoninkę i cebulę dodaję do ziemniaków, wrzucam ser i wszystko to dokładnie mieszam. Masę doprawiam solą i pieprzem. Jeśli mają być w pierogach zioła - dobrze robią wersji bez słoninki - dodaję je właśnie teraz. Farsz jest gotowy do nadziewania Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję kawałek ciasta o wielkości pięści na najcieńszy placek, jaki mi się tylko uda. Z ciasta za pomocą dużej szklanki wycinam koła, na nie nakładam duże porcje farszu. Brzegi kół smaruję wodą i sklejam pierogi. By się zbytnio nie wysuszyły podczas robienia dużej ilości, gotowe pierogi przykrywam ściereczką. Kiedy są już wszystkie gotowe, w wielkim garze zagotowuję dużo osolonej wody. Do wrzącej wody wrzucam tyle pierogów, by utworzyły jedną warstwę. Delikatnie mieszam, by żaden nie przywarł do dna. Pierogi gotuję około 5 minut od momentu ich wypłynięcia. Takie pierogi najbardziej smakuję z podsmażoną na brązowo cebulką i wielką szklanicą kefiru. [a i skwarkami są też pyszne, ze skwarkami ze słoninki oczywiście] Z kasza: 20 dag kaszy gryczanej 30 dag twarogu 2 cebule 2 łyżki masła jajko sól, pieprz koperek lub majeranek ciasto pierogowe - przepis powyżej. 1. Gotujemy kaszę gryczaną w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżki masła, odstawiamy do wystudzenia. 2. Przygotowujemy ciasto na pierogi – proponuję wg mojego przepisu, który znajduje się gdzieś poniżej na tej stronie. 3. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na maśle, lekko studzimy. 4. Wystudzoną kaszę mielimy razem z twarogiem, łączymy z cebulą, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy posiekany koperek lub majeranek, mieszamy. 5. Wałkujemy ciasto, wycinamy z niego kółka, łyżeczką nakładamy farsz, sklejamy. Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut. Podajemy polane masłem i zrumienioną cebulką.
__________________
Połam język Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. MIŁEGO DNIA |
2007-08-09, 16:54 | #27 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
|
Dot.: Pierogi ruskie
Cholercia, przez ten wątek powróciły traumatyczne wspomnienia.
Stwierdziłam parę lat temu, że jestem gotowa na inicjację robienia ruskich. No i ja, wspaniała kucharka, uznałam, że w tych przepisach jest tak mało sera (przeważnie 1:2 ser do ziemniorów), bo ci kucharze są po prostu oszczędni i żal im kasy na więcej, dlatego też do moich luksusowych pierogów ruskich dałam dużo więcej sera... I można je było jeść później z cukrem... No, ale wczoraj już z moim Najdroższym zrobiliśmy normalne pierogi i były dobre.
__________________
Buziakolada, Różyczko. |
2007-08-10, 10:28 | #28 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierogi ruskie
nie do konca masz rację z tymi proporcjami ja ostatnio zrobiłam ze 200 pierogów i pomroziłam co by za czesto sie nie babrac... ale do rzeczy... dałąm ze 2 kg twarogu i nieststy co chwila dogotowywałam ziemniaki bo było takie zbyt mocno serowe wydaje mi sie ze chodzi o wydobycie posmaku nie jestem pewna czy 1;2 nie jest zbyt serowe..
ale w koncu kazdy lubi co innego
__________________
|
2007-08-10, 10:40 | #29 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Wlkp.
Wiadomości: 22 821
|
Dot.: Pierogi ruskie
Boże święty dziewczyny..jak ja uwielbiam pierogi ruskie, takiego apetytu mi narobiłyście że sie poślinię zarazale mama mi teraz nie zrobi..bo były tydzień temu
|
2008-03-20, 12:18 | #30 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Waterford, Irl
Wiadomości: 1 444
|
Dot.: Pierogi ruskie
a ja właśnie zrobiłam wczoraj, dałam troszkę oliwy do wody by się nie zkleiły ale jakieś ciemne mi sie ciasto zrobiło? wiecie dlaczego??? mąka jakaś dziwna była może to od mąki? ale i tak wyszły wspaniałe, prawie 40 zrobiłam a sama z TZ zjedliśmy od razu!!!
__________________
don't make a photograph - just take it https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229365 |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.